Inlägg

Inlägg som HickeHiskelig har skrivit i forumet
Av HickeHiskelig
Skrivet av Daytone:

Oj ja hans sviten var ganska lågt ändå. Har ni köpt begagnat eller? Men enklaste tipset till erat problem är att ladda ner appen ”fan control” görs enkelt på deras hemsida och den har mycket olika funktioner. Du kan till exempel en fläktkurva beroende på värmen av ditt kort. Och sen sätta en annan kurva på chassifläktarna även beroende på värmen av ditt grafikort. Jaystwocents ska ha en riktigt bra video på det.

han testade, den går upp till 6000 rpm vid 74 grader, den där automatiska fan grejen verkade inte funka riktigt

Av HickeHiskelig
Skrivet av Nozomi:

Troligen inte. Men du bör nog undervolta ändå för mycket bättre resultat.
Om du inte vill att gpun går svettigt, kika på hotspot och memory temp i HWInfo.

han har ställt 50% power target, då går den också upp till 74 grader men låter inte lika högt

Av HickeHiskelig
Skrivet av Nozomi:

Undervolta via Curve Editor i MSI afterburner och ställ en custom fancurve därefter.

https://youtu.be/kh1QsSCt4Xk

det är väl ingen skillnad på msi afterburner och asus gpu tweak? när det gäller fläktkurvan och det

Av HickeHiskelig
Skrivet av Daytone:

Oj ja hans sviten var ganska lågt ändå. Har ni köpt begagnat eller? Men enklaste tipset till erat problem är att ladda ner appen ”fan control” görs enkelt på deras hemsida och den har mycket olika funktioner. Du kan till exempel en fläktkurva beroende på värmen av ditt kort. Och sen sätta en annan kurva på chassifläktarna även beroende på värmen av ditt grafikort. Jaystwocents ska ha en riktigt bra video på det.

vi ska testa det. vi gav 4300kr vardera begagnat så man ska väl inte klaga allt för mycket

Av HickeHiskelig

rtx 3080 hur ställa fläktkurva och temp target?

hej
jag och min polare har köpt ett varsit gigabyte rtx 3080 turbo. båda funkar fint, men min polares fläktkurva är helt åt fanders. hans gpu vill inte gå över 74 grader, då går fläkten på full rulle så man håller på att bli tokig. min verkar vilja ligga på 82 grader i heaven benchmark och har inte samma problem med högljudd fläkt.

så, hur ändrar vi hans fläktkurva? har testat asus gpu tweak, den gör ingen skillnad om man inte ställer fläkten till en viss konstant %. vi båda har asus gpu tweak med gpu temp target ställt på 88, men detta verkar ju kortet ignorera

dessutom får jag 11300 score i heaven benchmark med 3080 och 7600x, medans han får 7700 score med 5800x, kan ju förvisso vara single core speed som skiljer sig på cpun som skapar denna skillnad, men jag tycker det var rätt stor skillnad ändå.

Av HickeHiskelig
Skrivet av Petterk:

"Minsta totalkostnad: 16 896 kr".

D.v.s. 704 kr i månaden med delbetalning.

Pris kontant direkt från Apple är 11 996 kr, och kontantkort/abonnemang kan du lägga runt 90-150 kr/m på om du bara behöver några GB surf (surf sparas i regel om du har något behov någon enstaka månad om året). Lägg därtill att du kan köpa en för 10 333 kr från Amazon. 10 333 kr + 16 GB Fello (Telias nät och del av Telia men utan 5G just nu och bara spara upp till 25 GB) 24 mån (4 månader halva priset) är t.ex. 15 063 kr.

Telia erbjuder ju dessutom delbetalning utan abonnemang men delbetalning hade blivit 500 kr/m för 24 månader utan att vi räknar in abonnemang.

Så yvonne på 52 år ska beställa en telefon på amazon och skaffa ett mobilabonnemang jag aldrig hört namnet på för att spara 1800kr? Och betala telefon på en gång också. Okej, ja det är ju fördelaktigt…

Av HickeHiskelig
Skrivet av Nozomi:

Men det är okej att köpa telefon för 12-20000 kr, på kredit? Dvs delbetalning. Något troligen majoriteten gör.

ja. och vet du varför? därför att det blir billigare än att köpa mobilen löst därför att du binder upp abonnemanget.

ex: hos telia går iphone 14 för 12k. binder du på 24 månader går telefonen på 7560 istället med 15gb surf. väljer du att delbetala blir summan densamma, det är varken ränta eller faktura avgifter. påminnelseavgift 60kr, dröjmålsränta 10.5%. med andra ord bättre att lägga pengarna man sparar på telefonen vid köptillfället på börsen.

Av HickeHiskelig

Har du samma hårddisk nu som i förra datorn?

Av HickeHiskelig
Skrivet av PMJ:

full tank ~1400 och tar mig drygt 90-120 mil på det beroende på blyinlägg i skon.

<Uppladdad bildlänk>

Det var en extrem utläggning istället för att bara skriva vad den drar per mil, 0.XX/mil….

Av HickeHiskelig
Skrivet av HVsds:

Tackar för hjälpen.
Och jag går på din linje.

Har varit inne och kollat lite på delarna i förslagen jag fått här i tråden. GPUn i din senaste länk här verkar ej vara kvar hos El-giganten(har varit med i fler bygglänkar i tråden). Vad skulle du välja som alternativ till det kortet?

https://www.amazon.se/dp/B0B6GKX8MD/ref=asc_df_B0B6GKX8MD1687...

Av HickeHiskelig
Skrivet av HVsds:

Tack!
Ja den här tråden ger vad jag ville.
Ändrar mina perspektiv.
Inser att min första idé/utkast var lite overkill🙄
Fått många bra förslag här nu!

34k till en 15 åring är sjukt overkill. hjälpte precis min kusin på 15 år att ändra från 60 till 144hz. är man i den åldern att man lirar på 60hz utan att inse det behöver man inte en sån dyr dator

köp den här: https://komponentkoll.se/bygg/byoqi och ta din familj och dra utomlands i sommar för pengarna du sparar. fullt kapabel dator för 1440p. och sen låter du honom bygga ihop den

Av HickeHiskelig

Hur gammal är sonen i fråga?

Köp ryzen 7600, mer än så behöver man ej. Om 3-4 år kan du uppgradera CPU utan att byta moderkort eller nånting alls. Bara ploppa i en ny CPU.

Av HickeHiskelig
Skrivet av Scarabeo:

Hehe, håller med HH lite om att närmare 35 000 känns i överkant för 1440p. Här är mitt förslag på ett prisvärt bygge för 1440p. Med AM5 kan man uppgradera CPU ett par generationer framåt utan att byta moderkort.

https://komponentkoll.se/bild/ztvRZ.png

Precis. Det här är det vettigaste. Men jag hade dock kört 5tb ssd och lite schysstare chassi men thats it

Menade såklart 2tb, inte 5…

Av HickeHiskelig
Skrivet av HVsds:

Tack för svar o synpunkter🙂

Ram-minnena enligt förslag. https://www.komplett.se/product/1245558?offerId=KOMPLETT-312-...
Bytte även till Noctuas luftkylare för CPU. https://www.komplett.se/product/1154772?offerId=KOMPLETT-312-...

Har även ändrat moderkort till https://www.komplett.se/product/1217525?offerId=KOMPLETT-312-...

4090 har varit i tanken, men tycker det är för stor skillnad i pris mot xtx. Det kommer spelas i 1440p.

Vad jag ser så ska grejerna få plats i chassit.
Men är det några uppenbara fel med chassivalet?
(Jag tycker det är snyggt och grejerna verkar få plats, men erfarna byggare kanske ser något heltok).

mannen, du slängde ihop en dator för 34k i ditt första inlägg, TILL DIN SON, och du klagar på att 4090 är för dyrt. något har slagit slant ordentligt här... SKA DU KÖPA EN DATOR FÖ 34K OCH SPELA I 1440P??????? SERIÖST? 1440 öppnår man med en burk för 15 lökar... min polare har ett gtx 1080 och i7 7700k och spelar 1440p medium settings. du kastar dina pengar i sjön. Jag fattar ingenting av den här tråden,

Vill du på allvar lägga 34k på en dator kan du visst få ett 4090 https://komponentkoll.se/bygg/FXBLy men räkna med att ett grafikkort för 10k kommer prestera lika bra om 2 år som 4090, utvecklingen går fort. Du kastar fortfarande pengar i sjön, ingen kan rättfärdiga 4090, eller ja, kanske en högavlönad singel man i 30 års åldern med endast dataspel som hobby. Det blir inte så mycket roligare att spela bara för att man har en dator som är dyrare. Oftast är det bättre att uppgradera oftare, än att köpa det absolut bästa för stunden dessutom.

Hoppas du köper en Porsche i studentpresent med den här generositeten
Förlåt
Godnatt.

Av HickeHiskelig

du kan få in ett 3080 för den summan:
https://komponentkoll.se/bygg/qkZpS
till detta köper du ett begagnat 3080 via blocketpaket, du bör kunna få denna för 5k: https://www.blocket.se/annons/stockholm/asus_tuf_gaming_gefor...

jag föreslår dock egentligen att du lägger till någon tusenlapp och istället köper ryzen 7600 och 2tb ssd men det är ju upp till dig:
https://komponentkoll.se/bygg/zEudT
denna klarar 4k 60fps

Av HickeHiskelig
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag skulle inte rekommendera en svettig "DeepCool Wave V2 Black" bara lite fläktar är värt några hundralappar mer.
"ASRock A520M-HDV" är PCIE 3.0, vilket inte är så roligt på grafikkort med färre än x16 banor.
2133MHz RAM kan man ha på DDR3, kanske med en X3D CPU (finns rykten om en 5600X3D på ingång)
Brons cert PSU är väl okej, men bara 3 år garanti är kanske inte så skoj.
"Kingston NV2 M.2 1TB" PCIE 4.0 SSD på 3.0 i 3.0 hastigheter kommer halvera hastigheten till 1750/1050, vilket iofs spelar liten roll, men för bara några tior extra kan man få full fart med "Crucial P3 M.2 NVMe 1TB" på 3500/3000.

Som sagt, strippade ner ordentligt för att klämma in 3080 för 8k, men visst är det som du säger

Av HickeHiskelig

köp typ det här: https://komponentkoll.se/bygg/zjyJb
till detta prutar du lite på lämpligt begagnat grafikkort. faktum är att du faktiskt kan klämma in ett rtx 3080: https://www.blocket.se/annons/orebro/asus_tuf_gaming_geforce_...

vet ej om det passar i chassit dock. annars kolla på turbomodellen, den är rätt mycket mindre: https://www.blocket.se/annons/stockholm/gigabyte_geforce_rtx_... och fråga mig inte hur det är möjligt att sälja chassi för 300kr. jag har själv köpt ett turbokort på länken av thomas på blocket. observera att det är vettigt att köpa lite större nätaggregat än den i min första länk på 550w

om du skulle bygga denna kan du till och med spela i 4k: https://www.youtube.com/watch?v=t5bYhFa9Vcg

men jag skulle rekommendera 32gb ram egentligen

windows behöver man inte köpa längre verkar det som. mina senaste 2 builds har jag bara kunnat ladda new till usb sticka och bootat utan att jag behövt köpa någon licens, eller ens fått frågan att lösa in någon kod (förutom i början när man startar upp det första gången)

EDIT: wuops, fick för mig att din budget var 8k... aja, där har du ett billigt alternativ. köp ett beg 3080 oavsett tycker jag...

Av HickeHiskelig
Av HickeHiskelig

här är den bästa datorn du kan få för din budget:
https://komponentkoll.se/bygg/RCKDt
till detta köper du ett begagnat rtx 3080 med blocketpaket: https://www.blocket.se/annons/stockholm/gigabyte_geforce_rtx_...
med blocketpaket kan du pruta ner det här kortet till 4500 inkl frakt, du landar då på 14 000kr, men får dubbelt så hög fps i spel som energize förslag ovan. 32gb ram är dessutom ett måste i princip

och bygg själv, det är några kablar som ska kopplas in, vem som helst klarar av det...

annars är förslaget med 6950xt också bra, men det är lite tråkigt att köpa in sig på gamla am4 plattformen om man vill uppgradera i framtiden. du bestämmer hur du vill göra, du lär iallafall inte få något vettigare för pengarna än dom 2.

Av HickeHiskelig
Skrivet av AvantiJ:

Vart hittar du att det skiljer bara 10% i prestanda? Jag hittar mest kring 20% ibland upp till 36% i skillnad på 3080 och 4070ti i 1440p. Klart det går att köpa begagnat grafikkort men varför stanna där om man nu liks ska gå den vägen? Varför inte köpa hela datorn begagnad? Har trådskaparen sagt att han vill ha något begagnat eller varför är du inne på det spåret?

Gällande ljud är det så olika från person till person hur mycket man stör sig på det. Om det är något man irreterar sig på och kommer ha datorn i flera år så kan 700kr för en tystare cpu kylare och 200kr för tystare gpu vara värt det.
Samt om man kollar på längre tid än garanti så mår komponenterna bättre av lägre temp med. Under garanti tiden bör dock inget uppstå även vid högre temp.

https://youtu.be/q3fLCxFb8a0
Runt 10% i de flesta titlar skulle jag nog ändå påstå

Ditt förslag har 900kr dyrare CPU, för du kör x och kylare för 700, samt ditt 4070 ti är 1000kr dyrare än billigaste. Är det värt 1900kr bara för att få en dator som är något tystare? Upp till ts som sagt. Jag har iallafall hörlurar när jag spelar, och så mycket högre låter det inte, och då kör jag med ett turbokort nu... Går man hela vägen som du var inne på så köper man inte 4070 ti, då köper man 7900 xtx för samma pengar, sen ser man om det funkar med skärmen, annars säljer man den och skaffar ny beg skärm

Köper man hela datorn begagnad får man typ ryzen 3700x eller typ 8600k samt mindre ssd, oftast inte värt det men det går säkert att hitta nåt kap

Här är med rtx 4080, snålade in på det mesta men ger högre fps än alla andra förslag, förutom med 7900 xtx givetvis: https://komponentkoll.se/bygg/vYCjm

Men sen hade jag aldrig lagt 25k på en dator ändå. Byggde min för 11k men då behöll jag chassi och psu, spelar i 4k 90fps