Inlägg

Inlägg som MickeRd har skrivit i forumet
Av MickeRd

Överväldigande mycket feedback! Tack så jättemycket till alla som är villiga att hjälpa till! Nu är det läggdags, tillbaka imorgon! Lutar mot att jag hoppar över köpet då ni tagit upp många bra argument emot det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av deadleus:

Köp den om du vill. MacBook Pro har bra kvalitet och trevliga att använda.

Att företag köper datorer och direktavskriver är vanligt, iaf om det företaget din kompis arbetar på har IT som business.

Kvitto och annat spelar inte så stor roll. Kolla upp serienumret så den har ett validerat köpdatum, sen registrerar du den på ditt apple-id och skaffar apple-care till den ( så länge den inte är över ett år gammal ) så har du totalt 3 års garanti och support.

Tack så mycket! Täcker inte hemförsäkring ganska bra om något skulle hända? Eller är det det som man skulle behöva kvitto till kanske 🤔

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av Hybenos:

Känns det ruttet så är det ruttet...

Jag har trots mina ungdomliga 37 år gjort åtskilliga affärer. Många gånger har jag gått emot mina instinkter och magkänslor. Kan nog räkna affärerna som blivit bra trots dålig känsla på en hand och resterande blev som jag trodde.

Har på senare år dock blivit mycket mer analytisk och känns det fel så backar jag direkt speciellt då det är summor som du anger dvs 21000kr.

Du startade inte tråden utan anledning utan du har en magkänsla. Hade jag varit du hade jag väntat till Black Friday och gjort ett fynd där!

Tack för svar! Det finns definitivt detaljer över affären är oklara, dvs om garantin gäller från företag till privat andrahand, samt om han är tillåten att sälja datorn (självklart är detta detaljer jag skulle reda ut innan köp). Men min ursprungliga känsla var faktiskt att det var en bra affär. Har blivit mer skeptiskt efter all negativ backlash här dock, vilket kanske är bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av Allexz:

Vänd lite på kakan.

Oavsett om du får en rabatt på 90% så sparar du inga pengar, du spenderar dem.

Så om du får 7000KR rabatt så skall du alltså oavsett spendera 21.000 kr för en laptop.

Nu är frågan, hade du tänkt lägga denna mängden pengar på en dator till att börja med?
Om ja, då kanske det är värt det. Om nej, då lurar dig själv i tron om att du gör en bra deal.

Random citat:

"There’s nothing quite like the rush of shopping a sale: You walk out of the store (or, perhaps more likely, get your email order confirmation) feeling like a money-saving champion. You avoided paying full price and bested the store in the process! Or did you? It’s so easy to get caught up in that sale rush that many of us don’t stop and think about whether we’re really saving money in the long-run."

Haha fantastiskt! Väldigt bra insikt. Nej min ursprungliga budget var kanske 13000. Sen ju mer jag har kollat på grejer och taggat upp mig själv så har jag höjt min budget. Mycket möjligt att denna laptop är på den dyra sidan, men tänker att jag kan sälja den om detta är fallet? Oavsett underhåller jag gärna tanken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av OldComputer:

@MickeRd: Slår man snabbt på google och prisjakt så ser maskiner med Apple MacBook Pro (2019) - 2,6GHz HC 16GB 256GB 15" så ligger priset mellan 27 och 31 tusen. Så prismässigt är 21 600 kr "momsfritt" mot 27 000kr.

Den stora delen här är som andra säger har du verkligen behov av detta? 21 000 kr är ändå en stor slant. Har din kompis fått den av företaget och får sälja den, så hade jag sett det som mera rimligt att den går för en symbolisk summa alternativt att han får skriva av en mindre skuld han har hos dig. Vilket jag anser motsvara ca 25% av nyvärdet.

Den stora delen som jag reagerar på är varför den här personen är din "kompis" (observera citattecknen) och inte din kompis? Får mig att tänka att ni inte känner varandra så bra som du försöker framföra det som.

Tack så mycket! Jag satte citattecken på kompis just för att förtydliga att vi inte känner varandra så väl. Han är inte skyldig mig några tjänster. Jag har behov en laptop. Säkert inte en för 21000. Men jag har lite extra pengar just nu och tänker att man kan se det lite som en investering för att tillfredsställa mitt nördsinne i några år 😅 Sedan tänker jag att jag kan sälja den vidare om det visar sig att den ligger över mitt behov. Dock är jag nu lite nyfiken över om garantin kommer gälla i andra hand samt om det är lagligt för honom att sälja den. Det ska jag definitivt ta upp med honom.
Tack igen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av Pixo:

@MickeRd: Köp den inte.

Tack, är lite nervös inför ett köp i denna storleken, har du något resonemang är det väldigt uppskattat. 😊

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av Meega:

Begär att få veta vilket företag det är han fått datorn ifrån, ring sedan och prata med dem och kolla så det stämmer.
Även om han behåller kvitto så ska du begära en kopia på det som ditt garantibevis.

Åh tack, grym idé.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av hasenfrasen:

Hårdvarumässigt är det inte värt det om du skall installera Windows 10 eller annat på den. Måste du absolut ha en Macbook?

Garantin gäller originalköparen, inte i andra- eller tredjehand. Kvitto? Företag faktureras normalt via e-fakturering så kvitto kan bli knepigt att ordna fram. Tag reda på allt runt-i-kring innan du slantar upp 21k till din bekante. Har din bekante RÄTT att sälja företagets egendom? Det kan ge upp till 4 eller 6 års fängelse.

Tack så hjärtligt för svar. Jag hade inte tänkt att installera Windows. Jag är lite osäker på om jag behöver en Macbook. Jag är väldigt kär i designen och gimmicks som medföljer så som haptic vibration på touch pad och touch bar. Sen har jag sett några Youtube reviews som är väldigt nöjda med både ljud och skärmen. Jag tänker att jag kommer kunna sälja den för en bra slant om det skulle visa sig att jag inte behöver den? Då den fortfarande är ny om ett år. Han påstår att garantin gäller bara på serienumret av datorn, detta stämmer alltså inte? Tack igen!

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av Haladria:

Låter skumt att få en ny dator och sälja direkt. Troligen fortfarande företagets egendom.

Tack för svar! Kan det vara så? Han sa att han behövde behålla kvitto för momsavdrag men att vi skulle skriva kvitto på affären.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd
Skrivet av kwame:

Vad ska du använda datorn till? Dvs är Apples produkt verkligen det optimala?
(Och behöver du en laptop för 21k?)

Tycker inte du ska bry dig så mycket om det är en "bra deal" eller inte primärt, utan snarare om det verkligen är det optimala du kan köpa för dina behov.

https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

Teknik normalt sett (för saker som fortfarande säljs och är aktuella) kan man beräkna med nypris * 0.7, vilket blir ca 18 900 kronor. Vilket enligt mig då är rimligt. (en okej affär för båda, inget kap eller så dvs)

Tjena! Tack för feedback. Datorn är tänkt att användas som en vardaglig laptop på universitetet. Jag har övervägt en hel del alternativ och det finns andra som jag har tyckt är intressant. Dell xps, Microsoft surface 2 etc. Jag är osäker än på hur krävande grejer jag kommer använda den till. Nästa år börjar jag design kurs och kommer hålla på en del i CAD och eventuellt blender.

Jag kanske glömde att lägga till att laptopen är oanvänd och inplastad.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd

"Kompis" vill sälja mig sin Macbook Pro, ger han mig en schysst deal?

Hej! Jag är i jakt på en ny dator och en bekant har en Macbook Pro 2019 15" som han fått genom sitt företag och inte behöver. Det är en sex-kärnig med 256gb ssd. Kvitto och garanti påstår han gäller och han vill sälja den till mig för 21000. Jag har inte köpt en ny laptop på flera år och är inte så insatt. Känns som en bra deal men ville se om ni hade någon input.

Tack på förhand!

Av MickeRd

Underbart! Vad vet du om för säkra ställen man kan köpa windows billigare ifrån?

Av MickeRd

Lillkusin ska ha sin första dator!

Tjena, min kusin ska nu köpa sin första riktiga gaming dator. har har skärm och all krings utrustning men behöver hjälp med resten, vad som är bra och prisvärt. Jag kan bygga ihop datorn men jag har inte jättebra koll på prisvärdhet just nu. Han har en budget på slängarna av 10-13000. Det han behöver är;

Chassi (absolut helst mITX då han flyttar en del, ju mindre ju bättre.)
Moderkort
Grafikkort
Processor
Kylare
Ramminne
SSD
HDD (beroende på storlek av SSD, kanske onödigt)
PSU
Windows

Han spelar mycket enkla spel så som League of Legends, Overwatch etc. men han vill ha en dator som är framtidssäker och en han kan spela mer krävande spel på om han skulle vara sugen, PUBG etc. Prioritering är prisvärdhet, så om man kan få in några bra deals under mellandagsrean så är ju det perfekt, annars är det bara ganska viktigt att den ska vara liten/enkel att ha att göra med.

Jag och speciellt han uppskattar all er hjälp! God fortsättning!

Av MickeRd

Ja ska man byta ut fingeravtrycksavläsar-alternativet helt och hållet så måste man vara noggrann med att det nya upplåsningssystemet är lika smidigt och träffsäkert, och inte bara mer "high-tech". Baserat på recensioner om iPhone X's face id så känns det lite som en flopp just nu imo, men jag har inte själv testat det.

Av MickeRd

@El1min4tor: Oneplus gör grymma telefoner för priset! Tyckte att femman var lite halvt "meh" när den kom ut dock, då Oneplus lite lämnar sin nisch som flagskeppsdödare, men jag gillar verkligen 5T. Om man ska ha abbonemang idag dock så känns det nästan mer värt att binda sig än att casha en telefon. Mellanskillnaden blir väl typ prisskillnaden mellan en 5t och en s8.

Jag har läst flera studier så pekar på att iPhone X display är det bästa på marknaden i både ljus och kontraster, vilket låter lite ologiskt då de köper sin display av samsung? Återigen med fel källor antar jag.

@Kevlarheart Det låter lite simplifierat om du frågar mig.

Av MickeRd

@El1min4tor: Jo största faktorn är ju självklart den personliga preferensen, om man föredrar iOS eller android. Det är just det att de behandlar resurserna på olika sätt som gör det svårt att kolla på specs. Så trots att iPhone har mindre batteri och lägre RAM på papper så är det svårt att jämföra vilka som presterar bättre.

Jag förstår det ni säger, äpplen och päron. Går inte att se på det som att en är objektivt bättre. Men när man som konsument kollar på vilken telefon man vill ha och skiter i operativsystemet, så siktar väl ändå telefonerna på att göra samma saker? Ta bra bilder, ha lång batteritid, bra ljusstyrka etc. Men man kanske ska skita i specsen och bara gå på operativsystemet och känslan då specsen ändå är sånna minimala skillnader.

Av MickeRd

iPhone X vs Samsung Galaxy S8/S8+

Det finns en hel del hat över apple pga av deras prissättning. Och jag har en hel del kompisar som pekar på konkreta specifikations-jämförelser mellan iPhone och andra flagskeppsmodeller. T.ex. ppi, batteri mAh, benchmarks etc. För om man kollar på dessa saker så ser det rent konkret ut som att många varianter är bättre än iPhone ur väldigt många aspekter.

Jag var nyfiken, då jag tänkte att det var tvunget att vara mer till det här än specifikationerna tyder på. Men de artiklar och jämförelser som jag har läst har varit väldigt "oense" i sina undersökningar, vilket får mig att ifrågasätta mina källor. Jag har bland annat läst på trusted reviews och toms guide .

Vilken skulle ni säga är overall den bästa telefonen? Om man inte skulle kolla på prisvärdhet, samt försöker bortprioritera personliga preferenser. Samt vad brukar vara de mest objektiva källorna när det kommer till att jämföra mobiltelefoner? Kanske lite flummiga frågor men jag hoppas att lite diskussion ska skapas

Av MickeRd

Alright well paint me stupid then. For att så vitt jag kan hitta så finns det bara väldigt små skillnader utseendemässigt. Typ som en millimeters skillnad i längd eller 14 grams viktskillnad. Inget av grejerna är något som jag kan aanvända för att avgöra på studs vilken telefon kunden kommer med om den har ett slevat skal.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MickeRd

Att se skillnad mellan iPhone 6 och iPhone 6s etc.

Jag har ett nytt jobb som Mobil reparatör och fick som läxa att lära mig hur man ser skillnad mellan olika iPhones. Alla är egentligen enkla men om man skulle få in en iPhone 6s och baksidan är sleeved eller "S" ET är bortresta. Kan man se på framsidan av skärmen några skillnader eller gå in i telefonen och se det internt? Samma sak gäller 5s och 5se.

Av MickeRd

Ber om ursäkt för missledande titel. Jo jag hade lätt köpt ett bättre om jag så skulle bygga nytt. Men jag planerar en utomlandsflytt så det blir avvaktande på dator helt och hållet från och med om tre månader. Men tack!