Inlägg

Inlägg som e94_mli har skrivit i forumet
Av e94_mli
Skrivet av Anglaborg:

Hur fungerar det med ipv6? Om jag fattat rätt så kan man inte nå tillexempel hemsidor som kör ipv4 om man själv använder ipv6, och tvärtom??

Kort kan man väl säga att om du bara har IPv4 så kan du inte nå IPv6 och tvärt om. På ett eller annat sätt måste man komplettera med de andra protokollet. 6RD, 6to4, 6in4 och Teredo ger dig möjlighet att köra IPv6 över IPv4 för att kunna komma åt andra IPv6 servrar och andra maskiner med IPv6. 6RD är, även om det på paketnivå är nästan identiskt med de övriga, ett sätt för operatörerna att rulla ut IPv6 i existerande nät och få en tjänst som funkar precis like bra som om det vore native. Man förlorar ju så klart lite bitar i det att allt stoppas i ett IPv4 paket men i övrigt kan man få det att funka precis lika bra.
Om man har native IPv6 så finns det DS-light som i princip är IPv4 tunnlat över IPv6 med NAT (går att köra utan men är tänkt för NAT). Det smarta med det är att man kan bygga ett nät som är i grunden IPv6 men sedan tillhandahålla IPv4 på toppen precis som vanligt och när trafiken sakta minskar på IPv4 så kan operatören enkelt skala ner på DS-lite kapaciteten, eller snarare inte behöva skala upp den.

Google har en ganska bra sida med lite kort om IPv6 på lite enklare nivå. De har också bra statistik på hur världen ser ut för dem när det gäller IPv6. Där kan man se att Sverige numera ligger långt efter många andra länder.
https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html#tab=per-c...

Man ser i statistiken att det är nästan bara native IPv6, i vilket de inkluderar 6RD. Det beror till viss del på att innehållsleverantörer som Google har varit väldigt försiktiga med när de svarar med IPv6 i DNS för att förhindra att folk försöker nå Google genom en dålig tunnel som gör att tjänsten inte fungerar lika bra. Man kanske missar att trycka på en annons om den laddar för sakta.

Av e94_mli
Skrivet av Meto:

Snackar vi att kunna leverera ipv6 till privatkonsumenter är det Tele2(mobilt) och Bahnhof( i vissa stadsnät) finns säkert en del lokala mindre aktörer också.

Jag skulle vilja påstå att de som har ett väl utbyggt 6RD nät också kan räknas till den listan eftersom det fungerar precis lika bra som native. Men om det inte är på från början så kanske det inte räknas och jag tror ingen av dem kör sina routrar med 6RD påslaget från början. Vissa av dem påstår att är för att det kan skapa problem för kunden men det tycker jag är rent BS då 20% av all trafik i USA går på IPv6.

Av e94_mli

Bredband2 har också 6RD till viss mån. Verkar bara vara en relay, i Malmö, så trafiken blir långt ifrån optimal om man inte råkar bo där. Jag har nyligen blivit flyttad bakom deras CGN och då funkar det inte längre. De säger att de rullat ut CGN i väntan på IPv6...

Här är informationen för Bredband2:
6rd Prefix: 2001:09c8::/32
Border relay: 31.208.169.254
IPv4 mask: 0