Inlägg

Inlägg som norda72 har skrivit i forumet
Av norda72
Skrivet av Petterbr:

Jag verkligen önskar att Apple gjorde en ordentlig satsning mot spelmarknaden, men med tanke på hur företaget ångar på så kanske dom inte behöver oss kantiga gamers. Får fortsätta drömma

Kommer man med en Mac till en LAN-träff blir man utskrattad...

Av norda72
Skrivet av Dinkefing:

Du säger att du hållit på i flera år med att bygga datorer men har inte koll på att pci-e inte har någonting med chassi att göra och att du trodde att Z590 hade stöd för 12 gen Intel processorer?

Alla är vi barn i början. Jag har haft projektet att bygga egen dator igång ett par år nu, men inte blivit klar. Jag har därför inte helt koll på vad som händer på marknaden. Det är alltså den första datorn jag fortfarande håller på med, så erfarenheten är begränsad. Detta i kombination med att jag privat inte är någon Windows-användare, då jag kört med MacOS i snart 25 år. Hade tanke på att få till en Hackintosh, men går inte det så får jag finna mig i att bli Windows-användare. Tänkte även så att om jag bygger en egen dator så vet jag vad den innehåller och vad den går för. Det vet man inte alltid om man köper en färdig.

Av norda72
Skrivet av trebrecks:

Vad ska du göra med datorn då? Vad för budget har du. Och vad har du för delar nu

Jag ska ha den för grafiskt arbete, som bildredigering, uppdatering av webben och tidningsproduktion av enklare sort. Datorn måste klara Adobe CC-programmen utan problem. Spelande är inte aktuellt. De flesta datorer i handeln är just speldatorer, de har ofta i5-processor av 12:e generationen eller nyare. Jag vet inte om det är optimalt för mina bebov, känns gammalt om inte annat. Jag har hållit på i flera år med ett datorbygge. Chassi, moderkort, nätaggregat och hårddisk finns (2,5" SSD). Processor har jag inte köpt, det är svårt att välja. Tur, eftersom jag trodde att Z590 stödde processorer högre än 11:e generationen.

Den Mac jag har går att använda, men är gammal och seg med USB 2.0 bland annat. Måste bytas på sikt. Just nu är den hackad med open core för att kunna köra senare systemversioner, som Monterey, som kom förra året. Jag är ju ingen större fan av Windows. Har använt MacOS privat här hemma sedan 1998, 25 år alltså. Det blev Mac eftersom jag jobbade på en tidning och på den tiden var Mac dominerande i tidningsvärlden. Dyrt har det alltid varit, men knappast så dyrt som nu. Mac är inget för privatpersoner längre, om det någonsin varit det. Måste också kunna byta delar i datorn, främst minnen och hårddisk. Just det är inte Macarna i dag världsbäst på.

På sikt kanske nuvarande dator klarar sig bättre än en ny med tanke på att det är en äkta Mac. Men när Apple bytt till Silicon och stödet för Intel så småningom försvinner så är det kört, men så är det nog för alla Hackintosh-datorer, i alla fall i dagsläget. Sen finns ett T2-chip i nyare Macar, som har med säkerheten att göra. Det finns inte i min gamla. Fortfarande är det inget systemkrav att T2-chip ska finnas för att systemet ska kunna installeras.

Av norda72
Skrivet av andreasa64:

Intel 12/13:e generationen passar inte med Z590 moderkorten utan du måste ha minst Z690 moderkort.
Till Z590 moderkort är det Intel 11:e generationens processor du behöver ha.

Men oj, passar inte 12 eller 13:e generationen till Z590? Det visste jag inte. Då är man ytterligare en gång på efterkälken med gamla grejer. Finns Z690 bara för storleken 1700 eller även för 1200? Jag trodde att Z590 åtminstone skulle ta 12:e generationen.

Av norda72
Skrivet av trebrecks:

Pcie är det du stoppar grafikkort i. Det har inte nått med chassit o göra. Det du ska kolla på ifall är storleken på moderkortet. Men om de är r6 så spelar det ingen roll eftersom det är ett stort chassi

Jo moderkorten, båda två, passar. Funderar på inköp av processor, men det är inte lätt. Måste ha en från Intel då korten är av det gränssnittet. i9 13:e generationen, kanske, men då blir det bortåt 6000-8 000 kr. Man är ju låginkomsttagare och arbetslös. Hopplöst att få ett jobb kring de 50. Man är för gammal för allt, och har man som jag ingen riktig yrkesutbildning är chanserna mycket små.

Av norda72

Fractal Design R6

Jag äger detta chassi och 2 moderkort. Jag köpte först ett Z490, men ville ha ett som stöder pcie-4 och köpte Z590. Nu har jag hört att R6 inte har support för pcie-4. Stämmer det? I så fall gjorde jag bort mig. Är inte pcie-4 standard i dag? Eller är det här inte viktigt alls om man vill bygga en dator? Jag har varit i startgroparna i ett par års tid nu, men som nybörjare är det inte lätt. Det kanske blir dyrare att bygga något själv än att köpa en dator? Jag vill dock kunna uppgradera ganska gränslöst, som minnen, lagring och grafikkort.
Jag är Mac-användare i grunden, men nu är priserna på Mac på sådana extrema nivåer att det inte går att fortsätta. Äger gamla Mac Pro 5.1 från 2012 just nu för grafisk produktion och bildredigering. Hade gärna köpt nya Mac Pro 2019, efterträdaren till den svarta cylindern från 2013, men när priserna börjar på 71 995 kronor (eller kanske mer efter inflationen) är det bara att glömma. Verkar inte bli billigare datorer med Apples nya chip heller.

Av norda72
Skrivet av nisse33:

Lite info om dessa datorer:
- Det är olika processorbrickor på 4,1 (2009) och 5,1 (2010 och 2012). Det går ej att byta mellan modellerna.
- Du kan ju sätta in en X5690 på single-proc brickan. Om du sätter in 16GB RAM-stickor så kan du använda max 3 st och får då 48GB RAM, 50% upp mot vad du har idag.
- Uppstarten blir långsammare med mer RAM eftersom datorn alltid kör en RAM-test innan startljudet.
- Generellt så påverkas startiden mest av vad du har för hårddisk eller SSD. Den snabbaste SSD-lösningen är numer en NVMe-SSD som man sätter på ett PCI-kort, där får du ca 1500 MB/s på en sån här MacPro, detta är ca 10 ggr snabbare än med en hårddisk.
- Hastigheten på RAM-minnen påverkas inte av hur mycket du sätter i. Max är 1333MHz på dessa burkar (men då måste man ha 5,1 firmware). Däremot så blir maskinen snabbare av att sätta minnena 3 i taget beroende på minnesbussen. Snabbaste är alltså 3 likadana minnen i single-proc versionen och 6 likadana minnen i dual-proc versionen.
- Om du har den snabbaste SSDn så funkar datorn bättre även med mindre RAM. Detta beror på att datorn kan swappa ut minnet till SSD mycket snabbare än till hårddisk.
- Dessa datorer är extremt tysta. Om den låter för högt så är antingen en av fläktarna kass eller så är det fläkten på grafikkortet som låter för mycket.

Tillägg ang dessa gamla MacPro:
- Troligen Apples bästa modell någonsin gällande konstruktion och kvalitet och uppgraderbarhet. (och jag har haft nästan alla Macar sedan -84...)
(Jag sitter själv med en uppgraderad 2009 4,1, uppgraderad med 12-core Xeon, 96GB RAM, 2TB NVMe-SSD på PCI-E kort, 20TB vanliga hårddiskar, RX580 grafik 8GB etc etc. Ganska fantastiskt med en 13 år gammal burk! Hittills är den OK på alla sätt, utom för spel.)

Extremt tyst har aldrig denna dator varit, inte ens som ny. Fläktsus kan höras på flera meters avstånd. Ännu värre var ju gamla G4, den så kallade vindtunnel-Macen. Den hördes på 7 meters avstånd. Jag hör fläktarna just nu, sitter ca 60 cm från datorn och det är inte trasig fläkt eller grafikkortsfläkt.

Av norda72
Skrivet av mrqaffe:

Det är väl ecc-minnen i den burken och de ska inte behöva ändra hastighet om inget är underligt med den.
Men jag får inte riktigt ihop din datorspec med vad Apple skriver.
https://support.apple.com/kb/sp652?locale=sv_SE

Vad har du för lagring i den ? Det du skriver om att det går segt att öppna saker låter mycket som långsam lagring.

Det sitter 2 SSD i den, av 2,5"-sort. Den ena är på 4 TB, den andra på 2 TB (Samsung 860 EVO och Samsung 850 EVO). De är installerade på pci-e-kort för att få maximal hastighet. Det finns bara USB 2.0 (pci-e 2) på moderkortet och då blir det halva hastigheten om man kör i originalplatserna för hårddisk. Datorn är så gammal att den levererades med mekanisk hårddisk på 3,5". Hastigheten är det man kan få ut av dessa diskar, alltså på USB 3.0-nivå.
Den ska ju kontrollera minnet under uppstart och det förlänger starttiden. 64 GB RAM sitter i den nu. Nej denna skulle bytas på något sätt, men då blir det svårt att stanna kvar på Mac. Då måste det bli Windows-dator. Eventuellt hackintosh, men då är man dömd att få tekniska problem så snart det kommer en uppradering från Apple och sen när MacOS inte stödjer Intel längre är man rökt.

Av norda72
Skrivet av Mayhem SWE:

En Mac mini M1 lär fullständigt krossa din gamla Mac Pro 2012 oavsett vilka uppgraderingar du gör på den senare. Hela denna tråd luktar sunk cost fallacy…

Det förstår jag att Mac Mini är sjukt mkt bättre. Jag är inte ensam. Det finns forum på nätet med hundratals anhängare där alla är helt besatta av att hålla 5.1 vid liv, både hårdvaru- och mjukvarumässigt. Folk verkar aldrig ge upp. De älskar sina gamla burkar. Det är visst bara män som blir så här, har aldrig sett en kvinna på dessa sidor.
Jag har funderat i 5 år på hur jag ska ersätta denna dator, men inte kunnat lösa det, mest av kostnadsskäl. Därför uppgraderade jag till 12-corebrickan. Men nu är den historia. Hackintosh känns inte heller optimal. Allt hänger på att nya versioner av hackmjukvaran kommer, annars är man rökt. Och slutet på den eran kommer nog när Apple övergått till Silicon helt och hållet.

Av norda72
Skrivet av mrqaffe:

Har en laptop Gaming i namnet bör man hålla sig bortta från den för den kommer att låta.
Vad använder du Macen till och vad har du för verkliga behov av ram?

Jag redigerar bilder, uppdaterar hemsidor (i Dreamweaver, html-kodning) och gör en bytidning i InDesign. Vid flera tunga Adobe CC-appar öppna samtidigt behövs minst 64 GB RAM, har 32 nu på originalbrickan. 128 GB på den trasiga. Men det sägs att hastigheten på minnena sjunker när man har max installerat, det ska vara runt 800 MHz i stället för 1333 MHz.

Dreamweaver laggar kraftigt hela tiden. Öppnar jag en sida tar det en halv minut innan den blir möjlig att jobba i. Ändrar jag en tagg så kan hela appen frysa och det tar ett par minuter att återgå till normalläge. Har testat Dreamweaver i Windows men det var ungefär lika där. Det här betalar jag för varje månad. Är helprenumerant hos Adobe, vilket kostar 598 kr per månad, men med ett krånglande Dreamweaver.

Nej ASUS-datorn är en flopp. Ändå har jag ett moderkort till stationär dator från ASUS, ett Z490. Undrar om det också är uselt?

Av norda72
Skrivet av Viita:

Med tanke till hur du svarar så måste jag fråga, refererar du till dig själv när du skriver "amatörteknikern"?

Jag fick uppfattningen att detta var en "bricka" du redan hade i datorn och använde men efter att du endast tagit ut 3 skruvar istället för 4 ur "kylblocken" och vridit på dessa så fungerar inte denna bricka längre?

Orsaken till att jag skrev "peta försiktigt på "sockerbiten"(spolen)" är för att se om denna är lös. Den är i sådant fall mycket enkel att löda tillbaka. Det krävs ingen Apple-verkstad.
Tag en vanlig penna (lämpligtvis av plast) eller liknande föremål och placera den på en av de markerade punkterna och prova försiktigt skjuta denna i pilens riktning.
Om den "blå" metallytan ovanför pilen kan flytta sig i sidled (pilens riktning) och inte verkar sitta fast mot kontaktytan under, är denna lös.
(Det krävs inga stora krafter för att se om denna är lös.)

Som sagt, det krävs inga specialkunskaper, bara lite lödvana för att löda tillbaka denna igen.

https://i.imgur.com/0bZPEel.png

Det jag främst reagerar på är att denna ser helt enkelt ut att vara ur position.

-------------

Något som även är värt att nämna.
Om du inte kontrollerat, så rekommenderar jag att försiktigt lyfta ur CPU:erna ur socklarna igen och mycket noga inspektera socklarna så där inte finns några felaktigt böjda kontaktbleck.

Tack för ditt svar!
Ja, amatörteknikern, det är jag!
Ja denna bricka går inte att använda efter mitt försök att avlägsna kylburkarna för ett par veckor sedan. Datorn startar inte om den sitter i. Fläktarna går men startljudet kommer aldrig. Jag bytte även till X5690-processorerna men det hjälpte inte.
Har så gott som aldrig lött, och har jag det är det säkert 40 år sen, så jag vill och kan inte åta mig det. Har ingen lödkolv heller. Det känns nästan bättre med datorn nu när originaldelarna sitter i. Uppstarten är mycket snabbare. Nackdelen är att RAM-minnet nästan tar slut ibland om jag jobbar med många program samtidigt.
För att se hur sockerbiten sitter måste jag återigen plocka bort kylkåpan. Men visst, det kan jag, men sen blir det som sagt värre. Grannen är väl ganska händig, kanske kan jag fråga honom. Kanske sockerbiten varit så sedan köpet för 3 år sedan. Det man beställer på eBay, i detta fall från Staterna, är många gånger inte av högsta kvalitet. Nej jag får väl försöka hitta något annat i datorväg. PC-laptopen är inte så mycket använd, mest på grund av överhettningsproblemen. Sen är väl Windows inte direkt min tekopp, trodde jag skulle trivas bättre med det. Det handlar kanske om att man måste ’’avgiftas’’ från MacOS.

Av norda72

Tveksam bild i Samsung-tv

Jag köpte en Samsung Q70R 55" 4K-tv hos Netonnet 2020. Jag hade behov av en tv för att bli av med den tjock-tv jag hade i ett annat rum samt få en nyare och bättre än den åtta år gamla Panasonic platt-tv jag hade, som inga appar kunde installeras i. Men köpet blev inte riktigt som jag förväntat mig.

Jag såg ganska omgående att den nya tv:n hade en märklig bildkvalitet. Föremål eller människor längst fram i bild är bra, men i bakgrunden blir det en slags oskärpa som nästan ser ut som om det vore animerat. Folks ansikten blir otydliga, det är som om de fått ett filter över sig. Man ser det även under idrottssändningar, som hockey eller fotoll. Spelarna är inte skarpa när bilden tar in hela planen eller rinken. Tittar man nära på skärmen ser det hemskt ut.

Besökte en barndomskamrat den 5 februari 2022 för att se Melodifestivalen. Han har en åtta år gammal plasma-Panasonic som gav en helt annan upplevelse än min betydligt nyare tv. Bilden var mycket skarp och färgerna mer naturliga. Inget konstigt i bakgrunden alls. Det är ju så man vill ha tv-bilden! Men då har han bilden via fiber, inte antenn som jag. Men jag tror ändå att hans tv piskar min i bildkvalitet. Det känns väldigt surt.

Jag hade lika gärna kunnat köpa en begagnad Panasonic i ställer för denna Samsung-historia. Fjärrkontrollen var avskalad på knappar, även kanalbyten skulle göras via menyer. Det var väldigt irriterande. Blev tvungen att köpa en piratfjärrkontroll för att få tillbaka det man är van vid sedan årtionden.
Nackdelen med nya Panasonic-skärmar är det usla utbudet av appar, som är mycket bättre hos Samsung. Eller har man bättrat sig hos Panasonic gällande det?

Den bild som levereras i marknätet är bara i vanlig HD. Kan det vara det som gör att bilden får de här ’’störningarna’’? Kamratens tv är ingen 4K-tv, troligen full-HD. Skulle man säga upp antennkanalerna och gå över till fiber? Men Boxer sägs vara ett dåligt val som fiberleverantör med återkommande avbrott och dålig kundservice. De har bottenbyg hos Trustpilot, 1,5 av 5. Utbudet i marknätet har alldeles för få HD-kanaler.

Nu under OS i Peking har bilden varit usel när man tittat på Kanal 9 och 10. Kanal 5 är i HD, inte de övriga. Ändå betalar man ganska mycket i månaden. Åtta kanaler utöver de fria kostar 239 kronor via vanlig tv-antenn. Vilka äger och driver Boxer? Tele2? Staten? Har varit kund där sedan 2003.

Av norda72
Skrivet av Allexz:

Jag är jättenyfiken på vilket resultat du vill få ut av att lägga såhär mycket pengar på något så gammalt.
5690 processorn var långsam redan 2014 när den släpptes och är ungefär hälften så snabb som en Ryzen 5600 nuförtiden.

Gissningsvis så kan till och med en M1 iMac piska den gamla 'mac pro' i princip allt utom mängden ramminne.

Vad är din usecase?

Till ganska stor del är jag inställd på att försöka ha den i bruk så länge som möjligt när de nya kostar som bilar (om man nu bortser från löjligt lilla MacMini som jag inte är intresserad av och som man får uppgradera det första man gör). Men tekniken i 5.1 är urgammal, men jag visste inte att 5690 var långsam redan 2014, men då hade den varit ute på marknaden i ett par år då den fanns i Mac Pro redan 2012. Jag har länge tvekat mellan att fortsätta med Mac eller gå över till PC, inte minst av kostnadsskäl. Tidigare körde ett tryckeri jag samarbetat med bara med Mac, men så bytte man chef som gick över till PC. Jag har en ganska nyinköpt PC-laptop från ASUS, men den var sämre än jag befarat. Så fort man knäpper på den och den startat upp börjar fläktarna att susa, utan att något tungt jobb satts igång. Dess processor är kanske i vekaste laget, i5 9:e generationen och 8 GB RAM. Det är en ASUS TUF Gaming FX505GT. Jag förhastade mig vid köpet då den var nedatt med 2 500 kr under Black Week 2021. Upptäckte senare att den inte ens har USB-C, bara vanlig USB, dock med 3.1-hastighet. Sen är 15-tumsskärmen färgavvikande, rött blir orange plus att batteritiden är usel. Dock kan den köras med Windows 11. Men jag är inte särskilt nöjd. Windows är dock mycket mer kompatibelt, allt passar. Svårt att veta vad man ska välja i PC-världen då tillverkarna är så många. Men ska man ha kvarlitet måste man nog ut med minst 15 000 SEK. Min dator kostade hälften, närmare 10 000 SEK utan rabatt.

Av norda72
Skrivet av Viita:

Tittar man närmare på bilderna så ser det mycket väl ut som någon form av vätska på kretskortet.

https://i.imgur.com/hNcpiv7.jpg

1. och 2. kan mycket väl bara vara en märkning, det kan även vara "kylpaste-kladd".

3. går inte att från bilden avgöra om det är något kladd eller obetydligt smuts.

4. är som sagt den oroande biten. Det ser verkligen inte bra ut.
Såvida detta inte är rester efter "thermal pads"/"värmeöverföringskuddar/"skum"".

https://i.imgur.com/ys7h50e.jpg

Här är dock något som är mycket intressant.

Det går inte från bilderna att avgöra hur höga dessa grå "sockerbitar" är, det ser dock onekligen ut som att den markerade inte sitter på plats som den skall.
Du kan prova att försiktigt peta i sidled på denna. Om den flyttar på sig så har du förmodligen brutit loss den ena lödpunkten.
Det är i sådant fall enkelt att med en lödkolv och lite lödtenn löda fast denna igen.
Skulle det visa sig att du slagit loss denna "sockerbit" så är det inte omöjligt att du även slagit loss något annat.

På "sockerbiten" till vänser om den markerade så ser det nästan ut som ett litet skrapmärke vilket eventuellt kan ge en indikation på att "sockerbitarna" är lite högre än vad de ser ut på bilden.

Ja det ser ut att vara något skumt där. Det är inte uteslutet att amatörteknikern har orsakat att en av sockerbitarna kommit ur sitt läge. Men jag tror det bästa är att jag låter bli det här nu. Ska någon titta på detta och eventuellt göra något, måste det vara en tekniker. Här i Bollnäs finns en datorverkstad hos Elon Ljud & Bild, men jag tror inte att de kan, eller vill, åta sig att undersöka detta då de inte har kompetens för Apple-hårdvara. För många år sedan, kring 2000, fanns en Appleverkstad i Ljusdal, ca 6 mil bort, men den försvann. MacData hade även en filial där och sålde datorer. Även i Gävle centrum fanns en Office-butik som sålde och servade Mac, men den lades ner 2010, flyttade ut till något industriområde med verkstadsdelen men är i dag helt borta. Det var väl väldigt få privatpersoner som köpte Mac, skulle jag tro. Ingen vettig människa betalar tio gånger det en PC kostar, för ett ganska udda system dessutom. Jo det finns en och annan, en som jag känner väldigt väl...

Av norda72
Skrivet av Mayhem SWE:

Förstår inte riktigt varför någon vill hålla på med gamla men fortfarande dyra Mac Pro som kräver OpenCore för att kunna köra senaste macOS. Då är det väl lika bra att gå hela vägen till en ren Hackintosh som borde kosta mindre pengar?

Jag har länge varit i valet och kvalet att överge datorn, men i och med open core så har jag fortsatt med den. Jag har ju kunnat ge tusan i att försöka uppgradera processorerna. Då hade jag haft några bekymmer mindre. Som det är nu när jag använder originaluppsättningen så är datorn mycket snabbare än när 12-core-brickan satt i. Instegsmodellen av Mac Pro 5.1 är nog inte avsedd för att ha de bästa och mest krävande processorerna, då skulle man haft en 12-core-maskin från början, men det hade jag inte råd med. Det hade blivit närmare 100 000 kr på den tiden, skulle jag tro. Jag har hela tiden trott att man kunde uppgradera alla modellerna till 12-core och att det skulle fungera lika på alla, men så är inte fallet. Trodde också att datorns starttid skulle bli sjukt mycket snabbare när jag köpt 12-corebrickan, men så blev det inte heller. Snarare tvärtom. Den här datorn är inte särskilt tyst heller. Man hör ett vinande ljud hela tiden. Gammal teknik från 2010.

Att göra en Hackintosh kräver ju också att man använder open core för att det ska fungera. Ingen av delarna man köper passar för Mac utan att de ’’hackas’’. Att ha en Hackintosh innebär att man hela tiden inför varje uppdatering av systemet, stor eller liten, måste vara säker på att inget kommer att strula om man uppdaterar. Börjar något strula så får man lägga ner (mycket) tid och kanske även pengar, för att hitta en lösning. Det finns ett flertal forum på bland annat Facebook som sysslar med både Hackintosh och Mac Pro 5.1. I värsta fall kan en enda uppdatering lamslå hela datorn om Apple bäddar in ny kod som hårdvaran inte förstår.

Jag har ett chassi som skulle fyllas med hårdvara och bli en hel dator. Jag har moderkort (Z490) och nätaggregat. Processor har jag inte köpt. Ska man ha Hackintosh bör man skynda på eftersom Apples övergång till egna processorer pågår för fullt. När den är klar blir Intel-datorerna på sikt satta på undantag, de ska fasas ut så småningom. Intel kommer inte att gå att använda till slut. Det bästa vore att ha båda MacOS och Windows på skilda diskar i datorn den tid som Apple håller Intel-datorerna under armarna. Eller så blir det tack och adjö till MacOS efter 24 år och man går över till det mer ’’normala’’ Windows som 9 av 10 datorer drivs med.

Det finns färdiga Hackintoshar att köpa på eBay eller kanske Amazon. Beroende på utrustning kan de sticka iväg upp mot 30 000-40 000 kronor. Det där är en verksamhet med frågetecken kring lagligheten. Skulle de säljas i affärerna vore det stämning att vänta från Kalifornien.

Av norda72
Skrivet av Petterk:

Nu lusläste jag lite, men varför pratas det om 6-11k för processorkortet? En hel dator med dual-processorkortet kostar väl ett par lappar dito om du köper löst. Framgår inte riktigt från beskrivningen vad som kan vara fel, men du bör väl kunna testa alla komponenter och processorkortet bör du kunna testa hos någon lokal mac-specialist.

Alltså hela brickan med alla komponenter kostar så i begagnat skick. Mac är ju asdyrt. Beronde på hur stark och snabb processorerna är desto dyrare, och sen om det är Apples originalminne är det helt vansinnigt dyrt. En ’’ny’’ Mac Pro 5.1, samma som jag har, med snabbaste processorerna från 2012 kan kosta upp mot 30 000 SEK, kanske ännu mer, trots att den är avskriven av Apple och kan inte köra senaste systemen utan open core, alltså hackning av EFI. Kolla gärna på eBay, sök Mac Pro 5.1 2012. Men visst, det kan ju vara överpriser just på den sajten. Men datormodellen kan även beställas på OWC.com och där springer priserna snabbt iväg beroende på val av hårdvara. Jag antar att ytterst få lägger beställning på en ny gammal Mac Pro...

Av norda72
Skrivet av sKRUVARN:

CPUerna och minnet sitter på ett dotterkort till moderkortet, antar att det är denna hen pratar om. Dessa finns i både dual socket och single socket konfiguration.

TS jag tror du har några diagnos leddar i burken, hur lyser dom?

Här är felsökningsmanualen https://mega.nz/file/roMwWQRZ#DJnIqji8-i50RX_HNm5DJ49n60PRwoJ...

Vid start lyser två röda dioder väldigt snabbt. Jag trodde det var minneskontroll men det kanske är diagnosleddar som du skriver. Sedan de slocknat händer ingenting. Datorn står bara och susar eftersom fläktarna går på högvarv. Det i sin tur beror på att grafikkortet inte är ett original. Det är ett AMD Radeon RX570 8 GB. Jag har det eftersom jag annars inte ens kan köra Mojave i datorn. Redan nu är Mojave för gammalt. Flera Adobe-appar fungerar inte i senaste version eftersom de kräver minst Catalina. Ska jag installera Catalina måste jag hacka datorn med open core så att den blir kompatibel igen efter att Apple droppade den 2019. Jag tror att jag ska installera om minnet och se om det hjälper.

Eller det bästa är kanske återvinningscentralen. Plocka ur allt av värde först.

Av norda72
Skrivet av Mayhem SWE:

En Mac Pro från 2012 är för närvarande kategoriserad som "vintage" och lär glida över till obsolete inom något år. Tidigaste Mac Pro som senaste macOS Monterey går att installera på är från 2013. Så det är nog ganska troligt att Apple varken kan eller vill hjälpa dig.

https://support.apple.com/en-us/HT201624

Indelning i stycken och bilder gör det lättare för andra på forumet att hjälpa dig. En gissning är att du brytit sönder något när du försökte vålda av kylflänsarna utan att ha tagit loss alla skruvar, men det är som sagt bara en gissning.

Det är också min gissning. Jag tänkte dock under stridens hetta att jag inte ska forcera något eller bryta, och jag tycker inte att jag tog i så mycket så att något skulle behöva gå sönder, men jag var så klart frustrerad över vad som de satt fast i. Trodde det först var någon sorts lim.

Redan före ’’ingreppet’’ var jag nervös, men det hade ju gått bra med den andra brickan som jag testade att öppna. Inga problem. Sen strulade det till sig bara för den där textremsan. Jag hade importerat ett specialverktyg från Tyskland för 200 kronor för att komma åt skruvarna, som sitter längst ner i varje kylhus. Man måste ha en T-nyckel, sexkants, 3 mm för att det ska fungera.

Av norda72

Bilder på delarna det rör sig om: https://imgur.com/a/gL2KKwK

Av norda72

Allt sitter på en bricka i datorn, både processor och minnen. Jag har 2 sådana brickor, en original och en som jag köpte till för att få en bättre dator. Kan man lägga till en bild här? Hur laddar man upp den?
Jag blev överraskad av hur snett det gick och mådde ganska dåligt. Jag kan använda datorn, men den har begränsat minne (32 GB) och bara en processor, 4-kärnig. Jag känner till att det här är gamla grejer. Jag har via open core kunnat köra nya system, som Big Sur men har låtit bli Monterey.