Inlägg

Inlägg som Gortman har skrivit i forumet
Av Gortman
Skrivet av Alphahanne:

Vad gör du när det händer? Kan det hända när som helst eller är det när du gör något specifikt det brukar hända?

Det kan hända när som helst.

Av Gortman
Skrivet av beejac:

Kan vara moderkortet som stryper volten för mycket till cpu i vissa lägen. Testa höja en snudd och testa igen.

Hur gör man det?

Av Gortman

Dator fryser och startar om av sig själv.

Hej

Problem
Det problem jag har är att datorn fryser av sig själv och sedan startar om. Och det är inte ett temperatur fel då temp på processorn och grafikkort inte når över 90 c. När datorn har startat om så fungerar allt som det ska och jag kan använda den fel fritt under den tid jag använder den främst för at spela dator spel. Problemet började för några veckor sedan

När jag sökte runt efter ett svar på vad som kunde vara fel så var det många som skrev att det kunde vara något med nätaggregatet. jag vet att en lösning på problemet är att ha datorn på dygnet runt men jag bar datorn i samma rum som jag sover så det skulle inte fungera så bra.

Icue Dashboard Temperaturer när jag körde Satisfactory
Icue dashboard

Pc Specs
Chassi Corsair Obsidian 500D Tempered Mid Tower
Grafikkort Asus Geforce RTX 2080 Ti Rog Strix OC
Prosessor Intel Core i9-9900K
Ram HyperX Fury DDR4 3200MHz 32 GB
Kingston 2TB M.2 SSD
Moderkort ASUS ROG Strix Gaming
PSU Corsair 850W
CPU Kylare
Nya Front Fans Corsair 140mm 2-pk

Jag vet inte så mycket om datorer så all hjälp är bra hjälp tack för svaren.

Av Gortman

@Bmannu: Det kan vara en defekt fläkt men om temperaturerna är okej så vet jag inte om det är värt att byta ut. Men jag kan inte så mycket om vad som är bra temps eller dåliga så får se om någon rekommenderar vad jag ska göra om det är så. Fläktarna går direkt till fläktkontrollen.

Av Gortman

@Bmannu: Nae det skulle jag nog inte tro då de båda sitter likadant en uppe en nere. De båda är inkopplade i samma fläkt kontroll som kom med.

Av Gortman

En Fläkt Blåser Mindre än den andra?

Hej

Specs Under Texten

Jag köpte en ny dator i våras men den kom bara med en chassi front intake fläkt. Men jag ville inte förstöra datorns komponenter på grund av överhettning så jag köpte två Corsair LL140 RGB 140mm fläktar som var rätt så enkla att sätta dit. Efter att jag hade satt dit de nya fläktarna slog jag på datorn för att se om det funkade jag kände med handen framför fläktarna för att känna om det kom någon luft och det gjorde det men den översta fläkten blåste ut mycket mindre luft än den nedre fläkten. Och jag förstår inte varför den gör så. jag Googlade runt för att se om någon visste vad problemet var och det många sa var att datorn hade ett för dåligt nätaggregat men jag tror inte att det skulle kunna vara problemet för när jag spelar något och fläktarna behöver få in mer luft så tar den sämre fläkten in mer luft ungefär som den bra fläkten gör i "Idle".

Så om någon skulle kunna sig tro vad problemet är så får ni gärna hjälpa mig.

Efter installationen kollade jag idle och under load temperaturerna på grafikkortet och processorn som har en Corsair Hydro H100i PRO RGB CPU Kylare.

Under "Idle" så låg temperaturerna på grafikkortet runt 30 C hela tiden och "Under load" är temp 55-70 beror på vad eller hur länge man spelar.

Processorn runt 35-40 C "Idle" och "Under load" 55-75/80 ibland högre"

Jag brukar inte mäta temperaturerna så ofta men gör det ibland när man känner att rummet blir väldigt varmt och blir paranoid att datorn kommer fatta eld.

En till liten extra fråga.
Min Cpu står att den ska vara 3.60GHz men i aktivitetshanteraren står hastigheten på 4,68GHz vet någon varför det är så?

Icue Dashboard Temperaturer när jag körde Satisfactory tidigare idag
https://imgur.com/a/T1BbYhS

Pc Specs
Chassi Corsair Obsidian 500D Tempered Mid Tower
Grafikkort Asus Geforce RTX 2080 Ti Rog Strix OC
Prosessor Intel Core i9-9900K
Ram HyperX Fury DDR4 3200MHz 32 GB
Kingston 2TB M.2 SSD
Moderkort ASUS ROG Strix Gaming
PSU Corsair 850W
CPU Kylare
Nya Front Fans Corsair 140mm 2-pk

Av Gortman

@cads:

Hej tack för ditt svar.
Jag har kollat igenom ditt svar och jag tycker att det är bra för då kostar det nästan 10,000 kr billigare. Men jag vill helst att de bygger ihop datorn åt mig då jag inte är väldigt säker på hur man gör och jag inte har tiden att göra det.

Jag kollade på en av deras andra datorer som är ungefär lika bra som den jag först kollade på och den var på rea för 26 999 kr istället för ordinarie 31 999 kr. Men jag kan konfigurera den till att bli exakt den dyrare datorn jag först kollade på och slut priset blir mindre med några tusen.

Här är datorn jag konfigurerade. Men utan konfigueringarna.

Så är det det något komplett har missat eller är det en bra deal? Slut priset på den blir då 34 999,- istället för 38 637,-.

Av Gortman

Tips om köpa eller inte och konfigurering.

Hej
Jag har under en längre tid sparat ihop för att köpa en ny spel PC. Och jag har hittat en i min budget på komplett's hemsida där de bygger egna datorer och där man själv kan konfigurera datorn efter hur man vill ha den.

Det jag skulle vilja är att någon med mer erfarenhet utav datorkomponenter och priser skulle kunna kolla över datorn och se om jag borde lägga till något mer som extra kylning eller någon förbättring av något annat. Jag skulle också vara tacksam om någon som vet mer om datorkomponenter tror att priset på datorn är rimligt för vad burken har i sig.

Här är datorn som jag skulle vilja ha hjälp med!

Nya datorn Hjälp

Det här är min nuvarande dators specs som jag byggde 2016 så det kommer ju bli en ganska stor uppgradering.
Dator Specs
CPU: Core i5-6500 3.2GHz Stock luftkylare.
Moderkort: B150A Gaming Pro: Chipset Intel: Skylake
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 16GB
GPU: MSI GeForce GTX 1060 3GB Gaming X
Chassi: Corsair Carbide Clear 400C Midi Tower
PSU: Corsair CX750M, 750W PSU

Av Gortman

@Trunk: Vilken version av hwinfo borde jag ladda ner?

Av Gortman

Hjälp! Datorns fläktar går upp till 100% och stängs av.

Hej
Jag har nyligen fått problem med datorn då det blir svart på skärmarna men har fortfarande ljud. När det händer så går alla fläktar i datorn upp till 110% och jag kan inte göra något för att få bild på skärmarna igen så blir då tvungen att starta om datorn. Jag har haft det här problemet förut för något år sedan. Hur jag fixade det då var genom att ladda ner MSI Afterburner för att kunna ändra fläkt hastigheten på grafikkortets fläktar för jag trodde att det kanske blev för varmt och det verkade fixa problemet fram till nu men för några dagar sedan kom samma problem tillbaka och att öka fläkt hastigheten värkar inte gör någon skillnad. Om det är någon som vet vad det är för problem eller hur jag skulle kunna fixa det tackar jag för hjälpen i förhand.

Dator Specs
CPU: Core i5-6500 3.2GHz Stock luftkylare.
Moderkort: B150A Gaming Pro: Chiset Intel: Skylake
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 16GB
GPU: MSI GeForce GTX 1060 3GB Gaming X
Chassi: Corsair Carbide Clear 400C Midi Tower
PSU: Corsair CX750M, 750W PSU

Av Gortman

@Reqit: Tack för ditt svar. Jag kollade på dina rekommendationer och jag beslöt mig att ändra ifrån en i7 8700 till en i7 8700K då det går att överklocka och den var inte så mycket dyrare än den utan k hos Inets nätbutik. Och även om jag inte vet något om överklockning så kanske det är en sak jag vill pröva mig på i framtiden. Moderkortet som du rekommenderade till i7 8700K var ASUS PRIME Z370-A II som var en aningen för dyr men den hade rea på sig så det är nog kanske klokt att slå till på den med.

Så då har jag CPU och moderkort. Men jag behöver fortfarande en CPU kylare då det inte följer med någon till i7 8700K. Jag kollade runt på både luft och vattenkylning och de två kylare jag kom fram till som verkade vara rätt så bra och inom hur mycket mer pengar jag kan spendera. Och då vill jag ha lite hjälp med fakta och vilken som ni tycker skulle vara bäst eller om ni har några andra rekommendationer.

Luftkylning: be quiet! Pure Rock https://www.inet.se/produkt/6308873/be-quiet-pure-rock

Vattenkylning: Corsair Hydro Series H60 CPU Kylare https://www.komplett.se/product/987335/datorutrustning/datorkomponenter/kylningvattenkylning/cpu-vattenkylning/corsair-hydro-series-h60-cpu-kylare#

Av Gortman

@ottoblom: Okej jag var beredd på att behöva köpa ett nytt moderkort. Är det någon du kan rekommendera för denna processor?

Av Gortman

@perost: Jag glömde lägga till det att mitt problem med processorn jag har nu är att den alltid är väldigt hög belastad när jag kör nästan alla spel då den går upp i 100% när man kollar i aktivitetshanteraren.

Av Gortman

Intel Core i7-8700 Processor köpa eller inte köpa

Hej jag skulle vilja veta om det skulle vara värt för mig att köpa en Intel Core i7-8700 Processor. Jag har länge velat uppgradera till en ny processor och en i7 processor verkar vara ett bra köp. Så nu undrar jag om det skulle vara värt att köpa en och om jag kommer få ut det bästa av den med mina övriga delar i datorn. Jag vill också tillägga att jag mest bara kör spel på datorn så då vill jag nog veta om denna processor fungerar bra till spel. Om det verkar som att processorn är ett bra val så skulle jag också vilja ha hjälp med att välja ett nytt moderkort och kylare till processorn. Jag tackar i förväg till alla som har valt att hjälpa mig.

Dator Specs
CPU: Core i5-6500 3.2GHz Stock luftkylare.
Moderkort: B150A Gaming Pro: Chiset Intel: Skylake
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 16GB
GPU: MSI GeForce GTX 1060 3GB Gaming X
Chassi: Corsair Carbide Clear 400C Midi Tower
PSU: Corsair CX750M, 750W PSU

Av Gortman

@CubaCola: Jag har nu kollat runt lite på olika i7 processorer och komplett har en Intel Core i7-8700 Processor som verkar vara bra och inom det pris jag skulle kunna tänka mig att köpa en processor för. Så då undrar jag om det skulle vara värt med mina andra delar att uppgradera till det eller inte. Jag skulle också vilja ha hjälp med att hitta ett moderkort och CPU kylare som skulle passa bra till processorn och inte vara så mycket dyrare.

Av Gortman

@CubaCola: Jag vet inte så värst mycket om processorer men jag har hört ifrån andra att om man vill få ut det bästa om man kör mycket spel så ska man helst uppgradera till en i7 då de tydligen är betydligt bättre än i5 processorerna. Och det har fått mig att tveka om att köpa ännu en i5 processorn även om en i5 9600k skulle vara om jag har fattat det rätt betydligt bättre än min i5 6500. Moderkortet har jag undrar lite om också för jag förstår inte vad skillnaden mellan ett billigare moderkort och ett lite dyrare för över tusen kronor är.

Av Gortman

@CubaCola: De flesta spel jag kör som oftast är lit äldre spel ifrån några år tillbaka de fungerar rätt så bra oftast. Men det är de mera nyare spelen som brukar verka ha problem som Black ops 4 som vissa dagar verkar fungera bra men andra gånger så går CPU procenten lite överallt ifrån 40 till 100% när man kör. Det är nästa samma sak med flera andra spel som R6 och Overwatch. Men de spel jag har haft mest problem med att kunna köra är Kingdom come Deliverance och Rise of the Tomb Raider när man körde dom så var spelet nästa ospelbart på flera ställen då processorn låg på 100% under längre tider och man var tvungen att ladda om spelet för att ta sig tillbaka till en punkt då man kunde röra sig igen. Men det var inget problem med grafikkortet eller fps då de låg stadigt och relativt högt. Och det är därför jag är lite rädd för att köpa de nyare spelen ifall det troligen kommer vara likadant med dom.

Av Gortman

Köphjälp med dator delar Mellandagsrean

Hej jag har för nuvarande en Core i5-6500 3.2GHz i min dator. Men med tiden har den blivit för gammal och slö för att kunna klara av att användas till de spel jag kör eller vill kunna köra då den ofta gå upp i 100% och gör då datorn väldigt slö. Så nu skulle jag vilja uppgradera datorn med en ny CPU, CPU fläkt och moderkort som skulle kunna passa varandra, då jag inte har så stor kunskap om datorkomponenter och vilka som är bra och funkar bäst med varandra skulle jag behöva hjälp med detta. Varför jag skulle vilja köpa med ett moderkort med är för att mitt nuvarande har skadade pins ifrån den tidigare CPU installationen. Jag har en prisgräns på ungefär 7 000 kr men gärna mindre om det går att få bra delar för. Så då vänder jag mig till de som har kunskap av dator bygg och de som kan ge mig köpråd. Jag vill också lägga till att jag har menat att köpa dessa delar på mellandagsrean så att jag hoppas på att det skulle kunna bli lite billigare. Kolla gärna in mina specs för att lättare få en bild över vad jag skulle behöva.

Dator Specs
CPU: Core i5-6500 3.2GHz Stock luftkylare.
Moderkort: B150A Gaming Pro: Chiset Intel: Skylake
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3000MHz 16GB
GPU: MSI GeForce GTX 1060 3GB Gaming X
Chassi: Corsair Carbide Clear 400C Midi Tower
PSU: Corsair CX750M, 750W PSU

Av Gortman

@Lome: Okej tror jag köper paketet då på rean. Hoppas det kan bli lite billigare. Tack för alla svar.

Av Gortman

@Lome: Okej då förstår jag. Men chassit har en sådan där magnetisk dammskydds filter som ligger uppe på chassit tror du att det kan vara ett problem om man sätter "ut" fläkten i taket på chassit?