Inlägg

Inlägg som Dytut har skrivit i forumet
Av Dytut

X1700 - 7.4-drivare, omega?

Tjo. Har nyligen skaffat mig en laptop där det sitter ett mobility X1700 i.

Har alltid kört nvidia tidigare, så jag är rätt obekant med radeon-drivarna. Kan ni ge mig lite klarhet?

Jag tänkte uppdatera till 7.4, men X1700 är inte listat när jag letar drivare på ATi's websida. Jag antar att det går bra att bara köra in de drivare som är riktade till X1600? Är ju ungefär samma kort, och ATi kör väl med en unified driver nu?

Sen är jag också lite fundersam över omega-drivarna. Fungerar dessa fint även med ett mobility, eller kommer saker att balla ur?

Tacksam för svar

/M

Av Dytut

Felsökning: Minne, nätagg eller grafik som ställer till det?

Jag har problem med min halvgamla dator.

Hårdvara som följer:
AMD XP2500 (barton)
2x512 MB DDR400 (ett kingston, ett a-data)
ABIT AN7 moderkort (senaste nforce2-drivare, 5.10)
Gainward 6800LE grafikkort (med ny kylare, senaste drivarna)
Tagan 380W nätagg
2 st hårddiskar
1 cd-brännare, 1 dvd-brännare

Prime95: stabilt i ca två timmars test (även med två prime95 igång samtidigt)
memtest86: inga fel, ca 2 timmars test
Temperatur CPU: ca 45C idle, uppåt 60-63C full load
Temperatur grafik: 46C idle, uppåt 50-55C full load

Mitt problem:

I ett flertal spel hänger sig datorn efter ca 20-40 minuter. I tunga program (t.ex cubase SX) kan den spontant hänga sig (ibland inte alls, ibland efter någon minut, ibland efter flera timmar).
I vissa spel hänger den sig direkt under vissa omständigheter (hl2-demot dör direkt efter introt, i oblivion dör den om jag laddar ett spel men klarar sig i 10-15 minuter om jag startar ett nytt spel).

Historien bakom:
Jag har fram till några dagar sen kört denna dator med ett gammalt geforce4 Ti4200 som var rätt hårt överklockat. Fram tills nu har jag misstänkt att det var det som var bråkigt, men problemen med hängningar är fortfarande kvar fast jag bytt grafikkort (och installerat om windows). Dessa problem är ej heller moderkortsrelaterade (har provat att byta moderkort till ett nytt MSI K7N Delta2, samma fel).
De misstänkta är minnen, nätagg eller moderkort.

Vad jag gjort:
Jag hade förr ett par 512MB TwinMos-minnen, men dessa gav mig problem (om jag körde igång två prime95 samtidigt så dog datorn). Jag bytte dessa två mot de två minnen jag har i nu (ett A-data och ett kingston), och kunde efter detta köra igång två prime95 samtidigt utan problem. Jag har provat flytta minnen mellan platserna samt köra ett i taget.
Det känns inte som minnena borde vara problemet, men vad tror ni?

Jag har provat med en annan CPU (thoroughbred XP2400), fortfarande samma problem.

Jag har provat att knäppa av/på de flesta inställningarna i BIOS (fast writes, olika cacheinstälnning, m.m.).

Mina misstankar:
Mina två största misstankar är minnen eller nätagget.

Minnena är inte av samma märke, så det kan vara dessa som bråkar. Det verkar rätt otroligt att det skulle vara så.

Nätagget har jag mest misstankar mot. Det är ett rätt nyinköpt nätagg. Men det kanske är ett måndagsex? 380W _borde_ klara av att mata min dator, eller vad tycker ni? Drar ett 6800LE så mycket ström att det inte går på ett tagan 380W? I övrigt så är det de två hårddiskarna och två CD/DVD-enheter plus moderkort/cpu som drar ström, tycker inte att det borde gå åt helsike.
Om jag tittar på volten i BIOS så verkar allt ligga som det ska. Har inte kikat på volten vid full belastning, ska kika på det.

Så... någon av er som har någon idé om vad som kan vara bråkigt? Alla idéer och tankar vore varmt uppskattade.

Av Dytut

Spontant skullle jag säga att det är ett värmeproblem, troligtvis grafikkortet som går för varmt. Har du bra ventilation i burken?

Av Dytut

Barton XP2500 / MSI K7N2 Delta2 - Prob: CPU ställer sig på 1.1Ghz oberoende av BIOS

Detta gör mig konfunderad...

Har just flyttat från en lägenhet till en annan (bytt stad). När jag plockade upp datorn kollade jag inte vad den startade i, men nu när jag funderade varför den var så jäkla seg så såg jag att den startade i 1.1Ghz istället för 1.83.

Den gör det oberoende om jag ställer in den på 166Mhz (som den ska vara på) i BIOS. Har testat att nollställa BIOS via batteribygeln, hjälpte inte. Den går inte varmt.
Har den fastnat i "säkert läge" som den brukar gå in i om datorn stängts av fel eller överklockat för mycket på något sätt?

All hjälp välkommen...

Av Dytut

Jag har just bytt ut mina två 512Mb twinmos DDR400 då dom tydligen var inkompatibla med nforce2-kort. Trodde först att det var moderkortet som var dåligt, så jag skaffade ett nytt nforce2 och testade, samma fel. Till slut provade jag med ett kingston, fungerade ypperligt. Felet gick att reproducera med mprime ganska enkelt, körde jag igång 2st mprime samtidigt fick jag fel nästan direkt. Minnena sitter nu i en burk med via-kretsar, fungerar ypperligt där. Tror jag kommer att hålla mig borta från twinmos i framtiden.

Av Dytut

Överklockningen har jag stängt av, var det första jag provade. Nu har jag också provat med ett annat moderkort (MSI nforce2, helt nytt). Verkar vara samma fel, kan minnen vara inkompatible med två olika moderkort av olika tillverkare? Och om det är minnena, borde det inte bli fel när jag kör minneskontrollerna som följer med ultimate boot? Minnescheckarna går klockrent, inte ett fel där. Funderade om det är fel på processorn, men den andra processorn går klockrent i min andra dator (server), har haft den på 2 månader i sträck, mellan 50-100% cpuanvändning, utan minsta problem. Jag kan bara inte förstå vad som är fel. Det enda jag har kvar att prova nu är att testa ett annat märke på minnen om inte det nya moderkortet fungerar.

edit: sitter nu med det nya moderkortet, och vissa framsteg kan skönjas. Nu kan jag starta upp prime95 samtidigt som iTunes volymcheckar låtar. Det var ett säkert kort för en snabb hängning förr, hoppas det funkar nu... så jag slipper gråta

edit2: fast nu gick den ner. Jäkla bajsapa i regnrock!
Nåja, får slita ut och byta minnen imorrn...

Av Dytut

Mystiska hängninger, trasigt moderkort?

Halloj, tänkte bara försöka få lite input på det här.
Problemet är som följande:

När jag köpte senaste datorgrejorna (lite över ett år sen) så skaffade jag ett abit AN7, 2x512MB twinmos DDR400 och en XP2500 (barton). Efter installation verkade allt fungera fint. Dock hängde den sig konstigt, kanske 1-2 ggr per månad i början. Tänkte inte mer på det, misstänkte mitt grafikkort med orkade inte prova mig fram. Men nu på senare tid har den börjat bete sig bara mer och mer mysko, med totala låsningar när jag spelat eller gjort väldigt processorintensiva saker, och program har börjat krascha mer och mer. Jag har överklockat en aning (180Mhz, ingen stor överklockning och inom vad moderkortet ska klara, det enda som gick över spec vad processorn).

Jag fick iaf för mig att ge mig på den igår för att se vad som egentligen var felet, och har nu bytt ut varenda komponent utom moderkortet (annan cpu, testat båda stickorna minne i olika slots, dragit ur all annan hårdvara), men om jag kör igång ultimate boot CD och kör mprime där så räknar den fel. Samma fel oberoende av processor och minne. Kan det vara nånting annat än moderkortet? Har även testat uppdatera BIOS, ingen skillnad.

All info uppskattad.

Av Dytut

Vilken dist kör du?

Du måste ha kernel-sources installerade för att kunna lägga in nvidia-drivarna, så släng in dom.

Av Dytut

Jag har dödat ett TV-kort med antennsladden en gång, men den antennsladden kunde få fingrarna i handen att domna av om man hade handen mellan sladden och antennuttaget på TVn

Just ESD när man leker med datorer har jag aldrig haft några problem med, har aldrig varit med om nåt som inte fungerat. Vore som sagt intressantare att veta hur många som faktiskt har lyckats förstöra nånting för att dom inte använt ESD-armband, tror inte det är så många direkt.

Av Dytut

Har känt mig bra sugen på att prova det flera gånger, men aldrig blivit av... Kan nog bli riktigt mysigt i slutänden

Av Dytut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av akke
, + .

Amen

Av Dytut
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bmb
Bara jag som tycker att dagens "2D-vy" där fönster kan ligga framför och bakom varandra är mycket smidigare än 3D-vyer där man ska vrida och vända på saker?

Jag tycker det verkar helt ypperligt, tror jag ska installera och testa till hösten när jag har min 10mb-lina igen. skönt att kunna lägga saker lite snett och se om det händer något i det programmet (särskilt för konsoller och chat).

Av Dytut

Till server är som sagt OS med vettiga paketsystem sköna att ha. Någon BSD fungerar fint, jag kör själv Debian och trivs med väl med apt.

Av Dytut

jäkligt snyggt pcw

Av Dytut

prova så vet du sen.

Av Dytut

Fixat lite ny bakgrundsbild och ordnat om samurize lite. Inte riktigt färdigt än, samurize är inte så tight och bakgrundsbilden ska fyllas på lite om jag orkar nån dag. Trivs med det som det är nu iaf

http://www.student.itn.liu.se/~matan348/desktop_2.jpg

Av Dytut

ja. Fat32 kan läsas och skrivas utan problem av både linux och windows, NTFS däremot går bra att läsa i linux, men skriva fungerar ännu inte så bra. Finns rudimentärt skrivstöd, men det är inget att hurra för.

Av Dytut

CVSen ska funka fint i de flesta fall, har för mig att jag hade lite problem med den förr dock (typ två år sen). Men hemmagjorda paket av CVSen bör fungera ypperligt.

Av Dytut

Ventrilo finns en OSX-server för, men den går antagligen inte att köra i linux vad jag vet. Men du kan ju alltid dra hem och testa.. http://www.ventrilo.com/

Av Dytut

Defrag ska utföras så ofta man orkar/hinner. Det skadar inte diskarna på något sätt, däremot kan det utäka livslängden på dom. Om disken får kötta runt data som en tok en dag istället för att flänga runt med skrivarhuvudena varje dag ett helt år så är det mer hälsosamt.