Inlägg

Inlägg som digijinx har skrivit i forumet
Av digijinx

Val mellan Intel och AMD för Linux kontors/arbetsstation

Hej,

Dags att uppgradera min gamla i5-2030. Jag använder datorn främst för programutveckling, viss virtualisering, diverse kontorssysslor som ordbehandling, kalkyl o.s.v. Ej spel, det behövs med andra ord ingen avancerad GPU. Försöker hålla nere budgeten så gott det går, hoppas landa runt 6k för CPU, moderkort och minnen (+ ev. fläkt och GPU).

Valet står nu mellan Intel eller AMD, för tillfället närmare bestämt mellan i5-10600k och Ryzen 3600/3600X/3700X.

Intel har ju fördelen att ha inbyggd grafik, vilket besparar mig pengarna för ett separat grafikkort. Får även uppfattningen att den allmänna kompatibiliteten är något bättre för Intel. Även tillgången är helt klart bättre.

AMD å andra sidan skickar med fläkt till Ryzen vilket jag uppfattar som fördelaktigt då fläktarna till Intel kostar en del samt verkar enorma. För GPU finns billiga GeForce 1030 för runt 800 kr. Dessutom tycks moderkorten vara billigare till Ryzen.

Skulle gärna vilja höra om det finns några andra aspekter jag missat. Just nu lutar det faktiskt åt Intel, främst på grund av tillgången. Men finns det andra anledningar att köra på AMD så kommer jag ta det i akt.

Av digijinx
Skrivet av tuomi:

Du behöver läsa på samt kanske ställa en fråga på http://reddit.com/r/vfio som behandlar ämnet på djupet.

Ja det verkar så. Har även börjat utforska om jag skulle komma billigare och bättre undan med en Intel processor, typ i5-10400/500, med ett moderkort med integrerad grafik

Av digijinx
Skrivet av m1k3_dd:

Då är vi flera här som tycker att du tänker 100% rätt! 🙂👍

Mycket RAM (och snabbt om budgeten tillåter), + att plattformen ska stödja CPU med bra arkitektur för virtualisering...
Antal fysiska kärnor behöver nog inte vara fler än 6-12, men ditt behov kan ju vara relativt gigantiskt förstås... 🤓💪

Bra! Det återstår att se om KVM fungerar lika bra med Ryzen som med Intel. Har varit lite problem tidigare Med Ryzen och KVM vad jag förstår, men nu för tiden finns det förvånansvärt lite information om det tycker jag. Hoppas att det beror på att allt fungerar som det ska helt enkelt.

Tackar alla för svar. Det lutar åt ett Radeon 550.

Av digijinx
Skrivet av mrqaffe:

Jag vet inte vad det är du ska göra när du kallar det arbetsstation men en del program kan ju köra beräkningar på grafikkorten som är mycket snabbare än cpuerna på en del typer av uppgifter och då kan det vara vettigt att tänka igenom valet av gpu mer noggrant för det kan spara mycket tid.

I mitt fall är det mest programutveckling och viss virtualisering. Programutveckling är inte inte direkt beräkningsintensivt, och virtualisering kräver snarare minne och CPU. Tänker att jag gör bättre i att prioritera mer minne och bättre CPU än att lägga 3k+ på ett grafikkort. Är dock öppen för att bli tillrättavisad

Av digijinx
Skrivet av Chibariku:

Jag hade gått för ett RX 550 om du vill köpa nytt eller ett begagnat RX 570 eller liknande.

Nvidia har blivit mycket bättre under Linux så det ska inte vara något problem längre. Så det går ju att kika in GT 1030 för väldigt låg energiförbrukning eller t ex ett begagnat 1060.

Tackar för info. Använder man den proprietära eller open-source drivrutinen nu för tiden, för att det ska fungera bra under Linux?

Av digijinx
Skrivet av blackcoffee:

AMD är väl lite med Open Source-vänliga än Nvidia och lite mer hardcore-linuxanvändare brukar ju ogilla Nvidia pga detta.

Detta sagt så tycker jag att de billiga korten som t.ex. GT 1030 faktiskt har fungerat utmärkt för mig och för de lite mer pragmatiska vänner jag har. Att de finns utan fläkt är ju trevligt. Dock är det ju ett enklare kort än de Radon-kort som nämns här. Tror inte det är rätt kort om du ska ha två högupplösta skärmar.

Ja utan fläkt är ju trevligt. Dock så är ju priset mer tilltalande på Radeon 550 kortet. Men bra att veta att du inte haft problem detta kort. Har själv haft dåliga erfarenheter av Nvidia och Linux, och deras proprietära drivrutin. Med det var antagligen över 10 år sedan.

Av digijinx
Skrivet av Allexz:

Ingen inbyggd grafik i de cpuer han tittar på, nog därför han tittar på PCIe-kort

Det stämmer, min nuvarande dator har inbyggd Intel GPU, kommande bygge har inte.

Tackar för svar.

https://www.inet.se/produkt/5410910/powercolor-radeon-rx-550-...

Denna var intressant, dock hade jag hoppats kunna komma lite billigare undan. Men jag antar att jag är bortskämd i.o.m min inbyggda GPU

Har också noterat denna:

https://www.inet.se/produkt/5407056/msi-geforce-gt-710-1gb-lp.

Priset är okej men är lite orolig för kompatibiliteten.

Av digijinx

Billigast möjliga GPU till arbetsstation med Linux

Hej!

Planerar en uppgradering av arbetsstationen. Blir ett nybygge baserad på Ryzen 3600/3700x/5600x, och jag har nu insett att jag behöver köpa ett separat grafikkort.

Jag spelar inte, och har aldrig känt mig begränsad av den inbyggda Intel GPU:n i mitt befintliga moderkort. Dock så behöver jag möjligheten att ha två skärmar.

Någon som kan rekommendera billigast och enklast möjliga grafikkort för användning i en arbetsstation, mestadels för utveckling?

Kompatibilitet är förstås en faktor också. Tror jag vill undvika Nvidia i första hand.

Tack!
Mvh Daniel

Av digijinx

Enligt min erfarenhet så kan det vara förnuftigt att först lära sig ett dynamiskt högnivåspråk i första hand. Då slipper du tänka onödiga detaljer som du ännu inte förstår utan kan koncentrera dig på att lära dig grundläggande programmeringskoncept och få saker gjorda.

Python och Ruby är bra exempel på språk med dessa egenskaper. Go är ett modernt exempel som jag inte har erfarenhet av men som hyllas väldigt mycket i dagsläget.

Huruvida språket du lär dig programmera med ska vara framtidssäkert är inte så viktigt egentligen då om du får en karriär inom programmering så kommer du antagligen lära dig många, många språk.

Av digijinx

Vim är det som gäller