Inlägg

Inlägg som ehsnils har skrivit i forumet
Av ehsnils
Skrivet av snajk:

Numera mest Kotlin dock.

Vilket dock använder samma VM som Java så du kan blanda som du vill.

Av ehsnils
Skrivet av Schani:

Satte du solfilmen på insidan eller utsidan av fönstret?

På insidan. Blev enklast på det viset. Vet inte hur de tål regn och grannarna ser inte lika lätt om man fumlat till monteringen.

Av ehsnils

Fästingar.

Nu är vi mitt uppe i fästingsäsongen, men hittar du en så kan du numera (sedan i Maj) rapportera den du hittar till SVA.

Citat:

SVA samlar in information om fästingar för att kunna studera fästingarnas utbredning i landet samt identifiera vilka arter som finns.

Vi är särskilt intresserade av ovanliga/exotiska fästingar för att kunna identifiera nya arter som inte finns i landet idag.

Har du hittat en fästing kan du berätta om ditt fynd för oss. Om du hittar många fästingar vid samma tillfälle som ser likadana ut räcker det att du skickar in en rapport. Hittar du fästingar som ser olika ut vid samma tillfälle så kan du skicka in en rapport för varje fästing.

https://rapporterafasting.sva.se/reporttick

Av ehsnils

Inför förra sommaren satte jag upp denna från Biltema på mitt vardagsrumsfönster:
https://www.biltema.se/bil---mc/bilinterior/solskydd/solfilm-...

Nu blir det inte 45 grader i lägenheten när solen lyser rakt in i min etta från väster och jag saknar möjlighet till korsdrag.

En positiv bieffekt (om man skall säga att det är det) är att det blev mindre värmeläckage på vintern också. Behövde aldrig öppna kranen på något element utan spillvärme från annat räckte. (kylskåp, dator och grannlägenheter)

Av ehsnils

Centrifugupplevelse.

Hur man ser ut när man sitter i 9G.

Av ehsnils
Skrivet av anon132576:

Jag har gramsat om detta, men Siri är fan helt jävla bränd i skallen. Fanskapet funkar ju inte värt ett ruttet lingon ens.

"Ny påminnelse till onsdag kl 11", säger jag.

"Okej vad vill du bli påmind om?"

"Tvättid."

"Jag har skapat påminnelsen till idag klockan 11."

!!! Goddag yxskaft lixom, har alla propparna gått på en gång eller. Sedan låter det fanstyget så irriterande passivt aggressiv hela tiden dessutom, gör ju inget bättre det heller. Apple är på dekis, helt katastrof.

Tidigare chef bokade möte till 03:00 på morgonen när det skulle vara 15:00 genom Cortana.

Av ehsnils

De gör det bara för att undvika supportärenden.

Om du får ett problem av något slag så kommer de att säga att du måste nedgradera för att få hjälp om du har ett supportavtal.

Har du inget supportavtal så är det bara att gasa på och hitta likasinnade i olika forum.

Av ehsnils
Skrivet av IPv6-muppen:

Ingen morot? IPv6 är bättre och snabbare och i en del av världen är det det överlägset största protokollet så varför ska Sverige vara sämst i klassen på Internet hela tiden?
I Kina får inga nya v4 nät sättas upp 2025 och 2030 ska de vara v6 only t.ex. I Indien får inga nät vara utan dual stack sedan årsskiftet och i PTS senaste IPv6-forum-rapport så föreslår de att regeringen lagstiftar om det.
Stadsnäten och/eller KO-modellen är det som bromsat Internets utveckling plus digitaliseringen i Sverige i ~15 år. Sverige närmar sig 20% och det beror inte på "duktiga" stadsnät utan Telia och några mobiloperatörer.

När större tjänsteleverantörer börjar med att ställa krav på att man inte får komma in via CG-NAT utan pekar ut IPv6 som lösning så kanske det blir litet liv i luckan.

Av ehsnils
Skrivet av Mammabrada:

Min erfarenhet är att java är främst för backend. Typ aktiebörsens stora server är ju helt skriven i java, och den har under 100 mikrosekunder latency. Så Java kan vara riktigt snabbt om man gör det rätt. Sen finns ju Oracles databas i många stora backendor, och Oracle äger Java, så Oracle ser gärna att man programmerar Java mot deras stora databas.

C# är främst för frontend, dvs trading servrar som kopplar upp sig mot aktiebörsens stora server. Då agerar C# frontend.

Även många appar för Android är gjorda i Java.

Av ehsnils
Skrivet av Trihxeem:

Nördar och folk på forum som detta, visst men inte Johnny Banan.
Det är inget som efterfrågas i speciellt stor skala så för ISP är det i princip bara en kostnad/risk och för vissa kunder på riktigt gammal hårdvara kanske det kräver en uppgradering.

Tvinga kunder att byta till ipv6 så är det ju klart.

I många fall så använder folk inte IPv6 trots att de kan eftersom det krävs att man går in i sin router och aktiverar det.

När det är aktiverat så märker man inte någon skillnad som användare om man inte vet vad man skall kolla efter. Men tyvärr så använder sig operatörerna inte av native IPv6 utan 6RD. En orsak är inte utrustningen i sig - i princip all utrustning som klarar gigabit ethernet klarar IPv6 - utan det är att operatörerna måste betala licenskostnad för att aktivera IPv6 i sin nätutrustning.

Av ehsnils

Jag ser inte att kunskap i C# och .NET är någon nackdel när man skall söka jobb. Lägg gärna in F# också eftersom det kan finnas en del som önskar att du kan koda i det. Visserligen blir F# bara en krydda på moset så att säga, men det kan visa att du har litet mer att ge.
Annars är det bra att kunna både SQL Server och MySQL eftersom båda är väldigt vanliga. Och då är det bra att både kunna sätta upp dem och att programmera mot dem.
Kunskaper i både Windows och Linux är en fördel.
Nu är det många som är fanatiskt intresserade av folk som kan utveckla och supporta mot molntjänster och det är ännu en miljö att ha litet kunskap om.
Mobilappar - ja, det kan vara aktuellt också att ha litet kunskaper kring hur man utvecklar.

Av ehsnils
Skrivet av Hakinger:

Jag har konstaterat att det måste bara jobba en person på polisens 114 14. Tänkte anmäla ett brott som man inte tydligen inte kan anmäla via nätet (telefonbedrägeri). Jag har ringt alla tider på dygnet. Det är ständigt 2 timmars kötid. Först klocka 04:30 hade kötiden minskat till en halvtimma. Men efter en kvart i telefon blev jag utkallad på jobb så det sket sig. Så, då får jag gå och anmäla i polisstationen. Kollar öppettider, de har öppet hela två dagar i veckan här i Södertälje med nästan 100 000 invånare. Lite som landsbygden hade innan de la ner polisen där :D.
Man tänker lite som den legendariske fd direktören för Scania, Leif Östling: Va fan får jag för pengarna?

Det går förmodligen fortare att skicka ett brev.

Av ehsnils

Det finns för mycket fästingar. Hittad på hund.

Dessa är numera spolade.

Av ehsnils

Har en Outback som jag köpte ny 2016 och har nu 13000 relativt problemfria mil. Ett stenskott som gav byte av vindruta och ett byte av en baklykta för att dörrstoppen på en garagedörr var för vek en stormig dag.

Garagedörren är fixad med en rejäl stopp nu.

Av ehsnils

Även om kortet är långt så ser det ändå inte ut som om det är lika långt som ett fullängds ISA-kort. På tiden dessa var vanliga så fanns det en styrskena närmast fronten i datorerna som agerade stöd för korten förutom att det hölls fast i bakkanten med skruv.

Av ehsnils
Av ehsnils
Skrivet av beatbeat:

Ja, har testat två olika. Kör en cat.5e kabel.

Kolla noga så att kablarna du använder faktiskt har alla 8 trådarna kopplade.

En del snålvarianter som levererats med äldre utrustning har bara haft 4 trådar.

Men kolla också ifall din ISP faktiskt har högre än 100Mbps aktivt.

Av ehsnils

På jobbet är det någon som lyckats ta bort Admin-rättigheterna helt från en dator.

Å andra sidan är det nog bara att installera om den, ligger inget kritiskt på den.

Av ehsnils
Skrivet av RVX:

Ah ok.
Och vill jag ha nånting inkopplat i nåt av uttagena i lägenheten (finns 4st) så kopplar jag bara in rätt kabel med tillhörande rätt nr. Fattar jag dig Rätt?
I så fall om jag skulle lägga en kabel i varje uttag så är alla uttagen i lägenheten förbereda och kan användas?

Bara att koppla in vad du vill som du skall ha i lägenheten till port 1 till 4 på din Linksys. Vilken du väljer spelar ingen roll.

Får du för få uttag är det bara att sätta en switch på något av uttagen 1 till 4 och låta den agera grendosa.

Av ehsnils

Ser ut som om du skall koppla WAN-porten (Internet) på din Linksys till port 1 eller 2 på fiberboxen.

Fiberboxen konfigureras av ISP och det kan vara så att port 3 och 4 ligger på ett annat VLAN för TV-tjänster.