Inlägg

Inlägg som ehsnils har skrivit i forumet
Av ehsnils
Skrivet av blunden:

Det är en stor del av anledningen, ja. Den är dock konfigurerad att boosta högre om det finns thermal headroom, så om du inte medvetet hindrar den från att göra det så kommer den förbli varm även med bra kylning.

Nja, tester folk gjort med deliddade exemplar indikerar att den tjocka IHS:en påverkar temperaturerna markant såvitt jag minns. Anledningen till att den är tjock är primärt för att behålla kompabilitet med AM4-kylare.

Övergången mellan antal olika ytor är dock som du säger ofta något man vill minimera.

Man måste tänka på att punkten som temperaturen mäts på inte nödvändigtvis är samma punkt som genererar högst temperatur. Så om man har tunnare värmespridare kan temperaturen som mäts vara lägre än den högsta temperaturen i kapslingen och med en tjockare värmespridare kan man få jämnare temperatur i kapslingen även om den uppmätta temperaturen är högre.

Men egentligen så borde moderna processorer vara "färdiga" med ett vätskeblock istället så att det går att föra bort värmen effektivt. Vätskeflöde direkt över chippen?

Av ehsnils
Skrivet av Sarato:

Var har du annars din telefon?

I bröstfickan på skjortan.

Av ehsnils

Kolla även:
Mouser ( https://www.mouser.se/ )
RS Online ( https://se.rs-online.com/web/ )

Av ehsnils
Skrivet av MisterPlow2:

Hej!

I november byggde jag ett AM5-system. Prestandan är fin men jag kan tycka att det beter sig underligt ibland, och det hade varit intressant att höra om andra har upplevt samma som mig

Till en början så går ju processorn otroligt varmt. Efter en PBO tune med -30 i offset så går den lite snabbare, men den är fortfarande glödhet. Vid stresstest ligger den stabilt på 5.05GHz, och 95 grader, men strömförbrukningen är endast på 90W. Jag kyler den med en H100i och det känns ju underligt att en sådan kylare inte orkar med mer än 90W? Beror detta på att processorns värmespridare är tjock eller är kylaren bara dålig?

Några saker att kolla.

  • Att kylaren är plan.

  • Att processorn är plan.

  • Att kylpastan mellan kylare och processorn är rätt applicerad och av bra kvalitet.

  • Luftflöde runt kylaren. Om du kan - mät temperatur hos kylaren nära processorn. Ännu bättre om du kan mäta även intemperatur vid fläkten så att den inte suger in varmluft genom återcirkulation.

  • Att det är dålig överföring av värme i processorn. Detta är ett skäl till att en del gör så kallad delid av sina processorer.

  • Tempgivaren hos processorn visar tokigt. (inte så troligt)

En tjock värmespridare skall inte ge några problem. Ett av skälen till att den är tjock är att den skall sprida värmen bra från de verkligt heta punkterna. Övergångar mellan ytor är det största skälet till problem med värmeöverföring.

För att lösa återcirkulation så kan du behöva fixa bafflar eller en särskild kanal för kalluft.

En del multimetrar kan mäta temperatur och kommer med en mätkropp för detta. T.ex. denna: https://www.clasohlson.com/se/Multimeter-digital-True-RMS-UNI...

Av ehsnils
Skrivet av twit:

Standarden är från 1947 och verkar ha viss tolerans, med maxdimensioner om 50.5 x 14.5mm.

https://en.wikipedia.org/wiki/AA_battery

An AA cell measures 49.2–50.5 mm (1.94–1.99 in) in length, including the button terminal—and 13.5–14.5 mm (0.53–0.57 in) in diameter.

IEC-standarden för R6 säger 50.5mm längd och 14.5mm diameter.

Av ehsnils
Skrivet av Massy:

Självfallet är det tekniskt möjligt. Löstagbara batterier har funnits sedan mobiltelefonen var ny. Det som jag ifrågasätter är möjligheten att göra det på ett kompakt sätt, något som det inte ställs samma krav på i en kommunikationsradio. Självfallet behöver man heller inte ha en stor OLED-skärm på en sådan radio.

Det blir lite att jämföra äpplen med päron. Jag menar en bil har ju också ett utbytbart batteri -> därför är det inga problem alls i en smartphone? Eller?

Just att man inte kan byta batteri själv utan rätt verktyg gör att detta att det blir krav på utbytbara batterier är ett stort plus.

Om man måste lämna in telefonen för att byta batteri så blir man av med den en vecka och måste betala 600 till 1000 kr för arbetet att byta batteriet förutom själva batteriet. Har man otur är telefonen helt fabriksåterställd dessutom.

Av ehsnils

Inte så gigantiskt kul, men litet intressant i alla fall.

Första testbilden jag minns är nog den som kommer runt 0:26, men det kan vara den runt 0:31 där det är en färgbild med en flicka med en docka.

Och en liten historik bakom en av testbilderna:

Av ehsnils
Skrivet av Massy:

Men hur ser en "kommunikationsradioapparat" ut då? Är den 7.6mm tunn och huserar både senaste mobila processorn, batteri och OLED-display? Nix. Det finns massor med extra utrymme för låsmekanismer, packningar etc..

Nu var det den tekniska möjligheten att hantera ett löstagbart batteri i första hand jag syftade på.

Det är ingen gummipackning mellan batteri och radio, det kan komma in vatten där, men både batteriet och radion är i övrigt tätad och det är bara en elkontakt som är exponerad.

För en kommunikationsradio så är det mera viktigt att den är bekväm att hålla än att den har stor bildskärm.

Exempel:

https://hytera-europe.com/imager/images/1770/Hytera_PD685_01_f9d...

Sedan är det ett mörker med telefoner där skärmen går runt kanten utan skydd, de går knappt att hålla utan att den tycker att man trycker på den på fel sätt och det är lätt att skada bildskärmen.

Av ehsnils
Skrivet av SuperNova:

Åhh en annan sak!
Kul hur folk gnäller på att telefonerna kan komma att bli en millimeter eller två tjockare. Precis som att alla byxfickor inte har plats för den extra millimetern på tjockleken 😂

Finns det folk som har telefonen i byxfickan? Är inte det obekvämt med dagens telefoner?

Eller är det "Är det en telefon i fickan eller är du glad att se mig?"

Av ehsnils
Skrivet av Ryssen:

Jag trycker ctrl x men fönstret fönstret försvinner inte.Det står will you save this modified buffer.
trycker på y,men fönstret försvinner inte.Stänger jag fönstret så varnas det för att data försvinner om jag stänger,och det gör det.Startar jag sidan igen så är överklockningsuppgifterna borta.Vad göra?

Verkar som om du inte kör som "root", d.v.s. sudo är missat.

Kan också vara en read-only fil. Kanske måste du starta med en boot-parameter som låter dig ändra. Notera att inte alla processorer stödjer överklockning, så det kan vara så att den du har inte kan justeras.

Av ehsnils
Skrivet av SanTeoX:

Lite svårare att behålla ip-klassning om batteriet sitter bakom en lucka som lätt ska kunna tas bort misstänker jag.. Men det går säkert lösa det med.

Eftersom det finns kommunikationsradioapparater som har IP67-klassning och har utbytbara batterier ser jag inte att det ens är ett svårlöst problem.

Hela skälet till "inbakade" batterier är att begränsa livslängden hos telefonen.

Av ehsnils

Prova med GParted live USB: https://gparted.org/liveusb.php

Om inte den fungerar så fungerar inget och stickan är permanent listad för återvinningen.

Av ehsnils
Skrivet av okean:

Andra USB-minnen fungerar bra med min dator. USB-minnet har jag inte använt så ofta, är relativt nytt och ser fräscht ut. Enligt Windows PowerShell är hälsostatusen av USB-minnet "healthy". Jag kopierar skärmdumpen:<Uppladdad bildlänk>

Om du kör Powershell som administratör - blir det någon skillnad?

Av ehsnils
Skrivet av Yoshman:

Kanske dags att fråga sig hyr nyktert beslut det är att tillåta nästan 10 A per pinne / totalt 55 A per kontakt, det är rätt klena dimensioner...

Ska vi gå mot grafikkort som snart får specificera sin effekt i kW (Nvidias resp. AMDs värstingar har nått 700 W resp. 750 W) kanske man borde fundera på att gå till 48 V matning.

Jag hävdar fortfarande att de borde fundera på att använda Anderson SB50-kontakter.

Av ehsnils

Att gå till Windows NT4 från MS-DOS.

Inte smärtfritt, men ett lyft när inte hela operativet hängde sig utan bara ett program kraschade.

Fast SSD är definitivt också på listan. Får mig att börja fundera på ett bygge körandes MS-DOS med en SSD. Klassiska spel borde bli skapligt rappa att ladda och köra så länge som de fungerar bra.

Av ehsnils

Fungerar det bra med ett annat minne?

Antagligen är minnet kass.

Möjligen har det partitionerats på något vis, men inte så troligt.

Av ehsnils
Skrivet av Sinery:

Varför, specifikt i detta sammanhang?
Sedan ligger den på typ 0.5%, nästan försumbart.

Om befolkningen ökar så behövs mer pengar för att penningflödet per capita skall kunna bibehållas.

Av ehsnils

Efter litet forskning visar det sig att de två portabla AC som finns på Jula har separat inlopp för förångaren (rumsluften) och kondensorn (uteluften), så det är möjligt att rigga om dem till dubbelslang och då slippa att den suger in sunkigt varm uteluft för att kyla sig.

Det kräver dock litet kreativitet för att göra om för att även hantera insugsslang, så litet hemmabygge blir det.

Av ehsnils
Skrivet av martengooz:

Jag kör på buntband för att få de extra cm som jag behövde. Skulle säkert kunna printa ut ett längre fönsterstopp mot en avgift om så önskas också?

Eller bara flytta stoppet närmare gångjärnen för fönstret, då kan det öppna mer.

Av ehsnils
Skrivet av mrqaffe:

Eller så finns det kanske en tvist på historien för Telia har ju ipv6 igång för rätt många och att gå över till iptv över ipv6 skulle nog vara en tekniskt bra ide på de ställen där det funkar.

På sätt och vis, men IPTV kan köra privata IP-adresser och behöver inte publika eftersom det är en tjänst som inte behöver synas utanför operatörens område.

En fördel med Multicast mot Unicast är att det inte krävs lika mycket bandbredd på backbone för det, men om man har slavnoder i nätet som hanterar Unicast så kan det också lösa problemet. Multicast är som sagt "En till Många" medan Unicast är "En till En".