Inlägg

Inlägg som ChunChunMaru har skrivit i forumet
Av ChunChunMaru

@muki91: Jag är något skeptisk till att ta rekommendationer från en top 10 sida, men jag ska kolla. Ett köp kommer inte att hända än på länge.

Av ChunChunMaru

Dator för videoredigering till föräldrar.

Mina föräldrar har bestämt sig för att bli YouTubers och behöver en bra laptop för att redigera videoklipp på. De ville först göra detta på en platta, men jag lyckades snacka dem till att köpa en laptop istället (om videoredigering är rimligt utförbart på platta säg gärna till). Dock vet jag inte vilka specs som behövs och söker era rekommendationer. Jag söker även rekommendationer på lämplig, lättanvänd redigeringsprogramvara till Windows (sekundärt till laptop rekommendationer).

Mina föräldrar spelar inga datorspel och tänker bara surfa och redigera video på laptopen. De är även något hårdhänta (sprickor i varenda skärm på varenda telefon och laptop de någonsin ägt) så en robust laptop som håller länge och tål mycket stryk skulle vara bra (laminerat i gummi?). De planerar även att ha med laptoppen på diverse resor (fukttålig laptop?), så en stationär dator fungerar ej. Budgeten är ca 15 000 kr, men vill helst inte spendera så mycket på ett första köp om ej nödvändigt. Kan man får rekommendationer för diverse olika prisgrupper?

Av ChunChunMaru

Det låter som att de flesta rekommenderar en xbox one/360 kontroller. Vart kan man köpa detta till ett bra pris? Kollade på inet där den säljs för 700 kr. Det känns mycket för en kontroller jag inte kommer att använda speciellt ofta...

Av ChunChunMaru

Vill köpa kontroller till PC. Rekommenderat?

Jag vill köpa en kontroller (360/xbone/PS etc.) att använda till min PC. Jag har dock aldrig använd en kontroller förut (alltid använd tangentbord och mus) och har därför inga erfarenheter om vad som är bäst. Kan ni hjälpa mig välja en kontroller och även vart man kan köpa en för ett bra pris? Vill ha en generell kontroller som fungerar till de flesta spelen med sladd så man slipper byta batteri.

Av ChunChunMaru

Jag har nu fått en bra lista från makarickiri att arbeta med. Jag är dock fortfarande osäker på vilken processor (och moderkort) jag vill ha. Kan jag få mer input om detta från andra personer? Vilken CPU gillar ni best?

Av ChunChunMaru

@makarickiri: Man tackar! Kan du berätta om skillnaden mellan Intel och AMD?

Av ChunChunMaru

Vill köpa ny stationär dator för 10k-20k kronor.

Hej. Jag vill köpa en stationär dator från Inet för ca 10-20 tusen kronor. Jag planerar att ha den för allmänt bruk, spela, surfa webben, programmera, etc. Jag kan sätta ihop den själv och vill även ha en ny skärm, jag har redan mus och tangentbord.

När det kommer till val av komponenter så proíoriterar jag populära, väl testade komponenter (t.ex. GTX 1060/70/80) som är garanterat att hålla länge utan problem, och om problem uppstår ska det finnas resultat på google. Jag vill alltså ha något som går att använda i flera år framöver utan att konstant behöva uppgradera den. Lång garanti uppskattas. Dock vill jag självklart fortfarande ha så mycket kraft för pengarna som möjligt.

Minimum specs:

  • 16GB RAM (vill kunna köra docker utan problem)

  • 500GB SSD

  • CPU/GPU för att kunna köra nya spel med stabilt 60+ FPS

  • Skärm med högre upplösning än 1080p, men vill inte lägga ner allt för mycket pengar på bara en skärm

  • Tysta fläktar, så att man inte behöver stänga av datorn om natten

  • Alla andra komponenter (moderkort, nätaggregat, chassi, etc) för att bygga en komplett stationär dator

Jag är ingen datorexpert på något sätt, så om ni har invändningar om mina krav så säg då till.