Inlägg

Inlägg som JLSM har skrivit i forumet
Av JLSM
Skrivet av Magnituden:

Hittade en privat recension på norska:
Kjøpte denne til en i9-9000KS. Lett og montere og får et flott utseende i kabinettet. Merk at den krever 5v 3pins kontakt på hovedkortet for å få samkjørt RGB med resten av systemet. Pumpen er utrolig stille og jeg synes viftene har et flott utseende. Disse er også stille om du ikke kjører de på fult, noe som ikke er nødvendig. Min CPU ligger på 30 grader idle og har ikke sett den over 57 grader under load. Blir nesten ikke noe kabelrot ut av ledningene heller. Jeg brukte kjølepastaen som var påført fra fabrikk. Kanskje man tjener 1 grad om man påfører selv, men om man er usikker på hvordan dette gjøres, så holder den ferdig påførte fint. Pass på at du ikke skraper bort denne pastaen under unboxing. Den er beskyttet med et plastikkdeksel og den bør sitte på helt frem til selve monteringen. Kjølerørene er også lange nok til at man kan montere radiatoren hvor man vil, selv i et fulltower kabinett.

Tack! Det låter bra, har beställt.

Av JLSM

ASUS ROG Strix LC 360, erfarenheter?

Någon som har erfarenhet av denna AIO eller känner till några vettiga tester man kan lita på?

https://www.asus.com/Cooling/ROG-STRIX-LC-360-RGB/

Storesyskonen Ryujin och Ryuo verkar ju ha Noctua fläktar men denna "budget" variant har ju ASUS egna och jag hittar ingen information alls om hur de presterar. Pumpen ska ju vara samma fabrikat som alla AIOs har som jag förstår.

Ryujin och Ryuo har båda recensioner och tester men LC verkar ingen ha bemödat sig med än...men jag kanske bara är dålig på att leta?

Tacksam för input om någon har det.

Av JLSM
Skrivet av medbor:

Då finns det ju ingen riktig poäng att köpa en 27” istället (förutom pengar) om man kan använda den så dynamiskt, men kan ju vara bra för TS att veta att det inte alltid går att använda skärmen fullt ut. Om datorn inte främst är till spel kommer han ha extrem nytta av en bättre skärm.

Ekonomiskt sett är såklart 2x27” billigare för samma yta dock är jag rättså säker på.

Skickades från m.sweclockers.com

Helt rätt, köper man denna vill man ju utnyttja hela skärmen för spel för att få den där inneslutande känslan som superultrawide ger. Men tyvärr stödjer ju inte alla spel 5120x1440p. Många som stödjer ultrawide gör det bara upp till 3440 vilket är lite sunkigt. Vet ej om det kommer bli vanligare framöver heller då 5120 fortfarande är rätt nischat.

2x27" med 144hz så blir det billigare, med 165hz dyrare efter snabb koll.

CRG9 är dock väldigt pricy, även om den gått ned i pris senaste halvåret. Låg väl på 15k i höstas och nu går den för 11k titt som tätt vilket är same same som de flesta andra 3440x1440p IPS skärmarna, VA kostar ju mindre ändå. CRG9 är VA istället för IPS men det är en av de bättre VA panelerna även om nackdelarna fortfarande finns kvar. Men det är ju samma lika för IPS paneler så pick your poison.

Av JLSM
Skrivet av medbor:

Du kan ju köra en 34” ultrawide på medium i moderna spel, eller super-ultra-wide på low (49”), eller så borde det funka att köra vanlig 2560x1440 centrerat på en sån skärm med bra inställningar, eller tänker jag fel (black bars till höger och vänster)

Skickades från m.sweclockers.com

Japp man kan köra "vanlig" ultrawide med bättre fps som resultat med blackbars som då blir 640x1440p. Har man programvara för Picture by picture så kan man instället för blackbars ha typ discord på en sidan och spotify eller nåt på andra...det blir ju väldigt smala fönster.

Kör man vanlig 16:9 i spel blir ju fps ännu högre, vissa spel går ju ej att köra i UW (CS:GO t.ex.) men då blir det ju ännu mer plats på sidorna för guider, streams eller annat.

Av JLSM

Jag körde dubbla skärmar förut för främst jobb men lite spel (27"+24") och har nu en CRG9.

För SPEL är den en helt unik upplevelse, en vanlig UW kommer nära samma känsla men inte hela vägen. Dock måste man ha ett skrivbord som är tillräckligt djupt 80cm minst annars hamnar man för nära och råkar ut för problemet med att kanterna hamnar för mycket i periferin. Många som kör standard ikea setup med en 60cm karlby bänkskiva och då hamnar den mycket riktigt för nära.

För ARBETE är den dock överlägsen en vanlig UW. Produktivitetspotentialen med 2x27" utan mittkant är hur bra som helst. CRG9 stödjer även att du kan koppla in två källor och splitta skärmen. En 27" för laptop och en 27" för stationär samtidigt. Tyvärr har jag inte lyckats få någon bra lösning med tangentbord och mus så man får byta mellan...kör office 365 via stationära oftast ändå och då har man evigt med utrymme.

Dock är den tungdriven som fasen. 5120x1440 är 10% mindre pixlar än 4K så du kan titta på grafikkorts tester hur dem presterar i 4K och sen lägga på ca 10% FPS på dem värdena.

Enligt internet och tester går det bra att spela med en 5700XT på en CRG9 och få stabila 60fps på medium inställningar i de flesta AAA titlarna. Allt på ultra så är det dock runt 30-40...

Med en 2080 Ti får du stabila 60fps på nästan alla AAA titlar på ultra men inte ens den besten kan till fullo kommer upp över 120.

Nästa generation 3080 eller 3080 Ti kommer nog vara bättre lämpat för denna typ av skärm om man är spel konnässör med super höga krav på grafik.

Av JLSM
Skrivet av Bozzb:

Skönt med ett bra svar! Många svar på internet förklarar inte vad som behövs för att klara av en sådan skärm.
Då vet jag mer hur jag skall resonera!
Jag har tyvärr ingen erfarenhet idag hur dagens spel kräver för komponenter för varje upplösning.
Men om det är så som du säger att Ultrawide kräver minst 2080 ti då bör jag nog nöja mig med en 27" eller 32" skärm.

En 2080 Super borde kunna driva en "vanlig" ultrawide 3440x1440 i 60+ fps även med max inställningar på det mesta...kanske någon enstaka inställning nedskruvad till high. Men CRG9 (7,4m pixlar) är betydligt mer pixlar än en vanlig ultrawide (5m), ca10% mindre än 4k.(8,3m). GPU världen har liksom inte hunnit ikapp 4k skärmar riktigt än...speciellt inte om man vill ha perfekt grafik med 100+ fps i de senaste speltitlarna.

Nöjer man sig med lite mindre så är det ju lugnt...vet folk som kör crg9 med 2070 Super men då på medium och det flyter på hyggligt.

Om du kollar GPU tester som görs så kan du kika på vad FPS rates är på 4k dvs. 3840x2160 för olika spel och sen addera ca 10% på värdet så har du på ett ungefär hur en 2080 Super kommer prestera med en CRG9.

Har själv en ny och det är ett monster...kan dock inte lira själv än då jag också bygger ny dator och förmodligen chillar tills 3080 serien släpps. 2080 Ti känns lite sådär nu på ålderns höst och jag har inte någon brådska, goda tider stundar oavsett till sommaren.

Nedan mitt bygge som jag skrapat ihop under hösten sans GPU som sagt:

https://komponentkoll.se/bild/bCCrJ.png

Av JLSM

Du nämner perfekt grafik i första posten och har sikte på en CRG9.

Idag är det endast 2080 Ti som lyckas driva de senaste AAA spelen i över 60 fps på en sån skärm.
5120x1440p är nästan 4k i pixeltäthet..

Ett 2080 Super räcker för "perfekt" upplevelse en normal 2560x1440p skärm men när vi pratar ultrawide...även vanlig 3440x1440p så börjar man få tumma på kvaliteten.

Av JLSM
Skrivet av Icecrystal:

Annars så har du R1 Universal som passar med alla minnen:
Prisjakt: Cryorig R1 Universal

Blev påmind av inlägget nedanför, den här behövs för att köra R1an på AM4:
Webhallen: Cryorig Upgrade kit type A 9:-

Ska kika på den kylaren, den var snygg...och det går tydligen att köpa covers till den också likt Noctua Chromax om det skulle behövas.

9:- för den manicken kanske man kan få in i budgeteringen...:)

Skrivet av zaphio:

Sorry jag missade att du skrev D15s...

När jag kolla lite närmre så verkar inte D15S stödja AM4 dvs Ryzen socket

Verkar som om Noctua har fixat den saken sen 2019 enligt deras egen hemsida:

https://noctua.at/en/nh-d15s/specification

Socket compatibility Intel LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 (Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ (backplate required), AM4 (included since 2019, older coolers require NM-AM4)

Av JLSM

@Chipspaj:

Är ingen expert, men klockar väl över 200 timmar påläsning om detta och skulle kört på något sådant här:

https://komponentkoll.se/bild/sfluj.png

Webhallen har allt + monteringskostnad på 700 spänn = ca 23k
Ska du ha retail Windows blir det ca 24k.

Gör du något annat än bara spelar så kan en Ryzen dator med 3700x, RTX 2080 Super och X470 moderkort vara ett framtidssäkert alternativ. Men 9900k är bäst om du enbart spelar, dock är den varm så det krävs en bra cpu kylare...Inet verkar inte montera monsterkylare som ovan pga tyngden och skaderisk vid frakt. Vet inte om Webhallen har liknande regler men det bör du kolla om de ska skeppa det till dig efter montering.

Går själv i köpa tankar och fick lite tips i min egen tråd för ett Ryzen bygge...dock lite högre budget pga 2080 Ti...det orimliga grafikkravet som 3440x1440p ställer...men om du har annat än ultrawide och vill spara lite så borde 2080 super duga ett antal år.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1565722-dator-for-spel...

Av JLSM
Skrivet av Samlooh:

Det ser bra ut.

Om du vill spara lite pengar kan du ändra till dessa komponenter.

https://komponentkoll.se/bild/maNLK.png

3600Mhz kommer bidra till några FPS mer - men inte värt dubbla priset enligt mig. Upp till dig förstås. Övriga komponenter kommer prestera lika bra och inte försämra prestandan någonting. Däremot så om du ska inte ska bygga förrän till julen så kan det vara bättre att inte låsa sig alltför mycket vid någon särskild produkt/märke då många presterar väldigt likvärdigt. Bättre istället att välja utifrån pris - om man t.ex hittar något på en rea. Det verkar dock som du var inne lite på det spåret redan.

Egentligen kan man också välja en billigare kylare då man knappt tjänar på att överklocka 3700X.

Ett alternativ är ju också att välja 9900K. Den presterar fortfarande bättre i spel och även i flera Adobeprogram.

Tack för input! Jag försöker skaffa mig en bra bild först och utifrån den med gott mod lite reda på komponenter efter pris.

Skrivet av Mocka:

Jag tycker det ser bra ut.

Angående RAM kan du även hitta 3200 CL14 för i stort sett samma peng och överklocka det till 3600 CL14 (jag har gjort det) så får du ut det lilla extra. Tycker iaf inte du ska köra på ett slöare minne om du verkligen vill ha en optimal build.

X570 chipset är egentligen onödigt men som du säger får du PCIe 4.0 som du kanske har användning för i framtiden.

2080Ti är rätt val då 3440x1440 är mer krävande än man tror (kör själv den setupen).

Chassit du valde är bättre än R6 då jag är ganska säker på att luftflödet är bättre på Phanteks än R6. Har själv testat det och tyckte inte det var speciellt bra.

Wraith Prism är okej för stock men låter en del så jag rekommenderar att köra på Noctuan eller något liknande just pga lägre ljud.

Tack för input! Ska kika lite på 3200MHz 14CL..och ja, det är ju mest för kvaliteten och ljudnivån som noctuan känns rätt. Såg en ruggigt snygg mod på den också som jag vill försöka kopiera.

Skrivet av zaphio:

Om du ska köra på D15 kylaren måste du kontrollera minnesmodulerna och deras höjd, enligt Noctua så är det 32mm som gäller om du använder båda fläktarna till D15: länk scrolla ned till specification.

Tack för varningen! Det var därför jag kör med NH-D15S som endast har en mittenfläkt för bättre utrymme för ram-minnena. Blir lite av ett svart/vitt temabygge så ville att ram-minnena ska synas och då såg denna bäst ut.

Av JLSM

Dator för spel/jobb i 3440x1440p, Budget: 27tkr

Hej!

Efter 7 år på datordekis har jag som ambition att skaffa en bra, framtidssäkrad dator igen och skulle behöva lite validering på mina val.

Mina behov
Jag har iordningställt en arbetsplats hemma som jag planerar att nyttja rätt så flitigt framöver. Då mitt arbete kretsar mycket kring att skriva långa avhandlingar och skapa presentationer kanske inte datorkraft egentligen behövs för detta ändamål, men däremot är skärmyta av högsta prioritet, därför vill jag köra en IPS 3440x1440p. Kikar på LG 34GK950F i nuläget.
Den kommer dock införskaffas separat från datorn. Av estetiska skäl vill jag inte ha 2x27" på skrivbordet, så UW är vägen för mig.

Möjligen att jag vill försöka mig på lite foto/videoredigering också.

Men då jag vill kunna koppla av och lira spel på helger och kvällar vill jag såklart att den upplevelsen blir så bra som möjligt, något som är svårt med 1440p i UW om man vill ha så mycket ögongodis som möjligt.

Verktyg och spel som kommer användas:
BF V
Witcher 3
Assassins Creed
Civ VI
Cyperpunk 2077
Division 2
Adobe Premiere
Adobe Lightroom/Photoshop
Office 365

Budget
Egentligen ligger budget för datorn på 25tkr men när jag satt och läste så kändes ett billigare 2080 Ti kort bättre än ett 2080 Super ur ett UW perspektiv...läst mycket om att 8GB minne på GPU kan bli ett problem. Så då vart det ca 27,5tkr vilket jag inte vill gå över.
Vill verkligen framtidssäkra då jag enligt tidigare beteenden sitter på samma dator tills den går ut av sig själv...möjligen uppdaterar GPU någon gång.

Min build

https://komponentkoll.se/bild/akTYl.png

Resonemang
CPU:
Tror 3700X ligger i rätt segment. Processorn kommer troligen inte vara flaskhalsen med 1440p UW så då är väl denna tillräcklig?
Känner mer för AMD än Intel då jag vill kunna multitaska en del.

GPU:
Då UW spelande är tungdrivet behöver jag 2080 Super eller 2080 Ti för att slippa bry mig så mycket om FPS drop i höga grafikinställningar. Då jag läst en del om att 8GB minne kan vara lite på gränsen ibland kändes en billigare 2080 ti som ett bättre, mer framtidssäkert väl.

Moderkort:
Står och velar fram och tillbaka på om X570 är värt det...tänker att jag inte vill behöva byta på 5 år och detta är den nyaste chipset. Samtidigt är jag inte i behov av PCI 4...förrän GPUer med detta börjar dyka upp...Sett mest rekommendationer för Gigabyte Aorus Elite.

RAM: Har läst att 3600MHz CL 16 är en bra spot för ryzen processorer jämfört med 3200MHz CL 14...svart/vitt för estetiska skäl.

SSD: M.2 kändes rätt i tiden...sliter lite på plånboken och kommer inte flytta några större filer så undrar om det är värt det? Intel 660p finns ju också för billigare peng men är lite osäker på vad nackdelen med den kommer ha för mig. Har en del externa diskar och har funderat på en framtida NAS om ovan nämnda foto/video redigeringshobby springer iväg för mycket.

PSU: Köpte 750W på elgiganten nyss även om det är lite overkill.

Chassi: Snyggt med vitt och fått bra renommé.

Kylare: Hört gott om NH-D15S och tänkte modda den lite med chromax detaljer lite längre fram. Tänker inte överklocka processorn direkt (ger ju inte så värst mycket på Ryzen) så får se om Wraith Prism får duga tills jag fått koll på CPU temps...

Avslutande ord
Har jag tänkt rätt? Finns det någon komponent som behöver ändras utifrån pris/prestanda perspektiv och mina behov?

Planen är att skrapa ihop delar fram tills Jul på diverse reor och sätta på sig bygghatten under Julledigheten.

Tacksam för all återkoppling!

Av JLSM
Skrivet av Dalp:

Vilken laptop har du?

Om du har en laptop med thunderbolt/USB-C så finns det dockningsstationer som endast behöver 1 kabel. Jag har en thunderbolt 3 dockningsstationfrån Dell och den fungerar felfritt med både Logitechs och Razers mjukvara(Har tyvärr ingen Corsairprodukt).

Har en HP Elitebook 840, tyvärr ingen usb-c port på den.

Av JLSM
Skrivet av Xyborg:

Jag vet att det inte riktigt är det du efterfrågar, men jag har löst det genom att jobba på min egna stationära PC när jag jobbar hemifrån. Nu kanske inte det funkar för dig om du har några specifika mjukvaror som måste köras lokalt? Men för en annan som mest jobbar i Office pkt så har jag ju det och tillgång till företagets OneDrive och sharepoint från vilken dator som helst.

De få mer specifika mjukvaror vi har jobbar jag i på en fjärrskrivbordamiljö som jag också når från hemdatorn

Du kan inte göra något liknande?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är lite projektstyrt huruvida jag behöver komma åt någon mjukvara genom applikationsportalen på min laptop men ibland är det enbart excel och word och då fungerar det ju med Office 365.

Behöver dock alltid Outlook och den är knepigare att komma åt. Kan tyvärr inte koppla på fjärrskrivbord på laptopen.

Skrivet av Tino:

Alternativt koppla in datorn, men kör Remote desktop till den från din stationära?

Den funktionen är spärrad dessvärre på min laptop.

Skrivet av mrqaffe:

Det finns monitorer med docka, bara en usbkabel att koppla in i datorn för bild och dockfunktionen men jag förstår ändå inte hur en kvmswitch skulle påverka makron ...

https://www8.hp.com/us/en/ads/elite-amd-products/elitedisplay...
https://www.philips.co.uk/c-p/258B6QUEB_00/brilliance-lcd-mon...

Förstår inte heller men KVM och Corsair verkar inte gå ihop. Från vad jag läst ska man vara nöjd ifall tangentbord/mus överhuvudtaget fungerar. Vill inte heller köpa en ny skärm bara för detta. Poängen är att ha den befintliga, men tack ändå för förslagen.

Av JLSM

Koppla kringutrustning till laptop?

Jag arbetar hemifrån en hel del och får riktigt usel ergonomi av att arbeta på företagets laptop.

Brukar (när jag orkar) koppla in min stationära rigg's skärm, tangentbord och mus till laptopen men har ruttnat på att byta kablar fram och tillbaka. Vill ha det enkelt, rent och snyggt!

Har därför läst på en massa om dels Synergys symless...funkar dock inte då företaget inte tillåter installationer på laptopen.

Gick vidare till att undersöka möjligheten med en KVM switch och noterade att de är värdelösa när det gäller avancerade tangentbord (K70 Silent mk2) och möss (steelseries rival 300). Jag vill ju inte förlora funktionalitet (makron etc.) för att få en vettig lösning till arbete.

Jag kan leva med att ställa om source på skärmen och ha DP mellan skärm och stationär och HDMI mellan laptop och skärm men det löser ju inte mus/tangentbords situationen.

Någon annan där ute som har löst problemet på något fiffigt sätt?

Av JLSM

9/10 Snacka om att vara betingad till dessa melodier.