Inlägg

Inlägg som edde479 har skrivit i forumet
Av edde479
Skrivet av anon298854:

Efter volten ser du versionen som bilden visar.
De på bilden har ver. 4.23

Och jag har v. 5.36

Skrivet av anon298854:

Se till att alla 4 minnen har samma version och att den versionen funkar med 4st ihop enligt listan.

Jag har (fortfarande) bara två minnen och de är båda samma...

Av edde479
Skrivet av anon298854:

Kolla inte bara namnet på minnena utan versionen, brukar stå v.4.11 eller dylikt.
Har du 4 minnen måste detta stämma för att ofta fungera.

Med en viss version kan du köra 2 minnen och en annan version kan du köra 4st minnen

Eftersom jag köpte minnena samtidigt som moderkortet borde de vara den nyaste modellen. Jag kör endast två minnen. Hur ser jag versionen ifall jag vill?

Av edde479
Skrivet av anon298854:

Beställ hem ett kit minnen som står med som kompatibla för moderkortet och testa.

Men det kit:et jag har står ju med på den listan med kompatibla minnen!??

Det enda som skiljer sig från listan och mitt par minnen är att på listan för modekortet står min modell med men bara för den röda och vita modellen medans jag har svart?!

Av edde479
Skrivet av edde479:

Försökte sätta DRAM frekvensen till något annat än 2133 och 3200 men varje gång jag gör det vill den inte boota upp över huvudtaget.

Jag placerar en order på ett nätaggregat på 850W, får se om det gör skillnad.

Jag installerade det nya nätaggregatet men det förändrade ingenting. Windows får upp massor av felmeddelanden vid uppstart (3200Mhz) som "Din dator/enhet behöver repareras

Fil: \Windows\system32\ntoskrnl.exe
Felkod: 0xc0000221"

Och slutade med att windows inte ens gick att starta upp med vanlig 2133Mhz klockning utan jag fick ominstallera windows 10... En helt slumplös gång lyckades jag boota in i windows med 3200Mhz men då får man blåskärm lite då och då med olika fel varje gång. Jag körde då minnesdiagnostiken med 3200Mhz och det visade (som memtest86) att det var fel.

Är det kanske RAM-minnena som inte fungerar som de ska?

Av edde479
Skrivet av SAFA:

Då får du nog ställa minnet manuellt till nåt mellan 2133 och 3200 där den funkar stabilt.

Försökte sätta DRAM frekvensen till något annat än 2133 och 3200 men varje gång jag gör det vill den inte boota upp över huvudtaget.

Jag placerar en order på ett nätaggregat på 850W, får se om det gör skillnad.

Av edde479

Som lite uppdatering på den här tråden så kan jag säga följande.

Jag felanmälde moderkortet och skickade in en felanmälan till de jag köpte det av och den godkändes. Jag skickade in paketet och det verkade som det var fel på moderkortet eftersom de godkände ärendet. De skickade ett nytt moderkort och jag stoppade in den. Nu kan jag i alla fall boota upp med två minnen i (A2 och B2) och kan köra utan problem (testat med Prime95 och Memtest86) på base clock (2133Mhz). När jag dock aktiverar XMP profilen (3200Mhz) så vill den inte starta upp Windows och Memtest86 visar mängder av fel (mer än 10000). Jag testade att öka DRAM Voltage till 1.38, manuellt, ungefär och då klarar den längre i testerna (uppemot 90% av testet) med ca 5000 fel efter det jämfört med att den redan får 10000 vid 50% av testet (när den testar "64-bit pattern").

Observera att när jag kör XMP profilen är CPU:n inte lockad på 3.6Ghz utan har möjlighet att gå upp i 4.6. Jag testade sedan att öka DRAM Voltage 1.39 men då blev det mängder av fel igen redan 50% in i "passet", test 6 tror jag...

Jag vet inte vad jag kan göra för att det ska vara mer stabilt? Jag har för närvarande ett Corsair CX600M PSU, jag kanske ska uppgradera till 850W och "guld 80 plus-certifiering" istället för brons, som jag har nu?

Av edde479
Skrivet av thomson:

Minneskontrollern sitter inbyggd i cpu.
Om nu båda minnena går att köra var för sig utan fel, men fallerar vid dual channel.
Då måste själva problemet ligga på antingen cpu eller moderkort.

Felet är ju inte bara att den faller vid dual channel utan också när man har ett minne i antingen B1 eller B2 också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av edde479

Processorn verkar inte vara problemet oavsett om den är överklockad eller inte. Körde precis igång ett "Torture Test" på Prime95 igen utan låsning på basfrekvens så att den höll stabil 4.6 GHz. Den har hållit på i en timme nu utan problem. Observera igen att jag endast kör med ett RAM minne i A2 slotten. Problemen som uppstod förut var när jag hade båda i, i A2 och B2.

Man borde väl ändå kunna utesluta Processorn från detta problem jag upplever med att jag inte kan ha 2x8GB i A2 och B2 platserna. Eller kan processorn ha något med det i alla fall men att det bara "syns" när två minnen är i (A2 och B2) eller ett (i B1 eller B2)?

Av edde479

Gjorde det precis utan någon låsning på 3.6 GHz. Inte något fel och alla test blev godkända. (Bara ett RAM-minne i, 8GB)

Skrivet av claser:

Prova även starta Memtest som admin, väldigt många fel och ingen BSOD eller andra problem med datorn efter ha läst denna tråd...

Hur startar jag Memtest som admin om jag bootar upp på ett USB minne där Memtest86 ligger på?

Grejen är ju också att jag redan kört minnena i memtest men bara i A2 slot:sen. Det var bara när jag kunde köra två minnen förrut som det inte gick och det blev massor av felmeddelande.

Av edde479
Skrivet av Northbane:

@edde479:
Låter som din processor är defekt i så fall. Gäller om CPU:n är oklockad.

När du aktiverar XMP i BIOS så svara nej på frågan om den ska överklocka CPU också.

Men varför skulle det vara fel på CPU:n. Jag testade ju den och det gör väl ingen skillnad om jag kan ha RAM i slots B1 och B2 om jag överklockar CPU:n?

Det kommer heller inte upp en fråga om jag vill överklocka CPU:n eller inte i BIOS. Däremot finns det en knapp till vänster om XMP som kan överklocka processorn men den var jag inte rört...

Av edde479
Skrivet av xxargs:

...och det är andra saker på ditt moderkort som börja ha skillnader som märks som tex. dina båda minnebanker - det räcker med att ledarlängderna skiljer sig sig lite för att det skall ge olika egenskaper, speciellt om du har minnen med olika tillverkare.

Om du vill se vilka minnen jag har så kan du kolla upp ett par inlägg. Jag har ett kit 2x8GB som ska funka "Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz". Jag förstår fortfarande inte vad som orsaker problemen jag upplever. Är det moderkortet det är fel på?

Processorn och själva RAM-minnerna borde man väl kunna bortse ifrån?

Av edde479
Skrivet av xxargs:

långsammare klocka = mindre med värme, så det är helt naturligt att det blir svalare

Men tror du CPU:n är problemet då? Den verkar funka felfritt nu (med 8gb)...

Av edde479
Skrivet av xxargs:

@edde479:

Kolla först med flera andra program (windows själv kan väl också göra det med resursmonitorn ??) som kan rapportera processorfrekvenser att de ger samma höga värden... Prime95 kan ju mäta fel som tex att programmet mäter tiden genom hur många varv en kedja instruktioner hinns med och om en viss instruktion går lite fortare än generationerna innan så kan det bli missvisande - nu bör dock inte ett så respekterad program som Prime95 göra det felet - men koll med andra mjukvaror bör också göras och se att de säger samma sak.

helst vill du ha felet att klocka går för fort då det också ger möjligheten att göra något åt det med parametersättning i BIOS.

Jag lyckades låsa processorn på 3.6 GHz och körde igång torture testet men med bara en stick ram 8gb på A2 platsen. Den har pågått i ca 45 min nu utan fel. Dock så vill inte processorn överstiga 60° jämfört med när jag körde föra testet och uppemot 90°.

Av edde479
Skrivet av xxargs:

det är detta som förbryllar och man behöver verkligen dubbelkolla med kanske flera olika program - för går prollen verkligen på 4.6 GHz pga. olika multiplikatorer och klocksättningar i BIOS så kan det vara orsaken till alla dina problem som du upplever.

därför måste den delen lösas/rättas innan man går vidare i felsökningen.

Men var är det jag kan låsa processorn på 3.6 GHz?

Skickades från m.sweclockers.com

Av edde479
Skrivet av xxargs:

med vilken fart arbetar CPU:n just nu ???

Jobba på att den faktiskt 'bara' kör i 3600 MHz (dvs att det även vid körning med prime95 rapporterar frekvens runt 3600 MHz) innan vildare felsökning på allt annat då det kan kan ha koppling till dom problemen du har nu - att köra från 3600 MHz till 4600 MHz som angavs i listan från Prime95 är ganska stort steg utöver prollens spec.

när det hela är bevisligen stabilt - då kan du med mindre steg öka farten till det smäller igen.

Jag förstår bara inte hur det blev 4.6GHz istället för 3.6GHz. Jag hade inte överklockat CPU:n via bios och inte rört någonting i Prime95. Jag gick bara in på programmet och valde översta inställningen "Small FFTs" och körde igång "torture test"...

Skickades från m.sweclockers.com

Av edde479
Skrivet av thomson:

Låter lite som att det antingen är fel på moderkort eller cpu.
Minnet verkar fungera som det ser ut.
Som jag förstod så fanns det ingen pin som var böjd i cpu sockeln?

Nej, inte vad jag kunde se överhuvudtaget. Jag funderar på om det kan vara att kretsarna på moderkortet är skadade av skruvarna för fläkten eller på något annat ställe.

Jag kan ha satt på fläkten på CPU:n lite hårt första gången men processorn blev inte böjd eller skadad vad jag såg. Det som var så mystiskt var ju att det funkade med att boota upp med två minnen när fläkten var av vid ett tillfälle?

Chansen att boota med två minnen är så random?!

Av edde479
Skrivet av thomson:

Kan vara att ditt minne behöver lite mer spänning för att vara stabilt.

Jag starta precis om dator och avaktiverade XMP och startade om och sedan dess har det inte (igen) gått att köra med båda minnena (får ingen signal till skärmen och tangentbord och mus har inget ljus på). Jag testade att öka till 1.38V (utan XMP) och köra med två minnen och det funkade heller inte. Tog ut det minnet som var på plats B2 och ökade spänningen till 1.40 och körde memtest86 med ett minne i A2 och den lyckades (körde bara 1/4 Pass, orkar inte vänta och den borde ha kommit upp problem på det passet om det var ngt). Jag tog sedan och körde minnet jag hade i B2 i A2 (ensamt och med samma spänning) i memtest86 och utan fel. Så båda minnena funkar, i alla fall i A2.

Jag testade efter det att köra båda samtidigt i A2 och B2 igen (utan ändring i spänning) men det funkade inte. DRAM lysdioden vid EZ debug led grejen på moderkortet lös alltså och skiftade ibland till CPU led:en snabbt och sedan snabbt tillbaka till DRAM. Testade sedan att ha inne bara ett minne i B2: funkade inte och B1: funkade inte. Jag testade också i A1 och det funkade att starta upp men då sa den att den inte var i den omotiverade slot:en...

Jag testade även att starta utan ram vilket så klart inte funka och inget ljud hördes däremot så lös DRAM led:en utan att flimra mellan CPU led:en på EZ Debug LED.

Hur ska jag gå vidare nu?

Av edde479
Skrivet av Northbane:

Kan ju vara fel på CPU också då minneshantering finns i CPU:n. Testa att köra Prime95 på CPU:n för att se om den är felaktig (kör då inte testet som testar mer RAM)

Jag körde Prime95 i en timme ungefär och fick de här resultaten.
Efter 7 minuter så stoppade Worker #7 med 1 error.
Efter 9 minuter så stoppade Worker #3 med 1 error.
Efter 13 minuter så stoppade Worker #5 med 1 error.
Efter 1 timme och 3 minuter stoppade Worker #8 med 1 error.

Sedan stoppade jag testet. Jag körde alltså det där torture testet och med "Small FFTs" option.
Är det något jag ska oroa mig för och vad ska jag ändra isåfall?

Jag ska inflika att jag har ett nätagg på 600W, "Corsair CX600M" och att jag körde detta med XMP profilen på så RAM minnena hade 3200MHz...

Av edde479
Skrivet av thomson:

Kan vara att ditt minne behöver lite mer spänning för att vara stabilt.

Det är ju lite intressant att på specifikationer om RAM-minnena så står det att de ska ha 1.35V för att få ut 3200MHz men att när jag kör XMP profilen så ger den ut 1.36V vid 3200? Att jag ska ha mer just för detta ändanmål är ju skitmystiskt.

Av edde479
Skrivet av Peking:

Har du kollat i bios att du ger minnena tillräckligt med spänning? Gissar att det är 1.35V som gäller för de minnena. Om det står på auto, testa sätta på 1.35V. Om det redan står på 1.35V dra upp ett eller kanske till och med några snäpp till och se om det blir någon förbättring i Memtest.

När jag satte på XMP profilen så anpassar den spänningen själv och vad jag ser så vekar den ge ut ungefär 1.36V. Ska jag verkligen öka spänningen manuellt?

Skrivet av anon298854:

Har du kollat i listan där du hämtar drivrutiner och bios vilka minnen som är kompatibla med moderkortet eller köpta du bara några random minnen?

Jag hittade mina ram-minnen när jag söker på "CMK16GX4M2B3200C16" men får upp
"3200MHz 3200 MHz Samsung 1.35v SINGLE 8GB √ | √ | √"
SINGLE? Vad innebär det? Ska jag ha minnen där det står dual istället för att kunna få 16 GB?

Skrivet av thomson:

Uppdateringen utav cpu microcode sker automatiskt via biosuppdatering, så det behövs ingen speciell handpåläggning.

Yes, förstod det.

Skrivet av Northbane:

Kan ju vara fel på CPU också då minneshantering finns i CPU:n. Testa att köra Prime95 på CPU:n för att se om den är felaktig (kör då inte testet som testar mer RAM)

Ok, testar Prime95 senare idag då.