Inlägg

Inlägg som Versatile har skrivit i forumet
Av Versatile
Skrivet av Alling:

De kommer aldrig kunna ha 60 fps för produktioner på hemmaplan eftersom inomhusbelysning i Europa flimrar i 50 Hz.

Däremot ser jag fram emot den dag @Laxpudding lämnar 25 trötta fps bakom sig och börjar använda ett riktigt videoredigeringsprogram.

Tror att det går helt utmärkt att använda sig av 60fps med en shutterspeed på 1/100th. eller 30fps och 1/50th för att undvika flimmer.
Eftersom de använder sig av en GH5 så kanske de använder sig av shutter angle istället, då kan man använda funktionen "syncro scan" i kameran som man kan finjustera för att få bort flimmer i inspelningarna.

https://www.karrgalaxy.com/2018/03/achieve-gh5-flicker-free-settings-using-shuttle-angle/

Praktiskt exempel på vad som händer när man ändra shutterspeed på kameran när man filmar med fel inställning från början för att man t.ex. kommer från usa och ska filma i europa.

https://vimeo.com/111011886

Men för att göra det enkelt för sig så skall man kanske bara filma i 50fps istället?
Obs, är inte expert på detta så om någon vill korrigera mig gör gärna det

Av Versatile

Finns det en mixer? i sådana fall headphone jack på mixern. Kan inte lova att denna lösning funkar på all utrustning men det bör funka.

Headphone -> AUX -> TRS TO TRRS adapter -> iphone

I värsta fall så kanske man kan byta ut headphone uttaget med RCA..

https://www.komplett.se/product/949975/tv-ljud-bild/kablage/hdmi-kablar/roede-sc4-35mm-trs-till-trrs-adapter

Av Versatile
Skrivet av xp1ratex:

Mina 2 burkar ligger på 100-112MB/s ena är en HP gen8 med xeon 1230v2 och den andra en ryzen 1800X, dock så spelar det ju stor roll vad du har för nåt annat som använder disk io.

Alright, det låter ju mycket bättre! Vanligtvis så är det inget som skriver direkt till arrayen om jag inte specifikt för över saker. Men det är fortfarande störande att när man skriver länge till arrayen så får man värdelösa hastigheter. Nu vet jag att Unraid skulle vara långsammare än t.ex. vanlig raid 5/6 men inte såhär långsamt..

Skrivet av grizzly666:

Paritets disken sätter ju alltid en gräns för skrivning till arrayen om det är den slöare disken.

Om en datadisk är slö så stryper inte den hastigheten för skrivning till andra data diskar, enda är vid tex paritetskontroll då styr den slöaste disken all hastighet i alla fall tills storleken på den är "över".
Dvs om du har tex 4st 6TB diskar 1 paritet/3data och sen en 1TB data disk och du gör en paritets kontroll så kommer 1tb disken att hänga med och läsas av från i början och tills 1tb har "lästs/paritetskollats" efter det så kan den disken snurra ner då den ej används i paritetskollen längre.

Sen ang dålig prestanda/hängningar/etc.
Jag tänker då på två saker.
1, Vad är det för raidkort som används, hur är det ikopplat (dvs pcie x1/x4/x8/x16 plats?).
Tex mitt SYBA SI-PEX40064 kort har fyra portar men dessa portar delar bandbredd, vilket är ganska vanligt med billigare raidkort.
Dvs port 1 o 3 delar bandbredd o 2 o 4 delar bandbredd så man kan köra tex 1 och 2 samtidigt utan problem men tex 1 och 3 så får man ungefär halva hastigheten.
Men räcker till för min del.

2, SMR diskar!
https://www.sweclockers.com/nyhet/29475-seagate-smyger-ocksa-...
Köpte själv en 6TB TOSHIBA P300 HDWD260 ca en mån innan SMR skiten dök upp i nyheterna för utbyte av min minst 7 år (i alla fall snurrat i 7år 24/7) cache disk (som fortfarande funkar felfritt och nu är data disk).
Efter bytet så började jag få små sällsynta problem vid tex tv/film tittande från cache disken och det hände även med väldigt lite data på disken, dvs då den fortfarande är väl inom CMR området (dvs då den gamla vanliga tekniken används).

Först så trodde jag det var en dålig hd och data/skriv fel men flyttades filerna från cache disken till vilken annan av mina 20+ andra diskar (i div burkar) så funkade dom felfritt, och dom funkade även felfritt när dom låg på cache disken och spelades upp med zoomplayer från min htpc, och provade även med libreelec på en usb o bootade den andra bruken jag har vid skrivbordet och funkade då felfritt även på den burken.
Då började jag ju givetvis fundera på mediaplayer classic BE LAV codecs/madvr som jag kör med på alla andra burkar och uppdaterade dom (var runt 1,5år gamla versioner så) men nope samma problem.
Ändrade från hårdvarukodning till mjukvarukodning/provade ändra madvr inställningar (kan ta en hel del cpu/gpu kraft) men nope gjorde ingen skillnad alls och under detta provande så märkte jag att frysningar/hopp/etc i filerna ej var på samma ställen när man hoppade fram o tillbaks, heller tittade från början med samma fil.

Provade 3-4 andra mediaspelare även vlc samma problem.
Efter ett tag så hmm jag har bara provat x64 versionerna av dessa mediaspelare (kört x64 MPCBE och MPCHC i 10+år utan problem) å tänkte ok provar väl x32 av MPCBE/LAV/MADVR inte för att jag tror det gör nån skillnad men det går ju fort så varför inte.
Och det har nu fungerat nästan felfritt med x32 sedan dess.

Enda problemet som är kvar är om jag nu efter att över halva disken är fylld och SMR används för all skrivning och jag skriver det minsta lilla även tankar ner nåt från tex uploaded/etc i tex 50kb/s så får jag efter några minuter stora frysningar, pausar jag i 2-3sek så går det i 5-10min igen o upprepa.
Tankar jag ner en torrent i 1mb/s + så är det nästan helt osebart, o snabbare 100% osebart MEN jag kan flytta samma fil från cache disken till intern hd och går då i 40-60mb/s dvs klart fortare än vad bitrate/osv kräver som kan vara tex 5000 kb/s.

Gissar på att x64 buffrar/begär datan på ett annat sätt än vad x32 gör vilket gör att det blir mycket värre med x64.

Det stör dock inte trafiken till/från arrayen alls, och har ingen SMR disk i arrayen heller, så frågan är ju om en SMR disk skulle/kan störa övriga diskar i en array?
Allt som allt så har jag nu den absolut slöaste disken som cachedisk YAY!!!
Inte för att det gör så mycket då jag inte tankar ner/flyttar över så mycket och jag flyttar ALLT till data diskarna manuellt ändå, cache disken för mig är mer där docker ligger och dit jag laddar ner torrents och efter seedning flyttar till data, samt laddar ner youtube videos som aldrig flyttas till data utan tas bort efter gluttandet.

Funderat på byta cache disken mot en annan 6tb i arrayen men vet i fan om jag orkar, behöver flytta massa data, lyfta ner skiten som ligger löst (ej tippa/luta nåt) på en träskiva i ett garderobsöverskåp så man måste stå på en stol för att nå och med 16st diskar så är det inte direkt lätt men framförallt otympligt som fan.
Så blir nog kvar tills 2-3 andra diskar behöver bytas ut mot större/nyare o stoppa i den i en annan burk/usbchassi då istället.

Googla på disk namn/modell och smr frö o se om dom är smr heller cmr.
Tex i mitt fall googla TOSHIBA P300 "smr"
"smr" så att smr måste vara med annars så får man enomrt mycket som inte inehåller smr.

Jo precis, förstår att det kan finnas en del begränsningar, men jag tror inte att mina paritetsdiskar skulle vara 30-60MB/s efter en stunds överföring. Nu kanske det beror på att man har dumsnålat och "shuckat" diskarna?

Det här är i alla fall mina nuvarande diskar.

[0:0:0:0] disk Kingston DataTraveler 3.0 /dev/sda 15.4GB [1:0:0:0] disk ATA WDC WD120EMAZ-11 0A81 /dev/sdb 12.0TB [2:0:0:0] disk ATA WDC WD120EMAZ-11 0A81 /dev/sdc 12.0TB [3:0:0:0] disk ATA ST10000VN0004-1Z SC60 /dev/sdd 10.0TB [4:0:0:0] disk ATA WDC WD80EZAZ-11T 0A83 /dev/sde 8.00TB [5:0:0:0] disk ATA WDC WD120EMAZ-11 0A81 /dev/sdf 12.0TB [9:0:0:0] disk ATA WDC WD120EMAZ-11 0A81 /dev/sdg 12.0TB [N:0:4:1] disk Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB__1 /dev/nvme0n1 1.00TB [N:1:4:1] disk Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB__1 /dev/nvme1n1 1.00TB

Startade igång en överföring på några hundra filer, som är på några GB styck. I början var det bra fart, ca 1,2Gbit/s, men efter en stund (Säg 20 min) så började hastigheten gå ner, och nu kör den lite flipperspel mellan 30-60MB/s.
Nu vet jag inte om följande stämmer men jag har en känsla att när filen landar på en disk som inte har använts på en stund så går hastigheten upp i 95-110MB/s, för att sedan dippa ner till 30-60MB/s, detta gör den flertal gånger under överföringen.
Och det kan ju bero på att vissa destinationsmappar ligger på olika diskar så när den är klar med en mapp så går den över till nästa mapp och då blir det en annan disk i arrayen.

Det du säger om SMR diskar låter ju som att det kan ha nåt med mitt problem att göra, har inte hunnit undersöka om mina diskar innehåller SMR teknik men skulle inte bli förvånad om dem gör det.
Kan tyvärr inte välja om jag vill köra 32/64bit på plex vad jag vet.

Jag fyller ju mina diskar jämt, dvs den sprider ut datan så alla diskar har lika mycket % på sig. Jag har inga problem vanligtvis då alla mina vanliga skrivningar körs på mina cache diskar (NVME), för att sedan köra 'movern' på natten då servern används som minst.

Och här kommer min hårdvara

CPU 2x Xeon Silver 4109T RAM 4x32GB 2666Mhz DDR4 <- 32GB/st Så jag kan lägga in mera i framtiden. Moderkort Asus WS C621E SAGE SATA On-Board, dvs inget externt raidkort NVME Asus Hyper M.2 Nätverk HP 530T + inbyggda

Finns det plugins som jag kan ha missat i unraid?

Av Versatile

Någon som vet exakt vad det som stryper arrayens hastighet i write? single-core prestanda? Långsammaste disken? Långsammaste paritetsdisken?

Ser en varierande write hastighet på folks burkar. Min ligger på ganska jämnt 60MB/s vilket enligt mig är lite väl långsamt men funkar..

Sen har jag även en annan fråga, om jag skriver en massa information till en specifik disk i arrayen, t.ex. väldigt mycket och länge så hänger sig nästan hela arrayen, dvs läshastigheten från andra diskar som det inte skrivs på har väldigt låg läshastighet eller till och med den läser inte alls stundvis vilket gör att andra tjänster som läser då och då hänger sig, typ plex.

Av Versatile

Svårt att hitta just den i sverige, måste du exakt ha det du länkade? Finns ju annars t.ex. https://www.dustinhome.se/product/5010804096/ezconvert-air-25-to-35-sata-ssdhdd

Av Versatile

Nu vet jag inte hur det är med qbittorrent när man kör headless, om ens dessa inställningar finns på linuxversionen. Men prova att disabla "enable clickjacking protection" samt "Enable cross-site Request forgery (CSRF) protection.

Kan ju även testa att lägga till ditt subnet i vitlistan.

Av Versatile

Instämmer med föregående angående Mullvad, inga som helst problem. Snabbt går det också när man använder WireGuard.