Tidigare i veckan framkom det att lagringstillverkaren Western Digital tillämpar tekniken SMR, eller Shingled Magnetic Recording, i företagets hårddiskar i WD Red-familjen. SMR maximerar lagringsdensitet genom att skriva överlappande data, något som försämrar prestanda och gör tekniken olämplig för bruk i RAID-konfigurationer som är vanliga inom NAS-lagring.

Western Digitals snedsteg är att företaget i tysthet använder SMR-teknik i vissa hårddiskar som ingår i produktfamiljen WD Red, vilka populärt används för privat NAS-lagring i RAID-konfigurationer. Företaget avslöjades tidigare i veckan av den lagringsfokuserade publikationen Blocks & Files, vilka nu även pekar ut Seagate som skyldiga till samma affärsstrategi.

  • Barracuda 2TB – 7,200rpm – SATA 6gig – model name – ST2000DM008

  • Barracuda 4TB – 5,400rpm – SATA 6gig – ST4000DM004

  • Barracuda 8TB – 5,400rpm – SATA 6gig – ST8000DM004

  • Desktop HDD 5TB – 5,900rpm – SATA 6gig – ST5000DM000

  • Exos 8TB – 5900rpm – SATA 6gig – ST8000AS0003

  • Archive v2 6TB – 5,900rpm – SATA 6gig – ST6000AS0002

  • Archive v2 8TB – 5,900rpm – SATA 6gig – ST8000AS0002

Uppgifterna kommer från tyska Geizhals, där prisjämförelser listar sju olika Seagate-hårddiskar som alla nyttjar SMR-teknik, vissa helt utan tydlig märkning eller dokumentation. Hårddiskarna ingår i produktfamiljerna Barracuda, Exos och Archive. Barracuda riktas mot hemmaanvändare som intern datorlagring där SMR-teknikens prestandamässiga nackdelar är relevant för kunden, vilket även gäller när de används för privata NAS-lösningar.

Exos och Archive riktas mot långtidslagring och de prestandamässiga problemen med SMR-tekniken bör därmed inte vara ett lika stort bekymmer där. Produktinformation för Exos- och Archive-hårddiskar specificerar att SMR används, men detta är inte uppgifter som tydligt kommuniceras utanför produkternas datablad.

I samband med att Blocks & Files avslöjar bristfällig märkning av lagringsteknik bekräftar Toshiba att företaget också tillämpar "en variant" av SMR. Tekniken används i Toshibas 2,5-tumsenheter i MQ04-serien och 3,5-tumsenheterna i DT02-serien och går ut på att hårdiskarna tillämpar den prestandamässigt fördelaktiga tekniken Conventional Magnetic Recording (CMR) till dess att lagringsutrymmet börjar ta slut, varpå de växlar över till SMR.

En positiv påföljd av Blocks & Files avslöjanden verkar alltså bli att lagringsföretag tvingas bli mer transparenta i hur produkter marknadsförs till kunder.

Har du upplevt prestandamässiga problem med de SMR-bestyckade hårddiskarna som ingår i Western Digitals eller Seagates produktutbud? Dela med dig i kommentarerna!