Inlägg

Inlägg som Golvspaden har skrivit i forumet
Av Golvspaden

Detta tillsammans med deras extrema sexistiska miljö är väl ändå skäl nog att avstå om något. Finns säkert fler problem med företaget men det första jag tänkte på iaf.

Av Golvspaden

Kul med ny teknik och att det går fram o tillbaka. Lär inte byta upp mig från 5900x tidigast förrns DDR4 är utdaterat ändå så jag lär se fler nyheter än denna. Frågan är också hur strömhungrig den är? Problemet med 11-whatever den senaste hette var ju att den drog sjukt många W när man lät den göra det.

Hur som, hoppas detta fortsätter, behövs lite grodhopp mellan CPU-tillverkare för att det ska gå framåt! Go Intel! (Over to you, Steve!)

Av Golvspaden
Skrivet av the squonk:

Med tanke på garantin på mining kort i tex Ryssland först sänktes till 3 månader och sen togs bort helt så är miningkort hyfsat ointressanta som begagnade, skall bli kul att se alla annonser här sen "har använts sparsamt" jojo

Dessa kommentarer är alltid lite komiska.

1. Miners kör oftast undervoltat och med mycket bra luftcirkulation (helt öppet oftast)
2. Finns det några konkreta bevis på att mining skadar kort? Senast jag kollade hittade jag inget men är såklart öppen för fakta.
3. "Det har körts sparsamt/aldrig till mining" har funnits sedan förra året. Iprincip varende annons säger så, speciellt på Swec. Dels för att du endast får sälja ett kort, så ingen vet att du kanske sitter på 10st och accepterar bud från 10 olika personer, men dels så ger det någon form av "säkerhet" när man är på Swec för här är alla gamers och skulle aldrig försöka tjäna pengar!
4. Hur ska du ens veta vad ett kort använts till? Finns det något chip som loggar timmar aktiva eller liknande? Det enda jag kan komma på på rak arm är de där "SSD lifespan" som folk visar upp när de säljer SSDs. Kanske det kan användas för att visa ramets livskvalitet om det går att anpassa till GPUer?

Jag håller med dig om att "jo tjena, du har inte minat" men att det ska vara något hemst för kortet vette tusan ändå. Som sagt är jag öppen för fakta. Rätta mig gärna om jag har fel, det kanske finns något konkret om att mining pajar GPuer.

Av Golvspaden
Skrivet av Ozzed:

Om ni inte vill att det skall upplevas som att ni flyttar målet så lår bli då. Så enkelt är det.

Ni: Nvidia har aldrig sagt att...
Jag: Jo, här är bevis.
Ni, fast det där spelar ingen roll.

Oavsett om man skumläser eller följer hela diskussionen med lupp är det väldigt tydligt att det retar er att min uppfattning tar städ av självaste Nvidia som utvecklat Geforce, så jag är helt klart den med mer på fötterna. Jag är varken defensiv eller offemsiv, utan säger bara som det är.

Sen kan man hävda att min och Nvidias moral är fel, moral är ju ändå personligt. Men grejen är att om Nvidia säger att Geforce främst är till för spel och spelare, så är det det. Det är, för helvete, de som utvecklat produkten.

Men jösses du verkar ha fått lite om bakfoten. Tänkte låta det vara men kan inte riktigt låta dig få sista ordet när det är extremt fel:

"Ni: Nvidia har aldrig sagt att..."

Peka på var JAG ifrågasatte nvidias uttalande kring detta. Jag var extremt tydlig med att endast poängtera ditt sätt at styrka din moral. That's it. Ingenting annat. Jag uttryckte min åsikt OM nvidia, men jag har inte sagt "fast nvidia har sagt X eller Y". Du blandar ihop mig med den första eller andra personen vars inlägg du svarade på med nvidias inlägg där du citerade de. Det är alltså ett helt annat problem.

Återigen, jag skrev inget om VAD nvidia hade sagt utan att DU har konstiga sätt att styrka din moral när du använder företag som någon "has my back"-kommentar.

Det är OK att göra fel, men det här var lite mer än så. Bara att skrolla upp. Facit finns.

Av Golvspaden
Skrivet av Extol:

Kommer förmodligen aldrig att välja vatten före luft. Om luft går sönder så händer inget men om det skulle läcka vatten...

This. Även om många påpekar garantier och dylikt: Tänk dig att pumpen läcker ut över ditt nya 3080. Hur ska du få en ny tror du och hur lång tid lär det ta? Speciellt om du nyligen byggt din rigg med Ryzen processor och 3080 precis innan årsskiftet. Jadu lycka till!

Den enda gången jag funderat äver det är väl egentligen nu när det visar sig att vissa GPUer inte alls har bra bakplåtskylning där det vinns vissa vattenblock för även baksidan.

Annars nee. Överklockar inget själv utan gillar stock eller tom. undervolting lite för att spara på ström/delarna. En annan sak jag alltid är lite rädd för är hur långlivat det är och när man väl byter, X antal år senare, så sitter man kanske där med någon algsörja i rören/pumpen medan det värsta en luftkylare får är typ päls i sig (röker såklart inte).

Det finns klart fördelar, som att det är bättre med vatten, men för en som jag som inte trycker ut all kraft jag kan, så är inte det ett måste.

Av Golvspaden
Skrivet av Ozzed:

Ja det är klart att det inte går göra er nöjda när ni flyttar målet hela tiden. Nu plötsligt handlar det inte längre om vad Nvidia sagt (för att det ligger i linje med det jag säger) utan vad de egentligen bryr sig om.

Nvidia är ett företag. Självklart bryr de sig om att tjäna pengar. Det som jag hela tiden påpekar men som tydligen flyger över huvudet på folk är att Nvidia MÅSTE hålla gamers nöjda om de vill fortsätta tjäna pengar långsiktigt. Om de nu skulle gå ut och ge folk intrycket att de skiter i vad folk använder sina kort till så hade det skadat relationen med gamers för en väldigt lång tid framöver. Med miners har de ingen relation, så där är det bara mjölka när det är boom, men så går det inte göra med gamers.

I annat fall hade de lika gärna kunnat byta namn på Geforce till "WhateverForce" när GPGPU gjorde sitt intåg, men det ligger i deras intresse att Geforce är och förblir en GPU för spel som gamers köper för att de tjänar mer pengar så nu och på längre sikt. Det borde vara självklart för alla att det är så det förhåller sig.

Det är oerhört viktigt rent PR-mässigt att Nvidia tydligt kommunicerar att Geforce är till för spel och i första hand reserverade för gamers, och det har de gjort, så det är svårt för att inte säga omöjligt att påstå att den som anser att det är moraliskt riktigt har fel. De äger varumärket och vet bäst vad deras produkter är till för.

TLDR: Ja, Nvidia vill tjäna så mycket pengar det går, och vägen dit är att i alla lägen hålla gamers nöjda. Därav finns inga motsägelser i något av det jag sagt.

Det enda jag tänker kommentera är ditt dåliga försök till att vara defensiv (fetmarkerad början på inlägget). Jag har inte flyttat något mål men det är lättare att inleda sitt inlägg så så att de so mskummar igenom får anta att så är fallet.

Som sagt, inget annat att tillägga. Jag släpper denna.

Av Golvspaden
Skrivet av foreveryang:

Problemet här är att det finns noll bevis, man inte sitta och anklaga företag hej vilt utan konkreta bevis, det håller inte riktigt i en domstol eller i en demokratisk rättsstat. SÄPO och försvarsmakten har noll bevis på det som man påstår att Huawei gör, finns däremot massor med bevis på att USA sysslar med sånt. SÄPO och försvarsmakten vet inte mer än man fått ett memo från regeringen att det är detta man ska säga för att USA har skickat över lite folk och hotat Sverige med att om ni inte portar Huawei så kommer det få dessa konsekvenser för Sverige och relationen med USA.

Det finns inte "noll bevis". Det de menar är att FÖR FRAMTIDEN så är Huawei ett problem och en risk. Varför? Även om de idag inte gör något ont utan bara utvecklar och är ett företag så har Kina lagar som säger att när som helst kan staten komma in, begära ALLT de äger och de kan inte göra ett skit. Vad skulel Huawei göra då? Be utlandet om hjälp? Lycka till. Ingen jävel vågar ta sig in i Kina för att försvara ett av deras egna företag på deras mark.

Det är där problemet ligger. Kinas lagar. Även om Huawei är änglar själva kan de aldrig kringgå Kinas lagar och ingen kan hjälpa de när Kina väl bestämmer sig för att "gå in och be de stänga av ett nätverk elelr dylikt".

Av Golvspaden

Alltid kul att se variationer av det "gamla tråkiga" så att säga. Även om vissa teman inte är i min smak är det ändå kul. Speciellt sådant som GPUer som släpps i sköna teman (senast var väl 3070 Godzilla?) eller chassin som är unika i både form och färg.

Släng gärna med lite "såhär gjorde jag" bilder för det kan vara kul att följa. Även småsaker som kan kännas enkla/självklara för dig.

Av Golvspaden
Skrivet av Ozzed:

Det var en sak som efterfrågades, och jag levererade. Såhär såg texten ut:

"Jag har aldrig sett den texten i ngn affär eller på internet, inte heller står det på tillverkarnas hemsidor eller på ngn produktförpackning,"

Det är klart som fan att Nvidia nu helhjärtat ställer sig bakom gamers för att det är så de bedömer att de kan tjäna mest pengar. Det vore förövrigt väldigt konstigt om ett företag helt plötsligt skulle börja pissa på sin mest lojala kundbas bara för att en annan grupp köpare kommer in och ger dem lite mer pengar något halvår då och då när det passar. När det gäller miners så är det knappast någon lojal kundgrupp alls utan om man skulle kunna få högre hashrate på Höganäsporslin så skulle miners köpa det istället. Medans gamers och Nvidia har en relation som sträcker sig tillbaka ända tills Nvidia släppte sin första produkt. Mot den bakgrunden, och baserat på det Nvidia säger själva, är det för mig en självklarhet att det är vi som har absolut företräde till Geforce i tider av brist. Där viker jag absolut inte en millimeter. Om nvidia skulle ändra sig och säga att "Geforce har inget särskillt syfte, och det rör oss inte i röven vad kunderna gör med sina kort", så skulle jag självklart ha mycket svårare att moraliskt backa upp min moraliska grund. Men nu har Nvidia gjort en utfästelse som har ett i det nårmaste 1:1-förhållande med det jag sagt i snart ett år, så då är livet lätt, och så är det med det.

Vill understryka att min poäng inte var "vad har nvidia sagt" för företag säger det som håller flest kunder nöjda. Mitt inlägg handlade om ett specifikt uttalande (som du dessutom fetmarkerade för att ge mer oomph?): "Jag har Nvidia som jag kan luta mig emot, vem har du?". Du säger också att: "För mig är det mycket mer värld att ett av världens mest framgångsrika företag genom tiderna säger att de håller med mig 100% än att någon på ett forum säger att det är dynga" som att detta ska betyda något eller ha vikt på något sätt.

Detta var det enda jag påpekade. Att någon snackade om vad nVidia sagt och att hen inte sett det i någon "butik eller företagets hemsida" är huvudämnet. Mitt var ett sidospår i den konversationen som handlade om ditt sätt att styrka din moral och hur du gör det.

Av Golvspaden
Skrivet av Ozzed:

Nvidia delar mitt synsätt. För mig är det mycket mer värld att ett av världens mest framgångsrika företag genom tiderna säger att de håller med mig 100% än att någon på ett forum säger att det är dynga: https://blogs.nvidia.com/blog/2021/02/18/geforce-cmp/ Jag har Nvidia som jag kan luta mig emot, vem har du?

Så, jp, det står på tillverkarens hemsida. Geforce är till gör gaming, CMP är till för mining.

Självklart är det inget som fysiskt hindrar dig, men skall man prata om det rent moraliska i det hela så tycker jag och många andra gamners, och självaste Nvidia själva, att det är fel.

Ser det ut så? https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5664949

Haha, ok, jag vill börja med att säga att jag håller med till viss grad om din moraliska ståndpunkt. Så där är det ingen klagan.

Det jag tycker är ytterst komiskt är att du använder nVidia, ett multimiljonföretag som är känt för att skita i sina kunder (som de flest andra stora företag) som någon sorts "backning" av moral. Det är ganska komiskt och sorgligt på samma gång. Du kunde, med lika stor grund, bara använt din egna moraliska kompass som argument. Att nVidia "tycker" på ett visst sätt är skit samma då de aldrig skulle vara uppriktiga med att deras enda mål är pengar, inget annat.

I övrigt får alla tycka vad de vill om minering i sig. Det är väl inte det mest energieffektiva sättet att utvinna resurser på vad jag läst men det kan göras 100% grönt (sol eller liknande). Hur som haver, de stal el, det är stöld. Sen att de inte ens utnyttjar värmen som skapas av alla PS4:or till att värma något är ju också lite tragiskt i sig. Energi omvandlas hela tiden. Synd att slösa!

Av Golvspaden
Skrivet av Calma:

Var skulle du sätta in en Motorola G100 för priset 2.700kr (också fyndvara klass 1) mot Sonyn för 3.500kr?

Ganska klart mycket bättre processor än vad som finns i Sonyn och A52 men faller på lite andra punkter som dock kanske inte är hela världen.

Att Motorola bara stödjer en uppdatering av Android är inte hela världen som sagt då jag förmodligen bara har den ett år..

Blev kluven när jag såg G100 till 2.700kr inkl dockan..
Även detta på Webhallen så inga problem med garantier m.m.

På pappret är MOtorolan helt klart bättre. Dock större så beror på hur du håller dig till det och så har den inte lite småsaker som jag nämnde förut. Aldrig testat Motorolas telefoner sedan de gick till smartphones så vet ej hur de är användarvänligt. Dock väldigt stor skillnad på priset och om du redan bsetämt att du bara ska ha den ett år så är det väl bäst att ta den billigaste ändå?

Av Golvspaden
Skrivet av Calma:

Fördelen med Sonyn är att den är fyndvara klass 1, dvs öppnad kartong men förmodligen knappt petad på. Känns bättre att börja med den och eventuellt lämna tillbaka på öppet köp om man inte är nöjd än att köpa en helt ny telefon som butiken sen inte kan sälja som ny. I detta fallet då A52.

Så det blir nog att börja med Sony och testa lite försiktigt ett par dagar men först ska jag till affären och klämma lite.

Överlag har jag som sagt alltid varit nöjd med Sony så tror jag blir det även i det här fallet.

Jamen då så. yndvaror är perfekta för att testa runt med då de redan är öppnade. Jag hade lätt gjort likadant. Hoppas den rullar bra för dig!

Av Golvspaden
Skrivet av Gitarristen:

Bara så jag förstår dig rätt, du menar att det inte blir så mycket bättre just nu för de pengarna? För jag har inget emot att lägga 18k på en dator, men den får ju gärna vara värd det så att säga.

Både ja och nej. Som sagt tar det tid att hitta komponenter och tajma reor. Det är det som kan göra det svårt.

T.ex. Under Black Friday hade nog många komponenter kostat mindre och totalsumman blivit en helt annan. Elelr om du hittar en annons på marknaden här där personen säljer något billigt som just du vill ha men ingen annan, eller som personen säger "fast pris" på ch du är först. Sådana saker spelar in.

Går du dock på marknadspriset som är just nu så nej, du lär inte få så mycket bättre just nu för de pengarna just pga GPU-priset (Jag kollade som sagt prisjakt när jag landade på 16400 utan windows och chassi). Väntar du en vecka, två, en månad etc så lär det bli bättre, speciellt då det går neråt. Allt går neråt. Tyvärr kan ingen säga exakt när det är bäst att köpa något för teknik går alltid från "släpps nu för XXXXkr!" och sedan går det bara ner. Väldigt sällan släpps något för billigare än vad det egentligen borde kosta.

Av Golvspaden
Skrivet av Gitarristen:

Det låter ju inte som att någon här är särskilt imponerad. Jag har förstått att det är tuffa tider att köpa dator på. Tar tacksamt emot tips på hur jag kan få mer för pengarna, om det nu är möjligt i dagsläget?

Edit: Jag skulle kunna få hjälp med att bygga ihop en dator från komponenter.

Absolut kan vi hjälpa till, men notera att jag redan använt mig av Prisjakts priser för att å ihop allt och det är ungeför samma pris just pga att GPUn är så himlans dyr idag. Nu kommer bättre tider men allt beror på hur länge man vill vänta. Använder du din dator till att arbeta med så kan du nog inte vänta och då är det helt enkelt värt pengarna. Du skulle kunna kolla marknaden här för att får billigare komponenter, eller tradera, på allt utom GPU, men då tar det både tid och ork för dig med. Beror helt på om du vill spendera den tiden istället för att arbeta och tjäna in den.

Detta är egentligen inte så unikt men just denna gång är det mer extremt pga brister. I övrigt är teknik sdant att så fort man köpt det så kommer ngt nytt runt hörnet ändå...

Av Golvspaden

Jag personligen har lite svårt för att rättfärdiga priset, men jag kan inte jämföra med Mac då jag inte har någon erfarenhet, utan jag går endast på vad enskilda komponenter är värda. Vi har ju en liten situation där GPUer är en sak som är dyrare nu. Sen finns ihopbyggda datorer som verkligen suger, eller där butiker använder kassa delar de bara vill få bort. Inet litar jag på till den grad att de inte bygger kassa system bara för att, men man ska alltid vara lite på tårna oavsett var man handlar.

Systemet du köpt är värt ungefär detta om du byggt det själv (använder Prisjakt):

5600x - 3100kr
3060 Gaming OC - 8000kr
B550 Aorus Elite - 1200kr
Corsair 3600Mhz Vengeance C18 - 1200kr
A2000 1TB - 1100kr
Hydro H100x - 1000kr
Corsair RM 650W - 800kr
Windows 10 - 100-1100kr

Totalt är det ca. 16400kr (avrundade produkterna lite) minus Windows 10 och chassit. Dessa är lite olika. Windows 10 i butik kostar 1000kr+ medan en nyckel online, som är 100% duglig och fungerar, kostar någon hundralapp.

Lite förvånad att du reagerar på just ljudet då detta chassi, enligt beskrivning, är ljuddämpat. Kanske kasst luftflöde pga design + ljuddämpningen så gör att de drar igång på högre varv?

Hur som haver, priset är inte alltför övertrissat om man räknar ihop alltid och är rimligt för dagens värde på produkterna. Då får man ha i åtanke att ett 3060 egentligen inte borde kosta 8000kr, men gör det ändå. Inet har inte kastat på några tusenlappar utan kanske några hundralappar för att bygga ihop det (Antar att de använt en butikskopia av Windows som kostar 1000kr+ samt chassins kostnad, vad nu detta blir. Kanske 500-1000kr). Helt OK i min mening.

Så ja, bygget är väl värt det du köpt det för, men frågan är också hur händig du är och om du gillar modulariteten i ett bygge och kanske byta fläktar eller så? Själv kör jag alltid Noctua-fläktar oavsett vilket bygge jag kör så det som följer med chassit brukar bli oanvänt.

Återigen svårt att bedöma Mac då man istället för komponent-priser måste bedöma annat som användarvänlighet etc. För kollar man priser är de nästan aldrig värda det vad jag sett.

Av Golvspaden
Skrivet av Calma:

Tack för ditt utförliga svar.

Onekligen ett svårt beslut, eller egentligen inte då båda verkar vara bra telefoner för sitt pris.

Ska nog åka och klämma på båda i butik lite senare idag så får man se vilken som känns bäst.

Jag, som du har varit nöjd med Sony genom alla år. Samsung var man varit både nöjd och missnöjd.

Blir det A52 så blir det garanterat 4G modellen då 90Hz är helt okej utan att kapa batteritiden markant som 120Hz verkar göra. I övrigt verkar det knappt skilja något mellan 4G och 5G modellen.

Absolut, jag glömde, men tänkte tillägga, att testa de i butik är en liten sak som ädnå kan ge ett intryck. Dels hur de känns i handen men se till att också testa ladda appar, skriva, multitaska, etc för att se om det flyter på bra eller inte. Tyvärr kan man inte "testa i en månad" precis men ett litet hum om saker borde det ge. Man kanske kan försöka imitera vad man själv gör med sin telefon och öppna samma appar och sidor? Lycka till med valet oavsett!

Av Golvspaden

Jag önskar jag var bättre på sladdhelvetet men har en laptop och mobil i soffan oftast så har även sambon en laptop och mobil och så sitter man där och delar kablar. Sen ibland tar man fram sina "äldre" apparater so mska laddas med Micro USB istället för USB-C så den sladden ligger också framme. Så har man några som USB-fläktar för att det börjar bli bra varmt nu på sommaren så de ska också kopplas in.

Dra ut? Vad är det? xD

Nee men det enda so msitter kopplat till själva uttaget är laptopens kabel samt en USB-grendosa jag köpte för länge sedan som vi kopplat massa USB till. Ser ut som ett helvete under soffbordet men å andra sidan är det bara katterna som håller på där nere...

Det enda trådlösa är hennes mobil och en sådan laddare ligger i sovrummet men utöver det, alldeles för mycket sladd. Även om man rensar upp så ser det likadant ut efter 24-48 timmar då man behövde ta fram det ena eller andra. Ilandsproblem..?

Av Golvspaden

Jag såg nyligen på Linustechtips youtubekanal en vide om just trådlös HDMI som verkade bra, men det var typ det enda alternativet från något kinesiskt företag. Inte så vanligt att försöka lösa HDMI-frågan trådlöst nämligen.

Den fick en bra recension är skulle kunna lösa ditt problem faktiskt. Se till att sändarna "ser" varandra bara så är det nog lugnt.

Tror inte de klarar 4k@120, speciellt med låg inputlag men om du bara vill se film eller något så lär det funka.

Hittade videon: https://www.youtube.com/watch?v=kojTyPdhp3s

Av Golvspaden

Jag kan medge rakt av att jag är lite av en Sony fanboy, men inte rent av sådan att jag inte alls ens kan tänka mig andra telefoner.

Jag har kört Sony ett bra tag, speciellt deras Compact-linje vilket var huvudsaken till det. Deras Android är renare än andra, alltså mindre skit som medföljer (har iaf varit så historiskt) och är därmed mer "Vanilla" vilket vissa inte gillar men personligen föredrar jag det.

Jag har haft en Samsung-telefon emellan när jag och sambon fick en bra deal på två telefoner + abonnemang men sålde den inom en månad. Ogillar verkligen deras UI men detta är en smaksak egentligen. Sedan har min pappa haft en A-telefon från Samsung, minns inte exakt vilken, men där hade ha problem med telefonin (när han pratade kunde det bryta lite random eller tystas ner, för att efter kanske 5 sekunder återkomma). Detta kan såklart varit ett enstaka problem med just hans telefon så inget jag kan väga "mot" samsung precis.

Något jag älskar med Sonys är deras dedikerade kameraknapp. Jag väger inte kameran så mycket vid mobilköp utan det är mest en "oh shit borde ta en bild" grej för mig och där kommer den knappen väl till hands.

Med det sagt, så är Samsungs telefon bättre på papper (Snapdragon 750G vs 690) där 750G har 0.2Ghz högre klock på CPU men båda kör samma GPU (Adreno 619). Så rent användarmässigt vet jag inte riktigt hur det skiljer och om man märker skillnaden.

Enligt denna sida: https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10698&idPhone2... så verkar 10 III ha bättre Bluetooth samt USB-C uttag, men det kanske står fel? Det är iaf lite bätre fast charging på den också.

Som sagt, personligen skulle jag tagit Sonyn. Tror Samsungen har lite snabbare CPU, bättre kameror men att dessa sklilnader inte är stora utan man får kolla på annat som kan avgöra istället, som att Sonyn har bättre IP-klassning för skydd ifall du plaskar till det, kameraknapp för snabbare åtkomst, mindre kluttrad UI och mer vanilla. En annan sak jag gillar är att de inte har 40 olika modeller utan det är 3st detta år; en budget, 10 III, ett flaggskepp, 1 III samt en lite mer kompakt toppmodell, 5 III. Förre modeller = bättre stöd för framtida uppdateringar då det inte är så jobbigt att anpassa.

Jag kommer själv slå till på Xperia 5 III när den väl släpps då de inte har något mer "compact" än så och jag är i behov av en ny telefon och vill gärna ha en med Snapdragon 888.

Av Golvspaden

Halloj!

Har haft ögonen på forumet ett bra tag tillbaka. Ingen märkvärdig person men intressant att kunna posta också! Jobbar och pluggar lite vartannat.