Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av wargreymon:

Enligt EOn appen ligger våran el på 1214kWh/1936,81kr efter halva december. Förra året hade vi ingen luftvärmepump utan bara el-element och fakturan landade på 9534:- (inklusive 1750:- nykund bonus). Detta är bara el och inte nätavtal etc som Vattenfall tar ut. Luftvärmepumpen drog runt 2-4kW när ett var kallt och är väl en 75-80% av hela alltet. Tvätt etc kan man ju köra när det är billigt för den kan man ju planera bättre. I det stora hela så vill vi spela så spelar vi.

En betydligt dyrare grej är löpbandet som drar flera kW (kommer inte ihåg exakt på rak arm nu), men är det dyr el blir det några kronor på en löptur. Dyrt jämfört med sommarpriser? Ja. Värt att få träna? Också ja.

Inte funderat på att bygga om löpbandet så det genererar el istället? Ett par timmars träning så har ni tjänat 50 öre. Inget att fnysa åt i de här tiderna!

Av trudelutt
Skrivet av stefaneriksson123:

Hehe, ursäkta.

Jag behöver en mekanisk disk för de funkar tydligen bättre till long term storage, långtidsförvaring.

Alla diskar är tysta vid långtidsförvaring.

Av trudelutt
Skrivet av cyklonen:

Nu handlade det inte om särintressen och sällsynta specialfall. Såna finns redan i dag, och flera har redan nämnts i tråden. Utan vad en vanlig användare som spelar, surfar, kanske redigerar lite foto eller video, ritar, 3D-renderar, m m, behöver.

Alla de grejerna du nämner var särintressen och sällsynta specialfall en gång i tiden. Poängen är att iaf jag kan tänka mig att många kanske kommer vilja köra LLMer (och annan AI) lokalt i framtiden i form av en personlig assistent. Och för övrigt kan det även tänkas integreras i många av de sakerna du räknar upp, t ex om du vill kunna spela GTA-8 om 10 år kanske du behöver mycket RAM för att räkna ut hur de andra karaktärerna i spelet ska bete sig osv.

Av trudelutt
Skrivet av cyklonen:

Knappast. Om man ser till minnesmängd i "normala" entusiastdatorer så har det bara ungefär gått från 8 GB till 16/32 GB på tio år, alltså ungefär en faktor 2-4. Det är svårt att se nåt framför sig som skulle vara så extremt RAM-behovsdrivande att det helt plötsligt skulle skutta upp med en faktor 8-16 för genomsnittsdatorn. Nä, nu har det planat ut rätt duktigt, och det lär inte ändras närmaste tiden.

Large Language Models känns som det kan vara ett sånt användningsområde. Men tyvärr kommer väl de flesta nöja sig med att köra dem på någon annans dator, det är väldigt få som bryr sig om personlig integritet.

Av trudelutt
Skrivet av TheRealBeyondEvil:

Intressant. Inte ens slagit mig att man kan "dela" på det så. Gissar att det är partitioner då?

Ja, det är bara att partionera. Det har aldrig gett mig några problem iaf.

Citat:

Här prioriterar jag lagringsutrymme, så det jag snöat in på är en kombination av mergerFS och Snapraid. Men det kanske är galet?

Ingen aning, jag har ingen erfarenhet av dem eftersom det jag prioriterar mest är att kunna lita på lagringen och de där sakerna känns som fulhack (även om de nu funkar bra i praktiken, det vet jag som sagt inget om).

Av trudelutt

Ska vi ha en nyhet varje gång chattbottarna säger något fel?

Av trudelutt
Skrivet av dlq84:

Klassiska sweclockerskommentarer:

* 'Jag behöver inte detta, därför behöver ingen det'
* 'teknikframsteg, blä'

Exakt!

Dessutom

* 'Har man råd med det här har man också råd med det andra alternativet som bara kostar en faktor X mer'

Av trudelutt

Har en lite liknande setup. Jag tror inte det här är "by the book", men jag har en zpool som Proxmox är installerat på och bootar från osv. 100 GB på en SSD. Resten av den SSDn, dvs 900 GB, är i en annan zpool tillsammans med 900 GB från SSD nr 2, speglat. Där lagrar jag alla VMar. Och så har jag en tredje zpool för hårddiskarna, med 100 GB från SSD nr 2 använt till L2ARC cache (enbart metadata).

Nu kör jag fler hårddiskar än dig, men hade jag bara haft fyra hade jag antagligen kört speglat (dvs ZFS-motsvarigheten till RAID-10) för att kunna utöka i framtiden på ett enkelt sätt (lägga till hårddiskar i par i valfri storlek). Är du mer rädd om dina data eller downtime, men mindre brydd om prestanda och inte bryr dig om att kunna utöka lika smidigt är RAID-Z2 också ett alternativ.

Jag skulle ju gärna se att själva Proxmox-installationen var speglad på något sätt så man minskar risken för problem om en SSD går sönder, men jag har för mig att jag experimenterade med det utan att lyckas få till det.

Kubernetes och sånt vet jag inget om, men rent generellt tror jag det är ren galenskap att köra det i hemmanätverk, speciellt när du bara har en enda dator, om inte din favoritsysselsättning är att sitta och konfigurera och felsöka massa skit.

Av trudelutt

"Advancements in machine learning for machine learning"

https://blog.research.google/2023/12/advancements-in-machine-...

(titeln är nog mer spännande än innehållet såvitt jag kan bedöma, men kunde inte hålla mig från att posta )

Av trudelutt

Även om man inte behöver 256 GB innebär ju nyheten en fördel på så sätt att man kan köpa 128 GB till att börja med och bara fylla hälften av minnesplatserna. Om man märker att det inte var tillräckligt eller om behoven ökar senare så är det en enkel och billig uppgradering att köpa 64-128 GB till utan att man behöver krångla med att sälja de gamla osv.

Av trudelutt
Skrivet av Laxpudding:

Interna renderingen varierar med skalningen man väljer. Typiskt är att det är dubbla pixlarna i varje led. Kör jag 3008x1682 (alt-klick på "skalad" inställningarna) som skalad upplösning renderas det internt som 6016x3384 vilket blir en udda relation (x1,566666...) till skärmens 3840x2160. Är flera sådana udda multiplar när man väljer i menyn, vilket jag gissar speglar själva skalningsalgoritmen i Mac OS.

5120x2880 internt blir det således bara när man kör på default 2560x1440-skalning. Så de källor du tittar på har kanske varit lite lata när de testar och drar lite för snabba och lite för enkla slutsatser?

För det är inga som helst praktiska problem med skalningen i Mac OS så länge man har synförmågan och då har jag kört i många år på diverse olika skärmar. Men som mest UHD/4K på 27-tum IPS och 42 tum WOLED. Störst problem UHD/4K-problem upplevde jag på 40+ tum UHD/4K med VA-paneler som har udda pixelstrukturer. Detta hanterar Mac OS inte väl och den faktiska ppi:n blir så låg att det blir märkligt.

Jag beskriver bara hur det tekniskt fungerar. Hur det upplevs vet jag inte, och en person kan knappast tala för alla på den punkten. Men här är en tråd där många/alla verkar nöjda med 4K 27" på Mac iaf: https://forums.macrumors.com/threads/27-4k-scaled-to-1440p-or... , bara några som klagar lite på prestanda men antagligen hade de haft ungefär samma problem om de kört 5K. Den sista skalningen ned till 4K är ju inte den tunga biten.

Av trudelutt
Skrivet av Laxpudding:

Det är inga som helst problem, jag har kört det många gånger om.

Däremot har det återkommandet här på forumet varit en länk till någon sida där en grafisk designer har en slags krönika där han år 2016 hade åsikter som hur det fungerade på just 3840x2160 och 27 tum med något argument om att det inte är exakt Apples definition av retina etc. Kanske gällde det dåtidens Mac OS, kanske så enkelt att krönikören övertänkte situationen. Men ingen relevans till hur det fungerar i praktiken.

Googlade lite och problemet är att MacOS renderar internt i en högre upplösning, t ex 5120x2880 och skalar sedan ner det till 3840x2160 när det ska visas på skärmen. Har man t ex en rektangel med koordinaterna (x1=100, y1=100, x2=2000, y2=1000) skulle den ritats perfekt på de avsedda pixlarna om man körde 2560x1440 eller 5120x2880, men iom att den i det här fallet ritas i 5120x2880 och sedan skalas ner till 3840x2160 kommer den smetas ut. Det ser lite suddigare ut helt enkelt.

Men det kan säkert vara som du säger att det är inget man märker om man inte böjer sig fram och tittar efter det. Kan också vara så att olika människor stör sig olika mycket på det.

Av trudelutt

Gör det inte!

Du leker med elden när du håller på med sånt där. Du riskerar att få massor av problem eftersom det är ett hack. Mitt råd är att antingen sälja din MacBook Air och köp en MacBook Pro med M1/M2/M3 Pro med officiellt stöd för två externa skärmar, eller håll dig till en enda extern skärm. Skaffa hellre en större skärm isf. https://www.prisjakt.nu/c/datorskarmar?544=27087%7C27774%7C33... .

Rent generellt är min åsikt att Mac är lite jobbigare att använda med lågupplösta skärmar än Windows, eftersom texten är suddigare (MacOS prioriterar korrekt position och storlek på text, medans Windows istället prioriterar att sätta texten så den matchar pixlarna vilket gör den skarpare, och dessutom tror jag Apple bestämde sig för att ta bort sin subpixel-antialiasing för ett antal år sedan). Men man dör inte av det.

Sedan har jag för mig det är ytterligare något problem med Mac om man har t ex 3840x2160 på 27", dvs en upplösning som är mittemellan "gammaldags" lågupplöst och "retina-kvalité" (dvs dubbelt så många pixlar i varje ledd som "gammaldags" skärmar). Kan vara värt att söka lite på det innan du bestämmer dig. Jag kommer tyvärr inte ihåg varför det är problematiskt.

Av trudelutt
Skrivet av Xeonist:

Och när du säger skapare så menar du...Gud?

Så när vi skapar AGI så blir vi...Gud?

Jag vet ju att det finns "en" skapare, evolutionen.

Det finns intressanta argument för att sannolikheten att vi lever i en simulering är höga.

Citat:

För att förtydliga,det jag har sagt är omöjligt är att skapa något som är mer intelligent än en själv.

Det är ju ni som hävdar att det här kan och kommer att hända som sitter på hela bevisbördan här, tyvärr.

Jag tror jag börjar förstå ditt argument nu allt eftersom jag skrivit om det här inlägget ett par gånger samtidigt som jag tänkt.

Det är förvisso ingen (eller få) som säger att "AGI doom" kan och kommer hända. Man vet inte. Man säger bara att det finns en risk, och eftersom konsekvenserna kan vara så ödesdigra bör man ta risken på allvar, även om man nu tror den är liten.

På ungefär samma sätt vet vi inte om det finns en Gud. Jag är själv övertygad ateist och hävdar att den som säger att det finns en Gud har bevisbördan pga Ockhams rakkniv, men man skulle ju kunna argumentera för att alla borde be till Gud varje dag eftersom det finns en risk att hen existerar och att konsekvenserna av att inte be varje dag kan vara ödesdigra (t ex hamna i helvetet för all framtid, eller att Gud skapar en ny syndaflod som dödar alla människor).

Det knyter ju även ihop det här du nämnt om att AI håller på att bli en religion.

På samma sätt skulle man ju kunna argumentera då för att vi inte borde skicka ut några signaler i rymden eftersom det kan locka hit utomjordingar som utplånar oss (t ex i förebyggande syfte, så vi inte utplånar dem senare). Eller att vi inte ska skräpa ner på jorden eftersom det skulle kunna störa "Gaia" (samspelet mellan levande organismer och den nästan lika levande planeten). Eller att vi inte ska göra massa konstiga partikelfysikexperiment eftersom vi kan råka skapa "stranglets" eller ett mikroskopiskt svart hål som sväljer planeten etc.

Intressanta tankar.

Av trudelutt
Skrivet av Allexz:

Jag har personligen aldrig riktigt förstått 5G satsningen i större städer, eller egentligen ens mindre städer i vårt land.

Med tanke på sveriges utmärkta fibernät och täckning så känns inte 5G som något som verkligen behövs i stadsmiljö, vi har redan fibern och om den saknas så bör den verkligen byggas ut där det saknas.

Kollar man då alternativet att det är på landsbygd eller mindre bebyggelse så är inte heller där 5g lämpligt då räckvidden är för kort.

Så vad är usecasen egentligen? Måste man ha 600mbit ner, eller hundratusentals användare som tankar i höga hastigheter via 5G i stadsmiljö?

Räcker det inte med 20Mbit per person i luften och gigabit i marken? fiber har låg förvaltningskostnad och enorm kapacitet.

Ösa 5g master kostar massor i utbyggnad, underhåll och drift förbättrar livet för vem var och hur?
Om det finns en 5g mast i området så finns det redan fiber, är ju den som matar masten...

Om en stad som malmö inte av någon knepig anledning kunde dragit fiber så fine, ös upp master till ögonen blöder, det hade gett fullgod täckning och hastighet till de som bor där. Men varför nu när det redan finns?

Samma sak kunde du väl sagt om alla byggen av nät sedan 2G? Det räckte ju alldeles utmärkt med GPRS för att surfa på WEP-sidorna osv, vad ska folk med mer än 40 kbit/s till?

Av trudelutt

Hur långt är ett snöre?

Det fanns säkert spel på 486:a tiden för 25 år sedan med de egenskaperna. Åas har OpenAI använt hundratals miljoner kronor på att träna modellerna som används i ChatGPT. Så allt däremellan eller lite till.

Av trudelutt

Folk vaccinerar sig inte mot Covid längre så dom behöver något annat sätt att kontrollera våra tankar.

Av trudelutt
Skrivet av Xeonist:

Då får vi vara överens om att inte vara överens.

Han pratar dels om att det här liknar skapandet av en religion, han pratar om att AI inte har någon agens, han pratar om att inte ens AI lever bortom dom fysiska begränsningar som gäller för alla, och att AGI enbart skapats av evolutionen (sen är det såklart så att OM vi skapar en AGI, så blir det per definition en del av evolutionen, men..)

Och absolut, han säger att vi kommer komma till AGI, men det ifrågasätter inte jag, det finns ju redan.

Det finns mig veterligen inte AGI, Artificiell Generell Intelligens. Vi kan säga att vi har Generell Intelligens, men såvida du inte tror på en skapare är den inte Artificiell. Det unika i det du sade var ju att det skulle vara omöjligt att skapa en AGI, med något argument som jag inte förstod som hade med evolutionen att göra.

Att man inte tror att AGI kommer skapas inom det närmaste är inget ovanligt.

Av trudelutt
Skrivet av Xeonist:

Lyssnar man på Lee Cronin's senaste medverkan hos Lex Fridman så säger han i princip samma sak som jag.

Jag lyssnade lite och jag ser inte likheten i det du skrev. Han säger att han inte är orolig för att dagens AI är så otroligt långt ifrån AGI att det är som att oroa sig för att världen brinner ner när man kommer på hur man startar en eld. Vad nu det betyder. Ytterligare en anledning att inte oroa sig eller reglera AI idag är "We would see it coming, and we would be able to do something about it.".

Sedan säger han också "I don't disagree that we're going to get to AGI, it's a matter of when and on what hardware".

Men jag hörde ingenting om att det skulle vara omöjligt för att det motbevisar evolutionen eller något åt det hållet. Jag förstår fortfarande inte dina argument där.

Av trudelutt

Jag har ett skrivbord hemma som "wobbligt". Jag ser inget direkt märke/fabrikat på det. På jobbet har vi Kinnarps och de är betydligt stabilare. Så om ingen har några mer konkreta tips tycker jag du ska leta efter begagnade Kinnarps.