Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt
Skrivet av KroesusSork:

Varför göra en 1440p som är det som skulle vara riktigt intressant, tänkte LG och körde en 4k och 1080p... Är väl annonsavdelningen som fått styra igen... Helt vrickat...

Varför inte gå tillbaka till 1024x768 om du vill vara old school?

Av trudelutt

Jag har också lagt märke till det här på vissa datorer/enheter så det är inget unikt. Det är konstigt, men jag gissar att ljudet helt enkelt behandlas som vanligt fram till någon analog förstärkare där man försöker sätta förstärkningen till "0", men i analog världen är ingenting exakt så i praktiken kommer det igenom lite av signalen ändå.

Av trudelutt
Skrivet av DavidtheDoom:

Min disk var från 2016.
Körde Badblocks 0xAA, 0x55, 0xFF och 0x00. Fick 5 st omallokerade sektorer.
Väljer att köra
Badblocks 0xAA och 0x55 en gång till och se om antalet allokerade sektorer stiger eller ej.

Stiger det så åker disken tillbaka. Är det statiskt så får jag fundera lite till.

Vad menar du med omallokerade sektorer? Menar du att badblocks inte hittade några fel, men att SMART-data visar på 5 omallokerade sektorer efteråt, eller menar du att badblocks rapporterade 5 fel vid skrivning eller läsning?

Av trudelutt
Skrivet av thadizzy:

I regel är det nog hyffsat OK att tillåta all trafik ifrån ditt vanliga LAN, till IoT nätet - men ej någon trafik alls i andra riktningen.
Så trafik kan enbart initieras i ena riktningen. Finns nog inget större behov av att öppna på port-nivå i ett hemmanät.

Men frågan är om det hjälper? Är det bara massa grejer som kommunicerar med "molnet" du ska ha på nätverket? För saker som du kommunicerar med lokalt lär väl inte funka utan vidare, t ex IKEA, Hue, skrivare, etc.

Jag inser iofs nu när jag skriver det här inlägget att jag alltid undviker saker som ska kopplat till "molnet" (någon annans dator). Så trots att jag har ett ganska "smart" hem har jag kanske betydligt färre sådana enheter än de flesta. Med andra ord, det kanske finns en poäng att göra som du (och andra i tråden) säger.

En följdfråga då. Någon som ger varje enhet ett eget subnät så de inte utan vidare kan kommunicera med varandra? Det kanske mest blir obfuskering än riktig säkerhet dock, iom att enheterna kan byta IP/subnät om de vill.

Av trudelutt
Skrivet av Starchap:

Själv är jag lite orolig över att Proxmox tydligen skriver / loggar mycket så jag funderar på vad jag ska ha som boot disk (NVMe eller SSD med DWPD över 1). Möjligen ska jag försöka hitta begagnade Enterprise SSD (risken är att de kanske redan är slut när man köper dem).

Övertänk inte det där så mycket. Det känns som det blivit lite av en grej att folk är livrädda för att skriva till SSDer, men de håller mycket bättre än folk tror. Jag har haft en Samsung Evo någonting 1 TB i min Proxmox-maskin i typ 5 år och kommit upp i 8 % av "Percentage Used". Det finns säkert de som skriver mycket mer än mig, men isf får man väl byta SSD om man märker det och använda den man har till något annat.

Av trudelutt
Skrivet av FX9:

Eller så kommer priset gå upp för alla för att täcka att alla betalar mindre

För vem kunde ana att en marknadsekonomi inte alltid resulterar i lägsta priset

Sammanlagt betalar alla lika mycket om alla använder timpris. Ungefär hälften skulle betala mer och den andra hälften mindre än innan, men alla betalar sina egna kostnader istället för att utgå från vad det kostade alla med "vanligt rörligt avtal" i genomsnitt.

Sedan vet jag inte om el kan sägas vara en marknadsekonomi iom att inträdeshindren på marknaden är avsevärda. Vattenkraft och kärnkraft får man inte bygga och vindkraft tar ett decennium att få tillstånd för, osv.

Av trudelutt
Skrivet av kwame:

Jag läste Datavetenskap på Universitetet och trodde att "Datasäkerhet" skulle vara en av de roligaste kurserna. När vi väl satte igång praktiskt så visade det sig vara en av de tråkigare kurserna jag läste, och absolut ingenting jag skulle vilja arbeta med.

Jag läste 100 jätteintressanta kurser inom programmering, t ex kompilatorteknik, realtidssystem, operativsystem, inbyggda system osv. Massor med intressanta problem man lärde sig hur man skulle lösa, kanonbra. Och så läste jag en kurs inom "software engineering" som var fruktansvärt tråkig och behandlade kravställning och hur man testar system och dokumenterar osv. Dum som jag var trodde jag att ett programmeringsjobb skulle vara som de 100 roliga kurserna, men i praktiken är det 90 % "software engineering" och programmeringsuppgifterna man stöter på i verkliga livet är nästan alltid av typen "lägg till så att det kommer upp en ruta som frågar 'vill du verkligen göra det här? ja/nej'" som en prao-elev från högstadiet lika gärna hade kunnat lösa.

Men man får ju betalt iaf.

Av trudelutt
Skrivet av Pepsin:

Tror det är ganska svårt för många att anpassa sin vardag på det sättet. Jobbar man kontorstid har man en ganska liten tidslucka när man ska hinna göra alla hushållssysslor och underhålla sig. Det är framförallt företag som behöver anpassa sig i så fall genom att t.ex. förlägga arbetstiderna olika för att sprida ut lasten mer.

Det känns helt irrelevant om det är svårt eller inte. Poängen är att om man har ett "vanligt rörligt avtal" betalar man antingen för någon annan, eller så betalar någon annan för en själv. De som betalar mer än de behöver kommer förr eller senare att byta till timpris eftersom det är billigare, och då blir det nya personer som betalar för någon annan som kommer byta eftersom det blir billigare osv, tills alla utom den sista personen har bytt till timpris (och då får den ändå betala exakt samma som timpris). Det är bara lite tröghet i systemet som gör att det dröjer. Jämför med spelet "2/3 av genomsnittet", https://en.wikipedia.org/wiki/Guess_2/3_of_the_average .

Av trudelutt
Skrivet av BergEr:

Är nu en annan person, men när jag skaffa nytt elavtal nyligen kunde jag bara välja timpris eller bundet. Vanliga rörliga är borta på alla ställen som fått ny mätare.

Så timpris lär bli nya normen för alla i lägenheter inom kort.

"Vanliga rörliga" avtal innebär ju att en del kunder kommer betala extra för andra kunder som använder mest el när priset är högt, så rimligtvis kommer fler och fler inse att de tjänar på timpris och byta till det och till slut är det ingen kvar på "vanligt rörligt".

Av trudelutt
Skrivet av GizmoTheGreen:

sant. behöver ju inte vara en gratis app heller. typ 10kr. blir massa pengar när man lägger ihop det.

antingen tar dom pengarna eller så gör beeper det haha

2022 hade de en inkomst på 400 miljarder dollar. Även om de sålde 4 miljarder appar för $1 styck hade det inte blivit mer än 1 % av inkomsten under ett år. Jag tror nog de vet vad de gör när de väljer att inte släppa en Android-app för det här och istället hoppas på att sälja lite fler telefoner för att folk tröttnar på SMS

Av trudelutt

Kanske någon "call home"-grej där servern är död och den måste "time:a ut"? Prova att dra ut nätverkssladd och stäng av WiFi och se om det går fortare då?

Av trudelutt

Gud vad folk känner sig berättigade till saker nu för tiden! Jag tycker det verkar extremt generöst att betala tillbaka pengar när du har gjort sönder dammsugaren, men du ska istället börja bråka om att du ska ha en ny dammsugare att göra sönder eller mer pengar än du betalade från början?

Av trudelutt

Kan det vara så att Amazon skickar redan returnerade varor till folk som skickar mycket returer? Det låter ju logiskt om det skulle vara så.

Jag köper mest spåkrafs från Amazon, men jag har heller aldrig fått något öppnat.

Av trudelutt
Skrivet av thesutex:

sonos? isåfall en rad portar, mdns, igmp proxy

Det här låter ju inte som något för vanliga människor. Man får nog verkligen älska att konfigurera saker för att hålla på med såna grejer. Det var det jag misstänkte.

Jag kör redan IoT på ett separat VLAN, men det är bara Tasmota-grejer jag har där. De behöver aldrig tillgång till något annat än MQTT brokern som sitter på samma nät. När jag vill konfigurera dem kopplar jag upp laptopen på samma nät, jag har inte ens någon router mellan näten.

Men att börja ta tag i IoT-grejer generellt, som behöver kontakt med massa appar och annat låter faktiskt extremt jobbigt. Jag har t ex IKEA- och Hue-bryggor och skrivare och lite andra grejer på mitt vanliga nät. Jag är dock extremt restriktiv med att köpa saker som kommer med egna appar.

Av trudelutt

Så vad kör ni för IP och subnet-masker på respektive nätverk? Och vad har ni för något som routar/bryggar trafik emellan dem, och med vilka regler?

Håll det gärna översiktligt, men just nu tycker jag ni bara skriver "det är ju bara att göra rätt så funkar allt sedan".

Av trudelutt

Borde det inte börjar säljas 3G-till-4G-adaptrar då? Ungefär som det finns små FM-sändare för att skicka ljud till bilstereon?

Av trudelutt

WiFi 5. Ca 700 Mbit/s upp och ner får jag när jag mäter mellan telefon eller laptop och en "trådad dator" på nätverket. Accesspunkten sitter i taket ca 5 meter bort.

Utan att folk postar vad de mätt upp tycker jag kommentarerna i tråden är ganska meningslösa.

Av trudelutt
Skrivet av Söderbäck:

Man kan låta ett hus ligga till försäljning så länge säljaren önskar. Kommer det inte intressanta bud så kan den fortgå. Säljaren kan också tacka nej till lagda bud. Så det verkar ju finnas sådana upplägg också iaf.

Det är inte helt rätt att jämföra med försäljning av hus, dvs det som kallas "fast egendom" i lagen. Det skiljer sig nämligen ganska markant från vanliga saker ("lös egendom"). Bland annat är muntliga avtal inte bindande, utan en försäljning av fast egendom måste vara skriftlig och se ut på ett visst sätt.

Det som eventuellt skulle kunna tala till trådstartarens fördel är att säljaren säger att köpesumman ska gå till välgörenhet. När man offentligt lovar att ge bort pengar, t ex till välgörenhet, är det ett bindande löfte. Så man kanske kan argumentera för att försäljningen måste genomföras för att kunna ge bort pengarna. Men å andra sidan är det ju inte trådstartaren som företaget har lovat att ge gåvan till, så jag tror inte hen kan driva det i en domstol.

Jag är ingen jurist eller så, jag har bara läst en översiktskurs i ämnet.

Av trudelutt

Bästa Julmusken?

En gång i tiden när jag gick i förskolan gjorde vi apelsiner med nejlika inklämda i skalet. Det var en lite speciell doft jag associerar med jul. Hur tycker ni jul ska lukta?

Av trudelutt
Skrivet av stefaneriksson123:

Jo men, ska ju fylla disken ibland också. Då ville jag slippa ljudet, men tråden var mer tänkt på att hitta den tystaste WD red 3,5" disken med CMR.

Förlåt, jag har lite konstig humor och kunde inte låta bli

Det står ofta i databladen hur mycket diskarna låter. Vet inte säkert om man kan lita på det, men jag skulle iaf gissa på att det är mer träffsäkert än att leta upp Youtube-videos med diskarna inspelade av olika personer och jämföra ljudet...

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/...
https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/...
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1284778/WEST...

disk: idle/seek (dBA)
WD40EFRX: 25/28
WD40EFZX: 23/27
WD40EFPX: 23/27
WD20EFZX: 23/27
WD10EFRX: 24/25

Rent generellt är det väl följande som inverkar på ljudet:

- Antal skivor
- Rotationshastighet
- Hur snabbt läshuvudet rör sig (detta går att ställa in med diverse kommandon, iaf om hårddisken är inkopplad med SATA. Vet inte om det funkar över USB).

Så givet att diskarna är av samma generation så borde mindre diskar vara tystare iom att de har färre skivor. Det står dock inte i datablad hur många skivor hårddiskar innehåller.