Inlägg

Inlägg som Mowev har skrivit i forumet
Av Mowev
Skrivet av Alphahanne:

Känner som Varg. Vad är det för något som är smart med detta? Låter mera som lata produkter för mig. Orkar inte folk gå ett par steg eller sträcka sig lite för att tända/släcka längre? Osmart tycker jag det känns.

När jag läste detta så tänkte jag att detta är en kommentar som man nog kan använda mot mesta som har blivit uppfunnet sedan 1800.
Alla med samma slutsats att nästa generation av människor har blivit latare/vekare än föregående generation.

Av Mowev
Skrivet av Mizccc:

Hur är säkerheten på IKEAs smarta prylar? Tumregeln är väl att dom billigare smartprylarna brukar tumma på just säkerheten, men detta kanske inte gäller IKEA?

Priset i sig berättar ju ingenting om vilka kompenter dom har monterat i produkterna. Det säger inte ens något om tillverkningskostnaderna.

Jag börjar kolla efter CE märkning och inte heller då är man 100% säker.

Av Mowev
Skrivet av pv2b:

När jag åker bort så bryter jag alla säkringar förutom den som går till kylskåpet. Det garderar mot alla sorters elfel, och man kan vara ganska säker på att inget är på, förutom just kylskåpet. (Bor i lägenhet, om jag bodde i hus så kanske man ska ha igång värmen också...)

Personligen har jag väldigt litet användning för att kunna fjärrstyra stickproppar med en app. Vill jag verkligen göra det så har jag såna där Nexa-stickproppar hemma, som jag kan fjärrstyra genom telefonen genom att koppla upp telefonen mot min Flipper Zero. Vilket jag gjort, och sedan konstaterat att jag inte behöver.

Men sen är ju så klart inte alla som jag, och det finns säkert de som uppskattar en fjärrstyrd stickpropp för 99 kr.

När jag läste det där så tänkte hur kan man garantera ens egna säkerhet till 100% För jag misstänker ju att då också skulle aldrig åka i något fordon som hade en hastighet som överstiger 30 km/h. Aldrig befinna mig mer 2 än meter ovanför marken, man kan ju fantastiskt trilla ner och göra illa sig.

Inte att förglömma jorden kan när som helst bli träffad av en oupptäckt astroid eller komet som är stor nog att ta sig hela vägen ner till jorden.

Bäst är att alltså bo sådär ca 50 meter ner i marken, och aldrig någonsin gå ut. Allt för att undvika att man ska råka ut för något.

Det är farligt att leva.. man kan faktiskt dö!

Av Mowev
Skrivet av norrby89:

Nu gäller väll ändå detta just streaming av spel, något som idag inte görs alls efter att stadia dog ut. Sure nvidia har deras men om jag förstod det mer så är det snarare en komplett virtuell dator och inte streaming av spel.

Samt PS portar är det ändå den som gör spelet som gör i 9 fall av 10.

Kan såklart ha missuppfattat vad "spelstreaming" innebär men har nog inget med portningen att göra och handlar om en otroligt nischad marknad som faktiskt använder den typer av tjänster.

Visst man spelar på en virtuell maskin men man styr inte någon dator i den bemärkelsen. Man startar ett spel på nvidias tjänst. Att man skulle fjärrstyra någon dator är inte något man märker eller tänker på. Vet inte om det är streaming per definition men det är streaming som jag ser på det.

Av Mowev

Plötsligt inser jag anledningen till varför jag aldrig kommer att köpa en konsol.

helt omöjligt att spela med handkontroll i fps spel enl mig.

Av Mowev
Skrivet av WoG:

Detta vore ju hur bra som helst om det gick att streama SVT1/2, 4an o 6an! Tvingas ju ändå betala för dessa via skatten men har inte ens inkopplat möjligheten till att se dessa "gratiskanaler", och TV4 envisas ju med att sända många stora sportevenemang typ VM på endast 4an samt c-more vilket kostar flera hundra i månaden för att få tillgång till. Vore ju riktigt bra om man utan extra kostnad kunde få tillgång till dessa direkt i chromecasten

Jag har ingen linjär tv. Tv abonnemanget är uppsagt. Har en en av dom senare av googles chromecast med 4k och fjärrkontroll. Går aldeless utmärkt att titta på svts utbud via appen som finns att installera. Programmen som sänds på 6an kan man se via appen pluto tv.

Av Mowev
Skrivet av joantanstrand:

Har aldrig förstått fördelen med Geforce Now, eller att spela spel genom molnlagring överhuvudtaget.
Känns bara som ännu ett sätt för de stora företagen att tjäna pengar på prenumerationer som vi verkligen inte behöver.

Jag har köpt två gaming maskiner som vardera kostade mig ca 20 000 kr.

Nu är jag urbota less på att köpa en dator för dom pengarna och sen försöka hålla den uppdaterad med hårdvara och drivrutiner.

Jag har fru och barn, vilket betyder att det kanske blir markant mindre spel än vad det blev när jag var yngre. En vecka jag spelat ovanligt mycket så kommer jag upp i kanske 10 timmar. Är enligt mig dyra speltimmar per år om man slår ut kostnaden på datorn på antalet spelade timmar.

Mitt Geforce now abb kostar mig ca 60 kr i månaden.

Chromebooken jag lirar på kostade ca 4 000 kr. 3 år gammal nu, still going strong.
(fixade docka så att jag kan lira med extern skärm med mus och t-bord)

Om man då lägger ihop kostnaderna ny chromebook +abbonamgsavgift och dom månader som gör att jag kommit i summorna som jag skulle betalat för att köpa en ny speldator så är det dags att köpa en ny dator för ytterligare 20 000 kr.

Går ju såklart att kompromissa med prestandan på den nya speldatorn och hitta någon för mer blygsamma ca 10 000 kr.
Men ekonomiskt så tror jag fortfarande på chromebook och geforce now

En klar nackdel är dock att det inte riktigt finns samma spelutbud som det gör på en dator.

Av Mowev

Lätt att man kommer överväga ett inköp av en av dom chromebook:arna.

Av Mowev
Skrivet av Kvarnis:

Hoppas Geforce now lägger ner också, tycker streaming är en enorm flop.

En kommentar jag aldrig någonsin kommer att förstå.
Om du inte du inte använder tjänsten och inte vill eller kommer använda tjänsten.

Varför bryr du dig om tjänsten existerar eller inte?

Jag äger ingen spelkonsol, kommer aldrig köpa någon. Om 100% av alla företag som tillverkar en spelkonsol skulle gå i konka så skulle jag inte kunna bry mig mindre. Men att hoppas på att dom ska gå konka orkar jag inte. Har bättre och viktigare saker för mig, t.ex. att titta när målarfärg torkar.

Av Mowev
Skrivet av FireFox:

Vad tråkigt! Det var ju riktigt trevligt att bara slå på TVn och så hade man access till spelen istället för att ha en konsol eller dator kopplad någonstans som slukar ström.

Finns det några alternativ till Stadia?

Det jag känner till och använder är geforce now.

Skillnaden mot stadia då är att man äger spelen på steam, epic mfl och sen spelar man dom på geforce now. Men allra först av allt så måste nvidia själva lagt till spelet i sin tjänst.

Har nu spelat på plattformen i 2 eller 3 år.

Av Mowev

Lite sugen blir man ju, precis som nån innan skrev. När man är på språng, bilen, svärföräldrarna mm.

Samt köpa en USB-C universal docka för som en stationär lösning för att koppla in i TV.

Av Mowev

Jag har köpt och byggt en del egna datorer, men blev otroligt less på att köpa dyra saker som är gamla veckan efter att dom landa i brevlådan. Eftersom jag använde datorn främst till spel så tyckte jag det kändes överarbetat och överdrivet att köpa en dator. Letat efter olika lösningar länge, fundera på konsoll men la ner det så ett krav är att kunna köra med mus och t-bord.

Har nu kört chromebook och streamar spel, just nu ser jag inte någon anledning att någonsin köpa en dator mer. Vet inte vad jag ska ha den till, Iof det jag gör är spelar och på sin höjd skriver något dokument, och det klarar chromebooken utan problem. Visst jag kan inte spela alla spel, en del spel producenter vill inte få sina spel streamade. Men att som ensam orsak köpa en dator för att spela ett visst spel väger inte tillräckligt tungt för mig. Ska jag köpa en dator för 10+ k istället för ca 5k för något spel jag inte kan streama så behöver det vara ett förbannat **** bra spel.

Skrivet av klein:

Så länge inte Chrome OS bli något stängt skit. Där man inte får använda hårdvaran man har köpt som man vill. Kör hellre Ubuntu än Chrome OS. Har 2 st Chromebook, visst bra på muggen datorn.. Men väldig begränsat OS ..

Det är väl lite beroende på vad man har för förväntningar och vad man ska använda maskinen till. Jag använder min Chromebook som en spelmaskin. Begränat OS? ja absolut men den gör vad jag förväntar mig av den, + ljudvolymen när jag har den igång är mindre än obefintlig. Känner inget större behov av att kunna ändra i systemfiler.

Skrivet av Sando:

Jag är en stark förespråkare för cloud gaming some billigt alternativt till gaming PC:n och konsoller, men jag vet inte riktigt vad poängen här är. Det viktigaste här vore ju egentligen bara att ha okej tangentbord och skärm... för vilken modern dator som helst klarar ju av Geforce Now och Stadia. Så vad ska den här tillföra?

Sen så är jag väldigt skeptisk till Android-spel på en laptop. Finns det ett enda mobilspel som inte är totalt skräp, och som inte är portat från PC eller konsoll (typ GTA och Final Fantasy)?

Känner inget behov av att äga en dator för cloudgaming, om jag ska jämnföra en dator och en chromebook så tycker jag att datorn har flera nackdelar. Långsam boot, låter mer, stora operativ med stora och långsamma uppdateringar och när jag tänker på operativ och framförallt windows så är ominstallationer synonymt för mig och ibland efterföljande licenstjafs, en ominstallation på en chromebook tar ca 3 minuter om jag tar i.

Av Mowev

Grymt

Har dock redan en chromebook, kopplat den på en docka med två stationära skärmar med t-bord och mus. Spelar via geforce now. Fungerar fint.

Av Mowev
Skrivet av infigo:

Nu kan det vara svårt att se kostnader som privatperson men det är en kostnad att ha matter, kanske effektivt inte så mycket för ett företag med 200+ anställda. 2000-3000dollar per produkt + 7000-20000 dollar per år i avgifter så finns risk att bolag säljer andras designer eller är för små inte kommer ansluta sig.
Sen kommer det ta ett tag för de som inte betalar någon av de fetare avgifterna att få tillgång till specifikationen så lär ta 2-3-4 år innan vi börjar märka av matter, att det blir bra eller går käpprätt åt skogen.

Min största farhåga är att det finns som zigbee (samma organ som sätter specen) att man kan välja att skita i vissa delar så det inte blir den univesala limmet för allt som de vill. Precis på samma sätt det är strul att länka hue och trådlöst native med andra zigbee grejer utan att prata hub via något ovan ändå.

Hoppas det går vägen då potentialen är det skulle kunna bli bra mycket bättre. Nu får man ju typ googla runt som satan för att vara säker på att något ska fungera tillsammans om man inte köper av samma märke. Men är rädd att du har rätt. Tar några år att ha en färdig produkt och när den är färdig så kommer den kosta som om den vore pläterad i guld.

Av Mowev

Seriöst funderat på att köpa en ny styrenhet men så läste jag det här: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.758181/enkelt-skaffa-ett-sm...

Ska ge HA och node red en chans skulle man inte va nöjd så ska jag nog vänta lite tills den nya standarden gått igenom och man börjar få se styrenheter och andra smart home saker med matter loggan. Hoppas bara inte att det inte tar så lång tid som det brukar kunna ta.

Av Mowev

En av anledningen till att jag varit inne på zigbee spåret när det gäller smarthem lösning så är det för att jag håller på att leta efter väggströmbrytare. Skulle vilja ersätta mina gamla från 1958 till något smartare. För att kunna styra dem via systemet men också direkt genom att fysiskt trycka på knappen.

Men när man letar så hittar man en uppsjö av trådlösa strömbrytare. Eller så är dom infällda bakom befintlig strömbrytare och då blir det ju ganska avancerat och rekommendationen att det ska fixas av elektriker.

Den enda jag hittat så långt är https://www.smarthomebutiken.se/produkt/zigbee-dubbelbrytare/
Jag hade önskat att hitta en med zwave. Men även om jag skulle fixa en zigbee brygga och den länkade strömbrytaren ovanför, så finns det inga garantier vad jag förstår för att dom två ska vilja prata med varann.

Vet ni någon zwave väggströmbrytare eller alternativa lösningar?

Av Mowev
Skrivet av smurfb:

Home assistant är ju bara vettig om man har oceaner av tid, började med den men ALLT tar 100 år att göra. Blev en homey och sedan en homey pro. Enda nackdelen är väl att riktigt avancerade grejer kan bli en hel del olika flöden. Men 99% av allt man vill göra fixar man på ett par minuter.

Har precis kört igång Home assistans och jag håller med om att det är en del pyssel. Inte lika lätt att skapa flöden som i telldus bla. Funderar på homey eller kanske fibaro.

Men som jag skrev tidigare så är det en gammal trådlös standard på homeyn och en av dom senaste kamerorna som stöds har utgått ur sortimentet. Det får iallafall mig att fundera om det fortfarande sker någon utveckling. Men det kan ju också va så att dom bara missat att uppdatera sidan. https://homey.app/sv-se/store/category/cameras/

Av Mowev
Skrivet av aragon:

bara ett tips, Homey blev jäkligt slö och börjar krascha med många enheter (körde Homey pro)
kamera vill du vanligen inte köra mot kontroller, det går köra mot ha men rekomederar att du kör det mot nvr särskilt om du ska ha flera högupplösta kameror (video är väldigt krävande)

Jag kommer förmodligen max att ha 3 kameror, misstänker att det behövs en NVR om man har mer än en kamera?
Jag har bestämt mig så långt att jag kommer testa Home assistans, en av dom avgörande sakerna är att jag redan har en raspberry pi 4 hemma liggandes. Skulle förmodligen inte testat HA om inte för feedbacken här så tack

Skrivet av aragon:

Fibaro home center 3 (förkortas HC3)

Tack, har tyckt att fibaro var mycket intressant men dom föll bort när dom inte verkar ha stöd för google assistenten.

Av Mowev
Skrivet av sandos:

PoE fungerar ypperligt på kameror? Jag kör bara det och jag ser inte vad som kan strula riktigt. Har också en UPS på switchen som driver kameror och datorn som spelar in kamerorna. Jag vet dock inget om just foscam men PoE överlag är ju bäst.

Vad har du för kameror och använder du något system för att styra hemmet?

Av Mowev
Skrivet av aragon:

vera kräver att du ställer ställer in parametrarna korrekt för varje enhet, särskilt när du får fler enheter,
har du dock gjort det är det rå stabilt (till och med stabilare än hc3)
jag körde vera i väldigt många år (har fortfarande ett par stycken i reserv) till 99% handlar problem om handhavda fel
men det är lättare att skylla på en kontroller än att inte att man kanske skulle läst på mer. (z-wave är avancerat och kräver att du vet hur det ska ställas in)

kolla på norska id-lock för lås till ytterdörren, (väldigt driftsäkra) vill du ha nöd nyckel skulle jag nog kolla på nedan, jag sitter själv och fundera på att köpa detta till serverrummet som bara har en dörr in.

https://www.aliexpress.com/item/32982793598.html?spm=a2g0o.pr...

Om du väljer att gå på zigbee använd strömmatade enheter med samma protokoll för att får ett stabilt meash
se till att skanna av 2.4bandet så har en kanal som inte stör/störs av andra saker som blåtand och wifi.
zigbee och wifi har olika kanal kanal nummer dvs tex kanal 6 för wifi är inte samma frekvens som kanal nummer 6 för zigbee.
använd inte 40mhz för 2.4bandet utan lås det på 20mhz annars har du max två kanaler som inte överlappar jämfört med dom 3 standard kanalerna eller 4 om du bor enskilt och kan ställa in kanalerna för varje enhet.

https://www.teknikihemmet.se/2017/11/wifi-och-zigbee-2-4ghz-k...

poe använder du för att driva kameran,(ge ström och signal) dvs du behöver antingen en switch eller en injektor som ger rätt typ av poe
(finns olika typer av poe, kolla så kameran och switchen har stöd för samma typ)

Tack för tipsen

Inte helt med på alla förkortningar än, vad står HC för?