Inlägg

Inlägg som Druvanduvan har skrivit i forumet
Av Druvanduvan
Skrivet av JeanC:

Om jag vore du hade jag skapat en LinkedIn profil, skriva hur många år du jobbat på webbyrå.

Känner några som jobbat på webbyrå tidigare och sedan hamnat som utvecklare; inget konstigt med det.

Gör dig bekväm med javascript, vad du har på papper har mindre betydelse. Det är väldigt vanligt numera att man får anställning trots att man är självlärd.

Hade personligen rekommenderat att sitta med javascript och nöta det hela vägen (dvs. frontend och på backend nodejs).

Lycka till och uppdatera gärna tråden om du får jobb senare!

jajamen, jag ska försöka slutföra ett på börjat python-projekt sen gå vidare och försöka göra något mer avancerat i just JS. CMS var en bra idé.

Jag lovar att försöka uppdatera här om det händer något. Men nytt CV är klart och LinkedIn är snart up to date!

Av Druvanduvan
Skrivet av playguu:

Jag tog semester och tjänsteledigt från jobbet och gick denna bootcamp på 2 månader: https://www.lewagon.com/
Gick ur i vintras och skrev på för utvecklarjobb i våras. Har 0 utbildning sen innan.

Vad roligt att höra, grattis! Ska titta närmare på länken sen

Av Druvanduvan
Skrivet av Sinery:

Sätt upp en riktigt bra Linkedin och skriv ett bra CV.
Skicka till många, skit i formulär.
Bäst vore att skaffa ett remote utveckling jobb som du kan lira på ditt nuvarande.
Tänk horisontellt, inte vertikalt.

CVet är uppdaterat. Linkedin däremot har jag inte varit inne på sen säkert 5år, Så där finns förbättringspotential iallafall. Har du något bra tips på där man kan läsa mer om remote jobb? Smart tänkt, kanske ska skita i formulärvägen och försöka maila dom direkt.

Skrivet av kwame:

1. Fixa linked in och ett bra CV. Skriv runt till olika företag både där och spontanannonser på ams.
2. Gör en massa imponerande projekt. Upp med dom på GitHub. Sedan sök jobb.
3. Utbildning

1) Kommer med största sannolikhet inte leda till jobb. Även nyexade från Universitetet är en stor förlust den första tiden då det behövs väldigt mycket handledning, utan utbildning är den startsträckan ännu längre.

2 och 3) är nog inte långt ifrån lika tidskrävande. Dock 3) Leder med garanti till jobb.

Har själv examen från Universitetet inom Datavetenskap och fick flertalet jobberbjudanden redan innan jag tagit examen. Du har dock ganska tur då det är brist på utvecklare (dock egentligen brist på faktiskt erfarna utvecklare...) men det ökar dina chanser med 1) åtminstone.

Om du vill jobba på att bli självlärd -C#.NET och TypeScript React är VÄLDIGT populärt just nu. Kan öka dina chanser att lära dig de båda. C#.NET kan du använda i backend och React i frontend. De kommunicerar sedan via REST-APIer. Finns massa tutorials på YouTube hur du kommer igång med ett projekt som involverar båda.

Håller med dig, 3an vore bäst men som sagt svårt med tiden. Kanske ska kika mer vad det finns för distans och deltids utbildningar.

Skrivet av sworst:

Jag tycker det verkar som du har samlat på dig en ganska gedigen erfarenhet redan.

Om jag var du skulle jag göra så här:
Söka jobb på företag som har den inriktning du önskar.
Med tanke på att du har Stockholm med omnejd som område borde det finnas hur mycket företag som helst att
välja mellan.
Kanske mindre företag där det inte finns ett så stort HR-filter.
Chansen att du kommer till närmaste chef direkt under rekryteringen är större.
Skriv ansökan så den visar vad du vill göra och hur gärna du vill lära dig den nya rollen.
Ge exempel på vad du redan gjort och det du redan kan.
Jag är säker på att du kommer bli kallad till en eller flera intervjuer.
Under intervjuerna, var entusiastisk och fortsätt visa att du är villig att lära dig allt som behövs.
När du kommer till intervju. Var inte nervös. Se det som en möjlighet att lära känna företaget mer.
Under intervjun, prata om vad du gjort och vad du studerat på fritiden.
Visa engagemang.

Var inte rädd för att söka till de arbetsgivare som verkar intressanta.
Du har redan en anställning så du har verkligen inget att förlora på att gå på intervjuer.
Får du inte jobbet får du istället mer erfarenhet av hur branschen fungerar.
Tänk så här. De som kommer direkt från en högskoleutbildning börjar också väldigt mycket från noll.
Jag tror att din arbetslivserfarenhet gör dig mer än väl kvalificerad för en roll inom webbutveckling.

Tack ditt optimistiska inlägg. Jag håller med dig helt om att mindre företag troligtvis är den bästa vägen. Tror även jag generellt skulle trivas bättre på ett mindre företag då det ofta brukar vara mer varierande.

Tusen tack för alla bra svar! Detta har gett mig lite idéer och en mer positiv känsla. Så tror jag nu kommer försöka fixa mig en liten animerad resumé om mina kunskaper och projekt för att förhoppningsvis kunna sticka ut lite extra. Ska även börja faktiskt ta tag i att söka lite och se vad som händer, släppa sargen helt enkelt. Även också kika efter vettiga distanskurser. Återigen, ödmjukaste tack

Av Druvanduvan
Skrivet av martengooz:

Hej, har läst ditt inlägg och tror jag kan komma med lite tankar och hjälp, men har tyvärr inte tid idag, men ska försöka skriva av mig i helgen istället. Pinga mig gärna på söndag om jag glömt skriva här

/Martengooz

Jag har fått flera kloka tankar i tråden nu men lyssnar gärna på dina med. Tack för du tagit dig tid

Av Druvanduvan

Hur ska jag ta mig vidare till ett jobb inom utveckling?

Hej kära Sweclockare, hoppas ni kan peka mig åt rätt riktning

Jag känner mig villrådig över min väg framåt. Jag har bredd men ingen specialitet i dagsläget. Hur ska jag komma vidare i karriären, finns det några arbetsplatser för någon med min typ av kompetenser eller är det specialinriktning som gäller? Hur ska jag gå tillväga för att finna en arbetsplats för att få utvecklas ännu mer?
Hur tycker ni jag ska göra? Vilka jobb, om något, tror ni skulle passa? Någon som har varit i en liknande sits eller har tips?

Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera problematiken utan att skriva ett långt inlägg om hela situationen och jag kommer bli tvungen att bli lite diffus på vissa punkter.
Så jag ber på förhand om ursäkt för ett långt och kanske märkligt inlägg.

Dröm & mål:
Mitt mål är att få ett nytt arbete där jag kan utvecklas inom webbutveckling, programmering, it, fotografering eller andra visuella uppgifter(såsom bildredigering/animationer). Främst är det två förstnämnda som intresserar mig men skulle gärna önska ett arbete då fler av de nämnda sakerna kommer till användning. Jag älskar att djupdyka ned i något nytt även om det är i korta perioder för att sedan kasta mig på något nytt!

Min situation:
Jag är snart 35 år och känner efter 7 år på samma arbetsplats att det är dags att eventuellt söka sig vidare i karriären. Jag utför redan idag många av de ovan nämnda mål som jag önskar att arbeta med i framtiden också och på många sätt har jag ett kalasbra jobb och jag trivs på arbetsplatsen!

Men det finns tre problem:

Det första är jag till stor del utför arbetsuppgifter som inte är så stimulerande längre. Det andra är att min yrkestitel är relaterat till just de ostimulerande arbetsuppgifterna vilket gör att jag inte är nära den lön som en junior webbutvecklare, programmerare eller fotograf/retuscherare t.ex även om jag utför dessa uppgifter regelbundet(jag vill inte att denna tråd ska handla om huruvida det är rätt eller fel att jag har ett sådant anställningsavtal).
Det sista är att företaget har webbutveckling och de saker jag gillar mer som bisysslor vilket gör att jag inte får arbeta med de hela dagarna samt att projekten oftas är ganska små och inte gör att jag kan utvecklas så mycket som jag skulle önska.

Vad jag gör idag på jobbet och mina kunskaper:
På jobbet idag utvecklar jag hemsidor. Det har blivit någon i Shopify men främst blir det Wordpress-sidor till mindre företag. Men jag har även skapat sidan och webbshoppen till ett ledande företag inom sin bransch i ett mindre känt cms. Det som är gemensamt för alla projekt är att då jag är ensam på företaget att kunna denna bit så har jag fått sköta hela biten. Allt från idébollande, grafisk profil, domän/webbhotells-hantering, utveckling, design samt kontakten med kunden. I en del projekt har det blivit enklare JS och Ruby-kodning samt en hel del HTML och CSS.

Ibland tar jag också produkterbilder, porträtt eller utför andra fotouppdrag för t.ex foldrar, broschyrer eller hemsidor.

Jag är god vän med mycket ur Adobe-paket, främst Photoshop men även After Effects, Premiere, illustrator och indesign.

På min fritid har jag försökt lära mig programmera på egen hand. Främst är det Python som jag suttit med och förutom att ha gjort en textbaserad variant av spelet “När då då” så har jag gått några webbaserade programmeringskurser via Edx, bland annat Harvards - CS50's Introduction to Computer Science.

Problem:
Jag kan inte sluta jobba så att plugga heltid är inget alternativ. Så jag har tittat efter deltids utbildningar på distans men kan inte hitta något vettigt. Samt att jag är orolig för hur mycket tid jag kan avsätta efter arbetstid plus att om jag går en utbildning som är längre tar det fler år och blir jag för gammal då? Men om jag tittar på bara enstaka grundkurser via högskola så verkar dom ofta redan innefatta det jag kan.

Om jag skulle söka tillgängliga jobb så fyller man ofta i formulär om utbildningar och yrke i portaler vilket i mitt fall blir lika med noll då jag inte har papper eller officiellt har jobbat med webbutveckling. Samt min hemma programmering och de webbkurser jag gått sällan går fylla i(vilket jag förstår).

Konsultföretag skulle säkert kunna vara något men om jag har förstått det rätt så vill dom oftas ha god erfarenhet och spetskompetens samt att jag när jag har tittat på ansökningsprocesserna hamnar jag i samma problem som ovan, det finns ingenstans jag kan fylla i vad jag gjort eller behöver branchreferenser.

Ett annat alternativ är att jag sätter mig och programmera några hemmaprojekt och sedan visar upp dom i min ansökan. Men tiden efter jobbet är knapp och vad ska man välja att göra? Vad ska jag lägga fokus på som höjer mina chanser?

Summering:
Kanske är detta inbillning men jag känner att jag har en bra bredd på kunskap och erfarenhet så det vore väl finnas någonstans där det kan komma till användning och där jag kan få möjlighet att syssla mer med det jag tycker är kul. Jag är inte alls främmande för att ge järnet och lära mig ett helt nytt språk om det skulle behövas. Men tyvärr vet jag inte vart jag ska vända mig eller hur jag ska lyckas nå ut till arbetsgivarna.

Det ska sägas att jag faktiskt inte ens har sökt något än mycket pga ovanstående samt rädsla för att misslyckas eller inte räcka till.

Så har ni några tips på hur ni tycker jag ska ta mig vidare? Vad skulle ni göra i min situation?
Vet ni kanske till och med någon arbetsgivare jag vore höra av mig till? Beroende på så kan orter som Stockholm, Uppsala, Södertälje, Eskilstuna, Enköping, Strängnäs och Västerås vara av intresse.

Ser fram emot era tankar. // Mvh Villrådig