Inlägg

Inlägg som lincoln har skrivit i forumet
Av lincoln

Som många redan tidigare skrivit:
Bra pris på Ryzen i 5000-seriens toppskikt: 5800X3D, 5900X eller 5950X, tack.

(Det är nog rätt många av oss som sitter på ett AM4-kort med en lägre speccad CPU, som vill hinna med en sista CPU-uppgradering innan AM4 får gå i graven, så...)

Av lincoln
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är en misstolkning längre upp i tråden som berodde på att jag var otydligt.

.. fast nu var det inte dig jag citerade...?

Av lincoln
Skrivet av Marida:

Förstår inte vad du menar med M1. Har själv en sådan sedan ett halvår tillbaka och det är utan tvekan den dator som bäst uppfyllt definitionen av bärbar i min mening. Kan även köra tunga saker på den och den går från att vara iskall under drift till ljummen vid hård drift. Och den har inte ens en fläkt.

Det låter som, men ändå inte som, du menar Macbook Air? Om det är det du menar, så har vi helt klart olika definitioner av 'Hård drift'.

En kollega har en air med M1:a, som - imponerande nog - klarar att köra ML-modeller. Men då blir den så varm att man nästan bränner sig (och batteriet tar slut extremt fort då). Han kan inte ha den i knät.

Vid lätt användning räcker den dock ledigt en dag, (och funkar bra att ha i knät).

Av lincoln
Skrivet av Wille90:

Kommer aldrig förstå mig på den typen av bärbara datorer 😐
En bärbar dator ska vara BÄRBAR och strömsnål så den är bekväm att ta med sig, typ max 13", allt annat är SLÄPBART.

Håller med i stort, även om mina ögon inte fixar 13" i full HD utan uppskalning till 125-150%.

Den här har jag spanat litet på.
https://www.inet.se/produkt/1973877/acer-swift-edge-16-ryzen-...
16", OLED, 32GB, och vikt på 1.17kg. Dock bara genomsnittlig batteritid.

Tänk om de lagt på 100-150g till på batteriet. Då hade jag nog haft en sån nu.

Av lincoln

Nu har jag testat, och den funkar lika uselt i laptoppen, medan en gammal jobbmus (logitech B100) funkar tusenfalt bättre.

Stort tack!

Då vet jag att jag behöver en ny mus.

Av lincoln

Glömde: Har provat byta USB-port också, ifall det skulle påverka.
Bytte till en som låg 2 portar bort, så den åtminstone inte går till samma USB-pinout på moderkortet.

Av lincoln

"Inte"

Av lincoln

Felsökning alt. köpråd: Logitech G5 hackar alt. ny spelmus

Aloha.

Har en Logitech G5 som jag börjat lagga i Windows (Windows 10) när man rör den för hastigt, och vet inte om det går att fixa den, eller om det bara är att köpa nytt. Har haft FPS-spelandet nedlagt i 2-4 år, så jag vet inte när den slutade funka.

Symptom:
Gör man ett svep med musen, så registreras bara det första av rörelsen och markören står sedan still på skärmen.
Sveper man fram och tillbaka från hörn till hörn av musmattan, står markören kvar och 'rycker', i mitten av skärmen.
Det räcker med ganska låg hastighet på svepen, så det gör att allt utom strategispel och point-klick-äventyr blir ospelbart.

* Har testat olika hastigheter både på musen, och i Windows. Sänka känsligheten har effekt, men får inte bort symptomen helt. Det gör dock att jag måste lyfta musen och 'ta nytt tag', för att kunna svepa över hela skärmen, så det går bort.
* Kryssrutan 'Enhance pointer precision' hjälper inte varken till eller från.
* Den dyker inte upp i Logitech G Hub (eller vad det heter. Testade att installera om-utifall-att, men det funkade inte), så jag kan inte ställa in nåt Logitech-specifikt, eller ens installera Logitech-specifika drivrutiner - vad det verkar i alla fall.

Några tips?

Om inte: Musen är gammal, och har tjänat mig väl, så jag är villig att tacka den för trogen tjänst, och önskar i så fall köpråd gällande en ny mus. Gärna en som funkar out of the box utan en massa extra mippel.
* Bra sensor
* Funka på 4k-skärm
* Basic knappar. Extra knappar är bara i vägen. Triggar fel funktion i fel situation, eller så tror man att man klickat men det var fel. (Situation: När nåt händer samtidigt som man skriver i chatten, och man har bråttom tillbaka till musen.)
* Scrollhjul, ja, men kommer inte använda specialfunktioner typ 'free scrolling'.
* Antingen funka med Windows egna drivrutiner, eller minimalt drivrutinspaket som inte installerar nån Social Hub (ja, jag tittar på er, Logitech. Er G Hub är inte något jag frivilligt vill testa igen.)
* RGB är ett minus.
* Den *måste* inte vara trådad, men en trådlös signal kommer behöva passera igenom en bordsskiva av metall, så jag vet inte hur bra den kommer funka...

Budget är 500-750:-

Ha kollat på:
* Logitech G502 Hero, som Webhallen verkar ha en bra deal på nu. Den är trådad men har litet för många knappar för min smak.
* Logitech G Pro Wireless, som också är på deal från Webhallen. Trådlös. Kan bli problem med mitt bord. Jag *kan* förstås också skaffa en USB-förlängare och placera mottagaren ovanpå bordet...

Är också rädd att båda kommer tvinga mig installera Logitech G Hub igen. Den är inte kul...

Såå... Några bra möss jag missat?

Av lincoln
Skrivet av Ma6b:

Ja exakt, har varit i det racet också.

Här blir det lite som att försöka få ett brev mellan sthlm & uppsala komma fram så snabbt som möjligt genom att försöka öppna gula postlådan skitsnabbt. Fel fokus.

Agree. Plus jävligt rolig liknelse.

Av lincoln
Skrivet av Ma6b:

Vad är du ute efter här egentligen? Det låter på din beskrivning som att du ska kriga med latency? Är det så har du redan förlorat när du sa Excel - kablat nätverk, snabb CPU kommer inte hjälpa ett dugg. Dina konkurrenter har redan sin maskinkod körandes ute i börsernas serverhallar sedan 20 år tillbaka.

Är din orderläggning manuell? Då kommer det heller knappast spela någon roll om du kan hyvla 10 microsekunder på en beräkning.

^^This^^

Jag tror du lägger pengarna på fel saker.

Hos 'oss' är allt nyimplementerat, ner till och inklusive 'malloc', för att det som skeppas med är för långsamt.

Av lincoln

Nej, den var fan tradig. Och märkligt utformad.
Många av de märken man kommer först att tänka på, är ju av typen 'vad som helst utom X'.
De flesta märken är ju rätt bra, så om det är nåt man kommer ihåg, är det ofta p.g.a. att man har nån dålig erfarenhet.
Speciellt när man börjar bli litet till åren - dels för att man haft tid att prova runt, dels för att man börjar bli litet grinig.

Av lincoln
Skrivet av medbor:

Anledningen till varför jag aldrig ens testade var för att jag inte ville köpa alla spel igen. För en månadsavgift får man ett helt bibliotek via Microsoft, eller kan spela sitt befintliga bibliotek via GeForce Now

Ser ingen alls fördel med deras affärsmodell med en virtuell plattform med inlåsning. De hade väl kunnat göra partnerskap med Epic eller något?

Du säger det bättre än jag kunde formulera det själv. Ändå är jag ganska mitt i prick för den typ av person som skulle kunna tänkas bli kund. Kunna spela 'on the go' på en lättviktslaptop vore verkligen inte dumt.

Men att vara tvungen att köpa spelen bara *där*, plus Googles historik av nedlagda projekt gjorde att investeringen kändes extremt riskfylld.

Av lincoln
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vilket inte är skillnad på människor.

Dock är det extremt sällan något nytt kommer som slår igenom. Det brukar ta typ en evighet innan det blir bra. Det gäller även röststyrning, som bl.a. Shoebox imponerade med 1961. https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Shoebox
Nu idag över 60år senare så är använder jag endast röststyrning på AppleTv för dens gränssnitt har brister.

Jag tror skarpt på Ai som hjälper en att koda och ger en goda råd för den ena och andra. Jag tror att vanligt folk kommer se detta som en självklarhet år 2040 och dagligen använda det..

Tänk efter nu. Först säger du att något tar evigheter för att bli bra, och ger exempel på tidig röststyrning från 1961, och sedan *samtidigt* tror du att en AI ska kunna hjälpa en att koda och ge råd om det ena eller det andra efter bara några år...?

Vad är det som gör att du uppfattar röststyrning som dålig?
=> Antagligen därför att du vet vad du menar, och vad du säger, och det är tydligt på maskinens output att den tolkar dig fel.

Vad är det som gör att du uppfattar kodhjälp och allmänna råd som bra?
=> ...?

Svaret är såklart att den är precis lika dålig som röststyrningen. Skillnaden är nog bara att du har svårare att avgöra om koden och råden är bra.

Jag skulle likna koden man får, vid vad man får om man spelar in makron i Excel. Det sparar tid, men den måste gås igenom grundligt och omformas, innan den kan sättas i produktion.

Av lincoln
Skrivet av BMac:

Men den hade åtminstone två serieportar

"Ooohh! Netflix _OCH_ HBO på samma gång!"

Eller

"För att koppla in printern och få färgutskrifter av Kalle Anka."

Av lincoln

Jag har flera 'Internet of Things'-prylar, men har kopplat bort dem som tidigare hade access, och medvetet undvikit att koppla in de nyare.

Till viss del för det gamla citatet "The 'S' in IoT stands for Security".

Men också för att eventuella (små) fördelar uppvägs av nackdelarna i beteende.

Framför allt TVn (en Samsung) är en välsignelse att ha bortkopplad eftersom den inte längre drar upp en monologruta om senaste systemuppdateringen den gjort, i tid och otid.

Har också en del erfarenheter av ett 'Smart' hem från en närstående som hyrde ett 'smart' hus i 2 år, som gör mig extremt osugen på det. (Levande ljus på toaletten för att det var enklare än att scrolla fram till rätt lampa på iPaden man kontrollerar ljuset med. En helg med farmor som barnvakt bröts anslutningen temporärt och skulle behövt nån form av lösenord/reset. Farmor + barnen fick sova på golvet i badrummet för det var enda stället värmen fungerade på. Uppsagt internetabonnemang => alla lampor brinner för fullt tills nya abonnemanget aktiverat. Passande när de avbeställt abonnemanget för att de skulle flytta därifrån. Hände fler grejor, men det är de jag kommer ihåg just nu.)

Av lincoln
Skrivet av cyklonen:

Tyngre? Det är nästan precis samma som de exempel jag gav, som Terraforming Mars och Puerto Rico.

Du gav litet otydliga signaler. Du skrev också så här;

Skrivet av cyklonen:

Det behöver vara spel som funkar bra för två och tre spelare, inte är evighetslånga att sätta upp eller spela igenom (har också Arkham Horror, som exempel på vad som inte funkar!), utan där man klarar av en omgång (inklusive uppsättning) på en halvtimme upp till kanske halvannan timme. Tidsfönstret för spel är mellan barnens läggning och att de blir för trötta, så sällan mer än två timmar. Inga superkomplexa regler och rutiner per spelaromgång, men gärna spel där det finns många vägar till att vinna, som är fallet med flera jag räknat upp.

Jag tyckte att det lät tungt med Terraforming Mars, men tänkte också att det nämnde du som exempel från flera år sedan, och ni kanske hade en annan situation nu med barn och så, och det var _därför_ du letade efter mindre komplexa spel.

Men, men... Har förstått att Brass: Birmingham är mycket bra, så mycket nöje.

Av lincoln
Skrivet av cyklonen:

Gillar och gillar... Problemet är att det väldigt lätt blir att en eller två styr hela spelet, även när det inte är den personens tur. Mina kompisar vill också gärna ha tävlingsmomentet inbördes, och det försvinner helt med samarbetsspel. Vi har kört flera, som Pandemic, Arkham Horror (fast det är ju lite annorlunda eftersom det är mycket långsammare och mycket mer komplext), och nåt zombiespel också, som var så kasst att jag inte ens minns vad det heter. Det har inte gått hem riktigt.

Samarbetsspel tycker jag funkar bäst på två spelare, där båda har i stort sett samma kunskapsnivå i, och erfarenhet av, spelet.

I Jaws of the Lion, Gloomhaven, och några till, så har varje spelare egna, hemliga, kort, så då går det inte ens att en eller två tar över och styr.

Och även om alla har samma slutuppdrag, så tävlar man sinsemellan om den loot som ligger ute.

Och gratulerar till kompisarnas införskaffande av Brass: Birmingham (även om jag tycker det låter ganska mycket tyngre än du letade efter).

Av lincoln

Race for the Galaxy kanske skulle passa? Jag har haft det i många år, men det åker fortfarande fram regelbundet.
https://boardgamegeek.com/boardgame/28143/race-galaxy

Senaste *jättekul* spelet jag spelat, var Lost Ruins of Arnak. Kan ev. ta litet för lång tid med riggandet, men... Baserat på att du skriver att ni kört mycket Terrraforming Mars, låter det som ni kan fixa det ändå(?)
https://boardgamegeek.com/boardgame/312484/lost-ruins-arnak

Ett spel som ligger mig varmt om hjärtat är Agricola... Men jag tvekar att rekommendera det... Det är antagligen både för pilligt och för tungt. Varje runda kräver housekeeping, och varje spelare har egna kort som kan leda till seger, så det är svårt att hjälpa till med råd när någon låser sig/inte kan bestämma sig.
https://boardgamegeek.com/boardgame/31260/agricola

Som 'filler' tror jag att 'Ganz Schön Clever' skulle kunna vara en bubblare, ifall ni blir klara med 'huvudspelet' men inte hinner med ett parti till.
https://boardgamegeek.com/boardgame/244522/s-pretty-clever
Eller kanske Sushi Go om man vill ha något mer lättsamt.
https://boardgamegeek.com/boardgame/133473/sushi-go

Synd att ni inte gillar samarbetsspel. Det finns en del bra därute.

Av lincoln
Skrivet av Maximo:

Varken jag eller Der Bauer har sagt att feldesign är det enda möjliga så du har bara gett dig in och blodigt försvarat designers helt oväsentligt. Precis som Supernova.

Sweclockers redaktör pekade ut feldesign som orsak redan i trådrubriken, och tillskrev Der 8auer. Det må ha varit clickbait, men formade definitivt anslaget i diskussionen. Kolla själv.
https://imgur.com/a/Y9of3fy

Kan hända jag råkade anta att Sweclockers redak var neutral, och bara framförde vad som presenterads i videon. Ber om ursäkt för det. Jag borde såklart ha hållit i åtanke att de är nVidia-fanbois hela bunten, och aldrig missar en chans att beskriva AMD som inkompetenta.

Även om jag skämtar litet, så tror jag faktiskt att Sweclockers text sänkte kvaliteten på diskussionen.

Och om du går tillbaka så ser du att mitt första inlägg handlar om att det var nödvändigt att läsa/se pa1983s inlägg för att förstå varför Der 8auer kom fram till sin slutsats - Ett försök till försonlig ton.

Därefter påstod du att det var 'solklart' från Der 8auers video att det var ångkammaren som var boven, alldeles oavsett om man sett pa1983s inlägg eller inte.

osv.

Skrivet av Maximo:

edit: Era argument är dessutom väldigt konstiga. Menar ni verkligen att det är en garanterat perfekt design eftersom en del kort fungerar? Ja skulle verkligen vilja att ni vidareutvecklar det resonemanget.

Jag köper en påse popcorn medan du slåss med den halmgubben så länge.

Av lincoln
Skrivet av Maximo:

Vad som har gått fel hos AMD och hur många kort det drabbar vet vi naturligtvis inte. Att Der Bauer påvisat att felet ligger i hos kylaren känns solklart. VRMs som är känsliga för vinkeln och tar 9min att svalna osv. inser du själv hur långsökt det är, det skulle dessutom vara ett precis lika stort problem som en mättad ångkammare.

Edit: Och han baserar det för övrigt på en massa mer saker. Det är en 20min film där han inte gör annat än utesluter folks olika teorier tills endast en felande länk kvarstår.
Det han skulle kunna gjort vilket jag tycker är lite synd att han inte gjorde är att byta kylare mellan ett fungerande och ett defekt kort och se resultaten. Det är extremt osannolikt att det skulle visa något men det skulle ju utesluta din hyfsat sannolika VRM teori iaf.

VRM-teorin var bara nåt jag hittade på - att det skulle vara ett lika stort problem som feldesignad ångkammare spelar absolut noll roll - poängen var att, det var ett 'hyfsat troligt' exempel på något han inte tog upp, eller testade för. Slutsats: hans testning var inte fullständig.

Om man - som jag t.ex. - inte kände till det där med torrkokning i ångkammaren innan pa1983 postade här #19873580 , så var det rätt lätt att komma på *massor* med andra scenarier som verkade ungefär lika troliga. Och Der 8auers slutsats kändes *verkligen* sökt. Genom pa1983s post framgår åtminstone att torrkokning av kylmediet passar väldigt väl på symptomen.

Men Der 8auers teori har fortfarande problemet med att vissa kort inte har problemet.

Så... För mig är det fortfarande inte som 'solklart' att Der 8auers förklaring, 'Feldesign', är den enda möjliga.

Det var ungefär det jag ville ha sagt.
- Inte att min påhittade teori om mjukvaruproblem skulle vara ett mindre problem, än en feldesignad kylare.
- Inte heller att någon de andra sakerna jag räknade upp, skulle vara ett mindre problem.
- Absolut inte att AMD _inte_ sitter i skiten. Felaktiga kort är fortfarande felaktiga kort.
osv.