Inlägg

Inlägg som dagas har skrivit i forumet
Av dagas

Är ingen expert på det. Tappat kontakten med alla utom en och även där är det tyvärr svårt hålla kontakten för man har fru och barn och jobb. Oftast träffar man bara gemensamma bekanta som frun känner och de är barnfamiljer med och man äter och småpratar lite men inte djupare än så.

Enda nya vän jag skaffat senaste 10 åren är via jobbet och en kvinna. Känner man kan prata känslor med en kvinna på annat sätt än med män. Men hon har familj med och upptagen så blir mest bara lite sms då och då. Fast vi bor 500 meter från varandra har vi inte träffats sedan 2022.

Det är svårt att ha en riktigt nära vän. Man måste nästan ha känt varandra sedan barndomen och lyckats hålla kontakten. När det gäller mig hade jag väl tur för att han flyttade till samma stad som mig annars hade vi kanske förlorar kontakten med när man flyttade och andra flyttade. Ny flyttade jag dock 5 mil bort för att ha råd med hus till familjen som var för dyrt i storstaden. Vilket också gjort det svårare.

När jag bodde på campus var det lättare för man bodde tillsammans med andra och delade kök och vardagsrum. Men sånt är inte vanligt i Sverige. Bodde i vanlig lägenhet hör och kände mig ensam på universitetet. I Kanada hade man alltid andra oavsett om man ville eller inte. Alltid någon vaken oavsett tid på dygnet så var någon i köket eller vardagsrummet och man kunde prata. Så om det går att på så på universitet i Sverige är det ett tips.

Av dagas

Har man inte jour behöver man inte vara anträffbar utanför jobbtid. Har man jour måste man vara anträffbar. Är man egen företagare är det väl upp till en själv.

Har praktik med hantverkare nu och de flesta verkar ha en privat och en jobbmobil.

Av dagas

Hade 8 förut men 6 nu. Gick från Intel 9700K till Ryzen 7600X. Kärnor säger inte så mycket om prestanda i spel. Ryzen är betydligt snabbare.

Av dagas
Skrivet av Splithorizon:

Kan bli svårt.
Intel 12400f ca 1400 Kr
Moderkort Asus Prime B660M-K D4 ca 1000 Kr
Sedan minne för resten av pengarna då, går att hitta 16 Gb DDR4 för ca 600 Kr med lite tur.

Skulle fungera men blir inte lika stor uppgradering. Minnen finns också redan 16GB enligt första posten då Skylake är DDR4 men möjligt att de är väldigt långsamma då DDr4 var nytt på den tiden. Men 12400F är definitivt ett alternativ om 12600KF är för dyrt.

Av dagas
Skrivet av PepziOne:

3K ungefär, har googlat och fick fram om i5-12600KF men det säger mig ingenting då jag fattar noll

Jag skulle säga då köp detta moderkort https://www.inet.se/produkt/1903700/asus-rog-strix-b660-a-gam... och 12600KF. Det är DDR4 så du kan använda dina. De billigare moderkorten är för klena i VRM så jag skulle undvika dem. Rea just nu 1699kr mot 2690kr.

Finns annars Ryzen 7600 men moderkort där kostar lite mer och du behöver DDR5 minnen. Men den är mer möjlig att uppgradera i framtiden då AM5 kommer leva vidare några år till.

Av dagas

Ligger en på Tradera med 9900K och 2080ti för 7200 och kör gå upp mer innan auktionen är slut.

7-8k ska du kunna få då tycker jag.

Av dagas

Borde ha 2TB. Alltid slut på plats i min PS5.

Av dagas
Skrivet av walkir:

Jobbet/firman betalar gärna mobilen som sedan tappar på sin höjd 50% av värdet efter 3 år. Byter man oftare än så kan man tjäna pengar på bytet!

För mig är 6000 SEK på lön efter skatt exakt samma kostnad som en mobil för 15000 SEK innan skatt.

Tror Sony är helt lite fel ute om de tror att folk köper mobiler för egna pengar.

På sin höjd gäller abonnemang/avbetalning med mobilen "på köpet" för privatpersoner.

Jag skulle tro att de allra flesta köper sina mobiler med abonnemang. Inte många får dem gratis av jobbet. Kanske om man jobbar med IT och tjänar bra men vanliga lärare, sjuksköterskor, affärsbiträden, call center personal, bussförare, socionomer, skolkockar osv har inte sådana förmåner vad jag vet.

Jag tror tyvärr PS5 PRO landar på ca 10k och inte pengar jag känner jag kan lägga. Hoppas den blir som PS5 men tveksam till det.

Av dagas

Skulle gissa på drivrutinerna som du säger är det väldigt gamla grejer som inte stöds längre. AMD FX är också väldigt dåligt jämfört mot ens billiga processorer som 12100F eller Ryzen 3600.

Skulle rekommendera nytt. Även billiga grejer kommer ge enormt hopp i prestanda och dessutom ha nya drivrutiner.

Av dagas
Skrivet av immutable:

Undrar om någon inom kort kommer spränga den magiska 10 GHz-gränsen då? Känns som det är nära nu!

Hade aldrig trott för 20 år sedan att det skulle ta så länge att nå 10ghz. I takten vi ökade MHz då gick vi från 1 till 2ghz på ett par år. Dubblar vi vartannat år borde vi vara på 2thz nu men frekvenser har inte ökat på samma sätt som utrymme där vi är på Terabyte.

Av dagas

Skulle personligen valt Victoria eller Hearts of Iron framför Europa Universalis men Paradox var åtminstone med.

Av dagas

Använder Teams både i skolan och på jobbet och har inte förstått varför man behövde ladda ner Teams när det redan fanns Teams på datorn men den fungerade inte för organisationer men nu förstår jag.

Låter som en bra idé att slå ihop dem. Är bara förvirrande.

Av dagas
Skrivet av Pamudas:

Du kan ju försöka redigera en artikel om något "hett" ämne eller liknande Det lär försvinna på två sekunder..

Det är inget fel på Wikipedia när det gäller källor - om du faktiskt använder det på rätt sätt.
Allt ska byggas upp med källhänvisning som du finner längst ner i artikeln.

Wikipedia är bra för vissa saker. Sånt som är ren vetenskapliga fakta. Ingen artikel lär säga att jorden är platt.

Men historia och politik är en annan sak. Sett massvis med fel där med länkar till väldigt partiska eller gamla källor som blivit debunked. Wikipedia är närmast ett meme när det gäller dessa saker.

Men som helhet är det enda klart bättre än internet generellt. Speciellt om det gäller okontroversiella saker.

Av dagas

Vad många som har grafikkort från mindre än ett år sedan.

1-2 år för min del.

Men är dålig att spela på datorn. Just nu är det FFVII Rebirth på PS5 som gäller och generellt mest konsol numera. Provat koppla in datorn i TVn men inte samma sak. Känns enklare köra på konsol. Datorn kör jag mest spel där mus och tangentbord är ett måste.

Av dagas

Minns fortfarande när jag bodde i Kanada 2006 och köpte dator från NCIX och skickade in mitt 7800GT 3 gånger till EVGA i USA vilket kostade 50 dollar per gång och fick nytt kort varje gång men exakt samma problem att bilden blev helt grön i spel. Betalade runt 80 dollar för en lokal datorfirma att felsöka men de hittade inga fel förutom grafikkortet fast det var bytt 3 gånger. När jag kom hem till Sverige nedgraderade jag till en ATI X1600pro och hade inga mer problem.

Vet fortfarande inte vad som var problemet. Chansen att 3 grafikkort hade exakt samma fel känns extremt långsökt men jag skickade bara in mitt efter nya hade kommit så var inte samma kort. Men allt fungerade som sagt sedan med ATI kortet. Gick totalt på ca 600 dollar med allt och då är inte kortet jag nedgraderade till med. Var riktigt surt. Speciellt då man brände CSN pengarna på datorn och sedan knappt hade till mat eftersom man fick CSN för hela terminen i en överföring då när man pluggade utomlands. Men man var inte så duktig på få det räcka ett halvår.

Min poäng är att det kan vara sjukt svårt ibland att hitta felen. Jag tror ingen inblandat gjort avsiktligt fel.

Av dagas

Förstår att folk vill ha kameror för allt man hört folk gör när de hyr AirBNB. Allt från sälja droger till bedriva bordellverksamhet i ställen de hyrt. Eller bara ha sönder saker för de festar eller nått.

Själv skulle jag inte lita på att hyra ut något till främlingar. Och ska jag bo annanstans än hemma eller släktingar sparar jag ihop till ett ordentligt hotell där någon städar. Förstår inte poängen att bo annanstans om man måste städa själv. Då bor man lika gärna hemma. Men bevisligen är det folk som använder det. Men hörde att det blivit mindre populärt senaste åren då priserna närmar sig hotell samtidigt som ägarna som hyr ut kräver mer av gästerna och erbjuder sämre och billigare saker.

Av dagas

Klarar definitivt mer än ett 970.

Begagnat RTX 2070-2080ti eller 3060, 3060ti vore något att titta på. Eller RX 6700XT.

Av dagas

GTX 970 är för gammal för att stödja moderna VRR lösningar. Den behöver Gsync modul och det är
Inte vanligt längre.

Om det är freesync eller g sync har inte så stor betydelse längre. Moderna Nvidia kort fungerar med Freesync lika bra som AMD.

Men du behöver GTX 1060 eller bättre för att kunna använda det.

Om du kan hålla FPS på Max alltså 170 på en 170hz skärm så spelar Freesync osv ingen roll. Men då det för nytta är om man hamnar under det.

Så om spelet kör i säg 100fps så anpassar sig skärmen för det istället för att köra i 170hz oavsett och det blir tearing.

Idag har alla gaming skärmar värda namnet stöd för VRR (Variable Refresh Rate) som är allmänna namnet på g sync och Freesync.

Av dagas

12 sekunder om den varit stängt och gått nere i viloläge som man oftast har den.

24 om det är kall start.

Har en Lenovo budget dator från 2023 med quad core Ryzen.

Jämför man med en Mac från 2009 dock uppdaterad med SSD startar den på 35 sekunder kallt. Däremot när den bara varit stängt tar det typ 1-2 sekunder. Med gamla hårddisken hade det nog varit flera minuter kallstart. Från vad jag minns av gamla Windows laptops tog de väldigt lång tid även från viloläge. Över minuten.

Av dagas

Skillnaden mellan 1440p och 4k är inte enorm men 720p borde vara suddigt om det verkligen var 720p.

Ska du spela på datorn kan du dock gott spela i 1080p utan att det ser allt för illa ut. Skala upp till 4k med tex DLSS skulle såklart bli bättre men beror på hur kraftfullt grafikkort du tänkt dig.

Spel som minecraft tex lär kunna köra 4k till och med på ett billigt kort för det är så lättdrivet.

Skärmen du har är betydligt bättre än en LCD från 00talet och man kunde spela då.

Ska man vara seriös gamer vill man såklart ha bästa skärmen för det men den där lär inte vara sämre än att spela på en 4k TV. Dessutom med äldre dator som du har blir det svårt att driva spelen i mer än 60hz.

Men som sagt kolla vad du kan ha för grafikkort i den som passar. Det brukar vara största problem när man har en gammal kontorsdator att de inte har plats eller strömkabel för grafikkort.