Inlägg

Inlägg som Ibymafayhas har skrivit i forumet
Av Ibymafayhas
Skrivet av sweisdapro:

Tjena Clockers!
Min systers TV bestämde sig för att spontandö under användning.
Vad tror ni är problemet, och är det lönt att reklamera?
https://i.imgur.io/V7sx52R_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

Är den inom garanti / reklamationstid så är det alltid det.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Peter.77:

Tänkte kolla lite hur folk ställer sig till nedanstående:

Jag köpte en riktig superskrivare från Epson för ett antal år sen. Kopiator, wi-fi, skanner, fotoutskrifter etc. Garantin har gått ut. Skrivaren har fungerat utmärkt men härom veckan kom upp ett varningsmeddelande om att "bläckdynan" är utsliten. Skrivaren blev låst och gick inte att använda.

Jag ringde supporten som säger att dom inte säljer modellen längre och därför inte lagar den. Det går inte heller att laga den på egen hand, eftersom det finns ett chip i maskinen som behöver nollställas.

Jag frågar om Epson tycker att det är rimligt att jag ska kasta en fullt fungerande skrivare. Killen sa att det tyvärr är så och rekommenderade mig att köpa en ny Epson-skrivare. Jag sa att jag inte är intresserad av att gå på samma nit igen och sa hej då.

Efter lite googlande så verkar det som att Epson lägger in denna spärr efter ett visst antal utskrifter, alltså spärrar en fullt fungerande maskin, vilket verkar stämma med tanke på "lösningen" av problemet. Jag googlade vidare och hittade koder att köpa från diverse tjohejsan-sidor för att nollställa chippet. Eftersom det inte fanns något att förlora så kopplade jag inte en gammal slit-och-släng laptop (pga virusrisken) och laddade hem ett program som skulle nollställa chipet. Priset var runt 150 kr men man kunde testa gratis och få ner räkneverket i chippet med 20%. Jag testade gratisversionen och nu fungerar skrivaren helt perfekt igen.

Min fundering är om detta ens är lagligt från Epsons sida? Att stänga ner fungerande maskiner och säga att jag får kasta den och köpa en ny? Hur kan detta inte ha blivit en stor grej som Epson har fått stå till svars för? Är lite som att låsa en Volvo och sedan säga att bilen måste skrotas, men att dom erbjuder nya bilar istället.

Planerat åldrande, finns i det mesta idag. Går lätt lägga in spärrar eller ljusteringsr på mjukvarunivå. Exempelvis batterygate med ifån och i många uppladdningsbara batterier.

Har för mig det finns / fanns en svensk youtube kanal som testade detta och visade hur man resetrar räknare på en del prylar men minns inte namnet.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Qwertan:

Vaför känns det som att det pratas mindre och mindre om Samsung?

Jag har alltid haft LG tv och aldrig känt mig helt nöjd med bildkvalitén. Så jag har alltid varit sugen på Samsung för jag har fått för mig att dom gör bättre grejer.
Men nu upplever jag att de flesta pratar om LG när det kommer till att köpa ny tv. Samsung nämns aldrig.

Har LG gått förbi Samsung eller är min magkänsla helt fel?

Samsung har väl största delen av marknaden, men det är snarare god marknadsföring än bättre produkter som gjort det.

LG är populära då det tog OLED till massmarknaden och hade i och med det generösa garantier mot inbränningar. Övriga har börjat komma in på marknaden de senaste åren.

Önskas det absolut bästa så brukar det vara Panasonic / Sony som står för det, dock till priser därefter.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Ca1P3:

hej lånar tråden lite, är också på jakt efter en 65" tv runt 10k.
vad är skillnaden mellan oled och qled när det kommer till bilden ? är färgerna lika bra ? har hört att man ska ha oled om man har mörkt och qled om det är ljust men hur är bilden om man utgår från att man kollar när det är mörkt.

vilka tv apparater rekommenderar ni ?

Lista dina behov och gå efter den utmärkta guiden

Av Ibymafayhas
Skrivet av kaimor:

Angående priser. Iom gårdagens Inet-stream så kollade jag igenom gamla beställningar jag gjort från dom, lite för skojs skull liksom. I början av 2009 så köpte jag toppkortet Radeon HD 4870 som hade lanserats bara några månader innan. Jag hade tydligen betalat 2070kr...

Visst har priser gått upp, mest på senaste tiden, men den största skillnaden för oss svenskar är en kollapsad valuta. 2013 kostade dollarn i intervall 6-6.50 SEK. 2023 så är det snarare 10.5-11 SEK man får ge.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Aka_The_Barf:

Får se om de snart lämnar spel marknaden helt då det säkert tjänar mer på att köra hårt på AI.

Tror jag inte de kommer göra, dock får konsumenten betala betydligt högre summor då toppriserna går upp kommer botten (grafikkort) följa med.

Intern grafik lär bli framtiden för de flesta, frågan är hur många fler generationer det kommer ta.

Av Ibymafayhas

Betala med kreditkort är en bra försäkring mot utebliven leverans.
Du är mycket bättre skyddad som konsument jämfört med köp via betalkort/Swish

Av Ibymafayhas
Skrivet av Chrillthebill:

Hej på er!

Min sambo och jag går i hustankar. Bor för närvarande i en hyresrätt. Något som verkar passa oss är ett radhus, gärna med en liten tomt med gräs, uteplats osv.

Jag har en del frågor:

1. Vi har ingen kontantinsants och egentligen inga nära eller kära som vi skulle kunna låna av. Vi har hyfsat välbetalade jobb, men har tyvärr prioriterat resor och dylikt under många år utan att egentligen har sparat något större. Kan man låna till en kontantinsats, är det värt det?

2. Vi har ingen stress med att skaffa hus och kan lika gärna vänta några år om det skulle vara så. Vad spås det om marknaden då? Svårt att svara på kanske, men jag är någon som vill "strike the best deal possible".

3. Vad är en bra ränta i dagsläget, om man exempelvis skall låna 2.5 mil? Låt oss säga, vad är en JÄVLIGT bra ränta i dagsläget att få? Jag har kontakter inom bankbranchen som ev skulle kunna hjälpa till.

1. Blankolån för skyhög ränta hos annat ställe än bolånebanken. Kommer dock påverka hur mycket du kan låna via bolånet... så i stort nej. Detta är dock viktigt då du behöver en egen buffert för om något händer (kyl / frys whatever) som du inte behöver oroa dig över i en hyresrätt.

2. Försök inte tima marknaden. Ingen vet, googla riksigelkotten om du vill få info om hur Sveriges bästa spår framtiden.

3. Alla snitträntor publiceras hos konsumenternas månadsvis. Vill du ha bra ränta så gäller sjöhöga lån, mycket bra inkomst och lån på under 50% av bostadensvärde.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Toffs:

Ser nu att LG 77 C3 finns att köpa för 25k på diverse sidor. Tror ni att dom kommer rea ut LG 77 G3?

Vill ju hellre köpa en G3 men är rädd att C3 tar slut...

Brukar dom vänta med supererbjudanden till fredagen?

Fredagen är numera lagerrensning av de erbjudande som inte sålt slut under black month

Av Ibymafayhas

Ett par löparskor

Av Ibymafayhas
Skrivet av Aktsu:

Med den avtagning vi ser nu så kan det ska redan första hälften nästa år om vi inte får se en ny våg av stora prishöjningar.

Skatten på el kommer exempelvis höjas vilket kommer bidra till inflationen, rätt ordentligt korkat att skriva upp den med inflationstakent (ca 10%) i detta läge.

I övrigt beror det väl på. Handlarna ("handeln") höjer idag för att överleva... Vad sker först, deras död eller totalstopp av konsumtion?

Av Ibymafayhas
Skrivet av KimKrigsdans:

Vilken tid börjar det idag (lördag) svensk tid?

https://blizzcon.com/en-us/virtual/schedule

Där har du vad som visas gratis.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Pentav:

Tänker bara att om du kan kravslöst låsa i 2 år till en lägre ränta än rörliga, och dessutom kunna bryta 2 årslånet när som, så låter det som det bästa valet.

Jag haft faktiskt försökt komma på vad de kan tjäna på det förutom att få fler kunde och hoppas att folk kanske glömmer bort det när rörliga väl går under det bundna. Kan nån annan komma på någon nackdel för kund/fördel för SHB?

Det pågår en utredning för hur ersättningen för bundna lån beräknas så Handelsbanken är bara före nya verkligheten för att ragga kunder.

https://www.bostadspolitik.se/2023/10/09/nya-regler-pa-gang-m...

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/motio...

Av Ibymafayhas
Skrivet av hakro807:

Kan ju ha blivit skillnad nu, men med min S20 följde det iaf med en 25W-laddare. Däremot vet jag att till vissa av deras enklare modeller följer det endast med kabel.

Var väl en EU-grej att laddare inte skulle skickas med för att minska E-waste?

Av Ibymafayhas

Ha ungefär 1 månads utgifter på "sparkontot" och placera resten utanför storbanken.

Av Ibymafayhas

Läste någon artikel i förra veckan (FT eller något) att det i snitt tar 2 månader från att folk slutat använda tjänsten till att de säger upp den. En stor anledning till att abbonemang är så bra för företagen, folk vet inte vad de har "lustigt" nog.

Av Ibymafayhas
Skrivet av stigw:

Funderade på om detta inlägg passar bättre i tråden"Gubbgnäll"? Vi har en honkatt som är fullständigt upptagen med att jaga. Nu kl. 10.10 kommer hon in med 2:a fågeln i dag. Den första var tidigt i morse. Det kunde väl gå om hon inte hojtade så hon väcker hela huset. När hon är klar så får man städa bort några fjädrar. Konstigt att hon förmår äta upp det mesta med tanke på hur kräsen hon är. Överbliven och ankommen kattmat får skatorna. Så skatorna mår bra. Fundera på om jag ska försöka skaffa en bjällra och sätta på katten. Det som gör att katten överlever är ju att hon mellan jaktturerna är väldigt trevlig. Synd att man inte kan prata med katten och ställa krav.

Om du inte vill ha "mördarmaskin" så bör du inte ha katt. Naturen är inget paradis vilket du precis fick lära dig om det missats i skolan.

Av Ibymafayhas
Skrivet av trickeh2k:

Är det avstängt per default? Mitt var det iaf, kan inte påminna mig om att jag ens sett något om detta, eller så har man utan att tänka på det klickat sig vidare och nekat. Lite som inbyggda annonsblockeraren i ögonen kanske.

Du får ett "erbjudande" om att aktivera det när du installerade version "xy". Ignorerade det bara så gissar det är avstäng.

Av Ibymafayhas

Får väl bli Pricerunner istället då. Inte så värst mycket sämre idag tycker jag.

Av Ibymafayhas
Skrivet av rwkk:

TLDR: Ännu en Tradera bedragar/trasig vara tråd
Hur bevisar man att ett grafikkort/elektronik är defekt funktionsmässigt?

1: har köpt ett grafikkort med Traderas köparskydd
1.1 valde köparskydd eftersom konton endast hade 1 omdöme, och priset var lite lågt. Möjligen dumt av mig att köpa överhuvudtaget en suspekt annons men åja

2: jag får kortet, samma som bilden, men den är stendöd. Testat allt, ingen bild och kommer inte ens upp på windows (om jag startat datorn med ett andra grafikort). Säljaren påstår att den fungerat för dem, jag finner det otroligt osannolikt, iaf föreslår de jag skickar tillbaks varan men betalar inte innan.

Jag startar tvist/dispyt enligt Tradera, eskalerar, men Tradera kräver alltså bevis. Vad fasiken ska man skicka? Problemet är inte synligt direkt..

Det hela hade nästan varit enklare om jag hade ljugit och sagt att jag inte fått varan alls och skickat bild på tom paket (har också hänt mig 😂), men jag vill göra rätt för mig. Jag kan gärna skicka tillbaks defekta kortet, bara jag får betalt...

Beskriv vad du gjort till Tradera? De lär inte begripa men då står ord mot ord så får du något bevis på om köpskydd är värt något eller ej. Säger de nej så kolla med konsumentvägledare i kommunen för råd.