Inlägg

Inlägg som Ibymafayhas har skrivit i forumet
Av Ibymafayhas
Skrivet av gurkburk92:

Finns det något lättare sätt för en person utan större kapital(insats) till hus, att köpa hus? Eller det ända och bästa sättet är att spara ihop 2~300k till insatsen?

För ett tag sedan läste jag någon artikel om ett förslag till bolån för ungavuxnas första riktiga boende, men antar att det inte hände något med de där.

Förut har man ju varit fast i hyreslägenhet med dålig lön som budbilschaufför, men nu när man är vvs lärling tjänar jag betydligt mer och kommer tjäna ännu mer framöver, så blir ju lättare att spara ihop. Så kort sagt, först nu jag haft "riktig" möjlighet att börja spara till sänt.

Tänk på att de behöver en ganska fin buffert som villaägare om x, y eller z går sönder så det är mer än insatsen för bostaden man bör ha.

Av Ibymafayhas
Skrivet av emilakered:

Bara för att reda ut begreppen lite då - S95B är en OLED-TV, precis lika mycket som LG- eller Sony-modellerna etc. Skillnaden är i paneltyp, QD-OLED mot WOLED. Det är fortfarande självlysande pixlar och OLED-paneler, med "samma" risk för inbränning och perfekt svärta. Om något har väl QD-OLED aningen högre risk för inbränning ställt mot WOLED från samma generation, eller är det en modern myt?

Nej, QD-OLED har samma fina inbränningsprestanda som första generationens WOLED så lär inte hålla särskilt länge.

Från rtings burnin test av OLED:

"After two months, the two QD-OLED displays on this test (Samsung S95B OLED and the Sony A95K) are both showing signs of possible permanent image retention (burn-in), but the LG WOLED TVs like the LG C2 OLED and the LG G2 OLED are clean. These results bring up a few interesting questions. The LG C7s in our real-life burn-in test didn't show any burn-in this early in the test"

Av Ibymafayhas
Skrivet av Zipparn:

Alla villa/bostadsrätts-ägare: Hur känns det rent allmänt?
Finns fortfarande feta marginaler och besparingar att ta av? Eller har det börjat bli för obekvämt om räntan håller i sig?

Är nog lugnt för de flesta fortfarande, bopriserna är ju relativt konstanta och i princip bara kläder / sko-handel som tar stryk i konjunkturen med industri och reserelaterade bolag i ordentlig högkonjunktur.

Det ”spännande” blir väl när bolånen läggs om för nybyggda BRF. Från 1.5% ränta till ca 5% ger med en räntekänslighet på 20% ger en avgiftshöjning på 70%. (3-4k för en tvåa)

Är nog fortfarande görbart för folk i allmänhet men mycket pengar kommer gå åt till boende, mat och el nästa 10-15 åren.

Kollade för skoj skull på nybygge som hade svårt att sälja i närheten. Amortering + ränta på 30k i månaden för en tvåa, då inser man varför det är få byggstarter.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Dinkefing:

Skulle vara kul om ni kunde göra ett GTX 960, GTX 1060, RTX 2060 och 2060 Super, RTX 3060 mot et RTX 4060 och se hur mycket bättre generationerna blivit. Först med en testsvit av äldre spel där 960 och 1060 har fullt stöd och en nyare testsvit för nya spel.

Har redan gjorts på annat håll. Krävs ca 3 generationer numera för att göra samma hopp i prestanda som en generation tidigare.

#20097853

Av Ibymafayhas
Skrivet av robin_nerf:

Hur är det med Playstation 5, har den "icke-digitala" versionen en Blu-ray spelare av 4k/hdr/atmos sort ?
Hade tankarna kring en spelkonsol en dag framöver när det suget kommer till sin rätt.

4k: Ja
HDR: Ja, men inte HDR+ eller Dolby Vision
Atmos: Ja

Av Ibymafayhas
Skrivet av boogey:

Twitter var ju helt trasigt igår, min gissning är att något har pajat och att detta var ett försök till damage control.

Det är helt otroligt hur illa skött det här är. Det är ingen jätteavancerad tjänst, de komplexa bitarna lär vara infrastruktur och eventuellt en del services för moderering av innehåll.

Gissningen att ekonomin är riktigt usel och att saker sker i desperation ligger nära till hands. Hade man tagit det lugnt och metodiskt hade man ju kunnat bygga om större delen av Twitter på ett år typ, utan att saker konstant gick sönder i produktion.

Elon sparkade ju alla med kunskap om plattformen till att börja med så möjligt att det kommer gå än snabbare downhill från denna position.

76% av inkomsten är borta sedan han tog över, analytiker gissar på ytterligare tapp efter detta, så snart är bolaget avvecklat.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Dinoman:

Sen är hela det långsiktiga målet att höja prisnivåerna då vill säga.

All ekonomisk teori säger ju att inkomsten faller om du höjer priset (variant av supply / demand), men numera går det dubbla priserna och sälja 3/4 av volymen så inkomsten ökar och kostnaden för att producera sjunker. Rent vinn / vinn.

Detta som gör att jag tror det enda sättet att bryta cykeln med greedflation är en riktigt tråkig lågkonjunktur, tyvärr. Tills folk slutar köpa helt så kommer priserna bara bli högre och högre, för att det går.

Av Ibymafayhas

Väldigt bra jämförelse mellan generationerna från 1060-4060. Inte mycket har hänt sedan 2060 släpptes kan man väl lugnt säga. Med 5060 (om det nu inte släpps i 30-klass performance) borde ge samma hopp i performance över 3 generationer som tidigare väntades med en(!!!).

https://www.reddit.com/r/hardware/comments/14nf5l9/gtx_1060_v...

1060-> 2060 : +81% avg FPS
2060-> 3060 : +28% avg FPS
3060-> 4060 : +17% avg FPS

Av Ibymafayhas
Skrivet av Songless:

En snabb fråga. Om man får flera delavslut i en säljorder, blir det mer än en courtageavgift samt växlingsavgift då? Gäller Avanza.

Här finns alla om och men som gäller: https://www.avanza.se/kundservice.html/449/vad-kostar-det-att...

Av Ibymafayhas
Skrivet av Nozomi:

Hur påverkas man i verkligheten. Bus hit och dit. Är korten tänkta för 4k?

720p High / 1080 Low/Medium är väl målgruppen.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Pierre232:

Ska kolla detta när jag kommer hem, vet iaf att den har något som heter anynet+ men har ingen aning om vad oör🤗

Anynet är Samsungs namn på HDMI CEC

Av Ibymafayhas

Det unika erbjudandet med 4060 är:

Mindra VRAM än 3060
Långsammare än 3060 Ti
Dyrare än bägge

Av Ibymafayhas
Skrivet av Baxtex:

Min förstärkare har gått sönder och skulle behöva en ny. Är ingen audiophile på något vis men står inte ut med inbyggda tv högtalarna nu.

Har enbart ett par Dynavoice Challenger M-65 EX v.4 och en center, dvs 3.0 system. Har kanske dock tänkt bygga ut med flera i framtiden.

Nåväl, min budget ligger iaf mindre än 10 000kr och vill således ha det bästa valet där. Många budget modeller verkar ju säljas med samma trams funktioner som separata zoner, voice assistens, spotify etc men jag har 0 använding av 99% av det. Jag har kikat på Denon AVR-X2800H för 9000kr samt Marantz Cinema 70s för 9000kr.

Frågan är då vilken av dessa två man bör satsa på? Gillar att Marantzen är lite mindre men frågan är om ljudkvaliten håller måttet? Verkar lite svagare effekt än Denon? Och jag blir lite förrvirrad av strömförbrukningne. Står att denon använder ca 35w vid normal användning. Men Marantzen använder 250w?!

Denon är väl oftast det som rekommenderas för hembio medan Marrantz mer brukar nämnas för musik. Denon kommer med 3st 40 Gbit anslutnungar för 8k / 4k120Hz om det är viktigt. Yamaha som nämns nedan har endast stöd för 4k60 eller 8k30 då de snålat in på chipet till 24 Gbit.

Av Ibymafayhas
Skrivet av anon344829:

Någon som vet vad som hände med Komplett bank? Nu heter de "Morrow", har världens fulaste logotyp & dålig ränta, Komplett har varit i toppen tidigare, nu är det mer än 1% avvikelse från andra aktörer.

Det påstås "bara" ha varit ett namnbyte, men det är ju tydligen nåt mer som har hänt när de inte kan konkurrera med högräntekonto längre.

Komplett Bank har inte tillhört "Komplett Group" under en längre tid. Gissar de byter namnet för eventuellt kostnad för "Komplett" namnet och att visa att de är fristående.

Av Ibymafayhas

Önskar inte att "dammblåsaren" kommer till halva priset igen för då blir jag av med 600 kr.

https://www.komplett.se/product/1189559/datorutrustning/konto...

Av Ibymafayhas

1:a review / early look, endast 1080p enligt krav från Nvidia: https://www.youtube.com/watch?v=AKoZvGi3um8

Av Ibymafayhas
Skrivet av Thomas:

Ska man köpa hårdvara med motsvarande prestanda idag (dvs samma procentandel av värstingprylarna) blir det ju långt dyrare. Kanske så pass mycket att det fortfarande är dyrare om man gör det varannat år, om inte rent av var tredje också, istället för varje år.

Detta är väl det som är mest typiskt i en stagnerad marknad, priserna ökar för att motverka den minskade omsättningen. Jämför mobilernas galopperade pristillväxt (även beroende på en kollapsad valuta).

Av Ibymafayhas
Skrivet av Massy:

Det här blir ju också konstigt. Då är det alltså inga kemikalier i en stationär dator men på en laptop. Fast om man får med ett tangentbord är den stationära så är den genast full av kemikalier som måste beskattas. Jisses..

För att hantera beskattningen så är det produktioner enligt hur varor kategoriseras vid skeppning som avgör vad som är beskattningsbart eller inte. Har alltså inte med vad de innehåller att göra.

Här kan du grotta ned dig om dessa kategorier
https://se.kuehne-nagel.com/-/fordjupning/hs-hts-koder

Av Ibymafayhas
Skrivet av Kakann:

Svårt att se att lilla Sverige ska ha någon direkt inverkan i hur elektronik i Asien produceras, kanske skulle det kunna påverka om hela EU skulle gå på med liknande avgifter. Gissningsvis behövs det pengar att stoppa i något annat hål och det här var ett av sätten att skrapa ihop till det.

EU har redan ett organ som jobbar med detta, REACH, som bygger på ordentliga studier. Där förbjuds däremot farliga ämnen. Vår egen implementering är rent straff på försäljare / konsumenter i Sverige utklätt som grön åtgärd.

Av Ibymafayhas
Skrivet av Brov:

Missade man några bra erbjudanden?

Här är dem, då de flesta är kvar antar jag att svaret är nej.

https://www.inet.se/kampanj/8624/swexclusive-2023