Inlägg

Inlägg som Tmi har skrivit i forumet
Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av turbonallen
En flicka kastar en boll lodrätt uppåt med utgångshastigheten 12 m/s. Bollen lämnar handen 1.8 m över marknivån. Efter hur lång tid och med vilken hastighet slåt bollen i marken?

Hur gör man?
Vilka formler ska man använda?

[s = s0 + v0*t + 0.5*a*t^2]

s = 0, s0 = 1.8 , v0 = 12, a = -9.81 ger att vi får tiden t = 2.59 s.

[v^2 = v0^2 +2*a*(s-s0)]

v0 = 12, a = -9.81 , s = 0, s0 = 1.8 ger v = 13.4 m/s

Av Tmi

Enligt flerdimboken:

läges- och hastighetsvektor:

r(t) = (acos(kt),bsin(kt),0)

r'(t) = k(-asin(kt),bcos(kt),0)

|r(t) x r'(t)| = abk
|r(t) x r'(t)h| = 0.5abkh

där r'(t)h betecknar sträckan förflyttad under ett kort tidsintervall h

division med h och gränsövergång h -> 0 ger tydligen Keplers andra lag.

Av Tmi

Gjorde ett litet program i java som slumpar två lottorader med 7 tal mellan 1-60. En test gav att för att få 7 rätt krävdes över 200 000 000 dragningar

RandomNumberGeneratorn tillhör skolans klasspaket:

import se.lth.cs.pt.random.RandomNumberGenerator; import java.util.*; class lotto { public static void main(String[] args) { int[] lottorad = new int[7]; int[] dragning = new int[7]; RandomNumberGenerator rng = new RandomNumberGenerator(); boolean finished = false; long count = 0; int max = 0; while(!finished) { for(int i = 0; i < 7; i++) { lottorad[i] = rng.randInt(1,60); //Initierar raderna dragning[i] = rng.randInt(1,60); } Arrays.sort(lottorad); //Sorterar vektorer för att få snabb jämf. Arrays.sort(dragning); for(int i = 0; i < 7; i++) { //Undersöker elementen, eftersom vektorn är sorterad avbryts undersökningen så fort något nummer inte stämmer. Skriver även ut den rad som har kommit närmast. if(lottorad[i] != dragning[i]) { if (i > max) { max = i; for(int j = 0; j < 7; j++) { System.out.println(lottorad[j] + " " + dragning[j]); } System.out.println("Dragning: " + (count-1)); System.out.println(); } break; //Avbryter om något nummer inte stämmer } if(i == 6) { finished = true; } } count++; } for(int j = 0; j < 7; j++) { System.out.println(lottorad[j] + " " + dragning[j]); } System.out.println(count + " " + max); } }

Av Tmi

Tror du allvarligt att man kan äga ett namn i ett spel?
Ni får helt enkelt köra med samma namn.

Av Tmi

Rätt vad det var så ploppade en fundering upp i huvudet jag minns att jag diskuterade med några kompisar i gymnasiet under relativitetsteorilektionerna.

Det krävs ju som känt oändligt med arbete att accelerera en partikel till ljusets hastighet, men vad skulle hända i den här situationen:

Antag att vi på något sätt skulle kunna bygga ett jättejättelångt rör som är enormt stabilt. Detta rör placeras i rymden på ett rymdskepp med någon slags rotationsmojäng. Om vi fäster ena änden och sätter igång rotationen, då kommer ju den bortre änden som är enormt långt borta röra sig med enormt hög fart. Vid någon viss vinkelhastighet borde ju den bortre änden röra sig i ljushasigheten (eller över). Var är haken? Att bygga röret skulle ju teoretisk vara möjligt, men att göra det oändligt stabilt är såklart inte möjligt. Är det här det faller?

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hedis
En elbil har en motor som kan ge en effekt på upp till 12kW för framdriften.

a) Bilen kör med hastigheten 10m/s och ska sedan accelera med maximal motoreffekt. Hur stor blir dragkraten i det ögonblick då accelerationen startar? Vad händer med dragkraften i takt med att hastigheten ökar?
b) Bilen har en toppfart på 80km/h. Hur stor är dragkraften då? Varför blir inte hastigheten högre?

5.12
Ett tåg med den totala massan 260 ton accelerar på en raksträcka. I det ögonblick hastigheten är 10m/s utvecklar lokomotivet effekten 650kW.
a) Hur stor dragkraft har lokomotivet och hur stor acceleration har tåget i det ögonblick hastigheten är 10m/s
b) Hur förändras accelerationen om lokomotivet utvecklar samma effekt en stund?

Hoppas det här svaret inte är helfel, det var ett tag sen jag gjorde liknande uppgifter.

Uppg 1

a) P = F*v -> F = P/v = 12000 / 10 = 1200 N. Dragkraften är omvänt proportionell mot hastigheten och kommer därför att minska då hastigheten ökar.

b) F = P/v = 12000 / (80/3.6) = 540 N. Antagligen är väl friktion och luftmotstånd tillsammans 540 N eller nåt.

Uppg 2

a) F = P/v = 650000/10 = 65000 N
F = ma -> a = F/m = 65000 / 260000 = 0.25 m/s^2

b) P = F*v tillsammans med F = m*a ger P = m*a*v -> a = P/ (m*v). Då hastigheten ökar minskar accelerationen.

Av Tmi

Skulle väl inte tro att det är nån större nytta, om du nu ens håller på fortfarande, men i skolans klasspaket till java-kursen finns en klass för fönster där man kan ha olika "events", t.ex kan den kolla om man trycker en knapp, och om man inte gör det skickar den en timeclick med givet tidsintervall. Jag gjorde ett snakespel genom att ha en oändlig loop där fönstret hela tiden kollar om man trycker någon knapp och därmed agerar efter det, och om inte så förflyttas masken framåt ett steg.

http://www.cs.lth.se/education/courses/pt/epi/doc/index.html
http://www.cs.lth.se/education/courses/pt/epi/doc/GameEvent.h...
http://www.cs.lth.se/education/courses/pt/fi/

Av Tmi

sin(90-v) = sin(90) * cos(v) - cos(90)*sin(v) = 1 * cos(v) - 0*sin(v) = cos(v)

cos(90-v) = cos(90) * cos(v) + sin(90) * sin(v) = 0*cos(v) + 1*sin(v) = sin(v)

Av Tmi

Eftersom du bor i Helsingborg kanske du läser vid LTH... och i så fall kanske du även använder LTHs kurspaket? Där finns iallafall en klass som heter Die, där man kan skapa tärningsobjekt, dessa kan sedan kastas med "namn på objekt".roll(), och man kan ta reda på antalet pluppar med namn.getNbrofSpots(). Så då borde det bli något sådant här (om du inte läser vid LTH kanske det finns något motsvarande att hitta någonstans (eller så kan du ladda hem det här ( http://www.cs.lth.se/education/courses/pt/fi/ ) :

import se.lth.cs.pt.die.Die;

class swec {

public static void main(String[] args) {

int sum = 0;
Die die1 = new Die();
Die die2 = new Die();
for(int i = 0; i <= 15; i++) {
die1.roll();
die2.roll();
sum += (die1.getNbrOfSpots() + die2.getNbrOfSpots());
}

System.out.println("Antalet pluppar: " + sum);

}

}

Edit: Såg visst att det var lite mer du behövde, men tyvärr har jag inte riktigt tid att titta på det nu. Kan kolla ikväll om du inte redan fått ytterligare hjälp.

Edit2: Eftersom du ska ha summa, medelvärde och median så är det smidigast att lagra alla kastvärden i en vektor.

Av Tmi

Slumptal i Java

Jag har gjort en enkel liten slumptalsgenerator i java i en övning i min programmeringskurs. I uppgiften ska man slumpa fram tal i ett intervall där man även ska ange ett slumptalsfrö för att sedan kunna slumpa fram talen, och detta har fungerat fint. Men det skulle vara skoj att på något sätt få ett "slumpat" slumptalsfrö, så man inte behövde ange det själv. Läste i en annan tråd att man ofta "slumpar" fram ett tal genom att beräkna antalet sekunder mellan datorns tid och ett visst datum, så mina frågor är;

Hur tar jag reda på tid/datum i java? Finns det något annat bra sätt att få fram ett "slumpat" värde man sedan kan göra om till ett slumptalsfrö?

Av Tmi

Be någon kompis bränna ut blaster-fixen och kör den. Det var det enda jag kunde göra när jag drabbades. Den finns på någon/några av antivirusföretagens hemsidor.

Av Tmi

*host*FAQ!*host*

AVI-filer går inte att flytta eller ta bort i Windows XP.
(Thumb.dll, förhandsvisning av media i Windows XP)
För att ta bort förhandsvisningen av media, ta bort denna nyckeln från registret:
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}\InProcServer32"
Det förhindrar explorer.exe att ladda shmedia.dll
Jag har hittat en annan fix som hindrar windows att läsa AVI filernas info som ex: bredd, höjd, bitrate mm.
Fixen gör tyvärr så att dessa värden inte visas.
Gå till: "HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler"
Ta bort "Default" värdet som bör vara "{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}"

Av Tmi

Minns att vi hade stora problem med carmaggedon2 på flera LAN utan att hitta någon lösning. Synd eftersom spelet är enormt roligt.

Av Tmi

Division är helt enkelt inte definierat då nämnaren är 0.

Av Tmi

F = ma är Newtons andra lag, och betyder Kraft = massa * acceleration. En låda på 1 kg som får en acceleration på 1 m/s^2 påverkas alltså av en kraft på 1 Newton.

Den undre är en härledning för ovanstående. Den kommer du troligen inte kunna förstå, eftersom derivator införs först i matteC på gymnasiet. Som en snabb beskrivning skulle man kunna säga att d(mv)/dt är förändringen av mv. Eftersom massan är konstant är det samma sak som m*(dv/dt) , alltså m*"förändringen av v", vilket i sig betyder m*aceeleration. Då har du ovanstående formel.

Av Tmi

Re: Vektormatte

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Quod
Jag har två vektorer i en 3d-rymd. Dessa två har gemensam startpunkt (inte nödväntigtvis origo). Jag vill beräkna en tredje vektor som har samma startpunkt som de två första, men som är vinkelrät mot båda dessa. (En normal tror jag att det kallas.) Hur?

(Off: borde det inte finnas ett matte och fysikforum här istället för värsta klumpiga trådarna?)

Det är vektorprodukten du söker. Den beräknas på följande sätt för två vektorer (a,b,c) (x,y,z):

Skriv upp vektorerna:

a b c
x y z

sätt ett finger över kolonn 1 (a x), och beräkna "diagonalprodukt" b*z - y*c. Detta är första koorinaten för vektorprodukten. För nästa koordinat håller du över kolonn 2, och beräknar på samma sätt, MEN koordinat två får motsatt tecken. Den tredje koordinaten beräknas precis som den första, fast du håller givetvis över kolonn 3.

Alltså:
Vektorprodukten blir: (bz-yc, -(az-xc),ay-xb)

(Var visst lite sen, hoppas det hjälper något endå)

Av Tmi

Tribes Vengance (Tribes 3)

Av Tmi

Berätta för modern om det som hänt, och ge henne kopior på mailen. Om hon är en ärlig person lär hon ta upp det med sin son, och har du tur kanske det löser sig.

Av Tmi

cos(x^(1/3)) - Den skall jag hitta en primitiv till. Tyvärr har primitiven sprungit och gömt sig. Nån som kan hjälpa mig hitta honom? Beskriv gärna vägen till honom också så att jag kan hitta honom nästa gång han är på vift igen.

Edit: Damme hittade honom samt beskrev vägen genom irc

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RoedeOrm
Jag går på LTH (Lunds Tekniska Högskola) och har en Ti-89, den är absolut världsklass!! Rekommenderas starkt! Läser jag fysik så plockar jag ner några fysikprogram från nätet, läser jag elektronik gör jag likaddant, samma sak med matte (där man iofs sig inte får ha räknare i grundkurserna, men sedan får man). Jag menar på allvar att räknaren har varit det största enskilda bidraget till mina studier! Köp, köp och köp!

Vilka kurser är det man får ha räknare i? (Är själv bara på analys2 samt lin.alg än så länge).
Skulle inte vara helt fel att ha med sig en bärbar dator med Matlab och Maple