Inlägg

Inlägg som Tmi har skrivit i forumet
Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av raol
Tror bara att det är du som tolkar resultatet som felaktigt.
Fasförskjuten bör den inte vara, fasen bör överenstämma med sinusfunktionen, men däremot kan du ju din funktion avvika från sin(x) med en konstant. Det finns många primitiva funktioner, som alla skiljer sig från varandra med en konstant.

Ja, nu när man vaknat och åter igen tittat på grafen ser jag att du har rätt, funktionen är inte det minsta faskförskjuten, utan bara adderad med en konstant. Ska ha matlab-övning nu på förmiddagen så jag ska passa på och fråga om de vill ha en sådan funktion, eller om de vill att man ska hitta på nåt sätt att få konstanten till 0 eller nåt.

Tackar för hjälpen.

Av Tmi

Har ett litet problem i Matlab. Det är så att jag ska räkna primitiv funktion till en given funktion samt med givna x-värden. Enligt mina papper ska man då använda funktionen cumtrapz(x,y) , dock ger detta fel resultat. För funktionen cosinus ger cumtrapz t.ex. en fasförskjuten sinusformad kurva som går mellan ungefär 0.5 och -1.5. Men primitiven borde ju vara sinusx. Nån som vet vad som kan vara fel?

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dLt
Någon som har ett par Fysik B-prov liggandes någonstans? Kanske några länkar?

http://www.umu.se/edmeas/provbank/pbfy/tgp-fy.html

Av Tmi

Fick min BBB-uppkoppling dagen efter jag lagt ansökan i brevlådan.

Av Tmi

Har en uppgift här som jag själv lyckats få rätt svar på, men av vissa anledningar betvivlar vara den effektivaste lösningen. Kanske nån vet nån bättre:

Uppgift:
På ena sidan av ett tomt akvarium fästs en spalt. På motsatta sidan 60,5 cm därifrån klistras ett mm-papper. När spalten belyses med en röd He-Ne-laser (632,8 nm) med normalt infall blir avståndet mellan den andra röda fläcken på varje sida om centraltoppen 19,2 cm (Centraltoppen räknas inte)
a) Hur bred är spaltöppningen?
b) Hur stort blir motsvarande avstånd på mm-pappret om akvariet fylls med vatten?

Min lösning går ut på att hitta vinklarna till minima 2 resp 3 (spaltformeln baseras ju på miniman, och mitt mellan två minima finns ett maxima). Avståndet från centraltoppen till 2 maximat är enligt uppgiften 19,2 / 2 = 9.6 cm. Avståndet till minima 3 är då 9,6+x cm, och avståndet till minima 2 är 9,6-x cm. Motsvarande vinklar är då arctan(9,6 + resp. - x / 60,5). Dessa är små vinklar, och vi kan därmed approximera vinklarna till 9,6 + resp. - x / 60,5 (arctan (litet värde) ungefär lika med värde). Sinusvärdet för dessa vinklar är ungefär samma som vinklarna själva (vi räknar i radianer).
Därmed ger gitterformeln att b*theta2=2*lambda samt b*theta3 = 3*lambda. Om vi löser ekvationssystemet får vi streckan x till 1,92 cm. Därmed har vi informationen för att lösa a), varpå b) följer genom att utnyttja lambda-material = lambda-vakuum / brytningsindex.

Är detta verligen en ultimat lösning? Tipset till uppgiften är nämligen "bsin(theta) = lambda med Tan(theta)= 19,2 / (5*60,5)" Något sådant har ju inte jag utnyttjat.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av quakerzoom
ahaha du bangar inte scanna in en bild också

Jag har ingen scanner :).

Gör som du började, skriv 1/x + (x-2)/ x(x+2) - 1/(x-1)

minsta gemensamma nämnare blir då x(x+2)(x-1). Förläng så att alla termer har denna nämnare och skriv sedan på gemensamt bråkstreck. Utveckla alla parenteser i täljaren och förenkla. Då ska du kommit till uttrycket (x^2 - 4x) / x(x+2)(x-1) , vi kan bryta ut x i täljaren och förkorta ur både täljare och nämnare. Kvar har vi (x-4) / (x+2)(x-1) = 0

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av quakerzoom
Eine probleme, har inte svaret till denna uppgift, behöver bara lite konfirmation, ser detta rätt ut? Ska lösa ekvationen bara.

Testade att faktorisera hela uttrycket och fick (x-4) / (x+2)(x-1) = 0

Därmed är x=4 den enda lösningen. (Förutsatt att jag gjort rätt då )

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kerberos
Hur långt ifrån en tavla ska man stå för att få bäst överblick om tavlan är 10 fot hög och den nedre delen sitter 2 fot ovanför ögonhöjd?

Hoppas jag tolkat uppgiften rätt, man vill se tavlan i så stor vinkel som möjligt va?

Då gäller det att hitta ett uttryck för vinkeln. Om vi står x meter ifrån tavlan blir vinkeln mellan tavlans topp och golvet arctan(12/x). Vinkeln vi söker gäller dock tavlan utan golvet. Om vi i samma triangel beräknar vinkeln från golvet till tavlans nederkant får vi denna vinkel till arctan(2/x).
Vinkeln vi söker är därmed Vinkel tavla = vinkel topp till golv - vinkel nederkant till golv. Det ger oss att vår vinkel är arctan(12/x) - arctan(2/x). Derivera uttrycket och bestäm var derivatan blir 0, kontrollera sedan att det är en maximipunkt.

Av Tmi

Lim x-> 0+ ln(3x) / ln(2x)

Hur löser man den? Standardgränsvärden ger ju bara 0/0

Edit: Tänkte inte på att ln(nx) = ln(n) + ln(x), så det löste sig.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Walleman
#1 En vind som narmalt inte är stark nog att välta ett träd, kan ändå välta trädet eller knäcka stammen när viden kommer i byar med en bestämmd rytm. Vad beror detta på?

#2 Om man röntgar sin bröstkorg, och strålarna går förbi paralella ben, kommer då revbenen fungera som ett gitter för röntgenstrålarna? kommer de isåfall att påverka bilden något?

1. Om du tillför energi i samma frekvens som systemets egenfrekvens kommer amplituden (om vi bortser från motstånd) gå mot oändligheten. I trädet finns självklart motstånd, men amplituden på svängningen och därmed krafterna i trädet ökar avsevärt vid just egenfrekvensen. Du kan jämföra det med att putta på en gunga, om man puttar före gungan kommit till ändläget kommer den ju stanna.

2. Jag är inte helt säker, men jag tror inte det borde hända något. Röntgenvåglängder är otroligt små, och för att få diffraktion mellan benen skall avståndet mellan benen vara i samma storleksklass som våglängden.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Krr_Lee
en enkel uppgift men jag kommer inte på den just nu...

1/56=1/2x+1/x

skriv gärna med en förklaring till hur man kommer fram till svaret
tack på förhand

Förläng 1/x med 2, så at det blir 2/2x , då kan du skriva högerledet med gemensam nämnare. Det blir då 1/56 = 3/2x , där x då blir 84 om man löser ut det.

Av Tmi

I menyn Tools finns 'Font'.

Av Tmi

Jag har ett diagram med "Relativt ljudtryck" som funktion av en vinkel (vinkeln ändras varpå två högtalare interferrerar). I vinkeln 0 grader har vi ett huvudmaxima. Jag vet både hur jag räknar ut avståndet mellan de två högtalarna samt diametrarna på dem (det är ju bara att läsa av interferrens- samt böjningsmönster), men en sak blev jag fundersam på. Fråga a är nämligen; Svänger högtalarna i fas? Jag tycker att det borde vara i motfas (om det relativa ljudtrycket är maximalt måste de ju skilja sig maximalt från varandra, vilket borde ge en motfas), men samtidigt uppstår då en följdfråga; borde inte interferrensformlerna kräva modifiering då? Intensiteten är väl maximal där tryckändringen är maximal (där partikelutslaget är minimal). Kan jag lösa det genom att sätta centralmaximanivån på relativa ljudtrycvkets första minima?

EDIT: Frågade min föreläsare om frågan, och jag hade visst missuppfattat diagrammet. Relativt ljudtryck har inget med skillnaden mellan högtalarna att göra, utan helt enkelt det ljudtryck mikrofonen registrerar. Därmed är högtalarna självklart i fas.

Av Tmi

Även här i Lund märker man en "nersegning" under vissa tider. För något år sedan gick det så långt att alla p2p-program förbjöds (avstängning utan varning om jag förstått det rätt). Så nu är det endast tillåtet att vara på en enda intern LU-hub på DC. Kan tänka mig att det snabbat upp nätet mycket.

Av Tmi

Som jag skrev i någon annan liknande tråd så har jag på datorn dygnet rumt eftersom den dels inte stör mig (tystnad stör mig dock), dels betalar jag ingen el, och dels "släcker" den egna datorns musik ut andra korridorares ev. nattliga ljud.

Av Tmi

24/7. Dels ingår el i hyran, och dels gillar jag att somna till musik (vilket dessutom överröstar ev. korridorskamraters fotsteg).

Av Tmi

Ungefär samma sak hände för mig. När mitt internetuttag blev aktiverat fick jag troligtvis direkt blaster (hade inte någon brandvägg eller något på för tillfället eftersom jag inte visste att jag blivit uppkopplad). Eftersom jag sitter på universitetetsnät där hemma blockeras alla uttag med datorer infekterade av t.ex. blaster, för att nätet inte ska överbelastas. M.a.o förlorade jag min uppkoppling direkt, och får nu vänta tills nästa gång IP:n delas ut (troligtvis natten till lördag).

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hedis
y = x^(-kx)
k > 0

Vilken är funktionens högsta värde? Alltså när y är som störst.

Inte helt hundra på det här, men:

y = x^(-kx) = (x^x)^(-k)

Kedjeregeln ger att derivatan är y' = -k(x^x)^(-k-1) * den inre derivatan (f'(x^x))

Man får ändra bas i x^x. Vi vet att e^lnx = x , och kan då skriva om x^x till (e^lnx)^x = e^(x*lnx). Deriverar vi det får vi (tror jag) e^(x*lnx) * (1+lnx). Stoppar vi in det i ovanstående ekvation får vi

y' = -k(x^x)^(-k-1) * e^(x*lnx)*(1+lnx)

Den sista parentesen är den enda som kan bli 0, vilket det blir då lnx = -1

lnx = -1
e^lnx = x
e^-1 = 1/e

vilket ger x = 1/e

Detta verkar även stämma om man testar det i ekvationen. Men dock är jag så pass trött nu så jag misstänker att jag säkert skrivit/räknat fel nånstans, så nån kan ju kontrollera.

EDIT: Råkade innan skriva inlägget med brorsans konto (är vid hans dator nu), ifall ni undrar varför inlägget försvann och kom tillbaka

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klabbe
Mera förkortningsproblem...

(1/a^2 - 1/b^2)/(1/a + 1/b)

Skriv om det till (a^-2 - b^-2)/ (a^-1 + b^-1), det ger

( a^-1 + b^-1 )( a^-1 - b^-1 ) / ( a^-1 + b^-1 ), vilket ger

a^-1 - b^-1 =

1/a - 1/b

edit: tog bort lite överflödiga parenteser.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klabbe
(a^3 - 4a)/(2a^2 + 8a + 8)

hm =/

(a^3 - 4a) / (2a^2 + 8a + 8) =

a(a+2)(a-2) / 2(a+2)^2 =

a(a-2) / 2(a+2)