Inlägg

Inlägg som kaptenperre har skrivit i forumet
Av kaptenperre

Jag brukar ofta skriva "Säljer till den som betalar först" ifall det är något till ett fast pris som säljs. Det har hänt många gånger att någon säjer att de vill köpa och kan hämta i morgon kväll. Sen dyker de aldrig upp och jag har då hunnit säga till andra att en köpare är på gång och att jag återkommer om det inte blir av. Då blir det en massa meddelanden och strul.

Sen jag började med detta så har flera betalat innan de sett varan ifall de ska hämta på plats. Väldigt smidigt, då är det helt okej att det dröjer några dagar innan de hämtar varan.

Av kaptenperre

Heroes 3 har man många fina minnen från Jag har kört det ett par vändor senaste tio åren med. Här är ett par maps om någon vill testa på riktiga utmaningar! De är balanserade och små så man inte behöver spela flera dagar. Däremot väldigt svåra så varje beslut är viktigt.
https://ufile.io/4oq65aq7

Jag tror att jag kört igenom och klarat alla solo och är man två/fler och samarbetar blir det förstås lättare. Eller om det känns för svårt så kör på lättare än "Impossible" som de är gjorda för.

Av kaptenperre

Ja överklocka (en del) känns väldigt värt. Det brukar finnas rätt stor marginal så om du inte höjer spänningen och klockar en del sänks inte livslängden. Att höja spänningen en del sänker inte livslängden mycket.

Du kan t.ex. använda MSI afterburner för att sköta överklockningen. Passa gärna på att klocka processorn med, och möjligen ram minnen.

Av kaptenperre

Jag ställde in ordentligt via bios nyligen. Jag kör 4st chassifläktar på ca 550 RPM i idle och CPU fläkten på ca 750 RPM. Nätagg/grafikkort 0 RPM. Datorn hörs mindre än kyl/frys/annat i lägenheten.

När jag spelar dras det upp (vid behov/när det blir för varmt) till ca 1200 RPM på CPU, 800 RPM chassifläktar och grafikkort kan dra upp till 1200+ RPM. Så vid spel låter den knappt då chassit är under skrivbordet och en del ljuddämpat. Väldigt smidigt att kunna ställa in i Bios/EUFI vid vilken temperatur allt ska börja varva upp och hur mycket.

Av kaptenperre

Jag har haft en liten dator för många år sedan och det är rätt trevligt Jag hade absolut satsat på en tredjeparts kylare till CPU, det blir ingen större extra kostnad och samtidigt kan du då köra datorn tystare.

Av kaptenperre
Skrivet av EnJoker:

FDM är fullt tillräckligt men om inte SLS eller MJF är mycket dyrare så blir det oftast snäppet bättre och snyggare saker.

Det gick på dryga tusenlappen på sidan jag länkade till tidigare, vilket känns för mycket. Jag har hittat https://www.treatstock.com/ nu och där finns billigare alternativ. 300 kr för flexible TPU, 250 kr för ABS, 200 kr för polyester PETG eller 200 kr PLA. Jag trodde inte det skulle vara så dyrt med 3d printade saker.

Av kaptenperre

Jag har en beställning på gång med magneter, ansiktsskydd i 2 olika tjocklekar som i paketet DjBeowolf tipsade om.

Vilket material bör man välja för 3d printen?

https://i.imgur.com/jotEEGa.png

Två olika val, vilken är bäst?
https://www.thingiverse.com/thing:4666466
https://www.thingiverse.com/thing:4700782

Av kaptenperre
Skrivet av vargeEEEEn:

Lukt hoppas jag på att slippa till stor del, dels då det sitter ett hyllplan mellan understa lådan och kattlådan och de övre tre lådorna sitter i en helt annan modul utan någon öppning mellan. Använder dessutom en silica gel-sand som är nästintill luktfri

Hur tar sig katterna in i din låda? Underifrån?

Det låter bra, mina lådor har en glipa in mot kanterna i byrån så en del lukt tar sig uppåt. Det tog kanske ett år eller två, men numera luktar allt där lite smått. Fläkten hjälpte och lukten märks inte mycket nu i lådorna ovanför åtminstone.

Jag sågade ut så hålet under blev lite större så går det fint att gå in där underifrån, samt tog bort halva underdelen av nedersta lådan.
https://i.imgur.com/FE9UaJM.jpg

Av kaptenperre
Skrivet av vargeEEEEn:

Tänkte visa en rätt trevlig lösning som jag knåpade ihop i somras:
https://i.imgur.com/l2ma5hK.png
Men hörru, det här är ju bara en IKEA-byrå... med ett hål?!
- But wait, there's more!
https://i.imgur.com/i0lgO63.png
Baserad på en IKEA PLATSA som jag varit lite kreativ när jag planerade och sen en kattlåda från Amazon med extra höga kanter. Funkar superbra!

Jag gjorde något liknande. Väldigt skönt att få undan kattlådan tycker jag. En nackdel är att det luktar i hela skåpet efter ett par års användning. Så man får tänka på vad som förvaras i lådorna. Jag installerade en liten fläkt nu nere vid kattlådan och då kommer lukten ut på ett bra sätt i lagom takt, utan att det luktar en massa i rummet.
(Andra lådan är vänd upp och ned så vår katt ska rymmas på sin toa)

https://i.imgur.com/vdJ416X.jpg

https://i.imgur.com/mab2H3O.jpg

Av kaptenperre

Jag gjorde samma miss, fast med andra minneshastigheter. Kör den hastighet som moderkortet stödjer och sänk timings som föreslagits. Då får du ändå nyttja de lite bättre minnena en del jämfört med några random 2933 Mhz minnen.

Av kaptenperre

Halv Vsync möjligt?

Jag har en 144 Hz skärm i 1440p och ett AMD 6800 grafikkort. Inga fancy saker som Freesync på skärmen. Jag spelar just nu Satisfactory och ställer gärna upp view distance ordentligt och en del annat och FPS går från ca 60 till ca 180 beroende på var jag befinner mig.

Fråga: Går det att ställa in halv Vsync, så det syncas i 77 FPS? Då kommer det fungerar nästan hela tiden tänker jag.

Av kaptenperre

Tack, många bra tips är. Jag börjar nu med att ta bort partitionen i Diskhanteraren och skapa en ny. Då valde jag ej snabbformattering. Nu kör den på i bra tempo, upp emot 200 MB/s. Så det bör bli klart på 5-8 timmar ca.

Om disken skulle fungera bra efter det, behöver jag skriva "dd" på hela disken ändå? Nu vet jag inte än hur den kommer bete sig, men det ser lovande ut att den kör på i närmare 200 MB/s vid formateringen tänker jag. Tidigare kunde en bildfil på 10-20 MB ta lång tid att öppna.

Jag har backup i molnet, så all data är säker.

Av kaptenperre

Jag ska testa byta SATA kabeln senare, det kanske kan hjälpa. SMART värdena ser bra ut tänker jag? Det känns märkligt:
https://ibb.co/spSsLNk

Av kaptenperre

Hårddisk nästan paj, vad göra?

Jag har backup, så datan är säker. Men en hårddisk går otroligt långsamt. 3,5 " 4 TB. Det kan ta 20 sekunder att öppna en bildfil. Kan det hjälpa att formatera den, eller är det bara att kasta?

Jag testade köra ett program nu som heter EaseUS partition och när den genomsöker disken verkar det ta ca 5 dygn, så jag tänker avbryta. Allt går långsamt och det påverkar även uppstart av datorn ibland när Windows vill felsöka disken. Jag har systemet installerat på en annan (m.2) disk.

Av kaptenperre
Skrivet av KingCobra:

Det är det som verkligen är konstigt. Mitt referenskorts kylare har inga problem att kyla GPUn och det är verkligen inte stort. Det är garanterat inte lika tyst som det på Nitro....men det är inte extremt högljutt heller. Det märks endast av vid full load i CP2077 än så länge. Referenskylaren är så liten att den enkelt får plats i ett Ghost chassie Mini Itx.
Behövs verkligen dessa "pråmar" till kylare på rx 6800...

Behövs är väl en definitionsfråga jag gillar riktigt tysta datorer, även när man spelar. Men nu råkade det vara den här modellen jag fick tag på först så det var mer en slump. Inte fel att kunna klocka upp och ändå ha nära ljudlöst.

Av kaptenperre
Skrivet av Falistar:

Det börjar närmar sig slutet för mig vad gäller pc-spelande och byggande, en hobby jag haft i närmare 30år, jag kan inte motivera att lägga en halv månadslön på enbart ett grafikkort, samt hantering och lansering har helt enkelt blivit en riktigt trist historia.

Håller med "slusk", numera kan man spela de flesta spel på en dator med rätt gammal hårdvara. Så det är inget krav att ha det senaste. En begagnad komplett dator för 5000 kr räcker fint till det mesta.

Jag har själv nyss fått hem 6800 Nitro+ och håller med helt och hållet om ljudnivån. Otroligt tyst, även vid klockning och max belastning. Jag valde ändå att stanna på 2400 Mhz och undervolta lite lätt samtidigt. Samt kör minnena i tighta timings då det ska ge en hel del som jag förstått, istället för att höja frekvensen märkvärt på dem.

Men två till nackdelar: Dålig prestanda i ray tracing och otroligt långt/stort kort åt alla håll. Det rymdes precis på håret i mitt chassi som ändå är rätt stort. Skulle det inte gått in hade jag plockat bort en del av hårddiskracket och löst det, men jag blev förvånad över storleken.

Av kaptenperre

Ja AMD verkar vara bättre alternativ förutom att de är så svåra att få tag på just nu. Nedsatt pris samt tillgänglighet gjorde att jag körde på 10600k, annars hade jag valt AMD.

Av kaptenperre

Med en snart 7 år gammal CPU och övriga delar skulle jag satsa på en ny dator. Kanske en begagnad här från marknaden? Endast uppgradering av GPU kommer förstås hjälpa annars.

Av kaptenperre

Jag köpte nyss en 10600k för strax under 2000 kr på black friday. Det är mellandagsrea nu strax så kanske den hamnar på det priset igen då? Riktigt prisvärd tycker jag kring det priset. Klockar väldigt lätt till 5 Ghz med en okej kylare utan att behöva dra upp spänningen så högt och utan högt ljud från fläktar.

Köpte då även 4400 Mhz minnen som jag kör i 4000 Mhz CL17 på lite lägre spänning pga att moderkortet inte klarade högre. Jag har inte full koll där, men det spelar roll om du kör 1, 2 eller 4 minnen samt om vardera minne är dubbelsidigt eller enkelsidigt. Bra att kolla, men ska du köra på 3200 Mhz bör det inte spela någon roll. Jag valde ett Z490 moderkort som var rätt bra pris på men har bra omdömen med.

Vad jag vet ska det fungera fint med ett 3070 kort utan att flaska en massa. Jag går i samma tankar, även om jag inte fått tag på grafikkortet än tyvärr.

Av kaptenperre

Vad jag kan se: "SATA-600 / PCIe 3.0 -kontakter: 1 x M.2"

Så det ska alltså fungera fint. Nu är det inte jättestor skillnad på en snabb vanlig SSD och en medel m.2 disk i vanlig användning. Men då de kostar ungefär lika så skulle jag köra på m.2 som du tänkte. Jag kör själv det med.