Inlägg

Inlägg som reflux har skrivit i forumet
Av reflux

Någon som sett ett premiärerbjudande på Mario Strikers: Battle League Football?

Av reflux

Om du använder Facebook kan jag varmt rekommendera att gå med i gruppen:
Retrodatorer köpes/säljes/bytes (C64, ZX, Amiga, Atari, MSX, MS-DOS mfl)

Där kan du både få en prisuppskattning och sälja till rätt målgrupp. Eller Tradera där priserna tydligen kan bli rätt galna.

Av reflux

Träskpunkaren Onkel, aka Bajsmannen (ja, originalet) , i jeanskortbyxor och jeansväst och med en kasse öl i handen på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg.

Av reflux
Skrivet av MrAdde:

Men du ska väl använda mus på skärmen? Tycker det räcker med att dra musen över skärmen och se den hacka fram med 16 ms mellan varje bild för att få kalla kårar längsmed hela ryggraden.

Tur att du inte jobbar inom content creation. Få, om ens några, färgäkta skärmar (på riktigt, inte bara 99% av aRGB på pappret) stödjer över 60Hz. Det är helt enkelt inget man bryr sig om.

Av reflux
Skrivet av Ford Prefect:

Skulle vara intressant att få en jämförelse med en arbetsstation för motsvarande peng från Intel eller AMD. Om ljudnivån och effektuttaget inte är högprioriterade så känns det som att man borde kunna fixa något betydligt bättre för den pengen. Är det videoeditering som är på agendan så kan man nog få motsvarande/bättre prestanda för halva priset (om man skiter i ljud och värmeutveckling). Gissar att folk som köper Apple inte går all-in på prestanda per krona dock

https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-...

https://www.tomshardware.com/news/apple-m1-max-benchmarked-in...

Det många missar/inte känner till är hur mycket prestandan varierar med vilka codecs du arbetar med.

Det är inte ovanligt att middle/high-end kameror arbetar med 10-bitars codecs med 4:2:2 chromsampling och komprimeras till H.265/HEVC Long-GOP. Sitter du då med en fullspeccad Premiere Pro-arbetsstation med en Ryzen/Threadripper och Nvidia RTX-kort riskerar du att tvingas arbeta med proxies då GPUn inte har stöd för att dekomprimera videon och CPUn måste lägga allt krut på det. En enkel i5-12700K med Intels senaste iGPU har bättre stöd för codecen och kommer att kännas betydligt rappare i det som betyder något, dvs tidslinjen.

Men, Apple har gått ett steg längre och har hårdvarudekomprimering av de flesta förekommande hårt komprimerade och krävande varianterna av H.264/H.265, och framför allt, Apples egna Prores. Därmed kan du sitta och bolla med tung video på förhållandevis klena burkar så länge hårdvaran stödjer det.

Vet man vilket arbetsflöde och codecs man arbetar med går det ganska snabbt att avgöra om M1 är rätt väg att gå eller ej. Arbetar man med andra RAW-format än Prores RAW kanske inte alls prestandan är lika fantastisk, och redigering av AV-1 material (varför man nu skulle) går förmodligen betydligt snabbare på Intel och Nvidia-hårdvara.

Men samtidigt, om nu singeltrådsprestandan är så pass bra och bandbredden så stor i dessa maskiner, spelar det kanske ingen roll vilket stöd som finns i hårdvaran, förmodligen är datorerna bra snabba vad man än kastar på dem. Om något så är det Nvidia och AMD som ligger efter på GPU-sidan när det gäller videobiten och till nästa generation måste Nvidia ha löst det med stöd för fler format.

Det negativa är att Apples implementeringar inte alltid är helt klockrena. Det finns gott om rapporter om glitchar både i encoding och decoding och när det sitter i hårdvaran, vem vet om det går patcha bort? En M1-laptop som flyger fram med H.264-video är betydligt beskedligare när du kopplar på 2-passkompression som helt utförs av CPU, eller tvingas välja en mjukvarubaserad H.265 för att Apples encoder ger glitchar vid export från ditt favoritprogram.

Det som verkligen borde testas, snarare än just export av video, är prestanda vid colour grading, brusreducering av video, uppskalning och export till codecs som inte har hårdvarustöd. DÄR får man en indikation på hur pass väl systemet presterar (och i Mac Studios fall, förmodligen riktigt bra).

Av reflux

Foton och mer komplexa montage; Photoshop/Camera RAW, men även Xnview MP för batchkonverteringar, Affinity Photo för HEIF/HEIC-bilder som Photoshop inte kan öppna, men även Techsmit SnagIt för allt relaterat till skärmbilder för instruktioner etc.

Av reflux

Testa https://www.xnview.com/en/xnviewmp/
Gratis för privatpersoner, både Windows och Linux (och MacOS). Det har en central databasfil för metadata och filterkategorier, och en seperat för thumbnails (om man vill). Läser de flesta filformat, även video. Ja, det har en massa funktioner för att ändra i bilder men du får väl helt enkelt låta bli att använda dem, jag har kört det i åratal utan att det har fuckat upp något.

Av reflux

Silicon Graphics-tangentbord från 1996/97. Caps Lock är omprogrammerad till Windows-tangent och det kommer förmodligen att överleva mig och eventuella kärnvapenkrig.

Av reflux

Brukar inte DAWs och instrumentpluggar föredra Intel framför AMD? Det har varit så tidigare i af, och latenserna var dessutom lägre. Jag hade nog satsat på ett bygge med i7-12700K för att få maximal singeltrådsprestanda och kompatibilitet.

Av reflux

Om du arbetar med komprimerat källmaterial, typ H.264 och H.265-filer, i synnerhet om du använder 10-bitars färgformat med 4:2:2-sampling eller Long GOP-format från systemkameror/actionkameror/drönare så hade jag skippat AMD och alla gånger gått på nya Intel-plattformen. Både Premiere Pro och Davinvi Resolve kan använda Intels integrerade GPU för att dekoda videoformat som Nvidias GPUer inte klarar (finns t ex inte hårdvarustöd för decoding av 10-bitars 4:2:2 i Nvidias nuvarande GPUer) och du avlastar dels CPUs men frigör även Nvidia GPUn för annat som effekter/transformationer och encoding vid rendering.

Om ditt mål är att slippa skapa proxies borde det inte vara mycket att fundera på.

Puget Labs tester visar detta väldigt tydligt:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Premiere-Pro...

Av reflux
Skrivet av emeens:

Är det inte en"displayport over USB type-C"?
Isåfall bör en USB-C till displayport fungera.

Jo, om skärmen stödjer det. Var ju inte så många detaljer i TS...

Av reflux

Inte säker på att jag förstår frågan, men två skärmar via DP från dockan (och om så krävs, DP -> HDMI-adapter) och sista skärmen via den USB-C som är märkt med en DP-symbol. En enkel USB-C -> HDMI-adapter borde räcka för den.

Av reflux

Tror du måste gå vägen via en adapter som får din telefon att fatta tillbehöret, typ: https://www.apple.com/shop/product/MD821AM/A/lightning-to-usb...
och göra USB-C till USB-A.

Om ens det.

Av reflux
Skrivet av Chromatic:

Min första tanke var kanske att göra något sorts privat album på facebook? Har någon testat det?

Om du vill köra den vägen; skapa en privat grupp och bjud in dina släktingar och ladda upp bilderna i gruppen. Supersmidigt men det är Facebook och bilderna komprimeras rätt hårt. Enkelt sätt att hålla kontakt och koll på vem som gör vad dock.

Av reflux
Skrivet av MacAllan:

Om någon missat det så har "The Book of Boba Fett" kommit med första avsnittet.

Såg ett halvt, det får räcka där. Vill jag se taffliga slagsmål och "fräck" parkour kan jag kolla på gamla Xena-avsnitt. #intemittStarWars

Av reflux
Skrivet av solitary47:

Vilken lösning kan jag använda, skulle ett 5.1 system eller en soundbar tillsammans med en mic fungera utan att störa mina medspelare?

Det är ju inte högtalarna utan mikrofonen som blir ett problem då du inte vill orsaka rundgång med det ljud som kommer ut i högtalarna.

Funderar på hur bra Nvidias RTX Voice skulle fungera tillsammans med en närupptagande, helst dynamisk eller cardoid headmic?
Dessa är ju gjorda för att bäras nära munnen och ignorerar bakgrundsljud.

T ex https://www.thomann.de/se/akg_c_520.htm eller https://www.thomann.de/se/audio_technica_pro8he.htm tillsammans med ett bra ljudkort som ett Scarlett Solo https://www.thomann.de/se/focusrite_scarlett_solo_3rd_gen.htm

Det finns definitivt bättre headmics än så men allt är ju en fråga om hur mycket du är villig att lägga.

Av reflux
Skrivet av Mojo Nixon:

Mitt VLC verkar inte ha den flik Media som du menar (men jag hittade Konvertera/Strömma under Arkiv). Jag väljer profil "Anpassad" och sedan MP4/MOV, och under ljudkodek väljer jag MPEG 4 (AAC). Det fungerade inte att få med ljud innan jag valde den. När jag gjort allt det här så fungerar det faktiskt bra! Jag kan få över filmen till Imovie och det är inga störande flimmer.
Det konstiga är dock att den sparas som m4v? Gör inte jättemycket i sammanhanget förutom att datorn hela tiden vill öppna den i Apple TV när man ska se filen...

Ah, Arkiv vs Media är nog en Mac vs Windows-grej alternativt översättningen. I Windows-versionen finns inte AAC som standard men det kommer nog med Mac OS.

Bra att det löste sig enkelt och gratis!

Av reflux
Skrivet av Mojo Nixon:

Tack för svar!

Känner mig otroligt korkad nu eftersom jag skrivit mini-DV men det är VHS-C...
Så jag använder en adapter där jag sätter in bandet i VHS-kassett: Bild.

Ber om ursäkt! Ska prova ditt förslag om VLC! Tack!

Ingen fara, då fångar du ju redan på optimalt sätt, tänkte bara att det vore onödigt komplicerat om det verkligen var Mini-DV

Hoppas att det löser sig med VLC, annars får du nog testa att göra konverteringen på en Windows-dator eftersom det verkar som nån Windows-codec som är ovanlig i Mac OS. Om du ser tunna ränder i din video, tänk på att köra nån deinterlace i ditt redigeringsprogram.

Av reflux
Skrivet av Mojo Nixon:

Efter att igår ha provat att föra över första mini DV-filmen från VHS till min Mac så verkade det faktiskt fungera rätt bra.

Nu till saken: Moviesavern skickar över filerna i .avi. Dessa går ju inte att använda i någon form av editeringsprogram. När jag visar filmerna i VLC (som .avi) fungerar de okej.

Jag blev lite fundersam. Har du Mini DV-kasetter och vill föra över dem till din Mac? Då borde du egentligen använda en Firewire-lösning som kopierar det digitala innehållet från banden till din dator utan kvalitetsförlust. Det skulle bli MYCKET bättre än Plexgear-lösningen där du förlorar flera kvalitetssteg, och betydligt enklare att redigera.

Typ så här: https://www.youtube.com/watch?v=9L5aaoES1i0

Men gällande dina AVI-filer, om de fungerar i VLC kan du konvertera till MP4 direkt i VLC.
Gå in under menyn Media (ja, vi kör på svenska på jobbet), sen Konvertera/Spara.
Lägg till de filer du vill konvertera, klicka på Konvertera/spara igen och välj vilken filtyp/profil du vill spara ut till, t ex Youtube HD nånting.

Kryssa i Avfläta (Deinterlace) också eftersom du fångat sammanflätad/interlaced video.

Då borde du få filmer som du kan använda för vidare redigering.

Men jag rekommenderar verkligen att fånga mini-DV på "korrekt" sätt via Firewire, skillnaden är enorm.

Av reflux

Ser det inte heller, oavsett om jag är inloggad eller ej.