Inlägg

Inlägg som reflux har skrivit i forumet
Av reflux
Skrivet av anon315148:

@bjorn_m_eriksson Detta är basmodellen med 8 GB RAM. Helt galet! Glad att jag inväntande Apple Silicon. Blir helt klart en Mac mini när det är dags.

Anledningen till varför det går så otroligt mjukt är ju helt klart decodern/encodern, inte att CPUn i sig självt är så snabb, och att Final Cut verkligen kan utnyttja den på ett korrekt sätt. Jag menar, ingen blir väl särskilt imponerad över att deras telefon kan spela upp video som den också har filmat? Det är snarare så att andra redigeringsprogram borde skämmas över att de är så dåliga på att hantera den här typen av codecs, men det är ju samtidigt klart svårare när man måste optimera ex Premiere Pro eller Resolve för flera olika generationer av Quick Sync, Nvdec och AMDs motsvarigheter.

För mina kollegor som till 99% klipper video filmad med iPhones hade den här varit grym. De kommer gråta blod över att vi är låsa till kassa Windows-datorer

Av reflux
Skrivet av roo:

Rätt säker på att en sådan kabel inte existerar tyvärr

https://www.amazon.com/Optic-48Gbps-Dynamic-Vision-HDCP2-2/dp...

Av reflux
Skrivet av ThomasLidstrom:

500 USD för 4 GV VRAM...
Har Nvidia ingen skamgräns?
Tror detta tilltag till och med imponerar Apple...

Stöd för NVlink också. Folk som köpt det här kortet för att bara spela spel borde funderat på om de verkligen tillhör målgruppen. Jag ser 3090 som ett workstationkort, främst avsett för folk som verkligen behöver det extra minnet, NVlink och kör 8K videoredigering, GPU-accelererad 3D-rendering osv. Då är kostnaden småpotatis i sammanhanget.

Av reflux
Skrivet av Giraff_Truck:

Mina frågor till er kunniga är;
1. Vad för moderkort bör jag ha till det här?
2. Kommer dessa delar fungera ihop om något datorgeni väljer ut rätt moderkort? Behöver jag byta ut något?

Har du kollat på Gigabytes blower-modell, 3090 Turbo? Eftersom det blåser ut luften baktill är det inte alls lika tjockt och bättre lämpat för en multi-gpu setup, i synnerhet om du ändå kan ha korten en bit från varandra.
https://www.inet.se/produkt/5411780/gigabyte-geforce-rtx-3090...

Amerikanska workstationbyggarna Puget Systems använder dessa kort i sina workstations, med upp till tre kort i varje:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Quad-GeForce-RTX-3...

Av reflux
Skrivet av anon34443:

Om du inte ska spela är verkligen 3090 det bästa för ditt mål?

Vad skulle man ANNARS ha 3090 till? Det är ju för den här typen av applikationer som det verkligen ger nytta med det extra minnet och bandbredden och är värt att betala skillnaden mot ett 3080. Det är snarare spelare som borde fråga sig om de har nytta av ett 3090...

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Redshift-3-0---NVI...
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Quad-GeForce-RTX-3...

Av reflux
Skrivet av Samsung:

Finns det ens kommersiellt tillgängliga 32GB-stickor som är DR? Tror mer på 4x16Gb i ett kit och skippa överklockning - med andra ord köpa rätt hastighet från början.

Detta verkar vara dual rank och borde väl funka med en 5900X/5950X på ett X570?

https://www.proshop.se/RAM/Crucial-Ballistix-DDR4-3600-C16-DC...

Av reflux
Skrivet av fortnitepappa:

AOC 24g2u

Säljaren tyckte att jag skulle satsa på Dell då det enl honom var ett bättre märke än AOC.

Jag hade alla gånger tagit AOC-skärmen! IPS-panel mot Dellens TN-panel med sämre färger.
AOC är dessutom ett etablerat märke, delar ofta komponenter med Philips. Vi har ett par tusen AOC-skärmar på jobbet, sällan problem med dem.
Gott om positiva recensioner här: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?e=5192456

Av reflux

Så, om man vill ha 64GB då, vad ska man kolla efter för 2x32GB-kits? Några förslag?

Behöver absolut inte vara fancy med RGB eller extrema kylflänsar, hellre mer lågprofil för att få plats under min NH-14D . Datorn ska vara workstation + lite spel snarare än renodlad speldator.

Av reflux
Skrivet av DEADushka:

Det var samma fynd häromdagen. Blev så ledsen att jag inte hunnit. Men nu slog jag till den (dock från tysk amazon, då priset blev nån krona billigare)! Känns som väldigt bra fynd! För referens - https://www.sweclockers.com/test/28732-lg-ultragear-27gl850-f...
och https://www.youtube.com/watch?v=rVd3LX2DCCQ

Samma här, missade igår för att internet låg nere på jobbet under ett par timmar, och var på jakt efter just den skärmen till dotterns och hennes sambos nybyggen. Stort tack till @Trunkarn

Av reflux

Kommer absolut vaccinera mig när tillgälle ges. Vill gärna kunna umgås med mina +75 åriga föräldrar, och min sambo har precis legat i respirator i nästan tre veckor och kommer under lång tid framöver att tillhöra en riskgrupp som helt enkelt inte klarar påfrestningen med Covid-19. Jag vaccinerar mig inte för min egen skull, utan för andras.

Av reflux
Skrivet av anon301768:

se bara på svin influensan där massor med människor fick problem som dom fått leva med resten av livet.

Jag fick bieffekter av svininfluensan som jag får leva med resten av livet (sjukskriven i åtta månader och permanenta nervskador) så jag önskar att jag tagit vaccinet.

Av reflux

Vi plockar in first line-tekniker utan direkt supportbakgrund så länge de har någon form av IT-utbildning eller bakgrund och rätt inställning till support. Det är inte ofta vi anställer direkt dock, precis som många andra större företag/myndigheter avropar vi supportpersonal via konsultbolag som levererar personal över hela landet. Jag skulle rekommendera dig att anmäla dig hos ett gäng konsultbolag så kommer du att finnas i deras register när kunder söker personal till platser som du skulle kunna vara aktuell för. Ge inte upp, vill du jobba med sånt här kommer det att finnas öppningar. Vi tar mycket hellre in personal i din ålder än kids direkt från gymnasiet.

Av reflux
Av reflux

Om man vill nörda ner sig i VARFÖR XH95 inte stödjer HDMI 2.1 full ut, men XH90 gör det, så rekommenderar jag följande läsning som går igenom vilka kompotentval Sony har gjort och hur det påverkar funktionaliteten:
https://www.reddit.com/r/bravia/comments/itbjh7/the_truth_abo...

Av reflux
Skrivet av Teddis:

Ok kan vara begränsning i Adobe Media Encoder eller något, men jag märker att alla utom en faller tillbaka på software om jag sätter upp att den ska göra 4 samtidiga encodes. GTX 1660 Ti (som skulle vara baseline för att få tillgång till Turings nya NVENC) sitter i den burken.

Ok, det kan jag inte förklara men som sagt, det ska gå att låsa upp med lite patchande av drivrutinerna.
https://github.com/keylase/nvidia-patch/blob/master/win/

Av reflux
Skrivet av Teddis:

Gör de ett videokodningskort som adopteras av lättillgängliga produkter såsom Adobe så låter det intressant. Har en maskin som ska spotta ut massa h264 hela tiden och gärna 4+ samtidigt. Nvidias problem här är att iaf konsumentkorten, om än snabba och med fint resultat, bara tillåter en encode åt gången.

Nja. Nvidia tillåter tre samtidiga NVENC-sessioner även på konsumentkorten.

Men ja, förmodligen kommer ex Adobe-programmen att direkt kunna utnyttja det här kortet både för decoding och encoding, men mest intressant är ju att se vilken kvalitét Intels encoder håller i den här generationen. Den äldre Quick Syncen är ju inte mycket att hurra för i jämförelse med Nvidias Turing/Ampere-encoder.

Av reflux
Skrivet av wiloh:

Jag har länga funderat på att uppgradera endast min CPU och Moderkort och hittade idag en deal för en 3900X för exakt 4k. Därpå ett B550 för 1750kr.

Och minne hoppas jag? Du har inte skrivit något om det men du kan inte använda ditt gamla DDR3-minne till det nya moderkortet.

Av reflux

Min ungdomscrush Linda Blair (mest känd från Exorcisten / Exorcisten 2) gjorde ju ett gäng med våldsamma revenge- och fängelsefilmer på 80-talet. Snacka om typecasting

https://www.imdb.com/title/tt0088044/
https://www.imdb.com/title/tt0085318/
https://www.imdb.com/title/tt0089892/
https://www.imdb.com/title/tt0089964/
https://www.imdb.com/title/tt0093627

Av reflux

En spännande sak med Intels nya chip är att de stödjer hårdvarudekodning av betydligt fler videoformat än Nvidia och AMD. Ett exempel är 8-/10-bitars video sparad med chroma subsampling 4:2:2 vilket allt fler semi/professionella videokameror använder tillsammans med H.264 eller HEVC-codec i höga bithastigheter. Det är väldigt tungt för en CPU att dekoda i realtid, vilket leder till att man i många fall måste transkodera videon till enklare format/skapa proxies innan man kan redigera den med vettig prestanda.

Förhoppningsvis kommer program som Adobe Premiere Pro och Davinci Resolve kunna utnyttja billiga kort med Xe Max för att dekoda video tillsammans med befintlig dGPU med CUDA/OpenCL för effekter/transformationer. Ska även bli kul att se om Intel hunnit ifatt Nvidias senaste generation H.264/HEVC-encoder rent kvalitetsmässigt.

Av reflux
Skrivet av Jaappee:

Tack för svar!
Programmen jag främst jobbar i är Adobe premiere och Davinci Resolve.

Och angående upplösningar så antingen i 4K och 2K (aldrig högre än 4K!).

Codex är främst Apple Prores 4444, samt ARRIRAW och bildsekvenser i cinema-dng format.

Kameror jag arbetar med är i princip bara ARRI alexa, som spottar ur sig prores4444 eller ARRIRAW. Men ska också börja jobba med en kamera som heter Freefly Wave, den spelar in i ett format de kallar "Compressed Bayer RAW".

Ok.
Prores 4444 och olika RAW-format kommer att må bättre av en CPU med många trådar, t ex AMDs kommande 5950X snarare än hårt komprimerade H.264/HEVC-format som har större nytta av GPU-acceleration. Den största nackdelen med den äldre 3950X var den något lägre singeltrådsprestandan jämfört med Intels i9, men det verkar den nya generationen lösa. Rent allmänt är Resolve bättre på att utnyttja hårdvaran men 2021-versionen av Premiere Pro har även den bättre stöd både för RAW-format och GPU-acceleration.

Jag kan nog inte säga exakt vilka produkter du ska ha, men med den här typen av tung media tror jag att du ska höja din budget en smula. Det kan nog bli aktuellt att arbeta med proxies i vissa fall, men med den här datorn är det ju en enkelt match.

CPU: AMD 5900X eller 5950X. Står du i valet och kvalet så skulle jag välja en 5950X, just baserat på de codecs du kommer att använda.
Moderkort: X570-baserat, gärna med möjlighet att stycka upp PCIe-banorna i x8/x8 så att du kan köra grafikkort + instickskort för fler NVMe SSDs och få full PCIe 4.0 x4-hastighet på dem, alternativt dubbla GPUs för Resolve
RAM: 64GB, helst i två 32GB-stickor så att du kan bygga ut till 128GB senare
GPU: Nvidia. Här är lite svårt eftersom det inte är släppt så många modeller ännu, men precis som sKRUVARN skrev, ett RTX 3070 borde vara en sweet spot för både Premiere Pro och Resolve, så länge du inte kommer att köra väldigt mycket tunga de-noise effekter etc i Resolve, då kan det finnas en vits med att gå upp högre. Skulle i dagsläget inte rekommendera AMDs GPUer för just detta ändamål.
Diskar: En vanlig SSD som system/programdisk, en eller två M.2 NVMe-diskar för media/cache. Det kan finnas en vits med att ha en disk för export också, men vinsten är ganska liten och en vanlig SSD funkar bra.