Inlägg

Inlägg som Forser har skrivit i forumet
Av Forser

Skaffade mig ett LSI SAS RAID-kontroller PCIe LP SAS9211-8i, som jag ställde om till IT-Mode och kör passthrough på till TrueNas VM, funkar bra.

Kör Harddrive Burn-in just nu, Färdig med 3 pass av Badblocks snart, så bara 1 till pass med badblocks för sedan en Smart Test Long/Extended innan diskarna blir använda i NAS:en.

Av Forser

Tanken är att ersätta nuvarande switchar och sådant med nyare utrustning.

Fick t.ex tips om följande setup på Reddit :

Nedre våningen -
TP-Link ER7212PC Router with built-in 8x GBE POE Switch and Omada SDN Controller
EAP650-V2 POE AX5400 wireless access point

Övervåningen -
TP-Link TL-SX3008F 8-Port SFP+ switch
As many GBE and/or 10GBE of SFP+ modules as desired (1x GBE needed for the EAP)
EAP650-V2 POE AX5400 wireless access point with POE injector

Och om jag inte vill ersätta Zyxel Routern med TP-Link ER7212PC så rekommenderade dom en TL-SG2008-V3 med en TP-Link OC200 Omada SDN Controller.

Av Forser
Skrivet av Discharged:

Till trådstartaren: vilket behov är det du vill tillgodose genom att segmentera nätverket? Om du kan berätta lite mer så kan säkert jag eller någon annan ge dig mer konkreta tips.

Pysslar med Self-Hosting och vill dela på nätverket för hemmet och self-hosting.
Plus för att lära mig mer om diverse IT är kul, särskilt då jag är utvecklare men gillar även att pyssla med administration och vill bara förbättra mig personlig på det.

Av Forser

Kommer nog skippa det gråa helt då täckning ifrån Zyxel routern täcker hela lägenheten, så kommer köra en kabel ifrån gula direkt till gröna.

Av Forser

Uppdatering / Planering av nätverket hemma.

Hejsan alla,

Planerar på att göra om mitt nätverk hemma då det är rörigt idag och stöder inte konfiguration som t.ex VLAN och liknade.

Just nu kommer internet in via en router från Bahnhof, en Zyxel EX3600-T0.
Utöver det så har jag ett antal unmanaged switchar (Netgear GS105), en Asus RT-N66U i AP-Mode och en Netgear EX7000 i AP-Mode. Och utöver det så är det många kablar som går överallt som skulle behövas dras om.

Har ritat upp ett diagram för hur jag kan tänka mig det skulle se ut.
Den biten jag tror jag kan skippa är nätverksbiten i hallen så länge WIFI:n ger ut en tillräckligt stark signal som täcker nedre våningen.

https://i.imgur.com/CMWnAeq.png

Så det jag funderar över, vad för hårdvara / mjukvara ska jag fokusera på som ger mig möjligheten att konfigurera nätverket med VLAN och liknade.

Med en budget runt 5000-7000 kr (räknar inte kabel priset i detta)

Tack på förhand för alla förslag / tips / idéer.

Av Forser

Har inte kört Proxmox / Truenas tidigare utan som sagt, det är vad jag har blivit exponerade för mest när jag började grotta ner mig i det.

Vet inte om hur mycket resurser jag tjänar/förlorar på att köra TrueNAS som en VM, samma sak med Prestanda.

Om du har något att läsa om Proxmox som är intressant och kan ge mig info om att använda Proxmox som NAS (ZFS med sharing till andra vm's och liknade) utöver virtualization

Av Forser

Från vad jag läst och sett så är inte Truenas lika bra på virtualization då det är inte hypervisor som Proxmox.
Visst, jag kan ha fel men det är det jag har läst / sett.

Flesta guider och liknade så är det oftast Proxmox med TrueNAS VM plus flera andra lxc / vm's i proxmox. Maskinen kommer användas mer än enbart en NAS, hade jag enbart haft fokus på att bygga en NAS, då hade jag kört Truenas Scale enbart.

Av Forser

Oh ja, Seperat backup är alltid viktig, helst en lokal backup och en extern backup.

Vart kan man läsa om Raidz expansion, då det är något som kanske tippar nålen lite mer emot Raidz2.

Av Forser

- Varför köra truenas när proxmox har ZFS inbyggt?

Utöver NAS funktionen som Truenas erbjuder så kommer jag använda Proxmox för att köra olika LXC / VM maskiner, därav det föll på proxmox med Truenas som en VM.

När det gäller Raidkontrollern är att jag flashar om den till IT-mode och använder den i passthrough till Truenas som en SAS till SATA kontroller för flera portar än att köra passthrough på moderkortets sata kontroller eller seperata diskar.

Av Forser

Pool Layout val i Truenas.

Så, snart dags för att bygga ihop min första NAS.
Hårdvara är redan valt och beställt vilket kan läsa här : Förslag på förbättringar / val av kompoenter för Proxmox med Truenas, Plex.

Enda som är ändrat ifrån posten är att det blev 6x12TB istället för 10TB och beställde även en UPS och LSI SAS kontroller.

Har läst en massa och tittat på videos och val av pool layout är inte det lättaste.

Dom valen som jag har är

1. 1 Raidz2 vdev med 6 diskar i en vdev
2. 2xRaidz1 vdevs med 3 diskar i vardera vdev
3. 3xMirror vdevs med 2 diskar i vardera vdev

Svårt att bestämma mig för vilken som ger mig mest mervärde, t.ex Raidz2 med 6 diskar ger bra reduans men därefter så är iops och reslivering värre medans två Raidz1 med två vdevs ger lite högre iops och snabbare reslivering medans tre mirrors är snabbast när det gäller resilvering då det inte hänger på alla andra diskarna på samma sätt, plus enklare att expandera en pool genom att bara lägga till två diskar i en ny vdev som läggs till poolen jämfört med 2 vdevs med Raidz1 då du behöver lägga 3 diskar i en ny vdev.

Hur har ni gjort med eran pool layout ?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Forser

Beställt,

Blev följande

Chassi : Fractal Design Define 7
CPU: AMD Ryzen 7 5700X
CPU Kylare: DeepCool AK400 Zero Dark Plus
Minne: 64GB Corsair DDR4 3600 Mhz Vengeance
PSU : Seasonic Focus GX 750W
Main Drive : 2 x Kingston Fury Renegade 1 TB NVMe (Rea så var inte värt det att köra 500 GB istället), kommer köra ZFS (Raid 1) för Proxmox och VMs
Moderkort : Asus TUF Gaming B550-Plus
Lagring : 6 x Toshiba N300 NAS 10TB
Kontrollerkort : Kort från Amazon som har ASM1064+JMB575 chip med stöd för 8 Sata diskar, Flera som kör den i kombination med antaligen Proxmox eller Trusnas.

Ska bli intressant att bygga.

Av Forser

När det gäller lagring så är det mest för att lagra allt på ett ställe (med någon seperat backup) och inte sprida ut allt på flera olika diskar på olika maskiner.

Kommer inte användas för lagring av installerade spel som laddas över nätverket och sådant utan mest ren lagring av foto, dokument, kod, musik, filmer och sådant.

Vet inte vilket är vettigast dock, många säger att använda en HBA där diskarna är anslutna till för att kunna göra en pass-through av dom till TrueNas, vet inte om det är något som funkar direkt emot moderkortets sata kontroller.

Av Forser
Skrivet av Neihada:

Läste på lite, verkar som att AMD har något som heter VCE som skall likna Intel QuickSync, men det verkar generellt som QuickSync är att föredra enligt en snabb sökning (värt att kolla upp mer kanske).

Till vilken grad du behöver transcoda videor, det beror ju på vilka enheter du spelar upp ifrån, videons ursprungskvalite, hur många enheter som spelar samtidigt. En 5700x klarar ju utan problem att transcoda en del. Men om en vill transcoda från 4k till flera enheter, då vet jag inte. Men quicksync ska ju tydligen göra sånt en breeze.

Vilken övrig belastning kommer du ha på den? Skulle det räcka med en intel i5 av senare generation? Då får du energieffektivitet och transcoding, utan att köra ett grafikkort vid sidan om.

Kommer nog inte transcoda så mycket video.

Det som kommer vara prio är lagring för sedan Plex eller liknade med fokus på Musik främst, därefter möjlighet för att köra Docker och Virtual Machines för diverse utveckling, säkerhetsövningar och liknade.

Finns nog mer jag skulle kunna tänka mig att göra men inte 100% säker på det.

Så förslag på Processor / Moderkort / Kylning för Intel som kan driva filserver och även hantera VM's (2+ maskiner minst aktiva).

Är osäker också på om Proxmox med Truenas och liknade är rätt väg att gå eller om Truenas har kapacitet att virtualisera och liknade. Vet att Proxmox är en hypervisor först och främst medans Truenas inte är det.

Såg även att man kan köra Snapraid och liknade i Ubuntu eller liknade.

Har erfarenhet av att köra Debian / Ubuntu så et inte om det är ett vettigt val eller ej.

Av Forser

Har ingen koll på integrerade GPU:er, Vet att både 5000 och 7000 serien har CPU:er med iGPU's men ingen koll på vad som rekommenderas.

Av Forser

Förslag på förbättringar / val av kompoenter för Proxmox med Truenas, Plex.

Hejsan.

Sitter och kollar på att bygga m in första Proxmox maskin som kommer köra Truenas, Plex och olika VM's.

Hårdvara som jag funderar på just nu är

Låda : Fractal Design Define 7
Huvuddisk : Crucial T500 1TB NVMe
CPU : Amd Ryzen 5700x
Kylare : DeepCool AK400 Zero Dark Plus
Minne : Corsair 64 GB (2x32GB) DDR 4 3600 Mhz
Moderkort: Asus TUF Gaming B550-Plus
PSU : Seasonic Focus GX 750W
Lagring : 5x10TB Western Digital Red Plus eller förslag.

Är det något jag saknar eller förslag på andra komponenter för att få ner priset en del.

För GPU så har jag en GTX 1080 som inte används så kan alltid använda den för GPU delen så därför behöver jag inte införskaffa det.

Tack på förhand.

Av Forser

Borde väl vara möjligt för AMD att släppa en ny CPU med tunnare IHS som inte har AM4 bakåtkompabilitet när det gäller kylare eller är det något som är för djupt rotat i deras design inkl third-party moderkort?

Av Forser
Skrivet av Jerkanftw:

Ursäkta, men tänkte du köpa en dator för 30k och sen mus och tangentbord för 200kr...?

Det tagentbordet/mus är till gamla datorn som den nya ersätter, Gamla kommer användas som lagerings maskin mer eller mindre därav det billiga tagentbordet/musen.

Av Forser

RTX 3080 har jag tänkt, dock är det svårt att få tag på i MSRP pris.

Av Forser

Ny Dator, Budget på 30k med lite svängrum på 2000-3000kr.

Hejsan.

Planer på en ny dator, dock osäker på CPU val. Senaste AMD cpun jag hade var en Athlon men nyfiken på Ryzen 5900/5950x men läst mycket om mycket funktioner som inte finns på Intel ochmånga rekommenderar att slå av eller på funktionerna vid olika scenarion.

Fokus på Utveckling / Virtuella maskiner / Gaming (då och då) mest men även pyssla med andra saker som 3D Rendering / Video Redigering.

Det jag är osäker på är som sagt val av Moderkort för AMD och hur mycket inställningar man eventuellt behöver tweaka / ändra vs emot motsvarande Intel CPU (12700/12900).

Alla tips / förslag emottages så länge allt ryms inom 30-33k budget.

Här är en lista över vad jag tittat på :

https://i.imgur.com/uCdWODI.jpg

Av Forser

Mina är följande :

Resident Evil Village
Halo: Infinite
Forza Horizon 5
Scarlet Nexus
Ruined King: A League of Legends Story

Skulle även lägga till
Nier Replicant ver.1.22474487139...
Men då det är en remaster för Konsoler men första gången på PC.

Årets Skämt till spel
New Worlds av Amazon Games.