Inlägg

Inlägg som keishi har skrivit i forumet
Av keishi

Jag tycker att MacBook Air är den du ska satsa på. Har själv en en Air på 11 tum från 2011 och är hur nöjd som helst! Att den har SSD (flashminne eller vad nu Apple kallar det) gör att datorn upplevs som mycket snabb. Sen får du dessutom en skärm som är skarpare och har mer utrymme (13 tum Air) jämfört med MacBook Pro.

Skrivet av Maggie85:

Men tar båda datorerna cd?

Nej, MacBook Air har inte det. Om du är i behov av en CD/DVD läsare har Apple en extern som man kan köpa till och det finns nog från andra märken som du kan använda också.

Av keishi
Skrivet av Kunzite:

Vad gör man med de spelen och programmen som redan är släppta där det inte går att ändra skalningen då? Bakåtkompatibiliteten är ju minst sagt usel med en sådan skärm. Varför skulle man skippa AF med högre upplösning? Det låter inte vettigt någonstans. Att stänga av AA kommer inte "ge tillbaka" prestanda i närheten av den förlust man får från att ta klivet upp från 1080p.
Men som sagt, det låter ju onekligen som att höga upplösningar främst förespråkas av otekniskt folk

Seriöst? Tekniskt okunnigt folk? Är du medveten om att du precis generaliserar in majoriteten av Sweclockers medlemmar som tekniskt okunniga. Och har du ens sett en iPhone 4-5, en iPad 3 (nya iPad), eller valfri androidtelefon med 300+ ppi? I så fall hade du kanske förstått att högre upplösning inte behöver betyda mindre text och ikoner, snarare att allt blir skarpare och mer lättläst. För en person som dagligen arbetar med att läsa och skriva mängder av text via en skärm är en högre ppi otroligt mycket värt!

Om du är orolig för prestanda i spel är det ingen som tvingar dig att köpa en nyare skärm heller och dessutom tror jag att tillverkare av grafikkort kommer att haka på rätt snabbt. Och ja, jag såg din smiley men tycker fortfarande att inlägget känns enormt bakåtsträvande...

Av keishi
Skrivet av SteaDy:

Vilket övertänkande, allt för att din negativa åsikt ska acceteras va?

Kan ge dig ett annat perspektiv på det hela. När du går på gymmet så väljer du förstås dom tyngsta vikterna du kan släpa på eftersom du vill stå där framför spegeln och leka macho och visa alla hur mycket du orkar lyfta. Efter gymmet så går du hem och sätter dig framför datorn och gnäller om telefoner på gram-nivå. Tungt.

Äh kom igen nu? Jag tycker personligen att Nokia Lumia 920 ser ruggigt fin ut, enda nackdelen är att den är alldeles för tung. Jag väntar nog tills det kommer ut en modell som är något tunnare och lättare innan jag slår till. Det handlar inte om att jag inte tror att jag kommer att orka telefonen, istället handlar det om att jag tror att den kommer att upplevas som obekväm att använda vid exempelvis långa samtal utan headset. Att bara hålla handen mot örat i 30-60+ minuter blir drygt i längden och att då hålla en telefon som Lumia 920... Nej, det får nog bli nästa telefon som Nokia spottar ur sig givet att den är lättare. I övrigt verkar MP väldigt nice, bra mycket trevligare än iOS.

Av keishi

Jag tycker att Apples design är riktigt grym och väldigt innovativ. Visst, det går att ifrågasätta att det inte finns andra valmöjligheter när det gäller färger på deras produkter (inget som jag känner behov av) men unibodydesignen har förändrats på ett nytt sätt över åren tycker jag. MacBook Airs design har ju skapat en helt ny nisch av ultrabooks som samtliga datortillverkare nu tagit efter och nya MacBook Pro retina tycker jag också känns innovativ och nyskapande med en betydligt tunnare design, fantastisk skärm mm. Nya iMac ser ju också helt fantastisk ut!

Så jag tycker nog att samtliga produkter i Apples produktsortiment utvecklats ganska mycket över de senaste åren sen unibodydesignen infördes, även om de följer samma designspråk och det är nog inte någonting Apple kommer att överge i första taget.

Av keishi

En hemförsäkring borde väl täcka? Fast det blir ju alltid en rätt hög självrisk man får betala.

Av keishi

Ni som är oroliga för att den svarta varianten ska repas lätt, kolla in den här testen:
http://mrapple.se/2012/09/25/titta-aftonbladet-du-kan-skrapa-din-iphone-5-videon-forbryllar-hela-internet/

och läs den här artikeln:
http://mrapple.se/2012/09/23/sanningen-bakom-aftonbladets-bluff-om-repiga-iphone-5-modeller/ - här beskrivs bakgrunden till bilden som postades tidigare i tråden.

Den svarta varianten verkar inte vara speciellt känslig för repor utan är enligt mig förvånansvärt tålig! Så välj den färg du tycker är snyggast

Av keishi
Skrivet av Defeat^:

Så du menar att t.ex macbook pro 17" har lika litet tangentbord som macbook air 11"?:O (förutom möjligtvis numeriskt tangntbor på 17")Skickades från m.sweclockers.com

Tangentbordet är fullstort bortsett från att funktionsknapparna högst upp på tangentbordet är något smalare. Jag har själv 11" modellen sedan ett år tillbaka och kan verkligen rekommendera den. Har använt den utan extern skärm och det har faktiskt fungerat förvånansvärt bra även om det inte går att få in lika mycket på skärmen och det kan bli en del rollande i texter. Det är dock ingenting jag stört mig på nämnvärt. Något att tänka på är också att bilder tagna i stående format kan bli relativt små när skärmen är så pass smal som den är.

Det jag tycker är oslagbart på 11" modellen är hur portabel den är. Den är hur lätt som helst att ta med sig vilket gör att den ofta får hänga med, även där du vanligtvis inte skulle ha tagit med dig datorn annars.

2012 års modell har också fått en Facetimekamera med 720p upplösning något jag saknat mycket i min dator från 2011. Bildkvalitén lär vara betydligt bättre...

Av keishi
Skrivet av skog1s:

Ett tips är att inte röra skärmen alls!! !! !! !!

/.../

Kör du hela listan eller bara några? Då du verkar vara väldigt insatt så är det nog en fråga som många är nyfikna på! ( b l a jag)

/M V h skog1s

Är du seriös? Det här är väl inget läxförhör, eller?

On topic: Riktigt snygg dator. Gillar verkligen att Lenovo håller fast vid sitt formspråk.

Av keishi
Skrivet av Monarchy:

snygga grejjer, hur länge har du haft den? Håller den bra?

Jag har bara haft fodralet i 1,5 månad men fodralet håller bra än så länge. Det man ska tänka som pennywize sa är att man snurrar igen fodralet och att det nog hade varit enklare med en tryckknapp. Men jag tycker att det fungerar perfekt för mig!

Av keishi

Jag kan rekommendera P.A.P. Accessories som du hittar på http://www.papsweden.se/.

Har själv deras Laptop Cover 11" Felt Dark Grey som jag tycker är riktigt bra! Simpelt men gör vad det ska på ett snyggt sätt som tar minimalt med plats. Finns i skin också.

Av keishi
Skrivet av lbkxbx:

Det handlar nog mer om att dock'en reserverar en millimeter utrymme till fönster som ligger "mot" den. När docken är gömd, precis i underkant av skärmen, reserverar den (fömodligen) fortfarande denna millimeter, och det kan ju verka onödigt i gömt läge kan man tycka. Du kan förmodligen manuellt dra ut fönstret över denna millimetern, men så fort du startar om samma program (som försöker återställa fönsterstorlek och posution) så kommer dock'en sno åt sig den millimetern igen.
Om du tycker det är en onödig funktion, så föreslår jag att du faktiskt ger apple feedback om detta.
http://www.apple.com/feedback/macosx.html

Tack! Det var det jag misstänkte också så ska nog ge Apple feedback på detta. Inte för att det är sjukt irriterande med det hade varit fint att kunna dra ut fönstret hela vängen ner, vilket inte går att göra ens manuellt.

Av keishi
Skrivet av MooD:

Nå min herre glömmer att eftersom telia flex är ett väldigt dåligt abonnemang (särskilt o du är under 25) så är telefonens pris högre än så. Dvs det är inte bara de 200 kronor per månad som betalar telefonen utan också det dåliga abonnemanget. Är du över 25 så ser dina utsikter bättre ut dock...

Är det Halebop du jämför med eller är det något annat abonnemang? Å varför är medium flex så dåligt?

Av keishi

Det kan hända att jag har samma "problem". Jag har min docka dold i nederkant av skärmen och även om jag försöker dra ut fönstrena så mycket som möjligt har jag alltid en lucka på ungefär en millimeter som är ledigt mellan fönstret och skärmkanten i nederdelen av skärmen. Det handlar alltså inte om att fönstret optimeras när jag trycker på den gröna knappen utan det alltid finns en millimeter ledig yta under varje fönster.

Edit: Nu när jag har läst tråden igen ser jag att det faktiskt inte handlar om samma problem även om mitt "problem" kvarstår.

Av keishi
Skrivet av asia2selva:

är det onördigt att fixa fler än 1st SSD disk till sin nya dator. köper man SSD disk för att installera windows i det o allting blir snabbare?
eller hur exakt funkar en SSD disk? hur blir datorn bättre om man köper fler än 1st SSD disk eller blir den inte bättre med fler SSD diskar?
hehehe

Här kan du läsa vad SSD är: http://sv.wikipedia.org/wiki/Solid_state_drive

Det är alltså en typ av flash-enhet som sitter i ex mp3spelare. Sen vet jag inte riktigt vad du menar men SSD-enheter är snabbare än vanliga mekaniska hårddiskar och du kan kanske få ut mer effekt om du kopplar ihop flera enheter i raid. Hur det fungerar vet jag inte men det borde gå snabbt att ta reda på om du googlar.

Och jag vet inte exakt vilken ssd-enhet du menar men ssd-enheter är i regel dyrare än vanliga hårddiskar eftersom det är en relativt ny teknik som är dyrare att tillverka.

Men som sagt pröva att använda google för att ta reda på så mycket som möjligt själv först.

Av keishi

Jag har inte speciellt bra koll på vilka andra skärmar som finns, men det är bara att kolla efter skärmar med den upplösningen. Och ja, du ska kunna anbända skärmens kamera som webcam enligt beskrivningen på apples hemsida. Det borde finnas recenssioner som beskriver hur skärmen fungerar.

Det ska gå att seriekoppla flera skärmar men jag tror inte att just MB Air stödjer det. Tror att det sitter ett billigare thunderboltchip i den som inte stödjer fler än en skärm.

När det gäller den där externa hårddisken ska den väl fungera som vanligt och dyka upp som en vanlig hårddisk på skrivbordet. Sen har jag ingen koll på hastigheten, det borde finnas recenssioner där du kan kolla upp det också.

Av keishi
Skrivet av asia2selva:

vad exakt är så speciellt med en Apple Thunderbolt Display?
http://store.apple.com/se/product/MC914ZE/A?fnode=MTY1NDA5OQ&...

the fastest, most flexible I/O ever. vad menar dom med I/O?
Features include a high-resolution 2560-by-1440 LED-backlit display, är det bättre resolution än på dom andra vanligare skärmar?

om jag bara har denna skärm kopplat till en MacBook Air med en thunder-bolt kabel. på vilket sätt blir det en bra combo mer än att jag kan föra över laptoppens bild till thunderbolt-skärmen, vad mer blir bättre? blir allting jag gör mkt snabbare?

skall man endast skaffa en thunderbolt skärm med en MacBook Air om man vill ha fler än 1st thunderbolt skärm eller en Promise Pegasus R6 6 TB (6 x 1 TB) RAID System:
http://store.apple.com/se/product/H5186ZM/A/Thunderbolt?mco=M...

om jag inte ska ha fler än 1st thunderbolt-skärm och inte ha denna externahårdisken, då har jag ingen nytta av thunderbolt tekniken? elr hur funkar det?

Nu kan jag inte svara på allt men någonting kan jag nog säga något i alla fall. Jag vet inte vilka "andra vanligare skärmar" du syftar på men det är samma upplösning som den gamla varianten utan thunderbolt. Och med I/O menas "gränssnitt", typ som USB eller firewire, i det här fallet thunderbolt. Kombon är bra eftersom du kan använda skärmen som en USB-hub dit du kan ansluta kameror, externa hårddiskar ect. Sen kan du koppla in speciella thunderbolt hårddiskar genom skärmen Ta del av skärmens HD kamera mm. Så här skriver Apple:

"With just one cable, connect any Thunderbolt-enabled Mac and get 27 inches of high-resolution screen space, high-quality audio, a FaceTime HD camera, FireWire 800 and Gigabit Ethernet ports — and a Thunderbolt port you can use to daisy-chain additional high-performance peripherals such as hard drives and video capture devices."

Så du kan använda den till många olika saker men som jag har förstått det kan du inte koppla ihop 2 skärmar till din MB Air, den klarar _som jag förstått det_ bara en skärm. Du har alltså nytta av den nya tekniken eftersom den ger din ganska begränsade MB Air många nya möjligheter.

Av keishi
Skrivet av h4mmar:

Hej.

Jag har precis kastat mig in i MAC världen och ska nu för första gången köpa en Mac Dator. Min fråga lyder, Är det värt att vänta tills 2012 års MBP kommer ut eller ska jag slå till redan nu ? Jag vet inte riktigt hur långt imellan dom bytar modeller med som jag har förstått det så är det ganska frekvent. Kommer det nya modeller i början av nästa år så kan jag vänta

Kolla in den här länken Mac Buyer's Guide

Klarar du dig utan dator kan det vara läge att vänta men i och med att MacBook Air är så lik MacBook Pro har det förekommit diskussioner om att modellen på 13" är på väg ut. Sen har jag ingen aning om hur det ser ut på processorsidan, om Apple väntar på nya processorer från Intel innan de väljer att uppdatera.

Av keishi
Skrivet av HouseFly:

Jag ska köpa en ny Mac för studier och jag kan inte bestämma mig vilken modell jag ska köpa.
Hemma har jag redan en iMac 27" så jag behöver ingen extra kraft.

Vad jag ska ha datorn till och vad den ska klara:
-Skriva noteringar på föreläsningar *HÖGSTA PRIORITERING*
-Surfa när jag sitter i soffan
-Bära runt på alla dagar jag har skola
-Sköna tangenter, ska helst inte låta för mycket heller
-Bra batteritid
-Snabb och smidig

Skärmen ska vara en 13", jag tror 11" blir för smått när jag skriva.
Vad har ni för förslag? MBP eller MBA?

Eftersom du har tillräckligt med kraft när du är hemma tror jag att en MBA 13" skulle passa dig bättre än en MBP. Om det inte var för att du är orolig för att det ska bli jobbigt för ögonen med 11" hade jag nog sagt den.

Skrivet av xScaryKidx:

Jag lånar också denna tråd till samma fråga, Air eller Pro? Planerar att skaffa en MacBook till hösten, har därför börjat fundera på vilken variant jag bör/ska ha.

Vad jag ska ha den till?
- Surfa
- Musik, Film
- Något spel (främst spelen i Football Manager-serien)
- Lite webbdesign
- En hel del ordbehandling
- Kommer antagligen användas lite till arbetet också
Sen kommer det väl tillkomma något när man upptäcker något roligt sen när man väl sitter där med datorn.

Nå, vad anser ni? Har redan en stationär dator (Windows-maskin) som jag framöver mest kommer ha till att spela tyngre spel på, strömma film till TV:n och sen även strömma min musik till andra maskiner i hushållet.

Jag tycker personligen att MBA är betydligt sexigare än MBP, med sin tunnare design och den högre upplösta skärmen. Rekommenderar att du åker och känner på dem själv och ser vilken du föredrar. Det är ju också en viss prisskillnad mellan MBP och 13" MBA. Om du kan klara av att använda 11" så passar nog den också bra till dina behov. Det handlar mest om vad du själv föredrar.

Av keishi

Kan det vara så att det är elen som strular, med det menar jag att du inte kör jordad el. Pröva att lyssna på musik utan att ha laddaren kopplad till datorn eller med den "långa" sladden till laddaren. Bruset kan ha med det att göra.

Av keishi

Jag förstår inte riktigt vad du menar. Vill du byta in den i affär mot en ny? Det går inte. Är väldigt tveksam att någon återförsäljare skulle ta emot en begagnad. Tipset är att sälja den om du vill bli av med den.