Inlägg

Inlägg som AmPz har skrivit i forumet
Av AmPz

"Biometrisk inloggning" hör till den absolut osäkraste typen av inloggning.
Ett fingeravtryck kan förfalskas med rätt enkla och billiga medel.

Material som krävs för att förfalska ett fingeravtryck:
* Superlim
* Gelatin
* Overheadfilm
* Kopparlaminat med fotoresist
* UV ljus (solen, UV lampa eller solarium)
* Dator med scanner, skrivare och bildredigeringsprogram

Blanda allt och grädda på 175grader i 15minuter. Um, nästan iaf.

Av AmPz

Mmm, man vill ju inte stoppa den lilla fina datorn i en klumpig bjässeväska.
Låter som om totala leveranstiden är rätt lång. Inte bra. Hade behövt den om två veckor..

Jag har också sett testerna som får batteritiden till 2.5-3h, men jag har också sett folk som äger datorn som säger att de får ut 1.5h ur batteriet om de gör lite mer avancerade saker, typ ser på film eller använder 802.11.

En sak.. Om man har gjort en beställning, går det att ändra leveransadressen senare?

Av AmPz

Jo, jag har också sett det.
Vem vill betala 1375:- mer för en extern DVDR istället för en extern CDR/DVD.
Och 250:- för 30GB extra är ju riktigt billigt.
Det extra stora batteriet kostar dock en hel del, men det får man kanske ta. Originalbatteriet har visst löjligt kort batteritid.

När beställde du?

Av AmPz

losdrivare: Funderar själv på den datorn. Hur snabb är leveranstiden?

Av AmPz

Ryden: Nej.

Det går inte att byta ut lysdioderna i moderna LED-baserade trafikljus, av en väldigt enkel anledning: Lysdioderna håller längre än stolpen.

Av AmPz

Lysdioder slits aldrig ut.
spanXen: Dina blåa lysdioder är förstörd på grund av för hög ström. Nya lysdioder och ett eller flera (beroende på din konfiguration) lämpliga strömbegränsningsmotstånd är det som gäller. Se FAQ för mer information.

Kunnigt folk har i hundratals trådar påpekat att man _alltid_ ska ha ett strömbegränsningsmotstånd med rätt resistans i serie med lysdioder. Det står även mycket tydligt beskrivet i FAQ. Trots det är det förvånansvärt många som ignorerar det och kör på utan motstånd.

Av AmPz

Det är inte helt omöjligt att få tillstånd att starta en liten lokal radiostation.
Men det är inte lätt, och inte gratis. Ansökan granskas av PTS och beviljas bara om de anser att radiokanalen kan motiveras, att det finns frekvensutrymme, och att man har de resurser och kunskaper som krävs för att dra igång det hela på ett bra sätt.
Jag vet att i Visby hamn så finns det en liten lokal sändare som enbart sänder trafikinformation om båtarna. Väldigt smidigt när man sitter i bilen i bilkön innan man får köra ombord.
I de större städerna i sverige finns det massor med lokala radiostationer som sänder diverse musik mm.

Det är troligtvis betydligt lättare att få starta en digital radiostation än en analog då digital radio har lägre sändareffekt och behöver ett betydligt smalare frekvensband. Å andra sidan är det inte alla lyssnare som har digitala radioapparater.

Av AmPz

DanielJ: Ja, man använder Frekvensmodulering på en hel massa olika band.
27MHz, 35MHz och 40MHz banden är för telemetri, radiostyrning, och lågeffekts radiokommunikation (trådlösa barnvakter, privatradio etc.).
Ett annat band där sändning är tillåtet om man har godkänd utrustning är 433MHz ISM bandet.

Men när vi pratar om FM bandet så syftar vi vanligtvis på FM ljudrundradiobandet 87,5-108MHz. Och där får man inte sända.

Av AmPz

Det är "band" som i frekvensband.
Ett visst frekvensband är reserverat för radiosändningar med FM (Frekvensmodulering). Alltså: FM bandet.

När man pratar om radiosändningar så är mängden information man kan överföra proportionell mot det använda frekvensbandets bredd. Exempelvis så behöver en FM radiosändning bara ett mycket smalt frekvensband (ett antal kHz) medan en analog TV-sändning behöver ett mycket bredare frekvensband på hela 6MHz.

Bemärkelsen "bandbredd" har på senare år även kommit att användas inom datakommunikation, men där mäts bandbredden i bitar per sekund istället för Hertz. Ethernet har t.ex. en bandbredd på 10Mbit/s.

Ordet "bredband" i dess allmänna bemärkelse bör men egentligen undvika.. Det är så väldigt luddigt specificerat och finns egentligen bara till för att några politiker behövde ett nytt modeord att slänga omkring sig.

Av AmPz

Oavsett vilket man väljer så är garantin givetvis sumpad.
Att öppna nätaggregatet och löda loss dom är den snyggaste lösningen.

Av AmPz

Jag skulle rekommendera att du seriekopplar fem sånna lysdioder och en resistor.
Du bör kunna koppla in ca 40 sådana serier om fem lysdioder och en resistor på batteriet. Dvs totalt 200 lysdioder och 40 resistorer.

Av AmPz

Det var två norrmän som körde en lastbil. Plötsligt uppenbarade sig
en tunnel framför dem. Ovanför tunneln satt en skylt: 3.5
Deras lastbil var 3.7 m...
Den ene: - Ser du någon polis?
- Näe!
- Bra! Då kör vi...!

Av AmPz

Själv var jag på jakt efter en entums gängtapp med 32 gängor per tum för nästan ett år sedan.
Visade sig att den gängan inte finns.
Enda applikationen som använder den gängan är C-gängade objektiv för videokameror (vilket var vad jag behövde den till... Byggde en högupplöst digital videokamera).
Fick spänna upp kamerachassit i en svarv och svarva in gängan.

Av AmPz

echo: Ja, man kan få rätt duktiga stötar av nätverkskabeln. Gäller i första hand gamla koaxialnätverk. Det går rätt rejäla jordströmmar genom koaxialskärmen när datorerna är ojordade...
Och ja, det finns ju en lag som säger att nätverksanslutna datorer måste vara anslutna till jordade uttag. Även om just den lagen inte tillämpas så värst ofta vad jag vet.

Olofson: Anledningen till att man kan koppla in jordade kontakter i ojordade uttag men inte tvärtom är för att undvika scenario 3 som jag precis beskrev! Dvs, blandat jordade och ojordade apparater i samma rum. Som jag sa förrut, klanka inte ner på elsäkerhetslagen (och de jordade kontakterna) när du inte vet varför de är som de är.

Delreich: "Tunna" europakontakter sitter precis som frohike beskriver bara på så kallade dubbelisolerade apparater. De är så pass isolerade att det ska mycket till för att man ska kunna komma i kontakt med strömförande delar, och får därför användas i både jordade och ojordade rum.
När det gäller hyresvärden så förstår jag inte vilka krav du vill ställa på denne? Det är inte lag på att gamla hus måste ha jordade uttag.

EDIT
Diskussionen kring jordade uttag och elsäkerhetslagen är knappast ny... Det har varit uppe flera gånger i det här forumet... Kanske borde sammanfattas i FAQ?

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mysticum
Ska jag vara ärlig så vet jag väldigt lite om jordat och ojordat. Vad är faran med att ha ojordade och jordade apparater i samma rum egentligen? AmPz, jag tycker förvisso att lagen är strunt, men jag är väldigt nyfiken på att veta mer, så berätta gärna mer!

Finessen med jordat är att om en apparat går sönder så att chassit blir strömförande så går strömmen tillbaka via jordledaren. Alltså blir chassit inte livsfarligt att ta i.

Om vi tänker oss tre olika scenarior:

Scenario 1: Ett rum (sovrum, vardagsrum eller kontor typ) med ojordade uttag. En apparat går sönder, och chassit blir strömförande.
Lille Kalle kommer och tar i chassit. Kalle får en stöt. MEN, så länge Kalle inte samtidigt har kontakt med något jordat föremål (t.ex. ett element, vattenkran, eller likande) så är det en rätt liten chans att stöten blir dödande. Och eftersom vattenkranar inte tillåtna i ojordade rum så är det i princip bara elementen som är risken.

Scenario 2: Ett rum med jordade uttag. En apparat går sönder, och chassit blir strömförande. Men eftersom apparaten är jordad så går strömmen ut via jordledaren. Om strömmen är riktigt hög så går proppen, är strömmen liten så går inte proppen, men det är ändå helt ofarligt för Kalle att ta i chassit. (En jordfelsbrytare löser dessutom, till skillnad från en propp, ut direkt om det ovanstående händer, även om strömmen är väldigt liten).

I båda de här scenariorna så är risken rätt liten att Kalle avlider. Scenario 2 är dock givetvis att föredra framför scenario 1. Det är därför som det i dag är krav på att alla nya hus enbart får ha jordade uttag.
Vad händer om vi har både jordade och ojordade uttag i ett rum då?

Scenario 3: Både jordade och ojordade uttag i ett rum. En av de ojordade apparaterna går sönder och chassit blir strömförande. Kalle kommer och tar på chassit. Kalle får nu en stöt och är samtidigt omgiven av jordade apparater. Kommer han i kontakt med en av de jordade apparterna så får strömmen en aldeles utmärkt väg till jord, rakt genom Kalle.

Alltså: jordade uttag är bra, men en blandning av jordade och ojordade uttag är däremot mycket farligare än ojordade uttag.

Lagen finns till just för att undvika scenario 3, som är ett "worst case scenario".
Kanske dumt att gå och kalla lagen för strunt om man inte har tillräckliga kunskaper för att fatta varför den finns till?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av DonPulpito
Det där med att blanda jordat o ojordat kanske inte är så bra men komigen om ett rum saknar lediga kontakter måste man fan kunna ta en förlängningssladd o koppla in aparaten man vill i det.

Om man saknar lediga kontakter i ett rum så använder man en förgreningsdosa, inte en skarvsladd från ett annat rum.

Av AmPz

Som sagt, kolla industributiker.
Vet två industributiker i halmstad som säljer lämpliga gängtappar.

Av AmPz

Om elektrikern inte behöver åka så långt, installationen går problemfritt, och elektrikern inte är allt för dyr så bör man kunna få ett rum jordat för 1500:-
Men som sagt, det är mycket som påverkar priset.

Till er som tycker lagen är strunt: Gör vad ni vill, jag bryr mig inte. Jag tror att det finns andra på det här forumet som är intresserade av att lära sig om hur elsystem fungerar, och vad som är ens bästa alternativ om man vill jorda ett rum. I första hand ur säkerhetssynpunkt, men även ur lagens synvinkel. Och hör och häpna, lagen och korrekta (säkra) elinstallationer är i regel samma sak(!!!)

Av AmPz

Ja, det kan vara så enkelt att det finns i järnhandeln. Kollat clas ohlson??
Annars kan du prova butiker som säljer verktyg och maskiner till industrier/företag. De brukar ha styckvis försäljning av saker som gängtappar.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 1Ce
läs hans inlägg så står faktiskt artikel nummret som är till classe!

Nej, artikelnumret är till batteriet, inte till lysdioderna. Kanske det är du som borde ta och läsa hans inlägg?

BMX_Pro: Väldigt mycket beroende på lysdioderna.. Men om vi tänker oss vanliga röda/gröna/gula lysdioder på 30mA så kan du koppla in sisådär 130 stycken. Då räcker batteriet i en timme.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av frohike
Drar du en ojordad skarvdosa till ett rum med ojordade uttag så blandar du inte jordat och ojordat..

Nej, men du kopplar in ett rum på "fel" säkring. Detta resulterar bland annat i att det inte går att bryta strömmen till det aktuella rummet på ett säkert sätt i händelse av olycka. Farligt, olagligt och dumt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av forza_blavitt
Man behöver inte ha full behörighet för att byta ett vägguttag men man måste ha läst elkompetens A för att få göra det

Nej, man behöver inte ha full behörighet för att byta ut ett trasigt eluttag mot ett nytt likadant. Man får alltså INTE byta ett ojordat uttag mot ett jordat eller tvärt om utan full behörighet.
Och nej, man behöver inte ens ha läst någon specifik kurs för att få byta ett trasigt uttag. Kravet är att man ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna utföra det på ett säkert sätt. Hur man skaffat sig de kunskaperna är vad jag vet inte specificerat.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Geron
Passar på o frågar..
Där jag bor är det jordfelsbrytare.. Men inga jordade uttag! Är inte pricipen med jordfelsbrytare att kontrollera om strömmen tar fel väg. Eller funkar det att kolla diff mellan fas/nolla för att kunna använda jordfelsbrytare?

Man behöver inte ha jordade uttag för att en jordfelsbrytare ska fungera. Tar strömmen någon annan väg än via fas->nolla så löser jordfelsbrytaren ut.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av mysticum
Någon som vet vad det kostar att fixa jordade uttag i ett rum på ett ungefär? Får man ha jordade och ojordade uttag i samma rum om det jordade uttaget inte är jordat? Och får man koppla en förgrening med jordade uttag till ett ojordat uttag? Borde väl inte spela någon roll?

1: Väldigt olika priser från olika elektriker.
2: Jordade uttag som inte är jordade???? Menar du ett jordat uttag där skyddsjordledaren ej är ansluten? Nej, det får man inte. (Och varför skulle du vilja ha det så?)
3: Ja. En jordad förgrening i ett ojordat uttag går bra. Det är tvärtom man inte får göra.