Inlägg

Inlägg som walowalo har skrivit i forumet
Av walowalo

Enkelt operativsystem till server

Tjipp

Jag köpte en HP microserver G1610T 4GB för några månader sen som jag tänkt ha som filserver där hemma.
Jag hade höga hopp om att lära mig Ubuntu men nu känner jag att jag får ge upp det hela, jag orkar inte riktigt lära mig allt som behövs.

Finns det något enklare operativsystem för en windows-noob som mig? Är Microsoft serveroperativsystem ett alternativ?

Jag hade mest bara tänkt ha servern som filserver för lagra foton och dylikt. Och ladda ner torrents till den då. Och köra två WD Red diskar i RAID.
Så helst något enkelt interface men framförallt att det ska vara stabilt.

Tack!

Av walowalo

@henrikj93:
Finns nagan kvar? Vad är det för modell av naga isf?

Av walowalo

Frågor om NAS

Hej!

Jag skulle egentligen bara köpa en ny hårddisk till min dator men efter funderat lite så kanske jag skulle köpa mig en NAS med lagring istället?
Mina behov är som följer:
-någon form av säkerhetskopiering av alla bilder man tagit och sparar på
-kunna köra torrentprogram och spara ner torrents
-streama serier från min HTPC vid tvn ifrån den

I nuläget så streamar jag med HTPCn från min stationära dator och då måste den ju alltid vara igång. Och det kanske drar processor eller dylikt på min stationära så att inte frugan sumpar min fps i Star Wars Battlefront så att streama från en NAS istället vore väl bättre?
Jag använder bara vanliga utforskaren och nätverket på HTPCn för att spela upp filen i VLC, det finns säkert bättre lösningar men har inte orkat forska i det.
Eller föredrar HTPCn att streama ifrån en dator med bättre processor eller det är helt struntsamma så länge det är samma prestanda på hårddisken den ligger på?

Har tänkt byta ut/uppgradera min HTPC nångång snart ändå då den har några år på nacken så om någon har något bättre alternativ man kan göra med en NAS för att streama till tvn så kan det vara intressant. Min TV är dock inte så smart och jag gillar som det är nu att man kan surfa på tvn, kolla youtube och så via HTPCn så bästa är kanske bara att köpa en NUC/bättre HTPC.

Ja lite spretigt inlägg kanske men vill mest bara höra om jag verkligen har nytta av en NAS eller om jag bara ska köpa en hårddisk till och ha min dator igång 24/7 framöver med fastän jag helst velat kunna stänga av den.

Om jag skulle köpa en NAS så hade jag tänkt lägga max en 2000-2500kr för själva NAS. Att köpa en ny hårddisk måste jag göra i vilket fall som helst Har tittat lite på Synology DS215j då den verkade flexibel och man kan köpa sin egna disk vilket gillas.

Tack!

Av walowalo

Bullets or blades kod

Godkväll

Har också en sådan här kod då jag fick fatt i ett tjusigt 970 på black friday.
För 250kr så skickar jag koden, vid bud under det så behåller jag spelet själv.
Och för er som inte vet så får man välja antigen Rainbow Six: Siege ELLER Assasins Creed Syndicate, valet är dock fritt.
Jag har swisch och även givetvis bankkonto men vid betalning via bankkonto så får jag tyvärr vänta med att skicka koden till jag ser pengarna kommit in.

Läs hela annonsen här

Av walowalo

Jag letade lite bättre denna gången och hittade skruvboxen intryckt som en cdläsare i ett sådant slot, så det var ju ett bra ställe att förvara dom på då de satt stabilt där. Men kanske inte där jag letade först
Tack för hjälpen!

Av walowalo

Få nya skruvar till 230T chassi?

Hej

Jag köpte ett 230T chassi för ett halvår sen till min framtida dator. Nu när jag ska sätta ihop delarna så saknar jag påsen med skruvar då vi nyligen flyttat och allt är huller om buller.
Finns det möjlighet att få nya skruvar?

Hade också uppskattat om man fått reda på hur de är förpackade så jag kan ta en sista koll. I plastpåse eller i nån kartong?
För inuti chassit verkade dom inte ligga :/

Av walowalo
Skrivet av jettison:

Är denna bästa tvättmaskinen man kan köpa just nu? http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2808025

köpte själv den igår efter att ha forskat runt lite, fått bra i tester osv. så ja, för de pengarna är den av de bättre iaf!

Av walowalo
Skrivet av p19101:

Kan bara konstatera att Black Friday i Sverige är ett enda stort skämt. I USA kan man göra helt sjuka kap på Black Friday, i Sverige kan man få 20% på vissa specifikt utvalda produkter, om man har tur.

Det blir lite vad man gör det till, testa att vara uppe vid 01-02 nästa gång och du ska också få tag i lite 970 gfx sänkt med 30-40%. jag tar hellre det än ha en promilles chans att få en 90% nedsatt vara men troligtvis blir jag nertrampad av någon kfc-luktande redneck.

Av walowalo
Skrivet av raoul_duke:

Blir spännande att se vad CDON har att erbjuda om 2 minuter

Ja där var CDON lite tidiga. och skitsamma är väl det när de har så tråkiga saker.

Av walowalo
Skrivet av ZeeRuX:

Vet inte om denna varit uppe, tyckte inte jag såg den innan:

Produkt: ASUS NVIDIA GeForce GTX 970 Strix 4GB DirectCU II HDMI, DisplayPort, 2xDVI
Länk: http://cdon.se/hemelektronik/asus-nvidia-geforce-gtx-970-stri...
Prisjakt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2809941
Pris: 2490 kr

Ord. pris 3990 kr

verkar ju inte vara exakt samma som den på prisjakt. är lite lägre klockfrekvens på den på cdon men det kanske inte gör nåt?

Av walowalo

Uppgradera från Asus E35M1-l Deluxe?

Hej Bullen!
Min nuvarande htpc gör mig lite irriterad emellanåt. Att streama 1080p film och serier funkar prima men att kolla på kanal5 och tv3 play är hopplöst. Det hackar, laggar och blir allmänt hackigt.
Svtplay funkar rätt bra vad jag vet (mest frugan som ser på så seriösa saker)
Är det lönt att uppgradera till ett nytt moderkort med inbyggd cpu då mitt nuvarande är en 4-5 år gammalt?
Eller har det mest att göra med att tv3 och kanal 5 använder sig av mer/mindre java än svt och chrome då inte kan klara av det lika bra? (läste bara lite snabbt detta nånstans)

Specsen på datorn är:
Moderkort: Asus E35M1-l Deluxe
RAM: 4gb ddr3
Hd: ssd
Browser: Chrome
OS: Win7

Av walowalo

Jag sitter på en Intel Core i5 i5-750 / 2.66 GHz processor just nu om det är till någon hjälp.
Har mest tänkt uppgradera eftersom det ska komma något kul spel (Camelot unchained) i år och MMORPG brukar kräva sin dator.
Har inget problem att plöja ner en 10k på ny dator men då vill jag inte det ska komma nåt revolutionerande strax därefter då jag eg inte behöver uppgradera förrän om ett halvår eller så egentligen

Av walowalo

Rätt tid för ny cpu?

Tjena tjena.
Har funderat på att uppgradera min dator men min fråga är om det är någon ny serie processor och dylikt på gång?
Min dator är 5 år gammal så är väl dags att uppgradera snart i vilket fall som helst men hade kännts lite surt att köpa nya delar bara för att se att nåt nytt kommer ut på marknaden och ens redan gamla grejer blir ännu äldre och barnen skrattar åt en
Sen vet jag ju att det är aldrig rätt tid att uppgradera sin dator, delarna blir gamla fort ändå. Men bara jag lyckas undvika att något nytt släpps direkt efter så blir det fint!

Tack på förhand.

Av walowalo

surfdator till frugan, max 3-4k

Godkväll, jag har tagit på mig uppgiften att styra upp en vettig stationär dator till frugan. Hon har en laptop i nuläget men då hon ändå sitter vid vårt skrivbord med den så känner vi att det vore smidigare med en stationär dator så man kan ha en vettig skärm och tangentbord.

Har egentliga inga krav förutom att den ska gå att surfa med och klara av att köra MSN, firefox, öppna lite bilder och dylikt samtidigt. Vet inte riktigt om AMD Fusion E-350 är så bra på multitaska eller vad det heter, annars så verkar det ju vara en tjusig skapelse som räcker gott och väl till många.
Hon spelar inte öht så behöver inte vara något maffigt grafikkort och dylikt. Ska inte ens tittas på film eller serier på datorn heller då vi har en HTPC med just AMD E-350 på ingåendes till vardagsrummet för det.
Har tyvärr inte mycket att återanvända från våra gamla datorer och chassina är miditower eller större, hade tänkt ha något lite mindre denna gången. Men som sagt nyfiken på om AMD Fusion klarar av att göra en del saker samtidigt, isåfall vore det ju en billig och smidig lösning som sagt

Av walowalo

precis, behövs ingen kabel mellan nånting mer än gfx -> tv ifall du har ett radeon 5870. smidigt värre

Av walowalo

Det stämmer bra det, är en 10 meter till förstärkaren dit HDMI:n går så kände att det var bäst att dra en HDMI dit istället för en analog kabel då jag eventuellt hade velat ha datorns bild till förstärkaren ändå och jag isåfall fått dra en kabel till eller ha mig. Nu blir det bara en kabel hela den vägen och jag får både ljud och bild i samma.
Så är inte riktigt aktuellt för min del att köra analogt till förstärkaren tyvärr, isåfall lever jag hellre min nuvarande lösning. Men om det gått att fixa fast jag kör både digitalt och analogt så

Av walowalo

Ljud både på datorn och i hemmabiosystemet samtidigt

Jag köpte mig ett hemmabiopaket med en Onkyo förstärkare för några veckor sedan och önskar nu att kunna spela samma ljud samtidigt både i hemmabion som på datorn.
Från datorn kör jag dels RCA-kabel från mitt Creative Soundblaster X-Fi till min förstärkare och 2 stereohögtalare som står vid datorn.
Och dels en kabel från HDMI på mitt Radeon 5770 till min Onkyo förstärkare och får på så sätt med både ljud och bild. Problemet är att jag bara kan ha ljudet på antigen förstärkaren eller datorn, inte båda samtidigt.

Har experimenterat runt med virtual audio cable merparten av denna dag och till slut fått det att funka med att skicka vidare ljudet och även behålla det på datorn samtidigt. Problemet är bara man måste konfigurera det så vid varje uppstart och även får ha två instanser av det programmet igång. Känns som det måste finnas något smidigare sätt att skicka vidare ljudet från datorn men även "behålla" ljudet på datorn samtidigt? Vet dock inte hur det funkar, om det går att fixa ett ljudkort till och på så sätt kunna göra det eller något.

Ska även tilläggas att det inte är några avancerade 5.1 grejer och dylikt jag ska spela upp utan bara tänkt streama vdiare spotify och annan musik till hemmabiosystemet. Men vore skönt att kunna ha det på båda ställena samtidigt om man rör sig i lägenheten och dylikt

Av walowalo

Lånar tråden lite då jag har liknande problem, jag har sedan ett tag tillbaka 2 skärmar anslutna till mitt 5770 via dvi. När jag idag skulle koppla in min plasma-tv till hdmi-uttaget så blev sekundärskärmen svart och det verkar bara som jag kan ha två skärmar igång samtidigt?
Så man kan inte utnyttja dvi+dvi+hdmi samtidigt? Eller det går på något sätt?
Räcker gott och väl att tvn speglar primärskärmen för min del och att primär+sekundärskärmarna bildar en gemensam vy om det är till någon hjälp.
Har ju för mig jag läst att det skulle gå att ansluta 3 skärmar till 5770 men kanske måste vara specialskärmar som Hardware_guy skriver?

Av walowalo

Spela datorljud i hemmabiosystemet i rummet bredvid

Jag har köpt mig en Onkyo TX-SR608 när den var billig på Elgiganten men har inte kopplat in den än då jag undrar hur jag ska göra.

Jag har två stereohögtalare till min dator som för närvarande drivs av en denon förstärkare och jag ska köpa mig ett 5.1 eller 7.1 system och ha ute i tvrummet ihop med min onkyo förstärkare. Problemet är bara att jag vill att musiken från datorn kan spelas upp ute i tvrummet med. Åt andra hållet har jag dock inget behov, behöver inte höra hemmabioljudet inne i stereohögtalarna vid datorn. Vill dock kunna stänga av så att den bara spelar datorns ljud i stereohögtalarna vid datorn som default och när jag trycker på någon magisk knapp så ska den även spela samma ljud ute i hemmabiosystemets högtalare. Och när jag trycker bort det igen så blir det bara i datorns högtalare igen.
Behöver inte vara fullt surroundljud utan är mest ute efter att få datorns ljud i fronthögtalarna på hemmabiosystemet.

Ska jag då:
1. skippa denon förstärkaren och koppla in mina stereohögtalare vid datorn till onkyon som zon2 och hemmabiohögtalarna som vanligt i onkyon
2. ha kvar stereohögtalarna vid datorn i denon-förstärkaren och dra en kabel mellan denon-förstärkaren och in till zon 2 line outen på onkyon och ha hemmabiohögtalarna som vanligt i onkyon
3. göra på något annat sätt

Hoppas någon förstår vad jag menar

Av walowalo

Spela musik från dator/förstärkare i köket trådlöst

Vet inte riktigt hur jag ska formulera en rubrik för detta men försökte iaf. Jag hade velat kunna spela musik i mitt kök och eventuellt även i badrummet men vet inte hur jag ska lösa det utan att behöva dra kabel.

Har tittat på alternativet med FM-sändare men den/de som recenserats här på sweclockers verkade sådär skapta för avstånd mer än 1-2 meter och utan fri sikt så vet inte riktigt om det där.

Ett alternativ vore kanske att köra airport express eller helt enkelt fixa en liten mini-laptop och streama musiken från ens dator trådlöst via nätverket? men blir liten cirkus att släpa på eftersom man behöver några externa högtalare för det då laptopens inbyggda nog inte är alltför heta.

men det kanske finns någon smidigare lösning som jag missat? behöver ju inte vara bästa ljudet direkt, mest för att ha något när man diskar och dylikt. mest att det är trådlöst då jag har nog med kablar från min förstärkare och från datorn som det är
och man kan streama/spela direkt från datorn/routern då, vet själv hur ofta det blir att man fixar en ny skiva att spela i sin stereo utan man sitter där med samma grej om och om igen