Inlägg

Inlägg som walowalo har skrivit i forumet
Av walowalo

Högtalare i varje rum som styrs centralt

Ja rubriken är väl inte helt rätt men kändes svårt att beskriva det hela så kort.
Jag flyttade till en liten trea häromveckan och hade nu tänkt dra igång ett ljudprojekt då jag för första gången i mitt har ett jobb och därmed lite pengar att röra mig med. Jag är rätt novis på området ska det tilläggas så alla tips är välkomna

Hursomhelst, projektet är som lyder. Jag vill ha ett par högtalare i varje rum i min lägenhet och hade helst velat ha att alla var kopplade till samma förstärkare och att jag bara väljer där vilka högtalare som ska vara aktiva då jag inte kommer ha alla igång samtidigt. Men detta verkar bli rätt dyrt då man ska ha 3-4 zonsförstärkare eller vad det så fint heter som går på en 10-15k?

Jag har egentligen inte behov av att spela olika grejer i högtalarna utan det enda jag är ute efter är att kunna spela musik i alla rum beroende på vart jag är. Jag blev tipsad om Logitech Squeezebox häromdagen och det kändes som ett alternativ med, att ha en sådan i sovrummet och så. Men vet inte riktigt hur de funkar, om det går att streama mp3 från min dator och göra värsta spellistorna?
Isåfall känns det nog som smidigaste och billigaste sättet, att fortsätta ha min nuvarande förstärkare till mina nuvarande stereohögtalare och sedan bara köpa 2 squeezeboxar och sätta i de andra rummen?

Av walowalo

Har samma problem jag, har också XFX Radeon HD 5770 1GB GDDR5 men en Intel cpu istället. Datorn hänger sig nån gång i veckan sådär, mest när jag spelar verkar det som. Har testat lite olika grejer men inte har hjälpt hittils så vet inte vad man ska göra. Ifall det är gpun som spökar?

Av walowalo

Bluescreen, driver irql not less or equal

Jag har haft min dator ett bra tag nu och det enda jag ändrat senaste året är att jag bytte ut mitt gamla trasiga nätagg mot ett nytt för ett halvår sedan. Sedan dess har datorn gått som den ska tills en dag då jag kom hem från skolan, då var det en mindre trevlig bluescreen som väntade på mig. Datorn fungerade på morgonen där och jag har som sagt inte rört datorn senaste månaderna så ingen ny hårdvara eller något. Det kan ha gått igång någon windows uppdatering eller dylikt den dagen, tror jag såg något om det innan.

Problemet är iaf att det kommer en bluescreen med jämna mellanrum, ibland innan jag ens kommit in i Windows och ibland när jag varit i Windows i en minut eller två.
Bluescreenen ser oftast ut som den bifogade bilden men har även fått en del med DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL överst och sedan usbuhci.sys och atapi.sys längst ner där det står tcpip.sys i bilden. Operativsystemet jag kör är Windows XP.

Jag formaterade iaf C:\ efter det hände och installerade om Windows men var samma problem. Så jag formaterade en annan av mina diskar och installerade Windows där istället i tron att det kanske var något fel på disken. Men varit samma problem även efter det. Jag har testat att köra med bara ett av mina två minnen i åt gången men det blir samma problem, har dock inte kört memtest på minnena men känns som de är rätt uteslutna då det inte funkar med något av minnena medans i denna datorn så funkar de utan problem. Jag har testat med nytt gfx, tagit ut både ljudkort och nätverkskort men utan framgång. Kvittar om jag så bara kör med minsta nödvändiga prylarna inkopplade, kommer ändå en bluescreen efter nån minut.
Har även testat att koppla ur de hårddiskarna som inte behövs men var samma problem efter det.
Testade att köra Verifier.exe från kör och ta bort de befintliga drivrutinerna men hjälpte inte. Gjorde även en "netsh int ip reset c:\reset_tcpip.txt" i cmd efter att ha läst det löste felet för någon annan men ingen framgång där heller.

Känns som att jag har felsökt det mesta förutom CPU och moderkort egentligen? Men så har jag passerat mina glans dagar i datorkunskap med känns det tyvärr som

Moderkortet är ett ASUS P4P800 med Socket 478 P4 CPU.

Bluescreenen

Av walowalo

ingen som har en av dessa? lite nyfiken på hur denna 2gb med speaker kan kosta 399 medans de gamla 2gb kostade 549 eller dylikt. inte för jag vill ha högtalaren men det borde ju ändå göra hela grejen dyrare eller åtminstone samma pris iom att priserna på gb hela tiden sjunker. om de har gjort något fult som sänkt kvaliten på något annat för att få plats med en onödig högtalare. eller om det helt enkelt är de gamla spelarna fast med en högtalare ditmonterad. isåfall ska jag nog slå till på en

Av walowalo

problem med hp laserjet 1018

Har haft min HP Laserjet 1018 i ett år nu och den har senaste dagarna börjat skriva ut lite konstigt. Den skriver ut precis som innan med undantaget att det är ett lodrätt streck med 2-3 cm bredd där det inte är riktigt svart text utan blekare än övriga sidan, lite som att tonern tagit slut där. men det är alltid på samma ställe på pappret.

Jag har inte gjort några förändringar i datorn så detta borde ju bero på att tonern snart är slut? Men har aldrig haft laserskrivare förut så vet inte hur det yttrar sig
Har inte skrivit ut _så_ mycket men har nog ändå blivit en 2000-3000 sidor på sin höjd. Är det normalt att behöva byta ut toner efter det eller kan det vara något annat som spökar här? Och ifall något behöver bytas ut, vad är det isåfall? Toner eller den där trumman? Har hört att man lika bra kan köpa en ny skrivare isåfall..

Av walowalo

men om jag har haft sönder mitt moderkort så borde det väl inte funka med andra chassit? det ska ju vara samma kablar så förstår inte varför det inte händer något alls med antec-nätdelen medans det snurrar på som det ska med chieftec-nätdelen
får väl koppla in hårddiskar och dylikt i gamla chassit och se om det bootar upp som det ska men borde det ju när fläktarna snurrar och det låter om den

Av walowalo

Ström från Antec Sonata II

Efter att ha haft ett Chieftec fulltower i x antal år ville jag byta till ett mindre chassi och köpte ett antec sonata II.
jag flyttade över allt och koppla in allt men när jag skulle starta så startade datorn bara i några sekunder och sen dog allt igen. jag kolla igenom alla sladdar och upptäckte en annan 4-polig kabel som ser ut som en strömkabel till moderkort och kopplade in den istället men sedan dess så har den inte velat starta alls.

så jag la moderkortet på en kartong bredvid gamla chassit och koppla in allt och då snurrade alla fläktar och sånt som de skulle tills jag stängde av men hade ingen skärm inkopplad för att se i bios.

så min egentliga fråga är hur man ska koppla strömmen från antec sonata II 450W nätagget till moderkortet om man har ett asus p4p800 som har en p20 kontakt och så en 4-polig kontakt för 12v, jag har ju 2st 4-poliga kontakter? ska man använda den som sitter ihop med den 20-poliga strömkabeln fastän den inte har någon likadan kläm på sidan som den gamla 4-poliga 12v strömkabeln i andra chassit har eller ska man använda den lösa 4-poliga 12v som har en kläm på sidan och ser ut som den i gamla chassit.
har i princip testat med båda men verkar ju inte vilja gå igång, men sannolikheten att nätagget/chassit skulle vara kasst redan när man fick det är väl inte så stor?
fast å andra sidan verkar det ju funka med gamla chassit på 340~ W

Av walowalo

Fryser temporärt i XP

Fick min nya 3.2GHz pentium4, 250gb sata-hd och 2gb ddr pc3200 igår så jag formaterade om datorn och installerade win xp på sata-driven och funkar som det ska men det kan ta 5-7 sekunder att få upp winamp om det är minimerat bakom firefox tex och händer rätt ofta när man är inne i kontrollpanalen och ska klicka på nånting att allt utom winamp bara fryser sig i 10-15 sekunder och sen fortsätter det som vanligt ett tag till och sen kan det frysa sig 10-15 minuter senare.

Min vilda gissning är att det är antigen nånting med SATA som jag har glömt installera, ändra inställning osv
Eller så är min Chieftec 340W för klent för min P4 3.2GHz, 6600gt, 2gb ddr-ram, 2 ide-hd, 1 sata-hd, 1 diskenhet, 2 chassifläktar?

Flashade bioset innan idag men hjälpte inte, ligger på 30-35 grader på cpu och mb så är inte värme och den går inte upp till 100% cpu-load under dessa frysningar utan den verkar fortfarande stanna runt 10-20%

Har IDE-hårddiskarna som primary master och secondary master och så sitter SATA-disken på första SATA-uttaget.

Mitt moderkort är ett ASUS P4P800 - http://www.asus.com.tw/products.aspx?l1=3&l2=12&l3=31&model=1...

Kan även tilläggas att jag körde nåt benchmark-program och fick 10-15% mer än med gamla datorn så allting verkar ju funka på så sätt.

Och så kör jag med SP2 och nyaste drivrutiner till ljudkort, gfx, direct-x och liknande men inte installerat något till SATA-hdn men den verkar ju funka ändå..

Av walowalo

la upp min p4 2.66ghz northwood på tradera förra veckan och den är uppe på 800kr atm om nån börjar bli desperat för en northwood ~

Av walowalo

uppgradera från 2.67ghz p4, 6600gt, 1024 pc2700?

Jag har en Pentium4 2.67ghz på ett ASUS P4P800 - http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=124228&cks=SER

512+256+256 i RAM där alla tre är DDR-DIMM PC2700 CL2.5.

Som GFX har jag ett Asus GeForce 6600GT 128MB - https://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=305485

Har hört av några att 2.67ghz P4 använder en dålig fsb och att man borde köra antigen 2.4ghz eller 3.0ghz men är det värt de 1700kr som en ny 3.0ghz p4 kostar eller är det inte så stor skillnad i praktiken?

Måste jag isåfall också uppgradera minnena från PC2700 eller det bör jag göra i vilket fall som helst? Eller borde jag fixa så det blir 2st 512MB PC2700 eller blir det bra med 2st 256or och 1st 512?

Har kört 3DMark2001 och ligger alltid runt 12000 vilket känns lite lågt när flesta andra med 6600GT ligger på runt 20000 eller rentav högre.
Körde också 3DMark05 och landade på 3071 om det säger något.

Vad jag mest är ute efter är om det är lönt att uppgradera nåt när jag inte vill lägga ner mer än 2000-3000 eller om jag bara ska vänta tills det kommer ut nån ny cpu och köpa mig en högre P4 då?
Eller om datorn rentav håller ett tag till efter en omformatering av C: eller så.

Kör inge överklockning och kör med nyaste Forceware-drivrutinerna till Geforcet.

Av walowalo

funderar själv på att köpa ett headset för att ha till ventrilo och sånt medans man spelar och verkar ju som de flesta rekommenderar Plantronics .Audio 90?
så om ni ska köpa ett par så har maxfps kampanjpris på det, vet inte hur länge, för 389kr + frakt så kan nog vara värt att slå till?

Av walowalo

märkligt lagg i DAoC

har haft lagg till och från i ett spel som heter dark age of camelot, vettefan om så många känner till det. online-rollspel är det iaf...
nu senaste veckorna så har det blivit ännu värre typ, vad som händer är att runt varannan eller var femte minut så laggar det till rejält och inte slutar inte förren jag antigen tittar i någon annan riktning eller trycker ctrl+alt+del i win2k och sen avbryt direkt igen. sen funkar det precis som innan, så jag tror inte det har något med servrarna eller dylikt att göra. utan det måste vara någon inställning jag har glömt ändra.

systemkrav är typ 1.4ghz, 256mb ram, 32mb grafikkort och de rekommenderar 2.4ghz, 512mb ram, 64mb grafikkort.
jag har amd 2600+ xp, 1024 ddr-ram, 64 mb geforce4200 grafikkort, asus a7n8x moderkort och kör windows 2000 professional.

jag har kontrollerat primära och sekundära ide-kanalerna så att allt står på DMA-överföring så det ska gå snabbare, jag har stängt av vertikal sync, jag har installerat direct-x 9.0, jag har testat både nyaste och nästnyaste detonator till grafikkortet, virtuella minnet har 1500 - 3500 megabyte att använda så borde ju inte vara det heller.
processorn ligger stabilt på 65 grader och har 3st fläktar i chassit osv...

varför hackar det då till lite då och då?

Av walowalo

blah. kom på att jag glömt ändra tillbaka till att datorn inte ska startas om automatiskt så nu ska jag nog åtminstone få en bluescreen i fortsättningen

Av walowalo

datorn startar om..

ändrade i bios till 133mhz på cpun så att den nu körs i 1433mhz eller vad exakt en amd xp 1700+ ska köras i men nu har datorn börjat starta om utan bluescreen eller nån varning typ var 6-10e timme...
den startade inte om innan när jag körde den i 100mhz och 11 multipel dvs bara 1100mhz vilket är typ 300mhz under vad den ska gå i.

jag har ett asus a7n8x moderkort och hittade inget om att den startas om vid nån viss tempatur i bios och värdena som stod där var 35 på moderkort och 55 på cpu om jag är korrekt.
jag har iaf två chassifläktar och en cpu-fläkt som går på det högsta så jag tvivlar att den får tillräckligt med kylning men verkar märkligt att det i princip började när jag satt den som den egentligen ska vara...

Av walowalo

uhm har fått denna bluescreenen två ggr på en halvtimme nu...

*** STOP 0x0000001E (0x000000, 0x80401836, 0x00000000, 0x00000000)

Adress 80401836 base at 80400000

Datestamp 3ad7ad60 ntoskrnl.exe

Har testat att söka på google och dylikt men enda jag hittade var att man skulle ändra virtuella minnet men det hjälpte inte, vilket man kunde listat ut
Allt detta började som sagt när jag flyttat datorn till en kompis men installerade inte något nåt ram, grafikkort eller någonting så verkar lite märkligt...

Av walowalo

hm jo
ddr-minnet är PC2700. ena är noname och andra är samsung. men påverkar det hur snabbt man kan köra processorn?

Av walowalo

klockfrekvens osv till amd xp1700+ ?

Jag köpte en AMD XP 1700+ för ett år sen men har kört den i 1110 mhz sedan dess fastän den egentligen ska gå i 1467mhz om jag är korrekt.
jag har haft två moderkort under denna tiden men aldrig fått den att köra i över 1100mhz. har ändrar bygeln på det gamla moderkortet men hjälpte inte och med detta moderkortet så står det typ 'warning cpu overspeed' när jag försöker köra den i 1200mhz och stod även när jag ändrade tillbaka till 1100mhz men försvann när jag restartade.

Mitt nuvarande moderkort är ett ASUS A7N8X och mitt gamla var nåt SOLTEK drv-4 eller liknande.

Tror dock inte jag varit på byglarna på detta moderkortet men måste man det för att kunna köra det i 'rätt' hastighet?
Borde ju bara vara att ändra FSB till 133mhz och multipler till 11 som det står på klistermärket till AMD:en.
eller åtminstone 100mhz*12.

Av walowalo

Bluescreen-problem i win2k

har upptäckt att datorn startats om utan orsak nån gång senaste veckorna och ändrade så att jag skulle få bluescreen istället för direkt omstart så nu fick jag nyss en när jag haft datorn igång i två timmar och skulle byta låt i winamp bara som så många ggr förut:

*** STOP massa-siffror-för-att-säga-numret-på-felet-troligtvis......
BAD_POOL_CALLER
Beginning dump of physical memory
Physical memory dump complete. Contact your system administrator or technical support group

Min dator:
CPU: AMD XP 1700+
Moderkort: Soltek SL-75DRV4
Minne: 1st noname 256MB ddr-ram och 1st samsung original 256MB ddrminne, båda 2.5 latency
Ljudkort: Muse XL
Nätverkskort: 3Com EtherLink XL 10/100 PCI TX NIC (3C905B-TX)
Grafikkort: ASUS 8420 Geforce 4200
Chassi: Chieftec DA-01BL-D
Nätagg: Chieftec 340W
Fläktar: 1st chassifläkt fram, 1st chassifläkt bak, 1st zalman cpu-kylare på max, 1st pci-kylare precis under grafikkortet som pumpar ut varmluften.

Detta började när jag flyttade min dator till en kompis för första gången på ett år och nu brukar datorn starta om ungefär var tionde dag men likväl jobbigt om man är i mitt i något.
låter som antigen dåliga minnen eller nån mjukvaruinställning för mig men är bara ren och skär gissning...

Av walowalo

ändrade om det där med automatic reboot så att jag skulle få en bluescreen istället för några veckor sen men inte fått en endaste bluescreen hittils, den bara startar om automatiskt.

och att jag skulle ha glömt plugga i nån sladd bara för jag bytte grafikkort låter rätt osannolikt, har även plockat isär hela datorn och satt ihop igen utan resultat. att gpu/cpu är överhettad borde egentligen inte göra något då såvitt jag vet aldrig har haft något program som startar om när nåt blir för varmt och jag kör även med fyra fläktar vilket lär vara mer än tillräckligt.

Av walowalo

datorn startar om..

Det hela började för ganska exakt två veckor sedan då jag fick mitt nya ASUS8420 Geforce4200 grafikkortet som jag tryckte i och installerade drivrutinerna till. första dagen fungerade allt bra men dagen efter så började datorn starta om sig med slumpmässig intervall, verkar som om det går lite snabbare för restart om man gör nåt krävande än bara har windows igång. jag prövade även att trycka tillbaka mitt gamla asus geforce1 som fungerat felfritt ihop med datorn i ett halvår men även då startades datorn om.

jag formaterade c: två dagar efter och installerade alla drivrutiner ifrån början så inga gamla drivrutiner ifrån mitt gamla grafikkort låg kvar och det fungerade återigen bra i en dag men sedan så började det igen. verkar bara bli värre och värre desto fler dagar som går..

jag har kört med båda minnesmodulerna en åt gången men det hjälpte inte och även kört memtest på båda men inga fel hittades. minnesinställningar står på 2.5 latency i bios som det även står på dem så det ska vara korrekt. jag har haft funktionen i bios som gör att datorn startas om när den blir för varm avstängd senaste halvåret och jag har även stängt av automatiskt reboot i windows2000 men jag får ingen bluescreen, den restartar automatiskt ändå..

jag tvivlar starkt på att det är mitt 340W nätagg som är för klent då jag har kört med tre hårddiskar i till precis innan jag fick mitt geforce4 och nu kör jag bara två hårddiskar.

kanske ska tillägga att jag har aldrig överklockat nåt i datorn medvetet och har kört min amd xp 1700+ i 1113mhz det senaste halvåret pga slöhet att ändra jumprar och sådant i bios.

CPU: AMD XP 1700+
Moderkort: Soltek SL-75DRV4
Minne: 1st noname 256MB ddr-ram och 1st samsung original 256MB ddrminne, båda 2.5 latency (?)
Ljudkort: Muse XL
Nätverkskort: 3Com EtherLink XL 10/100 PCI TX NIC (3C905B-TX)
Grafikkort: ASUS 8420 Geforce 4200
Chassi: Chieftec DA-01BL-D
Nätagg: Chieftec 340W
Fläktar: 1st chassifläkt fram, 1st chassifläkt bak, 1st zalman cpu-kylare på max, 1st pci-kylare precis under grafikkortet som pumpar ut varmluften. och har även kört utan 'sidodörr' senaste veckan så värme tvivlar jag starkt på att det är..

-------------------------

nu har det gått 3 veckor efter detta och omstarterna upphörde plötsligt i två veckor tills iförrgår då de började igen, fråga mig inte varför. installerade inget speciellt eller nåt, men likväl så började den starta om. jag har ägnat senaste dagarna åt att uppdatera VIA-drivrutinerna, grafikkort-drivrutinerna men inget hjälper.
känns som om jag bör testa att ta ut PCI-korten igen? tvivlar liksom på att nån hårdvara skulle gå fysiskt isönder precis när jag installerade ett nytt grafikkort när jag avmagnititeserade mig och sånt. omstarterna varierer fortfarande kraftigt.... ena dagen kan det gå 3-4 timmar innan första kommer och sen brukar det minska mellan omstarterna och vissa dagar upp till 10 timmar. och inte glömma den två-veckors-period då den inte startade om sig alls fastän jag inte ändrat något. känns som om jag inte får bort omstarterterna tills söndag så blir det att köpa nytt moderkort. :\

och ja, jag har ändrat så att den ska visa en bluescreen istället för att reboota automatiskt i win2k-pro men det hjälper inte. datorn startar även om innan jag kommer in i windows vilket bör betyda hårdvarufel eller liknande eftersom inte drivrutinerna och sånt är laddade än när han börjar starta om?

glömde förresten att säga att jag flyttade mina två pci-kort (nätverk och ljudkort) när jag installerade grafikkortet så det kan ju vara deras nya platser som spökar, men jag kommer inte ihåg var de satt innan så det ända är väl att testa runt lite olika ställen för dem.