Inlägg

Inlägg som Fikabulle har skrivit i forumet
Av Fikabulle
Skrivet av pine-orange:

Underskott och underskott... Det är SE4 som nästan alltid exporterar till Tyskland/Danmark.

Det enkla svaret på din fråga är att vi har överskott så länge vinden blåser. Gör den inte det så har vi underskott. Och då är vi beroende av gas-/kol-el från övriga europa. Det är därför som priserna skenar så fort det blir kallt och inte blåser. Den främsta anledningen till det är att vi saknar planerbar elproduktion i framför allt södra Sverige.

Av Fikabulle

Är lite förundrad över hur anläggningen i Staffanstorp kan köra ”helt förnybar” energi. Den delen av Sverige där vi har problem med elunderskott och är beroende av importerad Tysk/Polsk kolkraft/gaskraft…

Det måste helt enkelt vara den ”magiska” timbaserade mätningen i kombination med diselgeneratorerna, som visade sig vara 50 procent förnybar råvara, som gör den stora skillnaden.

Av Fikabulle
Skrivet av Tipko:

Min ögon är för gamla kanske men jag ser typ ingen skillnad mellan bilderna.

Va menar du? Det blir ju jättestor skillnad med Ray Tracing i snabba FPS-spel nu för tiden.
Framför allt i grafikkortstillverkarnas kassakistor. De har ju lyckats kränga RT-kort som kostar +10k extra per styck...

https://cdn.eteknix.com/wp-content/uploads/2018/08/3-31-800x277....

Av Fikabulle

Förstår. Det ska dock finns färdiga kit med enkel mjukvara för det här. Tänkte om någon här visste vad det var för tillverkare?

Av Fikabulle
Skrivet av mrqaffe:

En Hallonpaj borde gå att använda till det, anslut en sensor/knapp och när de påverkas så spelas mediafilen upp.

Hallonpaj?

Av Fikabulle

Teknik för rörelsestyrd ljud/bild?

Hej! Är på jakt efter en enklare multimediabox där man enkelt kan skapa ljud/film som spelas upp automatiskt när exempelvis någon går förbi, eller trycker på en knapp.

Vet att man brukar använda sådan utrustning på museer och utställningar, men ja lyckas inte hitta det på nätet. Någon som vet vara vad det är för grejer de använder?

Av Fikabulle
Skrivet av JBerger:

Men att AMD producerar både grafikkort och CPUer, å de äger väl viss del av x64 koden (?) eller att intel totalt dominerar cpuer på företag/servermarknaden och har den största kakan rent generellt, å nu också ska släppa grafikkort, och har en jäkla massa patent på kretsar å x86 å fan och hans moster? Nä, nVidia får inte köpa ARM buuu.

Meh.

Hela grejen är ju att man inte vill att det skapas en ny situation likt den Intel haft i årtionden på x86-plattformen. Det kommer alla att förlorar på i förlängningen. Förutom Nvidia då förstås. De tycker så klart att det är grymt att kunna diktera villkoren.

Av Fikabulle

Vilka daredevils!
Snacka om att bryta ny mark…

Av Fikabulle
Skrivet av mrqaffe:

Ja elmarknaden ville ha el och Uniper sålde det för att de kunde och ville tjäna pengar pga högt elpris, det var dock ingen verklig brist på el i Sverige.
https://www.uniper.energy/sverige/nyheter/daerfoer-startades-...

Brist på el har vi ju rimligtvis när vi behöver importera el från andra länder pga att vi själva inte har tillräckligt mycket av den, exempelvis när det inte blåser tillräckligt mycket. Så var det inte förr efter som vi hade planerbar elproduktion som löste det. Det har SVK själva konstaterat. Kraftverket kördes för övrigt eftersom att man är legalt skyldig att göra det när det finns tillgängligt för elmarknaden. Står ju i länken du refererar till.

Av Fikabulle
Skrivet av anon134512:

Fast då har du nog inte kollat statistiken som du citerade, det är just det. Vi har så gott som inte importerat någon ful-el alls om man ser på det stora hela. Import av el vid vissa köldknäppar har dessutom skett i alla tider. Även innan avvecklingen.

Visst behövs massor av planerbar el, men situationen kanske inte heller är riktigt så illa som du får det att låta som. Vi saknar inte planerbar el, däremot så bör inte mer avveckling ske av kärnkraft för då lär vi hamna i en sådan sits.

Hela poängen är ju att elbristen uppstår ett par veckor på ett året och då är vi beroende av import av polsk och tysk ful-el. I normala fall handlar det om kalla dagar på vintern. Nu har vi redan problem i september. Därför avropar elmarknaden exempelvis Karlshamnsverket (Sveriges reservkraftverk). Det är främst därför som elpriserna och utsläppen skenar. Lägg där till att Sverige ska gå från cirka 140TWh till iaf 220TWh fram till 2045 så kan du ju räkna på om vi kommer behöva mer planerbar el eller ej.

Av Fikabulle
Skrivet av anon134512:

Fast kollar man statistiken från i år till exempel på svenska kraftnät (https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kraftsystemdata/elstatist...) så visar den att vi så gott som inte importerat någonting från Polen och Tyskland.

Det är det här som är det klassiska argumentet från politiker som låtsas att de inte förstår vad det handlar om. Det stämmer att vi över ett helt år exporterar mer el än vi gör av med. Grejen är ju att du behöver rätt mängd el och den behöver vara stabil - varje sekund. Det är det som Sverige saknar för närvarande. Därför behöver vi, till skillnad från förr, under perioder importera dyr ful-el från andra länder när den inte räcker till. Och då blir de totala utsläppen högre.

Varför är det så? Det beror på att vi avvecklat fossilfri planerbar elproduktion och ersatt den med väderberoende kraft på ett sätt som skapat den här problematiken. Tolka mig rätt. Det är i grunden i het fel att satsa på väderberoende kraft. Man måste bara göra det på ett ansvarsfullt vis. Annars blir det så här.

Av Fikabulle
Skrivet av Reckie:

Sveriges Radio hade ett inslag för en vecka sedan om att Spaninen nått rekordpris på el, artikeln basunerade ut att priset var 2kr/kWh (avrundat från 1,9kr). Idag på morgonen kostade det 2,036kr/kWh i elområde 4 (SE4) här hemma i Sverige. Vårt pris var visserligen momentant under några timmar men det låg över eller väldigt nära 1,5kr mellan 06-12.

Du får tacka stollarna i miljöpartiet för det. Det är nämligen de som systematiskt arbetat för att avveckla vår kärnkraft. Därav har vi inte tillräckligt med planerbar elproduktion. Och då blir det import av dyr ful-el från Polen och Tyskland. Klimatvänligt och bra…

Av Fikabulle
Skrivet av backlulund:

Det skulle kopplas generatorer på alla dessa träningscyklar och springmaskiner på gymmen runt om i världen, då hade vi haft elöverskott. 😉

Om det varit så enkelt hade den lösningen redan varit implementerad. Frågar du mig så beror den här typen av argument på att lekmän inte inser vilka mängder energi det rör sig om och vad som krävs för att lyckas lagra så stora mängder energi på en klimateffektivt sätt. Här är ett förenklat exempel:

Av Fikabulle
Skrivet av backlulund:

Vindkraft sprider ju mängder med microplaster.

Det stämmer, men är ju klart mycket bättre än att köra med fossila bränslen från ett livscykel-analys-perspektiv. Sen behövs det ju något storskaligt stabilt och fossilfritt när vinden inte är där, vilket händer hyfsat ofta… Annars blir det ju inte klimatneutralt på långa vägar.

Av Fikabulle

Påminner om klassikern Thermaltake Chrome Orb. En helt värdelös kylare som, om man tog bort fläkten, var snygg som värmeljushållare.

https://images.anandtech.com/reviews/cooling/roundups/11-2000/so...

Av Fikabulle
Skrivet av ThomasLidstrom:

Min tanke också. I en total diktatur är det svårt att barrikadera sig och ha fysiska papper etc.
Bara för första bästa ambitiösa partifunktionär att storma stället med 100+ poliser med invändning att det pågick kontrarevolutionär verksamhet

Den Kinesiska staten gråter nog inte över förmånliga avtal till detta nya företag.

Har dock lite svårt att se var ARM, Softbank och Brittiska staten kan göra

De får kanske köra lite ”Russian style” och använda Polonium-210? ^^

Av Fikabulle

Ser ut som att fläkten kommer behöva jobba hårdare med den nya kylningen, eller så var kylningen överdimensionerad från först början. Ja, eller så gamblar Sony, mot förmodan, med komponenternas livslängd.

Av Fikabulle

Antar att det är kretsbristen som gör att de har svårt att växa snabbare? Känns iaf. som att de skulle behöva minst 30 procent av marknaden för att kunna utmana på sikt.

Av Fikabulle

Ännu en trist lansering av ett kort som kostar betydligt mer än det smakar. Det finns tyvärr ingen anledning för varesig AMD eller Nvidia att anstränga sig när marknaden ser ut som den gör…

http://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2326495/images/2011/latsmurf_139077...

Av Fikabulle
Skrivet av Yoshman:

Fast om denna affär blockas finns ju en uppenbar risk att Arm hamnar i limbo med kraftig uppbromsning i teknikutvecklingen som följd. De som primärs gynnas av det är datorvärldens motsvarighet till kolkraftverken: x86-tillverkarna. Med i värsta fall fortsatt duopol som primärt drabbar oss som konsumenter…

Var någonstans ser du tendenser till att ARM-plattformen skulle lida av akut brist på pengar när det gäller utveckling? Frågar du mig så är det snarare så att den plattformen utvecklas mer än någonsin. Och företagen är både kapitalstarka och många. Precis som man vill att det ska vara på en fungerande marknad…