Inlägg

Inlägg som Olegh har skrivit i forumet
Av Olegh
Skrivet av Shimonu:

Kan du ge mer konkreta exempel på vad du anser är teknisk utveckling?

Ett exempel skulle kunna vara övergången från glödtrådslampor till diodbaserade ljuskällor. Utan att veta några detaljer så gissar jag att "man" tog avstamp i befintlig kunskap om dioder, utformade en slags idé om vad man kunde göra annorlunda för att uppnå andra egenskaper, och därefter genomförde experiment för att jobba mot en sådan utvidgad förståelse och annorlunda applikation.

Fördjupning och/eller utvidgning som sagt. Ta något som blåtandshörlurar t.ex. Det är i mycket mindre utsträckning ett uttryck för teknologisk utveckling eftersom det handlar mer om att paketera om och kombinera befintlig kunskap snarare än att bryta helt ny mark. Så tänker jag iaf.

Andra typer av uppfinningar/upptäckter som jag tror föddes mer direkt ur ny kunskap/förståelse:
Röntgen
Magnetkameran
Atombomber
Pencillin
GMO

Dessa är uttryck för teknologisk utveckling.

Av Olegh
Skrivet av Shimonu:

Va? All utveckling är väl att lära sig använda befintlig kunskap på ett nytt sätt? Vad förväntar du dig för utveckling?

Nej betydligt mera karakteristiskt för faktisk utveckling är en utvidgad förståelse av världen omkring oss, dvs vidare och/eller djupare kunskapsmodeller.

Du verkar prata om någonslags marknadsutveckling, inte teknologisk utveckling.

Av Olegh

Har påbörjat odlingen för 2021!

Mina gamla beprövade sorter är alla snabba ur startblocken, även nya Fatali White och Jalapeno Orange Spice.
Scotch Bonnet Red är typ också med i matchen, men Fatali, Corno Di Toro, Moruga Red och Bhut Jolokia lyser fortfarande med sin frånvaro. Har bara gått en vecka sedan jag sådde fröerna så än är jag inte orolig.

https://i.imgur.com/wgGVQnS.jpg

Av Olegh

Dan Eliasson fortsatt statstjänsteman

Hej!

Kan någon smartare än jag hjälpa till med att förklara de faktiska skälen till att Dan Eliasson inte tvingas erbjuda sina tjänster på den privata arbetsmarknaden snarare än den offentliga, efter att ha misslyckats med att leva upp till förväntningar ställda på honom?

Det är så lätt att bara fnysa åt det och kalla det korruption men... ja. Jag försöker vara agnostisk.

Av Olegh

Att den inte kostar en halv månadslön 😅

Av Olegh

Apropå "Hur hanterar du en konflikt?" så är ju svaret elementärt: Det beror på.

Av Olegh
Skrivet av Hurtigbullen:

Här håller jag verkligen inte med dig. Däremot har jag hört detta påstående från flera håll, mångt och mycket verkar det baseras på lösryckta citat. Emanuel Karlsten hade en bloggartikel om detta när samma kritik var uppe på tapeten i början på pandemin: https://emanuelkarlsten.se/sant-och-falskt-om-vad-statsepidem...

Så du får gärna komma med exempel, undvik gärna lösryckta citat som t.ex. Johan Widén håller på med.

Den där "debunking-artikeln" där lösryckta citat granskas närmare och sätts in i sin kontext är ju oerhört intressant i sig.

--------------------

Det jag frågar mig är om Emanuel Karlsten tyckte sig ha uppfattat att Anders Tegnell fått ta oförtjänt mycket skit?
Tyckte/tycker han att sammanställningen styrker den tesen eller ej?
Hur tolkar hans läsare sammanställning och vad tror de om Emanuels intentioner?

Faktumet att Tegnell (och FHM) av många uppfattas som yra höns och att de inte har någon direkt plan eller bra idé, tror jag är helt enkelt för att man är typ 90% reaktiv och 10% proaktiv i sitt agerande och kommunicerande. "Man" försöker kontinuerligt absorbera och ta till sig av det man uppfattar som kunskap och information rörande viruset. Det tvivlar jag inte på en sekund. Däremot, den enda tydliga målsättningen man verkar ha (som jag tycker är övervägande positiv) är att vara oerhört försiktiga när det gäller det preskriptiva, dvs pålagor och rekommendationer om hur människor ska ändra sitt beteende. Den godartade tolkningen av detta är att man försöker respektera människors egna förmåga att värdera vilka typer av uppoffringar man kan göra och vilka risker man kan stå ut med. Den elakartade tolkningen är att man duckar från det ansvar man har, som myndighet, att borga för medborgarnas väl och ve på ett kollektivt plan.

Av Olegh

Desto dyrare och flådigare ju högre stöldrisk. När den väl blir stulen kommer det också kännas jobbigare.

Av Olegh

Garant och Scan köper jag klar oftast. Har tyvärr(?) aldrig kommit på att försöka koppla märket till om skivorna går att separera enkelt eller ej. Smakmässigt.. känns som jämnt skägg.

Att låta det ligga ut i rumstemp innan tillagning är något som verkar hjälpa oavsett.

Av Olegh
Skrivet av henkiii:

Gillar du oskärpa när du gejmar med?

Det har ju kommit lite de senare 5-6åren att spel kan simulera en oskarp sörja istället för en knivskarp bild när man rör sig lite.

Jag har själv mycket svårt för det, men då inställningarna finns antar jag att det finns folk som uppskattar det.

Den pålagda rörelse oskärpan i filmer är väl ett tvång för att man inte ska få känslan av diabilder vid tex panoreringar.

Jag spelar inte särskilt mycket 😄 men jag skulle säga troligtvis inte. De spel jag spelar är ju inte tänkta att skapa samma typ av inlevelse som jag njuter av när jag ser på film.

Av Olegh

Alltså det är ju i stor utsträckning en subjektiv grej, men den cinematiska oskärpan som uppstår när man kombinerar snabba förändringar i bildinnehåll med relativt låg bilduppdateringsfrekvens.. för mig borgar det för en mer realistisk och illusorisk upplevelse eftersom det replikerar hur jag har svårt att fokusera på objekt som rör sig snabbt relativt mitt blickfång.

Edit: Söker man på the interwebs lär man nog hitta ganska många foruminlägg där jag spyr galla över The Hobbit i HFR...

Av Olegh
Skrivet av Jumpcut:

På vilket sätt har vi mindre och mindre yttrandefrihet?

Om man vill leka med tanken att det är så, så kan man ta avstamp i fenomen som t.ex. självcensurering/åsiktskorridorer och deplattformering. Ingalunda nya fenomen, men vart blåser vindarna?

När det gäller ett vidare frihetsbegrepp så kan vi vandra uppåt en bra bit till i abstraktionsnivå. Smutta på termer som teknologi-hegenomi, materialism, social-engineering, globalism, miljöförstöring.

När hela världen i någon utsträckning är tillgänglig för alla och envar, samt att tendensen att se både världen och människor som komplicerade maskiner som är svåra att styra men går att styra, så blir också alla människor en form av schackpjäser i allas våra medvetanden. Gränser suddas ut. Nya krav ställs på dig och du ställer nya krav på dig själv. Bra eller dåligt, men teknologisk utveckling och en mer sofistikerad integration av dig själv som människa i komplicerade system har en anti-frihetlig dimension inbakad.

Av Olegh

Flera har nämnt att det är moraliskt förkastligt (vilket jag håller med om) men inte riktigt förklarat varför.

Anledningen är att beteendet lätt kan klassas under paraplyet "rent-seeking".
Tjommen som köper PS5:an eller vad det nu är utan att ha något annat syfte än att göra sig en hacka, är en opportunist som inte tillför något värde till värdekedjan som startar med en idé och slutar med en produkt som någon har nytta av eller gläds åt. PS5:an hade allokerats utan denna intervention och om producenten eller återförsäljaren kan reagera på något sätt så är det bara genom att höja priset eller dra på sig extra kostnader för system som motverkar rent-seeking. Strategin är enkom extraherande, inte skapande.

Enda sättet att (moraliskt) försvara handlandet är om man håller det som det yttersta goda att varor alltid ska säljas till högstbjudande. Någon form av renodlad ekonomisk-darwinistisk filosofi skulle kanske medge det men det är förmodligen extremt få som faktiskt är anhängare av en sådan doktrin om de rannsakar sig själva.

Edit: Crap, läste inte ens TS första inlägg särskilt noggrant... Om kompisen faktiskt köpte PS5:an med avsikt att behålla den så ställer det ju saken i en annan dager. Jag har mycket svårt att motivera varför det skulle vara klandervärt att sälja den till ett högre pris än inköpspriset, inte heller hur det skulle vara berömvärt att sälja den till random person för mindre än rådande pris på andrahandsmarknaden. Det känns fortfarande inte 100% rätt men det kan vara avundsjukan som skaver lite.

Av Olegh

Dålig kritik är bara gnäll. Det blir man ganska snabbt trött på, oavsett vilken roll man har.

Utan en genuin vilja och förmåga hos den som blir kritiserad att ta åt sig av kritiken är det hela som att pissa i motvind.

Personligen är jag nog ganska dålig på att ge bra kritik och jag får kritik alltför sällan. En slutsats man kan dra från det är att det i min tillvaro råder en generell brist på faktiskt engagemang.

Av Olegh

Hemmagjord ägglikör Jobbar på sista flaskan nu.

https://i.imgur.com/mdlVNbR.jpg

Av Olegh

https://i.imgur.com/FbQXkiN.jpg

Den här gillar jag!

Av Olegh

Apropå bourbon så håller jag nog four roses högre än bulleit.. passar min gom bättre.

https://i.imgur.com/0RbRZtN.jpg

Inte testat denna innan

Av Olegh

Mums!

https://i.imgur.com/GUEUz9v.jpg

Skrivet av ztenlund:

Testa honung och kaviar om du gillar okonventionella kombinationer.

Nåt du har testat själv? Tveksamt om man kan kalla ost och kaviar okonventionellt i Sverige... Hursomhelst är det något jag har med mig sedan barndomen så för mig är det i högsta grad "konventionellt".

Av Olegh

"Donerar du kanske till välgörenhet istället för att ge julklappar?"

Det här är förövrigt det dummaste påhittet sedan... jag vet inte när. Fine, donera i någons namn om de explicit har bett om det... men vadå istället för??

Det är som att säga att:
"Idag ska jag titta på tv istället för att läsa i den där boken jag jobbar på."
"Kan inte du gå ut och slänga soporna istället för att diska?"
"Vadå vill du ha både ärtor och potatismos till laxen? Kan vi inte äta ärtor istället för potatismos?"

Ser ni temat med att det finns någon slags gemensam nämnare men att dessa saker inte har något med varandra att göra egentligen? Precis samma grej med julklappar och donationer. Den enda gemensamma nämnaren är pengar, i övrigt har de inget med varandra att göra.

För några dagar sedan såg jag ett inlägg (annons?) på Linkedin från företaget jag själv jobbar på att man minsann är sååå otroligt goda att man donerar pengar istället för att ge sina anställda en julklapp. Det är så genomskinligt manipulativt att man baxnar. Måste du signalera din godhet så är det inte godhet och omtanke som är drivkraften.

Av Olegh
Skrivet av Andreaz1:

Jag breder ut kaviar på mina mackor. Den större frågan jag fick av ditt inlägg är att vem lägger kaviar och ost tillsammans på samma macka?

Skrivet av cyklonen:

Instämmer!

😁 Menar ni att ni har ratat kombinationen eller inte ens känner till den sedan tidigare?