Inlägg

Inlägg som goa200 har skrivit i forumet
Av goa200
Skrivet av rewoX:

Visst är det så att har man Spotify via Apple så kostar Premium typ 15-30kr mer i månaden?
Kom ihåg att min sambo hade något sådant problem förut, där hennes Spotify Premium gick från 99kr/månad till typ 129kr/månad bara för att det gick genom Apple?

Idioti tycker jag.

har spotify på apple och jag betalar 99/månad. betalar iofs via spotify.se och lagt in mitt kort där.

Av goa200

Användare: @TheMuffinMan:
Typ av affär: Sålde
Tillvägagångssätt: Swish
Produkt: iPad 5th gen 32GB

Positivt:
Snabba svar
snabb betalning

Negativt:
Inget

Slutbetyg: 5/5

Av goa200
Skrivet av ravkiT:

Hej! Första posten på detta forumet men jag tänkte fråga lite om mitt nätverk och om något är fel.

Jag har en stationär dator som är kopplad med fiber genom vägguttag.
Vi har i hemmet 100/100 från telia.

När jag installerar spel genom t.ex. Steam/ microsoft store eller vad det än kan vara så "toppar" min nedladdningshastighet ungefär 10-11Mbit/s, oavsett nedladdningsplattform.

Har jag missförstått konceptet med 100/100 eller underpresterar nätverket mycket?

Vi har kopplat nätverket på detta sätt.
Main network receiver -> Switch -> Patchpanel (skåpet där vi delar ut nätverket till alla portar i hemmet) -> Enhet som använder nätverk.

Är ~10mbit/s rätt siffra för vårt nätverk eller ska jag förvänta mig mer?

Tack på förhand.

Brukar vara så att man tankar i megabyte medans internetleverantören anger hastigheten i megabit. och det går 8 bit på en byte. Så du bör tanka i ca 12-13 vilket ger en mbit på 96-104 typ.

Av goa200
Skrivet av Pantsoff:

Sjukt mycket människor som kör på privat servrar just nu. Väldigt trevlig upplevelse. Jag blev hooked efter nån level bara!

Vad kör du på för server?

Skickades från m.sweclockers.com

Av goa200
Skrivet av hellmix:

Fick idag mejl from postmaster@outlook.com

I det stod det på engelska att ens mejl blivit hackad och med det har de inplanterat trojan i ens dator som övervakar allt och betalar man inte 809$ i BC så kommer de skicka allt *snusk* de vet om en till alla ens kontakter.

Vet att det är typ av spawn men just att det kommer från postmaster@outlook.com som är helt nytt för en. Har 2FA på mejlen så de kan omöjligt kapat ens mejl eller ska man ändå vara lite orolig?

Liknande mail cirkulerar på nätet och är INGET du behöver ligga sömnlös över. Så du kan i godan ro slänga det.
MEN tro inte att 2FA gör ditt konto helt ohackbart bara dock avsevärt mkt säkrare.

Av goa200
Skrivet av DarkSven:

De har väl sagt att det ska bli precis som det var 2006 med buggar och allt. Tror absolut inte de startar om wow utan detta kommer försvinna när alla nostalgiker kommit på att det inte var bättre förr

Skickades från m.sweclockers.com

Av de streamers jag sett har ingen tröttnat utan tvärtom har de sagt att de inte kommer röra bfa utan bara köra classic. Termen "bättre" är ju ganska relativ. Jag ser fram mot classic och kommer inte köra bfa. Klart man har nostalgiska minnen. Men de som kommer köra classic har nog sett alla streams och vet precis vad som väntar.

Av goa200
Skrivet av Vzano:

Polisanmäl, operatören ska ha information om vem det är.

När jag jobbade på Telenor så stämde inte detta alls. Du kan polisanmäla men i mitt fall Telenor så hade de ingen info vemn som ringde med skyddat nummer. De kunde däremot aktivera "spårning" lr något liknande som då aktivt spårade samtal och på så sätt kunde man se vem som ringde.

Av goa200
Skrivet av PixelBritta:

Medianbehovet för protein är 0,66 gram per kg kroppsvikt och dag, och rekommendationen är 0,83 gram [2,4]. De som teoretiskt sett skulle behöva mest ­protein är kroppsbyggare, men en översiktsartikel anger att mer än 1,6 gram per kg kroppsvikt per dag inte gör någon nytta [3]. Således för en kroppsbyggare så är maxtaket 1,6 gram men med en troligare rekommendation för en person som nyligen aktiverat sitt gymkort så skulle jag personligen gissa på att behovet ligger lägre än 0,8 gram.

Detta ligger i linje med min uppfattning av proteinbehovet i dagsläget. Jag har personligen käkat och druckit Whey i mängder. Jag har legat högt i proteinintag, jag har även legat lågt. Min uppfattning är att det varit mitt sammantagna intag av käk och träning. Vill du snabbt öka i stryka? Käka nyttigt och käka som fan. Ät mkt fisk, kyckling, ägg och linser/bönor. Träna mycket basövningar. Kör bänkpress, knäböj, marklyft, armhävningar chins, dips flera gånger i veckan. Komplettera med nischövningar som flies, pressar, curlar osv i olika vinklar osv. (Proteindrink, Kreatintillskott och dylikt gör marginell om någon skillnad... enligt mig).

Referens 2: Nordic nutrition recommendations 2012. Integrating nutrition and physical activity. 5th edition. Köpenhamn: Nordiska ministerrådet; 2014.
Referens 3: Morton RW, Murphy KT, McKellar SR et al. A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018;52(6):376-84.
Referens 4: Energy and protein requirements. Technical report series No 724. Geneva: World Health Organzation; 1985.

Du kanske bara vill maximera/bibehålla muskelmassa och gå ner i vikt så snabbt som möjligt och inte är intresserad av det långsiktiga tränandet i dagsläget (5-15 år). Tja. Då hade jag maxat proteinintaget (1,5-3 g /kg) och lagt mig lågt i kcalintaget. Har du tränat mycket och i några år? Isf hade jag lagt mig på 3g/kg vid stort kcal underskott. Länkar hemsida där du kan räkna på ett bra upplägg:

https://examine.com/nutrition/how-much-protein-do-you-need/
(dom kommer rekommendera 1,2-3,3 gram /kg vilket kan vara det du är ute efter just nu)

Långsiktigt är det skadligt att ligga på diet med högt proteinintag. Kött, speciellt rött kött ökar risken för cancer. Högt proteinintag över lång tid påverkar njurar och lever [5]

Referens 5: Efficacy and consequences of very-high-protein diets for athletes and exercisers. doi: 10.1017/S0029665111000024.

Bra skrivet!! Jag personligen har valt att lägga mig runt 2g/kg får i mig detta enkelt genom kyckling å grönsaker å annat. Ligger på ett kaloriunderskott och vill ändå försöka få muskler.

Enda jag kanske sätter ett frågetecken efter är "Käka nyttigt och käka som fan" äter man för mkt så är det inte bara muskler man bygger på sig utan ett sjujäkla lager fett

Ett bra exempel är Zac Efron i filmen Baywatch. Sjuk deffad men ändå mkt muskler. Han låg på 100 kcal över sitt dagliga behov. Detta så han kunde bygga på sig mer muskler men minimalt med fett.
Sen att springa runt så deffad som han är inte direkt vettigt

Av goa200
Skrivet av Mithras:

Omöjligt att säga exakt då vi inte vet hur mycket just Du förbränner vanligtvis.

Du kan tänka dig att alla människor är som unika bilar, vi bränner X antal liter/mil. Det vill säga, din kropp bränner en unik mängd kalorier för samma arbete. Det är därför som man brukar tala om att de flesta bränner 2000 - 2 500 kcal om dagen som bas. Notera att det är ett intervall och att majoriteten ligger inom detta intervall.

Mitt bästa tips till dig är dock att strunta i kalorierna. Se till att skära ut allt onödigt ur kosten (chips, godis, socker i flytande form, fika etc) och se till att du får upp pulsen over 150 när du tränar minst 3 dagar i veckan. Jag kan garantera att du ser resultat ganska omgående

Något som är på tapeten nu är ju intermittent fasting. vilket i korthet innebär att man trycker ihop ätfönstret till x antal timmar. Vanligt brukar vara fasta 16 timmar och sen äta 8. Då blir det för många svårt att få i sig så pass mkt kcal så det brukar sluta med att de tappar ganska bra i vikt.
Sen sägs det vara massa fördelar med det men har inte sett någon direkt forskning som påvisar detta. Så ta det med en nypa salt.

Av goa200
Skrivet av skyw00lker:

@goa200:

Har du ens läst de referenser han länkar till, en var en studie på 8 personer. En var en studie på college fotball individer, vissa av dom handlade en hög proteindiet var skadlig. Jag är fortfarande inte övertygad feån de studierna.

Och ja det tar bort så jäkla mycket trovärdighet från en sammanfattning av studier när man i samma artikel har ett eget intresse i det, länka till tshirts swish eller vad somhelst. Sen att han bara dumpar de utan att peka på var i forskningen så tanken är att man ska bläddra igenom 10 artiklar...

Oavsett så är det undersökningar gjorde och att då istället för att säga att bara elitidrottare har nytta av högt proteinintag så kan man se på den forskning som finns.
Så mellan broscience och science så är valet lätt för mig.

Sen orkar jag inte ens hänga upp mig på lite länkar till gymgrossisten som de har ett samarbete med jag vet att just Daniel på styrkelabbet är otroligt kunnig och det räcker med att lyssna på några poddar så vet man att han har koll.
kan länka till sidor på tyngre.se som säger samma sak:
https://www.tyngre.se/Artiklar/F%C3%B6r-lite-protein-ger-s%C3...
https://www.tyngre.se/Artiklar/Proteinbehov-f%C3%B6r-dig-som-...

Kanske istället bara inse att ditt påstående att högt proteinintag enkom skulle vara för elitidrottare inte är korrekt.

Av goa200
Skrivet av PixelBritta:

Du bör ligga på 0,8-0,9 gram / kg / kroppsvikt. Du bör ligga närmre 2800 kcal/dygn. Med tanke på din vikt så har du högre basal energiförbrukning så skulle du ligga på 2800 kcal /dygn så kommer du fortfarande gå ned i vikt (här spelar givetvis ålder, längd och aktivitetsnivå in också). 0,8 g x 146 kg = ~120 gram protein / dygn (en stor kycklingfilé ála 200 g = ca 50 g protein). Men ät proteinkällor från växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser också.

Vill du prompt gå ner snabbare så ligg längre i kcalintag men försök hitta en rimlig diet. 1400 kcal / dygn tar på psyket och svårt att upprätthålla över längre tid.

Som tidigare nämnts. Elitidrottare kanske kan nyttja högre proteinintag. Populärt är ju 1,5-2g / protein. Går du till gymmet och tränar som en normal människa 1 timme x 3-5 ggr/v så slappna av. 0,8g är mer är nog.

Styrketräning på gymmet är en bra aktivitet om man vill bli muskulös, smal eller bara vara hälsosam. Man mår bra av det. Det är dock mer av ett maraton. Har du gymmat 3 månader så finns det ingen anledningen att oro sig över proteinintaget och att förlora muskelmassa. Kör på bara. Kosten är 50% men ät nyttigt bara.

Börja i ett tidigt stadium med kardio. Jogga/cykla/rodd eller nån annan aktivitet som låter hjärta slå lite snabbare och ger lite flås. Inled med 15 min / 1 gång i veckan och öka successivt. Det är tacksamt när man gjort det över längre tid.

Lycka till! Kör lagom ofta!

Överlag så stämmer det bra men återigen så finns det forskning på just det här med proteinintag uppemot 2g/kg och man behöver inte vara någon elitidrottare för det. Det beror helt på träningsupplägg samt diet.

Att ligga på 1400 kcal kan vara lurigt som du säger. Finns många vettiga kcalräknare online t.ex. https://www.styrkelabbet.se/berakna-energibehov/
brukar stämma hyfsat bra +- någon 100 kcal kanske. Man blir inte muskulös av att styrketräna det blir man av att deffa anser jag

Återigen så kan man ligga på kcal samt styrketräna men ändå förlora muskelmassa. Därav att man höjer proteinintaget.
generellt sett så behöver man ligga på kaloriöverskott för att bygga muskler.

Jag skulle nog styrketränat 3 ggr i veckan och de andra dagarna tagit promenader. Mera muskelmassa kräver mer energi.

Men det beror på vart du vill komma. Vill du tappa vikt men behålla muskler så sänk kcal/dag men ligg på ett högt proteinintag och kombinera med styrketräning någon gång i veckan för att säga till kroppen att du behöver musklerna. Jag skulle nog ligga högre än 0.8 kanske uppemot 1.5g. Och som sagt kyckling/tonfisk är ypperligt sätt att få i sig protein och baljväxter o grönsaker.

Gör inte för drastiska nopp i kcal/dag för risken finns när du nått din vikt och sen går upp till det kcal/dag du vill ligga på att kroppen är så pass van vid 1400 kcal/dag att resten blir fett och du åker raskt upp till din icke önskvärda vikt igen.

Av goa200
Skrivet av Whaea:

Så vad händer med mina muskler på ett kaloriintag på 1400 - 1600 kcal och protein intag på 140 - 180g? Mina muskler lär ju inte ryka i min viktnedgång men kommer mina muskler bli större eller bara stanna?

Jag är inte fullt insatt men baserat på vad jag läst så beror det mkt på hur du lägger upp din träning. Äter du tillräckligt mkt protein så KAN du öka i muskelmassa men annars kommer förlusten i muskelmassa bli minimal om du ligger på kaloriunderskott.

Och man behöver inte köpa proteindryck om man inte vill. Kyckling är ypperligt t.ex.
Jag köper bara proteindryck för det är lätt/billigt att få i mig den mängd protein jag behöver då jag tränar 5-7 ggr/veckan

Av goa200
Skrivet av skyw00lker:

@goa200: Säkert jättebra eftersom de avslutar med en affilate länk för proteintillskott, tog bort allt seriöst i artikeln.

SÅ det faktum att de länkar till samtliga referenser har ingen betydelse för trovärdigheten men däremot att de länkar till en affiliate för de precis som många andra som bidrar med faktabaserade skrivelse behöver få in pengar på något sätt?

Nää vi fortsätter väl med broscience då så gissar vi lite hejvilt vad man behöver i proteinintag?

Av goa200
Skrivet av skyw00lker:

@Whaea:

Du försöker göra för mycket på en gång. Sen 2g protein per kg är alldeles för mycket om du är ELIT kanske det stämmer men från min erfarenhet och observationer så räcker det med 1-1.5g per kg för att göra progression på gymmet.

Du väger 146Kg på 180cm. Prioritering för dig är att gå ner. Det är ditt liv det handlar om, när du är nere på 95 tycker jag du kan börja kötta på och bry dig om muskler om du har som mål att lyfta tungt.

Jag vet att det är tråkigt att höra men för att lyckas satsar man på en sak och gör det bra.

Min åsikt såklart.

Nej du behöver inte vara ELIT för att ta 2g protein/kg. Beror helt på upplägg för styrketräning.
Ligger man på kaloriunderskott men ändå vill öka i muskler så ökar man i protein. gjorts en del forskning i det och du kan läsa mer om det på styrkelabbets hemsida:
https://www.styrkelabbet.se/protein-per-dag/
https://www.styrkelabbet.se/protein-avancerat/

Citat:

Rätt proteinintag kan ha en stor positiv effekt på din muskeltillväxt. Men vad är viktigt att fokusera på och vad är onödiga detaljer?

I vår artikel Den stora guiden till protein går vi igenom det viktigaste du som styrketränar behöver veta om protein. Men eftersom du har den goda smaken att prenumera på vårt nyhetsbrev, bjuder vi på en sammanfattning direkt i din inkorg.

Det här tycker vi att du bör känna till om protein och styrketräning:​​​​​​​
Ditt proteinbehov stiger om du styrketränar, har stor muskelmassa eller ligger på kaloriunderskott, och du får bättre träningsresultat om du äter mer protein än det rekommenderade dagliga intaget (RDI) på 0,8 g/kg/dag.

Ett proteinintag kring 1,4–2 g/kg/dag leder till större styrkeökningar, större muskeltillväxt och större fettminskning än RDI.

Ett proteinintag om 1,8–2,7 g/kg/dag rekommenderas för tränade personer som vill bevara muskelmassa vid ett kaloriunderskott.

Högre proteinintag (3 g/kg/dag) kan eventuellt ha positiva effekter på kroppskompositionen (ration mellan fett- och muskelmassa) hos tränade personer, men mer forskning behövs.

För friska personer finns ingen känd övre gräns där proteinintaget blir farligt högt. Ett proteinintag om 3 g/kg/dag har undersökts långsiktigt (1 år), utan att man sett negativa effekter på njur- och leverfunktion.

Det är inte bråttom att få i dig protein i samband med styrketräningen – några timmar före eller efter träningen räcker.

Överhuvudtaget verkar distribueringen av protein under dagen inte vara av särskilt stor betydelse, men gissningsvis är ~3 proteinrika måltider/dag (eller allt mellan 2–6 måltider) ett säkert kort, som inte kommer vara begränsande för dina resultat.

20–30 g högkvalitativt protein räcker för att stimulera muskelproteinsyntesen (= muskeltillväxten) maximalt vid en måltid.

Att inta 30–40 g långsamt protein före läggdags ökar muskeluppbyggnaden under natten.

Av goa200

@Swennis: Nja det känner jag inte direkt att man behöver. Svårt att förklara varför utan att spoila filmen. Jag såg endgame igår och har inte sett captain marvel och kände inte att jag hade några direkta frågetecken kring captain marvel

Av goa200
Skrivet av Mightybjorn:

Det blir nog lite division 2, BFV för mig, förhoppningsvis hittar jag någon att lira Rust med också.

EDIT: Om någon vill lira lite i påsk så hojta till vettja!

Om du vill lira rust så hakar jag gärna på.

Av goa200

@Spurman: Denna kör jag https://cdon.se/hushallsapparater/smarter-coffee-2nd-generati...

Och mig veterligen den enda kaffekokaren som har google integration.

Av goa200

Att jämföra lite fikabröd med alkohol känner jag är lite absurt.
Men till ts. förstår inte att du är nervös för det är ju liksom ingen date du ska på. Hur du än är som person så kommer du ju bli accepterad. Så som flera andra sagt. Ta med ett öppet sinne bara och var glad i hågen

Av goa200
Skrivet av phlopydisk:

Funderar på om man skulle kunna "slå in" kaffet med något lufttätt men vattenlösligt/lättsmält. Det kanske kunder fungera med en PET-behållare som smälter när vattnet börjar rinna till men som inte tar sig genom filtret eller avger något osmakfullt. Man får inte vara kemikalierädd isf, men själv är man ju processkemist

/Philip

Jag gillar ditt tänk

Av goa200
Skrivet av Steamroad:

Tryck på knappen men ha strömmen avstängd. Du smartphonar till strömbrytaren och slår på den och kaffebryggaren kommer gå igång eftersom knappen står på on. Eller missar jag något?

Förövrigt så kommer kaffet troligen smaka annorlunda/sämre i och med att vattnet är gammalt över natten.

Att vattnet står kommer inte göra mkt skillnad däremot att man låter kaffepulvret stå öppet i flera timmar kommer däremot göra mer då smaken kommer degradera.