Inlägg

Inlägg som datadennis har skrivit i forumet
Av datadennis
Av datadennis

Tjatig/bråkig morsa, hur hantera?

Morsan har precis börjat sin semester och vi kommer inte direkt bra överens... Vet inte hur jag ska klara av de närmaste veckorna, hjälp mig hantera detta!

Ett axplock av vad som hänt idag;

Jag får årets avhyvling för att jag inte bäddat min säng ("sååå sjukt, åhh gud hur kan man vara så slö" osv osv). Inser att jag inte tjänar något på att bråka och bäddar den snabbt och duktigt. Trots det har det gnällts hela dagen om att jag är slö och om sängen.

Helt plötsligt börjar det åska, jag sliter ur allt hemma så fort jag kan, halvt hjärtskärmd av att det rispade till i min dyra stereoanläggning värd nästan 10k. Trots det visar det sig senare att routern gått sönder och hon råkar få reda på det (den är min), jag får igen hur mycket skäll som hest - "du förstår inget om åska och elektronik, hur känsligt saker är osv".. (skrattretande med tanke på att det är jag som sköter all eletronik hemma, dagligen visar henne hur knapplåset på mobilen funkar, hur man sätter på tvn om något stängt av den med fjärren osv - årets utlägg om hur mycket datorn som hon hyr från jobbet är värd (nästan tre år gammal och på sin höjd värd 5k))

Jag skruvar med lite elektronik på golvet i mitt rum, hon kommer in och blir helt tokig över att jag håller till på golvet - en skruv kan ju försvinna, någon kan trampa på sakerna och få ont/förstöra osv osv. Detta utspelar sig i mitt rum och ingen utom jag och morsan är hemma, så vem som skulle trampa på detta förstår jag inte. Säger att det funkar bra att vara på golvet och om något går sönder/försvinner är det min förlust, men nej hon tjatar gnäller och skriker om hur dumt det är och precis som de andra gångerna är det helt meningslöst att diskutera - bara att göra som hon säger om man inte vill bråka ännu mer för ingenting.

Hon vill dammsuga huset och kommer in på mitt rum för att berätta det (av någon anledning..) jag säger direkt att jag får ont i huvdet av dammsugarljud och kommer därför att gå ut på en promenad. Årets jävla krig utbryter och hon hävdar att jag utpressar henne och försöker bestämma vad hon vill göra genom att hota med att inte vara hemma. Därför blir det ingen dammsugning och hon gråter nästan. Kväker ur sig en massa strunt om att jag är "Elak, har dålig självkänsla" osv.

Senare, hon vill skriva ett mail till sin kompis X och vill ha hjälp med det - vilket hon vill jätteofta och aldrig lär sig hur man gör eller hur man skriver på mitt tangentbord. Fast hon mailar massor dagligen på jobbet, iaf jag hjälper till och visar exakt hur man gör som vanligt - hon morrar pch fräser över hur uselt mitt tangentbord är, skärmen har fel vinkel (bara att ändra och jag har visat hur man gör) osv osv. Hon vill skriva sitt mobilnummer till sin kompis och ber mig kolla upp det i min telefon åt henne, jag hämtar den och ger den med rätt sida uppslagen så hon bara kan skriva av det- hon blir direkt jättesur och morrar om att jag såklart ska läsa upp det istället för att bara nonchalant ge henne en telefon (fastän hon tillochmed såg att jag hade gjort allt jobb).

Flera gånger idag blev hon jätteomtänksam och kom in med glass, eller frukt och juice, klappade mig på huvudet. Jag förstår inte det här beteendet och blir mycket frustrerad av att varje dag vi är lediga och båda är hemma ryker ihop i massor av gräl som egentligen inte handlar om någonting. Det sägs att det aldrig är ens fel att två träter, men i det här fallet känns det verkligen som det. Jag hjälper till hemma med allt möjligt, känner mig som världens snällaste och är aldrig medvetet elak eller provocerande. Ingen annan i min närhet tycker jag är jobbig, jag bråkar i princip aldrig med någon, har många vänner.

Ibland när såna här små bråk uppkommer, försöker jag berätta att jag tycker att hon tjatar/vill bestämma onödiga saker bara för sakens skull/är odräglig mot mig - hon lyssnar inte bara mal på sin skit så jag höjer rösten, hon gör samma och tillslut skriker vi. Då kan jag få svar som "Hör du inte själv hur aggressiv du är, skriker osv osv" "Du tror att du vet allt fast du bara är 18år" "Du kommer tacka mig en dag, när du förstår varför" "Du vill alltid trotsa allt".

Efter bråk som dessa är hon dessutom ledsen och jättedeppig, inte av hennes agerande utan snarare för att jag är så "Dum och elak", "Är du mobbad eller något, du verkar så ur balans?" "Var är den gamla du, de senaste veckorna har du varit så aggresiv/arg/dum/vadosmhelst (detta har pågått i åratal, så det är verkligen något som inte stämmer med veckorna...)

Det brukar funka bra när hon jobbar eller är iväg, men såfort en ledig dag eller två kommer och jag är hemma...
Hur i helvete hanterar man detta? Har ni liknande problem? Eller är era föräldrar jobbiga på något annat sätt, hur löser ni det?

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av savje
Ja det fyller inte samma funktion det är samma funktion, men jag föredrar det "vanliga" sättet då jag tycker det är mer överskådligt men men smaksak..

Vad kallas skrivsättet där man använder frågetecken på det viset? och var lär man sig mer om det, använder php.

Av datadennis

Begränsar mitt gamla modem min adsl-anslutning?

Har haft adsl i över tre år och har fortfarande kvar det modem jag fick då: Zyxel Prestige 600.
Från början hade jag 0.5mbit som senare uppgraderades till 2.0 och nu senast 8.0. Tjänsten heter iofs "upp till" och jag bor relativt långt från telestationen - men jag kommer knappt upp i 4mbit, 3.5 ungefär mot de flesta speedtest-program och tjänster. Funderar på om det gamla modemet kanske är föråldrat när det handlar om en uppkoppling som är 16ggr snabbare än den ursprungliga? Ska jag köpa på mig ett nytt?

Av datadennis

Är det viktigt för dig att elektronikprodukter du köper är miljövänliga?
Ja, vid nyinköp försöker jag kolla upp om man kan undvika stora miljöbovar och gynna naturen sågott det går. Men dessvärre är det svårt för mig som konsument att kontrollera.

Kan du tänka dig betala mer för en elektronikprodukt som är bra för miljön?
Ja, till en viss gräns - jag har inte speciellt mycket pengar, men rör det sig om 10% i priskillnad för en betydligt bättre miljöanpassning så väljer jag helt klart den.

Tänker du på energiförbrukning vid val av produkt?
Ja, mycket - men mer av privata skäl än för naturens skull. Tycker inte om onödiga elkostander och rum som värms upp utan anledning.

Är det viktigt för dig att tillverkarna tar ansvar för återvinningen av sina produkter?
I allmänhet ja, när det gäller just elektronik - nja. Den skeppas ju över hela världen och det är för mycket begärt att de skulle ta hand om allt förbrukat och trasigt.

Återvinner du dina elektronikprodukter? (Lämnar in de på återvinningsstation eller dyl)
Har aldrig slängt något större elektroniskt. Har hänt att fjärrkontroller och såna mindre saker hamnat i brännbart avfall - främst tack vare vårat områdes usla sopstationer. Skäms lite ändå. Batterier, lampor och lysrör har jag däremot varit väldigt noggrann med.

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Arius
Nu kanske det är jag som är dum men hur kan man slita ut ett flashminne?

Varje minnesbit har ett begänsat antal skrivningar.

Av datadennis
Av datadennis
Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EyEr0n
Det är inte PHP utan Media Rage till OS X.

Okej, ignorera det isåfall. Kom på att mp3 kom med i slutet av namnet också. :S

Av datadennis

Kör du php så tror jag det är smidigare att använda

explode("-",$data)

Då har du en array med informationen som du vill ha den förutom årtalet som fortfarande är ett helt datum. Ta förslagsvis ut de fyra första tecknen så är det ordnat.

Av datadennis

Nätpoker under linux [vilka klienter fungerar?]

Blev sugen på att testa nätpoker, finns det några klienter som fungerar bra under wine eller rentav är native? Allmänna rekommendationer om var man borde regga sig är också välkommet.

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chimaira
http://www.youtube.com/watch?v=ElrldD02if0

Någon som vet vad låten heter? Sjukt bra!

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av totoo
upp till A3 som är motsvarande fyra a4-papper...

Nja, två a4 snarare.

Av datadennis

Php har för låga rättigheter

Jag kör Kubuntu 5.10 och har apache och php installerat på det. Jag vill låta php köra vissa systemkommandon på datorn med hjälp av system(), vissa kommandon kan jag redan använda, men tex "dcop" verkar php inte ha rättigheter att använda. Hur ska jag göra för att fixa det?

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hagbarddenstore
datadennis: Det är fullt möjligt att få ner Linux till några å KB. Så varför inte 2MB? Det kanske inte blir så funktionellt. Jag gissar på att du kan få ner LAMP till en 100MB eller mindre. Allt går att banta.

Men nu handlade det om 2MB och ubuntu server på det, får ju knappt in en vettig kernel på det och definitivt inte ubuntu server. Sen att folk ska dra allt till absurdum är något annat. Klart som fan det går att få in ett helloworld op på några kiobytes, men en ANVÄNDBAR SERVER är det inte.

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Petrucci
beror på hur mycke paket och program man vill ha, men du kan nog få ner det på 1-2MB

Ehh, nej?

Av datadennis

Finns det någon bra tutorial på nätet?
Finns programvara till linux för detta?

Av datadennis

if blabla=""

?

Av datadennis

Verkar funka fint, tacktack. Ska ta mig tid att lära detta så snart jag kan, Lär vara riktigt behändigt att kunna

Av datadennis
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Biber
#<item>\d+</item>#i

Det där fungerar så länge det alltid finns en siffra inuti <item>-tagen.

Ex:
preg_match('#<item>\d+</item>#i','massa annan skit<stat>Antal sålda<item>1234</item></stat>mer annat',$arr);

$arr[0] = 1234.

Tack för ruggigt snabbt svar, doch fungerar det inte riktigt som tänkt, det är viktigt att det andra stämmer också det räcker inte med att det står inom itemtaggar, jag modiferade din kod lite och fick följande;

preg_match('#<stat>Antal sålda: <item>\d+</item>#i',"$read",$arr);

Denna matar ut;

"Antal sålda: 1234"

Hur ändrar jag så den bara matar ut själva värdet och inte texten?