Inlägg

Inlägg som xlnc. har skrivit i forumet
Av xlnc.
Skrivet av hasenfrasen:

Inställningarna behålls mellan boot/dsm uppdateringarna, däremot cpu-patchen lär göras om.

Ajfan, var som jag trodde alltså.

Skrivet av marmeladov:

Denna cpu-patch hårt jag helt missat. Den klockar alltså ned CPU då dem bara står i viloläge passiv antar jag? Någon son ruvar på en länk med instruktioner? Tack på förhand

Skickades från m.sweclockers.com

Tror det är upp till 15% load som den klockat ned sig om jag inte missminner mig. Så min A4 i sign som har standard klock på 3GHz ligger och myser på 1,4GHz.

Skrivet av hasenfrasen:

http://www.xpenology.nl/control-cpu-power-state/
http://www.xpenology.nl/xpenology-software/

<edit>Det är lite krångligt med AMD cpuer, däremot Intel är enkelt.</edit>

SÅ krångligt tyckte jag inte det var, var väldigt lätt att följa instruktionerna från xpenology.nl

Av xlnc.

Tysk grupp vid namn "Any given day". Riktigt go musik utifall någon kanske missat dessa.

Av xlnc.

Hej. Har en undring, kanske riktigt dum sådan men har förstått att om jag ska t.ex uppdatera från 5.0 till 5.1 så måste jag flasha om usb stickan, och med rätt .pat fil och inställningarna bibehålls då dom ligger på diskarna i nasen.

Men har t.ex kört in AMD scriptet som sänker hastigheten när den inte jobbar, följer även denna med eller måste jag göra om den processen vid ny installation på usb'n?

Tack på förhand.

Av xlnc.

Problemet verkar vara löst, han hade kört in drivrutinerna via amd autodetect och registrerade det som ett 290, efter gått in i felsäkert läge och lagt in dom nyaste manuellt via hemsidan så funkar datorn.
Skriva lösningen utifall någon annan stöter på samma problem.
MvH Erik

Av xlnc.
Skrivet av Geeek:

Spontant låter det som hårdvarufel, även fast allt fungerade när du satte ihop datorn. Saken är dock att varenda pryl du tagit upp kan vid fel orsaka problemet du beskriver.

Om det var min dator skulle jag ta isär och sätta ihop allt igen, kanske har en liten skruv hamnat under moderkortet och kortsluter?

Om samma problem kvarstår därefter så är en ominstallation av operativsystemet en billig felsökning.

Om inte det heller hjälper är nästa steg att byta ut en sak i taget mot komponenter du vet fungerar.

Hoppas detta hjälper något.

Hur kan det vara hårdvaru fel när allt fungerar vid uppstart och bios visar alla komponenter?
Ska göra som du säger, plocka isär och ihop allt igen, kanske är något som glappar men ändå skumt att det sker vid samma tillfälle.

Skrivet av bärplockaren:

Om det är möjligt prova byt till en äldre drivrutins version.
Glapp i sladden? Prova en annan.

Läste runt lite och hittade att det ibland blir svartskärm med windows 7 och att det har med drivrutiner och explorer.exe filen och göra, ska avinstallera alla drivrutiner och göra om det.

Av xlnc.

Svart skärm efter uppstart. Hjälp. (Löst)

Godmorgon.

Hjälpte en vän igår att sätta ihop hans nya dator;
Intel i7-4770
Sapphire 390x
2*4 GB Corsair 1600MHz
Asus z97-p
OCZ arc 100 250GB

Corsair RM650.

Efter jag satt ihop allt och kollat så det fungerade fick han fixa med installationer själv, senare på kvällen berättade att skärmen blev svart så fort han startade webbläsaren, och efter det så blir skärmen svart nästan med än gång han kommer in i windows. Datorn är fortfarande igång, reset och han får bild igen tills strax efter han kommit in i windows.

Vet att nätagget är i tightaste laget men han har ju inte hunnit spelat eller något sådant än så systemet har ju inte gått på full load än så känns inte som det skulle vara problemet samt att han har senaste drivrutinerna.

Något som har ett hum om vad detta kan bero på? Uppskattar verkligen eran hjälp.

Edit. Glömde skriva att datorn körs på win 7 home 64-bit

MvH Erik

Av xlnc.
Av xlnc.

Jsu laptopen blir kanske svår. Processorns rekommendationer är 1333 minnen men asusen har valt 1600 minnen så går kanske inte göra så mycket åt det. Är ju isf bara htpcn man kam leka lite med isf. Och uppdaterar jag processorn där så blir det automatiskt val av snabbare minnen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av xlnc.
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag länkade ett test, skillnaden är märkbar men inte fantastiskt, som tidigare diskuterat, varför polera upp en skit i stället för att skaffa en riktig juvel?

Dock är inte det hela sanningen, APU:erna klarar ju det mesta med motta.

Så det finns ingen anledning att skaffa snabbare minnen till laptopen med andra ord. Kollat igenom testet, blir ju en viss boost om man sitter på 1333 minnen o kör in 2133 men hoppar man bara en hastighet upp är det ju inte märkbart.

Skickades från m.sweclockers.com

Av xlnc.

Hej.
Var mest av nyfikenhet jag undrade så jag hade förstått det hela rätt. Har ju funderingar på att uppgradera htpcn med bättre APU. Men det är en ren chansning om det funkar med snabbare minnen om man inget test hittar alltså. Har ju även en laptop med APU processor (Asus U38N) som jag hade tänkt sätta iben större sticka i.

Skickades från m.sweclockers.com

Av xlnc.

Tack. Precis det jag ville få reda på.
Men då kommer ju automatiskt även frågan att varför sätter då AMD ett mindre spec på vad APU'm klarar av?

Av xlnc.

AMD APU och minneshastighet

Hej.
Vill mest kolla så jag förstått det jag läst stämmer.
AMD APU jobbar bättre med en högre minneshastighet för att utnyttja bandbredden till den inbyggda grafiken. Men sett en del tester där man kör på högre minnes hastighet än vad AMD APU n rekommenderar. Är det moderkortets specs man ska då följa för vad för minne man ska köra när man köper en APU? Har som sagt googlat lite men inte riktigt fått det svaret jag sökt eller så har jag haft för dåliga sök ord.
Mvh Erik

Skickades från m.sweclockers.com

Av xlnc.
Skrivet av ggustavsson:

Lie skumt är det, kanske tycker Asus att dom har förbättrat kompatibiliteten till dagens lite mer modernare minne, på bekostnad av dom äldre.
Bara köra igenom dom stickor du har tillgängligt, och hoppas på att nån vill fungera.

Finns också möjligheten att bios har blivit korrupt, och då blir det mycket knepigare.
Hur uppdatera du bios? inte via nått program får man hoppas?

Kör alltid uppdatering av BIOS i BIOS, med andra ord Asus EZ eller vad dom nu kallar det i BIOS.
Stickorna är nu testade i Memtest86 utan några som helst fel.
Står även klart och tydligt i handboken att den ska stödja dessa minnen.

Ska alldeles strax sätta tillbaka batteriet och testa igen.
Funkar inte detta vet jag verkligen inte vad jag ska göra.

EDIT: Funkade inte.

Av xlnc.
Skrivet av ggustavsson:

Enligt din sign så hade du lite fler burkar, testa med en sticka från varje.
Med lite tur så acepterar burken nån av dom.

Tråkiga är att det är ju samma sorts minne i alla burkar av nån anledning. Tror inte det verkar vara nått fel på minnena dock då jag fick samma resultat med kingston minnena. Men ska testa corsair stickorna på htpcn och köra test där om det är något fel på dom.

Skrivet av sp1k3n:

Har du någon sticka på 2 GB du kan prova med? Kanske 4 GB stickorna är för stora för att fungera stabilt?

Corsair stickorna jag har är på 2 GB vardera. Bara Kingston som är på 4 GB sticka.

Saken är ju den att det här problemet uppstod efter en bios updatering, med andra ord så funkade ju allt innan jag gjorde detta vilket är konstigt då jag läste att dom uppdateringar Asus gjort till det här moderkortet har varit minnes kompatiltet och system stabilitet.

Av xlnc.
Skrivet av Lifooz:

Du har inga "pins" där man kan sätta en "jumper" för att resetta bios?
Jag gjorde det på mitt moderkort då jag ingen grafik fick och då hoppade grejjorna igång.
Kolla i din instruktionsbok.

Om du tänker på clear cmos så har jag redan testat det flera gånger utan resultat. Finns ingen annan reset pins på detta moderkort tyvärr.

Skrivet av sp1k3n:

Har du testat att koppla ur strömkabeln till nätaggregatet och ta ut bios batteriet några minuter, sen sätta tillbaks allt igen?

Det har jag inte försökt med, får göra detta när jag kommer hem. Men om detta inte skulle fungera heller, vilka alternativ har jag då kvar?

Av xlnc.
Skrivet av Lifooz:

Jag vet inte hur det är på din bräda men då jag körde AMD så hade jag Asus Crosshair IV Extreme.
(Rulla ner till usb bios flashback)
Hur som helst så gick det alltid för mig att flasha tillbaka med usb-minne, och jag testade en gång även utan ram-minnen och det gick jättefint.
Så kolla om du har detta eller något liknande.
Annars kan jag tyvärr inte hjälpa dig då jag kör MSI/Intel idag.

Dom har nån crashbios man kan köra men problemet är att skärmen är svart. Testat med en sticka, inga stickor etc utan något som helst resultat.
Datorn startar med fläktar etc, med det är allt som händer. Tycker man kunde fått upp nått på skärmen men inget, skickar ingen signal alls.

Av xlnc.

Ram problem efter bios updatering.

Suttit i veckan med att sätta ihop min NAS och igår märkte jag att jag inte har uppdaterat BIOSet på min Asus E35M moderkort på länge. Hade version 1202 och senaste låg på 1502. Men efter uppdateringen får jag att det är fel på minnena vilket fungerade innan uppdateringen.
MEMok lampan lyser konstant vilket indikerar fel enligt bruksanvisningen och har följt instruktionerna som stått för att lösa problemet utan framgång. Även testat med Kingston minnen från min HTPC utan framgång. Pga detta så startar inte datorn upp så kan ej komma in i bios för att nedgradera mig till den bios versionen jag hade innan.

Hoppas nån där ute kan hjälpa mig!

Komponenter:
Asus E35M1-I DELUXE
Corsair XMS3 4GB 1333MHz (TW3X4G1333C9A)
Kingston ValueR DDR3 1333MHZ 4GB (KVR1333D3N9/4G) från HTPC:n

Av xlnc.
Skrivet av giplet:

I raid 5 så används en av diskarna till att spara ett uträknat värde så att om en av diskarna försvinner så kan kontrollern räkna ut vad för data som låg på den. Ett enkelt exempel. Om man vill spara värdena 2, 3 och 5 så sparar man dem på vars en disk och summan (10) på den fjärde. Om nu den ena disken går sönder så ser kontrollern 2, X, 5 och 10. Givet att 10 är summan så kan den räkna ut vad X'et är. Summan sparas inte på samma disk hela tiden utan det flyttar runt.

Så som du beskriver det så ser jag inte nyttan med att köra raid på din NAS alls. Om du har all data sparat på dina olika datorer och använder NAS'en som backup så räcker det. Om en disk går sönder kan du återskapa datan från den ursprungliga platsen. Raid 5 ger dig främst tillgänglighet, men vad du är ute efter är en backup. Synology kan även köra något som heter JBOD som i princip bara skapar en stor virtuell disk av dina diskar. Använder du det istället så får du mer utrymme.

Skrivet av cracko:

Allt du vill göra går. Går att ge alla du vill custom konton med access till egna eller gemensamma mappar etc. HD behöver inte vara samma märke men ungefär samma storlek helst. Har själv en 4-disk synology, ett av de där guldköpen man aldrig ångrar ens 1 %.

Stort tack för snabba och bra svar. Fått svar på precis det jag ville! Så ett jätte tack för hjälpen.
MvH Erik

Av xlnc.
Skrivet av giplet:

Ja, man kan köra tre diskar i raid och ha den tredje som en egen disk. MEN! Raid har inget med säker lagring att göra. Raid gör att du ökar tillgängligheten för din data genom att NAS'en fortsätter att fungera även om en disk går sönder. Raid är bra om du inte kan vara utan dina filer i några dagar för att något gått sönder. Vill du inte bli av med dina filer är det en backup du behöver, gärna till en annan plats än din lägenhet/ditt hus.

Synologys NAS'ar tillåter dig att skapa olika areor samt sätta upp användare som har tillgång till olika saker. Så olika personer kan ha sin egen area som bara de kan komma åt. Du kan dessutom sätta upp Quota så att de bara kan lagra en viss mängd data om du vill begränsa personer från att fylla din NAS.

Med en Synology NAS kan du blanda diskar helt fritt. Synology har en egen variant av Raid som de kallar för SHR. SHR funkar typ som Raid 5, men använder diskar med olika storlek smartare än Raid 5. Det finns en simulator på Synologys hemsida som visar hur olika diskar kommer att utnyttjas och hur mycket utrymme du kommer att få med SHR. Utöver det så kan det vara bra att veta att hela raiden får rätta sig efter den långsammaste disken, så sätter du i en långsam gammal disk så kommer hela din raid att bli långsam.

Edit:
Kan också nämna att jag har en Synology DS412+ som jag är mycket nöjd med. Synology gör bra NAS'ar, som framförallt är enkla att köra olika typer av servrar och annat på. Om man bara är intresserad av att lagra data och inte mer så finns det billigare NAS'ar som funkar lika bra.

Tack för svaren. Läste runmt lite på Synology's sida och verkar vara vettigt att köra SHR på dom 3 diskarna. Självklart förstår jag att vill jag ha det ännu säkrare så kör jag på alla 4 men tanken är att den 4:e blir en slit och släng hårddisk med eventuellt en server på etc.
Men är mest säker lagring jag är ute efter. Alla viktiga saker ligger på en hårddisk i datorn, även om NASen hamnar här hemma så känns det mer tryggt och veta att informationen ändå ligger på 3 hårddiskar snarare än en och att man har möjligheten att komma åt filerna överallt.
Såg även att SHR har fördelen med att det ingen betydelse har vad för sorts hårddisk du har, bara att om du ska byta en så måste den vara likvärdig eller större i storlek mot den lägsta som är i NAS'en. Men en sak jag inte riktigt greppar är, om en hårddisk krashar i SHR, hur har då den informationen räddats? Googlat runt lite men finner inte riktigt svar på den frågan. För i SHR så speglas ju inte hårddiskarna rakt av utan är mer som raid 5 som du skrev.

Av xlnc.

Liten undring kring NAS.

Är nu i tankarna på att införskaffa mig en NAS då man inte vill riskera att bli av med viktiga bilder, dokument m.m.
I skrivande stund är det en Synology DS414 jag tittar på då jag läst att Synology ska vara bland dom bättre märkena när det kommer till NAS eneheter.
Min undring må kanske vara väldigt simpel men har tyvärr inte kunskapen kring NASar.

Kan man köra 3 hårddiskar i raid 1 och låta den 4:e vara, har som tanke att använda den fjärde till diverse saker som inte har med säker lagring och göra.
Sen undrar jag även om man kan dela upp utrymmet i dom 3 diskarna då jag tänkte låta släkten få en del utrymme där dom kan lägga upp sina viktiga saker.
Sist men inte minst, måste dom 3 hårddiskarna vara av samma sort? Måste man då byta ut alla 3 om just den typen man haft innan har upphört i produktion?

Tack på förhand/Erik