Inlägg

Inlägg som ZedNet har skrivit i forumet
Av ZedNet
Skrivet av Leiri:

Fungerar Adobe Suite än? Alternativet som alla tjatar om till Photoshop är ju ljusår bakom sett till funktioner.
Jag spelar mycket online så Linux går ju bort där.

Adobe vill inte fungera på Linux, så de har satt stopp där.

Spel, online eller ej tenderar att fungera bättre än på Windows om man har en rätt standard config, annars kan man behöva pilla lite.

Det brukar vara antifusk som ställer till det. Easy Anticheat och BattleEye fungerar om tillverkaren tillåter Linux.

Kernel level antifusk som från kinesiska Riot fungerar ej (LoL, Valorant)j. Även EA anticheat är okompatibelt(CoD, Battlefield)

Listor över fungerande och icke fungerande spel och antifusk finns på:
https://areweanticheatyet.com/
https://www.protondb.com

Själv spelar jag otroligt mycket online, behöver bara boota in i Windows om jag vill spela Battlefield 5 eller 2042.

Jo ok, även om jag vill spela tiberian sun från ea som nyss släpptes för de är inte remakes och jag orkar inte pilla i wine för att få till vissa saker som upplösning. Finns dock andra fungerande communityversioner på nätet.

Av ZedNet
Skrivet av Kilroy:

Jag spelade väldigt mycket TF2 men sen kom det en uppdatering som förstörde hur servrarna fungerade så mina stamisställen liksom dog ut.

Hur ser det ut idag? Finns det några trevliga servrar att köra på eller är det mer centraliserat?

Jag tappade också fokuset då, "meet your match" hette den väl. Ämnade att få till lite mer match-making istället för ha ändlösa slogs där alla bara köttade. Men den var en vattendelare, inget jag ville ha.

Mann v Machine var också lite konstigt med biljetter av nå slag.

Av någon anledning blev jag dock aldrig arg på lootboxarna i TF2. Men de var väl så optional.

Av ZedNet
Skrivet av anders190:

Har själv inte haft problem med just detta, upplever att det går rätt bra allmänt. Sen hör jag till generationen som går igenom inställningar och får bort saker som exempelvis reklam i startmenyn. Som på den gamla goda tiden när man ofta behövde lära sig allt. Samt intresse och nyfikenhet förstås.
Kan tycka att många förväntar sig för mycket att saker ska fungera lika som tidigare utan att lägga ner lite tid och lära sig hur systemet fungerar.

Det sagt, hade fortfarande gärna sett ett rent mer basic Windows (11) där man från början får en mer avskalad upplevelse. Nu var jag Linuxare tidigare i flera år och älskade KDE3.x och hade gärna sett en version som i grunden är mer anpassningsbar i grunden. Inte ner på molekyl nivå riktigt.

Det sagt så tycker jag om att köra Windows 11. Föredrar den före 10an till och med och även 7an som känns gravt föråldrad idag även om det var just 7an som fick mig att gå tillbaks till Windows. XP fick mig att lämna, bra i början men efter något år kändes även den förlegad.

På speldatorn är Windows 11 det enda alternativet. Gillar min Steam Deck och de spel som fungerar tillräckligt bra. Bara en sak som att kunna suspenda ett spel är såååå härligt. Men köra Linux på speldatorn känns som ett slöseri på datorn då för mycket spel inte är kompatibla och inget riktigt tilltalar mig i dagsläget. Min SFF dator med 3900X och för stunden ett 3070 blir försöksdator ibland då jag fortfarande är nyfiken. Största bristen då på mitten av 00 talet var bristen på spel. Kul att se den ändå enorma förbättring som skett på senare år, mycket det som saknades privat.

Nu blev inlägget längre och kanske mer raljerande eller något än tänkt. Men ligger inlagd på sjukhus, något uttråkad och fått morfin. Tänkte spendera dagen med den nysläppta Fallout serien trots allt men hälsan går, förstås som alltid, före. Inte en upplevelse jag vill se på mobilskärmen direkt.

Sedan januari har jag en win11-disk enbart för sådant som inte fungerar i Linux. Hittills är det Battlefield 2042(och tyvärr5 nu efter april) och mjukvara för mitt soundblaster x4 när jag vill ändra i EQ eller uppdatera firmware.

Har nog startat win 3-4ggr Max. Spelar enbart på datorn, utöver slösurf. Det blir bara bättre och bättre, 2024 verkar ge stora framsteg för många delar. 2025 kommer jag nog aktivt börja rekommendera vissa distar till folk.

Av ZedNet

Man slipper oss som spelar på Linux iaf...

Av ZedNet

Som tjänsteman på ett av Sveriges större företag så kommer det periodiska enkäter om ergonomi. Brukar kunna sammanfattas såhär:

Har du tillgång till alla ergonomiska verktyg du behöver?: Ja.
Använder du dem för att få en ergonomisk och varierad arbetsställning?: Nej.

Av ZedNet

Har haft samma mobo och prolle, går att aktivera "AI Suite" för OC i BIOS.
Den ger lite extra sprutt om än att det blir lite varmare än nödvändigt då den ofta tar i med spänningen.

Av ZedNet

Well, då har det gått ett tag sedan jag bökade in AIO:n i systemet.

Monteringen var riktigt dryg, påminde mig om tiden då man spände fast kylaren på AMD Athlon och fick riskera att slinta med skruvmejseln och skada moderkortet. Två skruvar och en metallplatta som skall spännas ner över blocket/cpu, det är riktigt svårt att få "andra" skruven att ta gäng, en kombination av vinkel och kraft samt rotation samtidigt krävs. Helt oacceptabelt på 2020-talet.

Extra dåligt när man kommer från Noctuas superenkla secu firm som ändå excellent håller kilovis med metall på plats.

Första perioden lät pumpen hiskeligt och det tog lite pyssel i bios att få till RPM på både pump samt fläktar (jag valde att separera kontakterna för att få denna möjlighet till separata finjusteringar) samt troligen lite inkörningsoljud. Fläkten för VRM-kylning upplever jag som praktiskt taget knäpptyst eller med obetydligt bidrag, även i höga varvtal.

Mitt NZXT H440w i kombination med Gigabyte B650 Gaming X AX gjorde tyvärr att det inte fanns tillräckligt med plats för att montera korrekt i toppen av chassit. Det gick med mycket krångel, lite böjd plåt och acceptans av lite snett/lutande montage. Moderkortet har rejäla kylvlänsar vid IO i toppen och denna tjocka radiator med fläktar får kollisionsproblem i detta chassi. Varning där alltså.

Efter lite pill så har jag fått till 29-35 C i idle, 60-65 C max i spel och praktiskt taget ljudlös CPU-kylning. ~83 C i Cinebench. Detta med en 7800X3D med -20 per core i PBO.
Ingen massiv förbättring över en NH-D15, men möjligen lite tystare eftersom kylaren inte behöver arbeta så hårt.

Nu är det ju chassits övriga fläktar samt grafikkortets som låter (Noctua 140mms samt Red Devil Ultimate 6900XT).

Min irritation på den fula monteringen samt att jag insåg att mitt GFX är väldigt svultet på luft orsakade ett spontanköp av ett Corsair 6500D samt lite extra fläktar. Så se upp för denna kylare, den för med sig en massa villhöver-köp.

Av ZedNet
Skrivet av Swedishchef_90:

Om du ställer in i bios så räcker oftast pumpens hastighet runt 30-40% för att kyla under spel.

De som klagar är del som kör standard i bios, för då går den på 100% konstant

Ja, planerar att dela upp den och styra allt individuellt. Ska studera pwm-styrningen av pumpen lite, det blir dock lätt ihop blandat med LF2-pumpen p å internet än så länge .

Av ZedNet

Köpte en LF3 360 från Amazon för 870kr. Ska prova AIO för första gången. Kommer kyla en 7800X3D med lite PBO(-20 per core). Kommer från Noctua NH-D15.
Kan återkomma med lite intryck och siffror om ett tag.

Fick lite ågren av rapporter om högt pumpljud, vi får väl se.

Av ZedNet
Skrivet av anders190:

Med tanke på inbördeskriget Reddit hade förra året så förvånar det mig lite att vi inte börjat sett någon ny uppstickare som blir nästa jätteforum. Reddit var verkligen inte först, de har kommit och gått över åren. Reddit är på många vis fortfarande fantastisk i mitt tycke men nog känns det som att tiden börjat rinna ut även här, sett till att vara användare iallafall.

Får ersätta med Sveriges största forum, Flashback!

Nu tycker jag allt du underskattar Familjeliv.

Av ZedNet
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Alltså folk installerar Avast för att öka säkerheten inte minska den.
Jag ser då mycket allvarligt i detta, mer allvarligt än andra typer av program skulle göra detsamma.

En bra fråga är vilket antivirus som rekommenderas till vanligt folk idag? Jag tror inte vanligt folk bör betala månadsavgift för antivirus, Officepaket (Microsoft), bildredigeringsprogram (Adobe) etc.

Stod inte Microsoft Defender sig rätt bra mot konkurrenterna för inte så länge sedan? Hur är det idag tro.

Av ZedNet

Jazz e ju kungligt dock. Du får gärna skriva hur du lyckas lösa det för framtida google-warriors som ger sig in på Linux gaming.

Av ZedNet
Skrivet av Kasken:

enligt rykten kommer fokus ligga på olika AI-funktioner med en djupare integrerad och mer kapabel Copilot som paradnummer.......

För mig personligen blir varje "uppdatering" som nån form av bekräftelse på vilket otroligt rätt beslut jag tog för ett par år sen nu att helt överge Windows som operativsystem.

Ja, verkligen, 2024 blev året för min del. Konkurrensen har aldrig varit så bra och Microsoft har aldrig varit så dåligt. Vi får hoppas att en bra mängd gör sig kvitt med beroendet nu när hoppet mellan plattformar aldrig varit så litet.
Den här nyheten gör mig bara mer övertygad om att man gjorde rätt val.

Av ZedNet
Skrivet av Joppis:

Och jag sitter på GTX 1080. Snacka om prestandaökning man kommer få uppleva den dagen man hoppar upp till minst ett sådant här kort som artikeln handlar om. Med matchande ny CPU också då förstås.

Jag hade samma setup som dig ungefär, slängde in ett 6900XTXH Red Devil Ultimate, det blev rätt bra drag under galoscherna. Men min-frames var fortfarande rätt låga, det blev inte grymt på riktigt förrän jag stoppade in en 7800X3D istället, då blev lowsen ungefär som de tidigare top framesen i BF2042.

Av ZedNet
Skrivet av Oxies Husse:

Jag körde Diablo 4 på release via Bottles. Men det är ju fint att se att det fungerar via proton nu speciellt om man köpt det på steam.

Några saker som slog mig när man körde RX 6950XT var att HDR inte fungerade t.ex och jag tror det ännu inte fungerar på Linux? dx12 var också mer meckigt på amd än nvidia och raytracing och amd var väl ett frågetecken där det fungerade. Var väl spel för spel? Men nån annan kanske kan inflika ifall det ändrats. Gjorde en snabb googling nu utan direkt ett yay och nay. Fast mer yay än nay. Dock var min erfarenhet absolut inte alltid säkert.

I övrigt så fungerade alla spel jag spelade väldigt väl på Linux. Finns väl vissa saker om man är beroende av rattar och joysticks så behöver man meckla lite men det mesta gick bra.

Jag backade dock på Linux mest pga att ... hrm... openrgb inte fungerade med min setup! (50+ bast och nog fan skall gubben ha rgb!)

(Kör dock Linux Mint på min Surface Laptop)

D4 fungerar fint via Lutris, bättre prestanda än i Windows. Hittils har jag inte heller fått hard-lock av hela PC:n som jag fick i Win11 lite randomly när jag spelade D4.

Enda jag behöver komma på är en lösning på varför jag har engelskt tangentbord i D4 via Lutris.

Av ZedNet
Skrivet av SwedenVirre:

Absolut kan man göra det, det är dock en extremt liten del som kör LTSC versioner av OS rent generellt(för privatpersoner)

Men dom bra uppdateringarna till explorer finns inte där t.ex

Edit: Det jag menar är att det finns två releaser av windows och ingen är "komplett" det är som att välja mellan pest eller kolera

Båda vill mine:a dig på data till förbannelse och dom små glimtar av ljus(t.ex där UI är förbättrat etc) är för få och spridda över både windows 10 samt 11.

Så man blir inte av med det. Dagen 10an går i graven är dagen jag lämnar Windows och MS helt för privat bruk.

De har verkligen lyckats bli osmakliga på många sätt. Allt spekulerande om prenumerations-funktioner i OS och all annan integration av reklam och dumheter. Huvva.

Jag som i princip bara gejmar på min dator numer har dock lite kämpigt med en ny plattform, trots det så har jag köpt mig en till NVME och kör Linux-dist bara för att tvinga mig att få timmarna som krävs för att få in vanan. Jag står ut med janket kring Lutris och Proton och Wine bara för att i framtiden vara redo när Windows blir månadsbetalning för att använda startmenyn, fler än 1 skärm, fler än 2 appar samtidigt på skärmen, etc..

(Det fungerar också otroligt bra med Ubuntu på ny hårdvara, oförskämt jävla bra faktiskt med tanke på att spelen inte är byggda för OS:et över huvudtaget väldigt ofta. Däremot är desktop environment fortfarande rätt så janky i jämförelse, men ändock mycket bättre än bara för nått år sedan).

Av ZedNet
Skrivet av Trihxeem:

Spelar inte på konsol men kör med en xboxkontroll till datorn. Playstation går bort eftersom deras kontroller är obekväma - ligger inte skönt i händerna. Som om de är gjorda för folk som har små händer.
FFXIV beta för xbox är på gång och om de lanserar det på xbox så skulle jag kunna tänka mig att byta från att spela på PC. PS är dock inget alternativ oavsett spelutbud/prestanda etc.

OnT: Skulle vara intressant att veta hur de detekterar att tillbehöret inte är licensierat? Antar att det är svårt att fejka.

Även om det är enkelt att spoofa så innebär förändringen att de kan juridiskt jaga de tillverkare som fejkar licens.

Om slutanvändare kan fippla själva så vore det nog svårt för dem att göra något åt det annat än att patcha in mer och mer skydd.

Av ZedNet
Skrivet av MrPasty:

Jag och många andra har väntat på den här uppdateringen i månader nu. Så skönt att äntligen ligga på en fräschare kernel-version, hoppas att de inte låter den släpa efter lika mycket hädanefter.

Jag brukar vara skyldig till detta tänk jag också, men för att vara djävulens advokat; Var det något som skavde på riktigt med den äldre kärnan förutom ångesten att inte ha nyaste versionen av mjukvaran?

Av ZedNet
Skrivet av klockarn:

Hur yttrar sig låsningen? Jag drabbades tidigare av att skärmen då och då blev svart. Kunde hända efter 5 min spelande eller 2 timmar, men inte heller varje dag. Och bara i D4. Enda vägen ur det var att starta om den hårda vägen på knappen. Jag hittade till slut ett tips på Blizzards forum om att starta spelet med en växel som jag inte minns och inte heller tänker leta upp och posta här, eftersom jag tror att det tipset var det som fick mitt grafikkort att gå sönder.

Det jag tror att växeln gjorde var att hindra detektering av grafikkortsdrivrutin. Jag kunde spela felfritt i nästan en vecka med den inställningen. Men sen dök det plötsligt upp igen. Svart skärm för alltid. Grafikkortet helt livlöst.

Det ska tilläggas att den här datorn är gammal och likaså grafikkortet. Det var ett Radeon R9 390. Men jag har läst om folk med mycket nyare kort som gått samma öde till mötes.

Vad vill jag säga med detta? Ingen aning. Det är nog inte till mycket hjälp, men hittar du ett tips om att göra det jag gjorde - avstå.

Hehe, Lilith besatte visst ditt stackars graffe i slutändan.

Det låter som liknande låsning, men just nu (peppar peppar) så har jag fått spela i en vecka utan bekymmer ungefär. Valde att droppa ner till High istället för Ultra på textures eftersom det ändå blev lite choppy och poppy. Vet inte om det är drivare, spelet eller windows eller bios som har förbättrats. Eller ens om problemet är över, haft sådana här happy-periods ett tag förut men sedan har det återkommit...

Av ZedNet

Jag körde med Gigabytes moderkort denna sväng på grund av att ASUS just fuckade upp med sina bios-uppdateringar och "brände" 7800X3D's på grund av för hög SoC-voltage och verkade mygla med vad som var orsaken till problemet för att undvika att sitta med svarte petter i garantifrågor.

Det visade sig vara bra val, de har bland de lägsta boot-timesen och överlag bra prestanda per krona.

När det gäller minnena så verkar det generella vara att hålla sig borta från samsungs chips på AM5-plattformen (just nu iaf) på grund av högst risk för minnes-inkompatibilitet och EXPO-instabilitet. Sådant lär växa bort efter hand dock, antingen via BIOS-uppdateringar eller att samsung får till sin design bättre.

Det viktiga är att du ser till att minnena (exakta minnesstickan verkligen) är med på QVL på moderkortet för att få så goda chanser att ha ett problemfritt gejmande framöver.

Se nedan för min config från Inet:

https://i.imgur.com/PMbqpeY.png