Inlägg

Inlägg som kwame har skrivit i forumet
Av kwame

Vi använder inte Wordpress på mitt jobb, men vi kör Lokalise som är riktigt smidigt.
Finns plugin till Wordpress.

https://lokalise.com/product/apps/content-management/wordpres...

Av kwame

Jag hade samma problem när jag skulle köpa EA FC 24 från EA, ringde banken som då informerade mig att felet låg hos EA då de inte erbjöd verifiering med bankid. Nya regler.

Av kwame
Skrivet av ChrisDev:

Finns det best practices i frontend? 😁
I alla fall så känns .NET eller Java som du säger som ett ganska bra spår sett till jobbmarknaden. Många snöar väl in på grejer som inte används lika mycket IRL som på YouTube och då blir det ju svårare. En del anser ju att .NET och Java är gammalt och gubbigt, men då får man sitta med MERN eller Flask som knappt någon efterfrågar i jämförelse 🙂

Självklart finns det, du låter bara okunnig om du påstår något annat. Testa jobba med frontend för ett avancerat affärssystem så kan jag lova att du kommer få det svårt. I de fallen kan frontend vara extremt komplext. Det svåra är inte att få utseendet perfekt, utan snarare att få alla komponenter att interagera med varandra och innehållet är allt annat än statiskt, vilket gör att det blir avancerad logik man behöver få ihop på ett hållbart/solid sätt.

Av kwame
Skrivet av talonmas:

En moralbooster för (mest unga?) män som blir kala: Det är testosteronet som hör det. Ni är helt enkelt biologiskt mer manliga än vi andra. Grattis

Det är ju bara en myt dock. Hormonet dihydrotestosteron (DHT) är en biprodukt av testosteron och tros vara den huvudsakliga faktorn bakom skallighet hos män. DHT får hårsäckarna att krympa och kan till slut leda till håravfall. Men, det är inte nivån av testosteron eller DHT i blodet som är problemet, utan snarare hårsäckarnas känslighet för DHT.

Om man i ett tidigt skede märker att man börjar bli mer tunnhårig kan man ta läkemedlet Finasterid som blockerar enzymet som är ansvarig för att skapa biprodukten DHT vilket kan leda till att man helt slutar upp att tappa hår, det kan även leda till att hårsäckar som krympt börjar växa igen och man får d.v.s mer hår på huvudet än innan.

Av kwame

Jag sadlade om vid 28 års ålder - 3 årig universitetsutbildning inom datavetenskap.
Bästa jag gjort. Älskar jobbet, även om det kanske är fullt normalt efter bara ett år inom branschen.

Dock så är ju universitetet ganska uteslutet för dig som redan gjort en lång resa på universitetet.

Har jobbat med människor som gått en bootcamp på 12 veckor och varit minst lika kompetenta som andra utvecklare. Är det garanterat jobb efteråt så kör. Annars skulle jag rekommendera en YH på cirka 1 år, får du iaf en lite bredare grund att stå på.

Av kwame

En enkel förbättring (kanske personlig preferens dock)

<section id="website" style="min-width: 100%; justify-content: center;">

I övrigt gillar jag designen dock - simpel men stilren.

Av kwame

Värdera dator i5 10600k gtx 1070

Hjälper min systerson att hitta dator.
Jag har inte så mycket koll på priser längre. Vad kan denna vara värd?

i5 10th 10600k
GTX STRIX 1070
EVGA 650w GOLD
Z490 Gaming X
Arctic Duo eSports kylare
500GB Samsung SSD
TRÅDLÖST NÄTVERKSKORT @5ghz
Fractal Design

Ligger ute för 5995.
Är det ett OK pris för båda parter eller är 4-5k mer rimligt?

Av kwame

Jag är inget proffs inom AI, men läste Datavetenskap på Universitet där en kurs på 7.5 hp var AI.
Var taggad inför kursen, men AI låter roligare än vad det faktiskt var i praktiken. Möjligt att yrkeslivet är roligare dock.

Vet inte om jag hade vågat nischa mig. Hade kört på det mer säkra kortet och valt Javautecklare.
Även om du väljer det så kommer du säkert kunna byta spår senare om du faktiskt får ett mer brinnande intresse för AI. Viktigaste är att få en fot in i yrkeslivet som utvecklare.

Av kwame

Suck Efron

Av kwame
Skrivet av jhN322:

Jag har programmerat en del i Python samt lite i C# på fritid och också i kursen programmering 1. Skulle säga att systemutveckling låter mer intressant personligen men inte med hästlängder eller så.

Det låter mer intressant - men är det roligare i praktiken?
Det är nog vad du får testa genom några projekt på fritiden. Du kan även kolla diverse jobbannonser på arbetsförmedlingen med nyckelord C/C++ och sedan javascript och läsa beskrvningarna och se vad som verkar roligast.

Jag läste Datavetenskap där vi huvudsakligen använde C. Dock fick vi testa på mycket annat också, Assembler, C#, Lisp, Python, Prolog, JavaScript osv. Trodde jag vill få ett jobb där man använde C, dock blev mitt första jobb react frontend och C# backend.

Nu vill jag inte gå tillbaka till C kan jag säga. Göra både front/backend är perfekt, där jag till min förvåning tycker att frontend är roligare.

Av kwame

Idag tog jag beslutet att avliva det käraste jag har i detta livet - min kanin.

Han var frigående, gick på kattlåda och helt rumsren. Brukade även vara med utomhus - helt lös under uppsikt. Så hade med honom på grillkvällar, stranden osv. Världens keligaste kille som älskade att ligga på bröstet / sova i sängen med en.

Så fort klockan slog 22-23 så sprang han runt som en galning och menade på att vi skulle gå och lägga oss.

Allt var frid och fröjd fram tills att jag en dag märkte att hans mun blev sned - tog honom till en specialist på kaniner i Stockholm som gjorde remiss till Uppsala för en CT-röntgen då hon misstänkte mellanörainflammation och det är enda sättet man kan se det på. (Var som bygger på i mellanörat och trycker sönder nerver som påverkar mun/ögon).

Kaninförsäkringen är hemskt dålig - 20 000 / år är det mesta man kan få. Efter dessa saker så var kaninförsäkringen maxad.

CT-röntgen påvisade mellanörainflammation i båda öronen - vilket kräver operation, och man kan bara ta ett öra i taget. Jag genomförde detta på den sida det kommit längst på. Efter cirka 3 månader misstänkte jag att det kommit tillbaka - gjorde ny CT-röntgen och det var tillbaka på den opererade sidan.

Efter mycket om och men så gjorde jag en ny operation - fast prövade på en ny klinik och veterinär. För cirka en vecka sedan hade det gått 3 månader efter den andra operationen. Då började jag se lite små symptom som att han började äta lite sämre. För 2 dagar sedan såg jag att hans mun blivit snedare - och då visste jag säkert att det var tillbaka.

Fanns inte så mycket annat att göra än att avliva honom vilket jag gjorde idag. Han har fått genomgå tillräckligt senaste 6 månaderna - och då har vi inte ens lyckats vinna över ett av två öron.

https://i.postimg.cc/2yLtMMwN/351110033-275706658240721-27061593...

Av kwame

Hur orkar du diskutera detta överallt, oavsett vilken tråd du vänder dig till?

Får jag fråga varför du bryr dig så mycket? Vill du lära dig det "snabbaste" språket och isåfall till vilket syfte?
I dagens läge är datorer extremt mycket mer kraftfulla jämfört med förr, det är vid extremt få tillfällen man i yrkeslivet väljer det "snabbaste" dvs mest effektiva språket.

Man väljer snarare det språket som är mest lämpat för den specifika uppgiften, oftast inte ett av de "snabbaste språken".

Bli en duktig utvecklare så behöver du inte lägga ned tid på att lära dig språk bara för att. Med tiden lär man sig lite olika paradigm och vips - när behovet uppstår att lära sig ett nytt språk så går det väldigt fort.

Av kwame

Software Engineer tycker jag man kan få titulera sig med om man faktiskt har en Ingenjörsexamen och jobbar med mjukvara.

Jag har en kandidatexamen i Datavetenskap och kallar mig "Software Developer" istället, även om många klasskompisar har "Software Engineer" på LinkedIn.

Av kwame

C# med Entity Framework hade jag lärt mig om jag var du. Du kan köra på "code first" dvs skapa klasser i C# och så kommer EF skapa upp databasen. Väldigt vanligt ute i arbetslivet och trevligt att arbeta med. https://learn.microsoft.com/en-us/ef/ef6/modeling/code-first/...

Går även automatiskt generera upp DTO:er (väldigt trevligt när man kör t.ex. TypeScript) och Zod-scheman för validering baserat på Swagger.

Controller / Service / Repository kommer du stöta på oavsett ramverk, jag kommer själv ihåg att detta var otroligt krångligt att förstå i början. Nu fattar jag inte varför jag tyckte det var så svårt att greppa helt plötsligt. Här nedan kommer en extremt enkel beskrivning.

Controllern - väldigt "ren", har egentligen bara en funktionalitet, att hantera API-anrop och delegera vidare till servicen.

Service - hanterar all business logic och delegerar vidare till en eller flera repo-metoder för att "sy ihop" den datan som utlovas i controllern.

Repository - också väldigt "ren", sköter alla CRUD-operationer direkt mot databasen och inte så mycket mer.

Av kwame

Hur tänker ni kring begagnat bilköp med dagens priser?

https://www.kvd.se/artiklar/livet-med-bil/begagnade-bilar-dyr...
https://www.vibilagare.se/nyheter/begagnade-bilar-blir-allt-d...

Jag är lite sugen på en "ny" bil och märkte av detta fenomenet när jag började kolla utan att egentligen ha läst på något om det. Vid 2019 skulle jag börja studera så då sålde jag av min Audi A6 -13 för 165k. Den var bra utrustad med sport skinnstolar, S-Line, automat, GPS, Rohana fälgar för 30k och 12K mil på mätaren.

Nu när jag letade så ville jag ha samma bil igen och tänkte att den säkerligen rasat i pris nu 4 år senare. Till min förvåning så är den billigaste på blocket med automat och 12k på mätaren idag 169K - och då har den egentligen ingen utrustning alls.

Man är ju inte särskilt sugen på att få en rejäl downgrade i utrustning och betala mer än vad man sålde för 4 år tidigare. Så jag började kolla på andra märken och märkte att priserna var lika galna där.

Så hur tänker ni övriga kring bilköp i dessa tider? Min nuvarande bil köpte jag enbart för att ha som studentbil och börjar bli riktigt risig - vågar knappt ta den längre sträckor. Ska besiktas på tisdag och kommer knappast gå igenom. Känns nästan som det vettigaste är att renovera skrothögen - och puffa på ett tag till. Frågan är bara hur länge dessa priser kommer hålla i sig? Vill inte köra runt i den flera år till. Nu har man ändå ett välbetalt jobb och är inte längre student.

Av kwame
Citat:

Vad händer med den tiden som blir utöver 30h per vecka?

Du jobbade ju 150h i mars och fått betalt för alla timmar. Vad menar du ska hända, mer än att du får lön för det? Det bidrar även till dina semesterdagar.

Citat:

Vad händer om de schemalägger en till mindre än 30h per vecka?

Ganska säker på att du har rätt till minst 120 timmar per månad. Även om det kanske blir 20 timmar vissa veckor och 40 timmar andra veckor.

Av kwame

Hur kan det vara rimligt att han ska ligga på 200+ fps?

Jag sitter på i7 10700K och RTX 3080 (Jag kör förvisso 3440 x 1440 i upplösning, men samtidigt är ju 3080 runt 140% bättre än 1060) och jag brukar ha mellan 2-300 FPS och får ibland drops ner till 120 FPS. Kör jag Anubis så ligger jag snarare mer frekvent i 140 fps spannet än 250.

Av kwame

Du kan ju lägga ut hela uppgiften här så kan vi hjälpa dig tolka.

Av kwame

Ett tips - gå in på andra hemsidor, kolla vad de har gjort som gör deras sidor snyggt. Sen kör du bara en copy/paste på det. Då menar jag inte defacto copy-pastea deras kod, utan snarare på egen hand få till det utseendet de har fast med egen styling, det lär man sig ganska mycket på.

Så fungerar arbetslivet i alla fall, man plockar guldkornen (och gör deras guldkorn ännu bättre) från flera olika konkurrenter. Sedan har man helt plötsligt en bra produkt.

Av kwame

Tror knappast du har svårt att förstå vad en array är, du är bara lat.
Men here goes lite psuedo-kod. Tror dock du behöver koda uppgifterna själv för att faktiskt klara provet.

basephrase = "Vänligen ange " questions = ['förnamn', 'efternamn', 'address' ....] <-- en lista med frågor answers = [] <-- en lista med svar foreach (question in questions) // loopa igenom alla frågor { Skriv ut basephrase + question ta emot input här och lagra i answers. }