Inlägg

Inlägg som mrpijey har skrivit i forumet
Av mrpijey

Oj, jag som precis reggade mig för att använda Avanza. Bra att jag inte hann få in nåt, blir direkt ett avslut av alla konton. Vägrar ha med nåt att göra som samarbetar med Facebook, frivilligt eller ej.

Av mrpijey

1800kr + frakt.

Av mrpijey

Det som antagligen kommer hända är väl att de först tar bort "10" och bara kallar det för Windows. Sedan blir det mer och mer knutet till tjänster så att de kan transformera hela Windows till ett Windows as a Service där hälften av funktionerna är knutna till Azure/o365 och sedan införa prenumerationssystem för det liknande vad Adobe har för Creative Cloud. Begränsa det mer och mer efter vad du aktivt betalar. Samtidigt så trycker de på mer betafunktioner här och där (då Microsofts QA-team är sparkat för länge sen) och låta alla betatesta konstant förändrade saker. Så de fortsätter som idag med 21h2 osv och vi ser OSet sakta transformeras till en webbtjänst.

Microsoft tjänar ju inte speciellt mycket pengar längre på Windows, och de lär ju inte ge bort det gratis som Apple gör utan de kommer försöka knyta det till tjänster där de stora pengarna dras in idag. Sakta men säkert så klämmer de åt din plånbok mer och mer för att kräma ut den där sista kronan. Vill du ha backup-stöd? $5/mån. DirectX 12 Super? $5. Köra fler än 5 samtidiga program? $10. Vill du tillåta att andra lokala datorer ansluter till din dator? $5. Family Pack för hela familjen, absolut, skriv på ett årsabbonnemang här...

:).

Av mrpijey

Själv kör man flertalet NAS-enheter:

4x 5-disk QNAP
1x 6-disk QNAP
2x 16-disk QNAP (rackmonterade)
2x 6-disk Synology
2x HP Microserver med "XPEnology" (moddad Synology OS)

Allt förutom Synology-enheterna delar ut arrayer via iSCSI till mitt ESX-kluster, Synology-enheterna kör standalone som backupnoder (speglade mot varandra).

Skrivet av CymbalCrasher:

TrueNAS är väl bara en ompacketering av FreeNAS, eller vill du ha bättre support?

TrueNAS är Enterprise-versionen av FreeNAS, så ingen "ompaketering". Nu mera heter ju FreeNAS "TrueNAS Core".

Av mrpijey

Börjar med 1500kr + frakt!

Av mrpijey
Skrivet av ottoblom:

Om detta kommer till am4 så är 12% bara på detta oerhört stort . Sen finns det väldigt många program som funkar bättre ju mer chash minne processorn har . Kanske är rykten på 20-29 % IPC ökningar med am4 sanna .

Vermeer var ju den sista AM4-proppen som skulle komma, så något nytt kommer nog inte till den, utan det blir nog den nya sockeln med pinnarna på moderkortet.

Av mrpijey

Originalspel (PC/Mac), handdatorer och processorer... Udda saker, men saker som intresserar mig. Originalspel för arkiversprojektet jag driver, handdatorer och processorer för att det är kul. Så är alltid på jakt efter nytt till samlingarna...

Av mrpijey

9/10 och missade den pga feltänk. Jag har inget liv....

Av mrpijey

1200kr + frakt.

Av mrpijey

OK, då tycker jag ditt önskade pris är för högt då denna kan inköpas helt ny, med garanti och support för endast ett par hundralappar mer. Jag kan erbjuda dig ett startbud på 1000kr.

Av mrpijey

Om du vill ha en säker skrivning till arrayen, ja :).

Av mrpijey

När är den inköpt? Ålder?

Av mrpijey

Ja du kan ha separat skriv- och läscache, dvs ZIL och L2ARC beroende lite på hur du vill cacha. Allt tillgängligt minne i servern kommer ju användas för läscache också så bli inte orolig om din server rapporterar att allt minne är använt. Jag har en server med 2TB RAM och en array på strax över 100TB och jag kör bara skrivcache t.ex för att se till att all data skrivs snabbt till SSD:n och att då sedan ZFS ser till att det skrivs rätt till arrayen, även om servern skulle krascha.

@Cloudstone förklaring av allt ovan är väldigt bra, men om du vill ha det enkelt så kör nåt som t.ex TrueNAS där allt är väldigt enkelt att sätta upp utan att behöva grotta ner sig i en terminal. Själv kör jag TrueNAS på alla mina storageservrar då jag också kan köra central management och ha lite mer standardiserad övervakning på allt.

Av mrpijey

Egentligen ingenting förutom att du låser dig till en specifik tillverkare om du kör "hårdvaru-RAID". Kör korten som en HBA (IT-mode) och du kan sedan valfritt använda vad som helst för dina arrayer, och skiter det sig så kan du lätt flytta det till en annan dator med samma mjukvara och få igång det igen. Så kör aldrig RAID på korten direkt utan skapa arrayerna direkt med OS:et du kör, om det nu är TrueNAS, Unraid, Windows eller valfri Linux-dist etc. Men se alltid till att kontrollern är i IT-mode och inte IR-mode, mjukvaru-RAID mår bäst när den kan snacka med disken direkt utan något mellanlager som kan strula och sabba din data.

"Hårdvaru-RAID" och "mjukvaru-RAID" är eg exakt samma sak, finns ingen hårdvara i RAID-kortet som hanterar RAID:en åt dig utan det är också en mjukvara i dess firmware som gör det. Sedan kan du ha diverse acceleratorer, batteri-backuper osv men dessa har inget med RAID-driften att göra eg utan bara extrafunktioner för att säkerhetsställa att din data skrivs och skrivs snabbt. Men som en ovanstående nämnde, pajar kortet så måste du oftast hitta samma kort, och t.om samma firmware på kortet för att ens börja försöka återskapa din data.

Höll på att mecka och testa detta i många år, hade en kraschad array pga trasigt RAID-kort som skrev skräp på diskarna, nu kör jag endast typ TrueNAS (ZFS) på omflashade HBA-kort (IT-mode) och det funkar perfa. Skulle kortet eller datorn paja så kan jag lätt flytta över diskarna till annan dator, dra in TrueNAS igen och importera arrayen så är jag igång igen...

Av mrpijey

Vilken modell är det exakt på dem? Ingår det några VPN-licenser?

Av mrpijey

Användare: @Farsan Baloo
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Möte
Produkt: Unifi USG

Positivt:

Tidigare säljare, tryggt och bra. Snabb affär och enkelt att möta upp! Varsam med sakerna, trevligt bemötande och återigen en trevlig pratstund om högt och lågt!

Negativt:

Inget

Slutbetyg: 5/5

Av mrpijey

500kr bjudet, kan hämta.

Av mrpijey
Skrivet av tjocktjock:

Hejsan! Har en Troy: Total War-nyckel att ge bort efter ja köpte en ny CPU. Någon som vill ha (nån som faktiskt kommer spela det)? Skickar till första bästa isåfall.

Jag är gärna intresserad av den!

Av mrpijey

Bor i Huddinge själv så kan hämta den också om ingen annan gör

Av mrpijey

Tack för input! Värt att testa med Linux, hade hoppats slippa bara då administrationsjobbet blir meckigare. Har dock upptäckt att jag har en laptop (HP Z-book modell släpbar) som har en Quadro P3000 i sig och den verkar kunna sköta det utmärkt, så kanske blir att jag gör om den till en dedikerad plex-server istället. Men tack för tips!