Inlägg

Inlägg som mrpijey har skrivit i forumet
Av mrpijey

LGA1150, 4:e gen i3-i7 så inte i7-6700 tyvärr. Z87-chipset.

https://www.asus.com/us/SupportOnly/MAXIMUS%20VI%20HERO/HelpD...

CPU-lista enligt ASUS.

Av mrpijey
Skrivet av DavidGustafssonnn:

Hej!

Finns det nån chans att du orkar skicka mot fraktkostnad och lite extra?

Dessvärre inte, har inget att skicka moderkortet i på ett säkert sätt, därav endast upphämtning.

Skrivet av LebronJames23:

tar den! Kan komma förbi Huddinge och hämta upp moderkortet 😉

Låter bra :).

Av mrpijey

Supermicro X7SB3

Ett lowend Supermicro X7SB3 söker nytt hem. Det är en gammal bräda, men är perfekt om man vill ha en enkel filserver eller liknande. Moderkortet kommer med 14st SATA-portar direkt på moderkortet, dubbla nätverksportar, VGA och dubbla interna USB-portar, allt för en liten standalone filserver för TrueNAS eller Unraid.

CPU-fläkt ingår. I/O-plåten har funnits men kan inte garantera att den hittas...

Hämtas upp i centrala Huddinge.

Läs hela annonsen här

Av mrpijey

ASUS Maximus VI Hero

Ensamt moderkort söker nytt hem. Har kört moderkortet i en filserver som jag nu bytt ut, och har ingen användning av moderkortet längre. I/O-plåt följer med, och en lågprofilkylare sitter på också. Allt funkade finfint när jag plockade ur brädan.

Om någon är intresserad av det så finns det för upphämtning i centrala Huddinge.

Läs hela annonsen här

Av mrpijey

Gissar på att du inte heller har någon kartong kvar av något chassi eller liknande? Går den ner i en flyttkartong? Vira in i bubbelplats, trycka ner i kartongen liggandes, skära upp flyttkartongen och tejpa ihop runt. Gjort så förut med chassin jag skickat.

Av mrpijey

Alltså synd att du inte kan frakta, hade tagit den direkt då den är perfekt för mitt workstationbygge. Bor i Huddinge söder om 08 :/.

Av mrpijey

Vad menar du med att en backupnyckel krävs? Kollar på dem och där står det inget om att de kräver varandra...?

Av mrpijey
Skrivet av MsSmith:

Jag gillar fortfarande idén med att ha "min" musik, serier och film på ett och samma ställe i den kvalitet jag själv föredrar och gillar att ha det lokalt och tillgängligt i "egna" moln (Owncloud exempelvis) osv. Det är tyvärr fortfarande så att det är lite krångligare att ha allt i molnet: streama musik via Youtube i bilen är inte jätteenkelt när appen slocknar eller man gör annat samtidigt, det krävs täckning och dataplaner, det är alltid lite fördröjning mellan spår osv - saker som inte uppstår när det är lagrat på de egna enheterna.

Så åtminstone för egen del så ser jag streamingtjänster som ett fullgott alternativ men absolut ingen ersättare och jag ser det helt naturligt att ha spel, filmer och annat liggandes på diskar för långtidslagring. Just spelen blir större och större och tycker det verkar som ett hinder att veta att man behöver ladda hem 50GB av data innan man ens kan installera det. Smidigt är det däremot, absolut.

Äntligen en som tänker längre än näsan räcker :). Har flera gånger råkat ut för att filmer, spel och musik bara försvunnit från streamade tjänster, att kvaliteten varit sunkig på flera av tjänsterna (4K på HBO och Netflix t.ex är ett rent skämt), och att man till och från får lagg, problem med tjänsterna och filmer och serier som censureras efter stundens PK-chock av någon idiot som inte klarar av verkligheten. Är så less på det. Visst, det är enkelt med streamingtjänster så förstår varför folk använder dem, men genom att ge sunkig kvalitet, överetablering osv så undergräver de sig själva och folk återgår till egna alternativ. Jag sparar all musik, film och spel jag tycker om och har betalat för, både så att jag kan lyssna/se/spela det om 20 år om jag så vill (lyssnar fortfarande på gamla MP3-låtar där låtarna inte ens går att få tag på idag då ingen säljer eller streamar det) utan att någon ska säga till mig att "närå, nu får du inte längre se denna filmen"... Att ens behöva ha 49 olika streamingtjänster för att få ett fullgott utbud är bara så konsumentfientligt och anti mot hela meningen att ha det streamat, det blir alldeles för dyrt och i slutändan så köper jag filmerna, dumpar ner det till min Plex och så har jag det där, och till en bättre kvalitet än vad streamingtjänsterna erbjuder, och utan risk att filmen försvinner bara för att någon snöflinga gör på sig i byxan över nåt fjantigt som tvingar utgivarna att censurera eller ta bort filmen/serien.

När du prenumererar på tjänster så äger du absolut inget och har frånsagt dig allt ägande av produkten du betalar för (då du inte längre köper nåt utan bara hyr), men köper jag spelet, filmen eller serien så äger jag den och kan titta på den så länge som jag själv väljer. Sedan finns det givetvis lite lagliga fällor där när man ska rippa ner en film eller spara ett spel men det skiter jag fullständigt i då marknaden gör det så oerhört svårt för mig att ens se materialet. Sedan så är jag mån om att bevara film- och spelkultur också och det är inte utgivarna det minsta intresserade av. Rätt som det är så är något borta för att aldrig någonsin kunna upplevas igen...

Jag har väldigt smal musiksmak, men nästan ingen av musiken trycks längre på skiva. Och ca 20% av min spellista på Spotify idag är utgråad för att utgivarna helt plötsligt bestämt sig för att ta bort enskilda låtar ur ett album eller hela album rätt upp och ner. Och jag kan inte ens få tag på musiken på annat sätt _lagligt_. Men då har jag oftast betalat en slant direkt till artisterna som ett tack för deras musik, och sedan arkiverat musiken i ett eget bibliotek för att kunna avnjutas var som helst utan krav på internet-anslutning.

Och innan någon gnyr här över hur hemskt kopiering är osv så kan jag säga att jag betalar för spelen och filmerna jag ser, även om jag tar mig friheten att "testa" produkten innan (iaf med spel, med filmer och serier räcker att se ett par avsnitt via streaming), men köper gärna sen för att få bästa kvalitet och upplevelse utan att riskera att saker försvinner rätt som det är. Men det börjar bli svårare och svårare då utgivarna envisas med att se till att det blir så dyrt och krångligt som möjligt att hitta och köpa deras produkter...

I musikvärlden så är det relativt lugnt med etableringen då Spotify är absolut störst, men inom film och spel så har det fullständigt exploderat, varenda studio och företag ska ha sin egna launcher, portal och prenumerationstjänst... Snacka om att gräva sin egen grav.

Nextcloud (eller Owncloud), Ampache, Plex, Infuse och Launchbox är mina applikationer jag använder för att hantera mina egna filer, bilder, musik, spel, filmer och serier utan att behöva vara beroende av någon dyr onlinetjänst. Launchbox är lite speciellt men i kombination med en AppleTV och Steamlink så fungerar det sjukt bra att "streama" in spelen från min huvuddator in till sovrummet och för att emulera mina favoritkonsoller osv. Plex, Infuse och Launchbox kostar några slantar för full funktionalitet men klart värt det.

Av mrpijey

Idag så tror jag 5400-varvare funkar bättre, om man kör en lagringsarray som är rätt designat så har du flera prestanda-tiers, exempelvis en SSD-cache som tar hand om burst-data och re-reads osv, och bakom det så kör du en vettig array av snurrdisk där du ändå får bra prestanda, exempelvis en ZFS-array med stripade mirrors eller liknande. Då funkar 5400-varvare fint. Själv maxar jag en 10G-lina lätt med just denna config, till den grad att jag överväger installera 40G bara för att inte ha nätverket som flaskhals. Men sällan jag behöver den prestandan egentligen, är bara otålig när jag flyttar stora datamängder :).

Av mrpijey

Dessa diskar vore guld. Sitter själv nu med 40st 10TB-diskar och hade inte haft emot att byta dessa mot större då den fysiska ytan börjar ta slut, och diskar drar ström också... så färre diskar vore klart intressant. Undrar bara när SSD:na börjar hinna ikapp då det varit stilje i flera år nu med storlekar såvida man inte är Jeff Besos och kan ha råd med dem...

Av mrpijey

800kr budat.

Av mrpijey

Jag ser iaf ett moderkort (ISA-platser, en 8088/8086) och en RLL-kontroller för hårddisk (CRD18A-kortet). Det stora kortet med batteriet i botten vet jag inte riktigt vad det är.

Av mrpijey

Jag budar 1200kr.

Av mrpijey

Användare: @shrghi
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: HP Microserver gen10

Positivt:

  • Bra kommunikation, snabb leverans, snabb återkoppling

Negativt:

  • Ingenting alls.

Slutbetyg: 5/5

Av mrpijey

Första jag installerar är Total Commander och Firefox.

Av mrpijey
Skrivet av superegg:

För när jag läser om SSD, så är det ända dom flesta skriver om så det är olika per SSD.

Men är din dator inkopplad med SSD eller är den urplockad?

De SSD:n jag har för arkivering är urplockade, ligger i en antistatisk påse i ett kassaskåp. Sist jag checksummade disken var ca 2 månader sedan, och då hade disken inte varit inkopplad sedan 2015. Ingen korrupt data på disken.

Av mrpijey

Är ju klart att det blir opålitligt med kassa SSD-diskar. Då kan vi ju t.ex börja prata om att långtidslagra på gamla IBM "Deathstar"-diskar eller vissa Seagate-serier som var totalt katastrofala och opålitliga också, de skulle man heller inte vilja spara viktiga saker på. Ska man nu använda SSD:n för långtidslagring så tar man ju inte direkt den billigaste skiten man kan hitta på Jula utan man väljer en bra SSD med bra kvalitet och tillförlitlighet, precis som med mekaniska diskar. Och då kommer du inte ha några större problem att långtidslagra.

Och med all långtidslagring så ska du alltid migrera datan till nyare och modernare media när det görs tillgängligt så att du inte sitter där med en Gen 1 ATA-disk när resten av världen kört NVMe Gen15 och du inte ens kan hitta en ATA-adapter på ett museum längre... och givetvis riktig backup också för att vara säker. Allt jag långtidslagrar ligger dubbelt på diskar av olika märken och då och då ett par år emellan drar jag igång allt och kollar så att det funkar (har hash-listor på disken som jag kan verifiera mot etc).

Oavsett dock så bör vi ju gå mot en framtid utan rörliga delar och mekanik som begränsar hållbarhet och prestanda, och det sker aldrig när priserna hålls artificiellt uppe.

Av mrpijey
Skrivet av superegg:

Nackdelen med SSD är att man inte kan framtids spara, då cellerna laddas ur sig.

Det där är nog inte superkritiskt idag, jag har SSD-diskar jag inte rört på flera år som fortfarande har all sin data kvar. Tror det var mer ett problem i början... Och ska man långtidslagra saker så funkar ju mekaniska diskar också, men vill man ha nåt som är aktivt och inte kräver en kylanläggning för ett datacenter så vill man ju gärna ha SSD:n.

Av mrpijey
Skrivet av Sveklockarn:

Eller så har hårddiskar också fortsatt erbjuda högre kapacitet för samma pris?

Kan du inte köpa SSD om det finns en större HDD för samma pris, och varför vill du i så fall ha en SSD?

Finns ju oerhört många fördelar med SSD jämfört med snurrande skrot:

- Snabbare på alla sätt
- Ljudlösa
- Fysiskt mindre
- Drar betydligt mindre ström =
- Mindre värmeutveckling =
- Mindre krav på kylning
- Pålitligare
- Tåligare (inga rörliga delar)

Så det är dags att pensionera snurrande skräp, men utvecklingen verkar gå oerhört segt och priserna rör knappt på sig heller. 4TB-diskar för SSD:n är lika ovanliga idag som de var för 2-3 år sen. Min kostar mer idag än vad den gjorde för två år sedan...

Visst, de mekaniska diskarna utvecklas ju också, men också väldigt sakta, och de är oerhört dyra de med. Känns som lagringen har stagnerat.

Av mrpijey

"Samsung ser 3D V-NAND med tusentals lager och rymliga SSD-enheter i framtiden"

Och med rymliga (för Samsung) priser också... då SSD-priserna aldrig går ner, så det kvittar om de gör större SSD:n för inga förutom enterprise-marknaden har råd med dem... Har väntat länge nu på större SSD:n som kan utmana de mekaniska diskarna men det händer aldrig.