Inlägg

Inlägg som demute har skrivit i forumet
Av demute

Om du vill betala det så visst! Glöm inte bort att det är ex moms...

Av demute

Jaha!
Då finns det typ tre sätt att lösa det på.
Det första, lättaste och det mest rekommenderade sättet är att serie och parallellkoppla motstånd! Detta är enkelt och billigt.
Det andra är att bygga en dc/dc omvandlar med en stepdown-regulator, drossel, m.m. Detta är ett helt kapitel för sig och är helt onödigt bara för att få en lampa att funka!
Det tredje är att köpa en färdig dc/dc-omvandlare som gör om 12 V till 5 V. Från elfa vill man inte köpa dessa då de går på runt en 250 kr. på nätet kanske man kan hitta nån för en hundring
Fördelen med dc/dc omvandlare är att du får en mycket lägre effektförlust, men strunt i det ;p

Av demute

Så här funkar det! Om man vill ha en någorlunda vetenskaplig beskrivning...
en lysdiod är en diod som alla andra dioder. Dioder har den egenskapen att dom leder ström åt bara ena hållet och inte det andra, om du hade vänt på dioden skulle inte nånting ha hänt.
Men: om du vänder den rätt och matar (låg) spänning kommer det inte hända någonting innan du kommer över en viss tröskelspänning, denna spänning ligger på ungefär 0.7 V för vanliga dioder. Efter denna spänning kommer dioden inte släppa igenom all ström utan mängden ström som den släpper igenom är proportionell mot e^(u_m-u_t), där e = 2.71828... u_m är matningsspänning och u_t är tröskelspänningen.
Olika dioder har olika tröskelspänningar. Detta medför att om du byter diod till en med annan tröskelspänning kommer saker och ting förändras beroende på hur elektroniken ser ut runt omkring. Man brukar vanligen koppla in en diod i serie med ett motsånd, men när den sitter integrerad på ett kretskort vet man ju aldrig hur det är kopplat...
I ditt fall lär du alltså ha låtit en stor ström passera genom dioden.
Det finns flera sätt att fixa detta, ett är att koppla ett motstånd i serie, ett annat är att hitta en annan diod med liknande specs som originalet.

Av demute

Datorfläktar är tyvärr inte så himla primitiva i konstruktionen. Det som snurrar runt är magneterna plus rotorbladen, det finns alltså spolar som sitter fast i mitten på fläkten. för att sakerna ska börja snurra måste man tillföra en spänning först till ena spolen, sen till andra osv. för att få magneterna att attraheras i en cirkulär bana... Du har alltså elektronik inuti fläkten som bestämmer hur snabbt fläkten ska gå.
För fläktar med fler en två sladdar skickar du in pulser eller nåt, antingen i form av en fyrkantsvåg eller en pwm-signal (puls width modulation).

Av demute

Jag har ingen aning om vad du menar med z-led och sånt, men jag kanske kan hjälpa dig om du förklarar lite mer vad du vill åstakomma med motståndet Huvudräkningen säger att det blir strax över 4 watt, så motståndet bör klara det i alla fall. Dock är 4 watt en onödig förlust. Alltså, hur har du kopplat, vad vill du få ut osv?

Av demute
Citat:

Synd på kabelhärvorna som blir bara....du skulle haft trådlöst lan, trådlöst tgb å mus och hela kolijoxet?

Kablarna kan väl vara en del av installationen? Det är ju lite industriellt med lite kablar En ide jag hade för ett tag sen var att en stor tjock trefasledning skulle lämna burken och typ gå rakt in i stereon
På tal om tangentbord och mus så har jag inte sånt inkopplat, jag styr datorn helt från min bärbara, så de sladdar som syns är ström, nätverk och audio-kabel. Trådlöst nät vore ju något...

Citat:

Gullig? Snarare galen och nice modd! På något sätt tycker jag att den liknar en gigantisk pokal hmmm fundera på att "måla" det? Men cool är den och vilket fint pris du har vunnit....

Skön beskrivning! Ja, det är en gigantisk pokal Namnet jag har gett den är "Skrotverk"
Istället för att måla den har jag ansträngt mig ett bra antal timmar med att få bort färgen från delarna Själva ställningen har jag inte gjort något med förutom att tvättat av den (den var helt svart av oljig smuts) men elskåpet har jag dränkt in i färgborttagningsmedel, så den guldiga färgen kommer av den korniga och halvrostiga järnytan Rost är snyggt!

Av demute

90 kilos dator i ny tråd: 1400 kr
färgborttagningsmedel, insektsnyckel, rj45 kontakt, audio-kabel, kontakt, 300 gigs disk, nätverkskort, psu. Moderkortet och processorn har jag fått, skrotet har jag hittat.

bärbar armada m700, 450 MHz: 1000 kr
Denna dator har jag hittat i ett övergivet hus! köpt till: gängor, hd, wlan.

Av demute
Citat:

ser ut som någon pump till en stor tank, jävligt cool modd, du är nog absolut unik med denna ;P. Men håller den verkligen bra tempraturer när allt är helt omslutet?

Jo, jag har inte själv sett något liknande heller ;D
Den blir ju så klart lite varm, just nu på dagen är chassit ungefär 40 grader, fast på kvällen är den betydligt svalare. Inuti håller den ungefär samma temperatur bortsett från hårddisken som är en aning varmare. Hårddisken ligger mot väggen så man skulle kunna ordna en bättre kontakt där emellan för att få den lite svalare.

Annars kan man ju alltid öppna och vädra ganska lätt

Tillägg: på morgonen är den runt 20 grader.

Citat:

Fett grym.. Måste nog vara den mest industri aktiga modden =D

Tack tack!

Av demute
Av demute

Nej, den här står stadigt på golvet! Ingen man släpar runt med. För tillfället har jag den på några tidningar, den har hjul men dom är av järn. Tänkte byta ut dom till plasthjul, ungefär såna som på kundvagnar men har inte orkat leta efter sådana än.

Av demute

Mod: 90 kilos dator!

Min gulliga dator!

http://aiwendil.mine.nu/geodesic/dator/dator1.jpg

Specsen är:
Chassi: Elskåp från ödehus.
Ställning: Någon slags grej som jag inte har någon aning om vad den gör På ett klistermärke står det "Fluid application equipment", så det har väl nåt med vätska att göra...
I mina ögon är det här "hårdvara" och kretskorten är nog "mjukvara" ;p

Indunkat i skåpet är en 900 MHz celeron med en 300 Gigs disk plus lite annat som får fläktarna att snurra. Den spelar musik åt mig dagligen och agerar server åt mitt lokala nätverk

Uttagen är 2 x rca-kontakter (ljud), usb, ström, rj45. Dessa är alltså insmockade i diverse mackapärer för luftfilter, vätskeintag, m.m. De sitter på en grej som ser ut som en motor, men det är något annat som jag inte har någon aning om. Inuti den runda guldiga delen kan man snurra på saker som får axeln i mitten att gå runt, men vad syftet är har jag inte kunnat lista ut än.

Eftersom skåpet är av massivt järn agerar det som stor kylfläns också, så när processorfläkten får luften att gå runt blir det nerkylt av chassit, andra fläktar behövs alltså inte. Mellan skåpet och luckan är det en gummibeläggning så när skåpet är stängt är det helt knäpptyst!

Justja, på hårddisken ligger det linux som knuffar igång ssh så att jag kan styra datorn över nätverket. Efter jag loggat in på den kör jag igång links (textbaserad browser) varifrån jag styr musiken över ett shysst interface (sourceforge.net/projects/demuter) som slänger upp xmms (likt winamp) på min bärbara burk.

Om en snar framtid har jag två monokroma lcd-displayer med touch, 320x240 pixlar, som sitter fast på nåt shysst ställe. En till display kommer nog agera fjärrkontroll via blåa tänder... För att hålla priset nere får jag dessa displayer att se solen genom att bara köpa lösa delar, alltså inga "färdiga" displayer med display controller, usb eller dylikt. För den intresserade blir det väl något i stil med usb -> usb/parallell-konverterare från ftdi -> microcontroller från atmel -> displaycontroller (sed135) -> lcd-modul.

Det var väl det!

http://aiwendil.mine.nu/geodesic/dator/dator2.jpg

http://aiwendil.mine.nu/geodesic/dator/dator7.jpg

http://aiwendil.mine.nu/geodesic/dator/dator5.jpg