När nyhetsprogrammet Aktuellt besökte spelmässan Gamex 2011 handlade nästan hela inslaget om våldsamma spel, trots att en uppsjö betydligt mer fredliga titlar fanns representerade. Reportaget uppmärksammades av SweClockers läsare som även belyste rena faktafel och tveksamma videoklipp från Irak-kriget.

Nu svarar SVT Nyheter på kritiken genom Aktuellts st.f. ansvariga utgivare Anders Sundkvist. I ett brev till bland annat medlemmarna "MichaSWE" samt "Dz2" tackar han för rättelserna och förklarar tanken bakom reportaget. Han påpekar även att SVT visat andra inslag från mässan samt påminner om att spelexperten Thomas Arnroth gav en annan synvinkel på problematiken i den efterföljande studiodebatten.

Angående reportaget från Gamex 2011

Aktuellts inslag i torsdags från spelmässan Gamex har verkligen väckt engagemang, både här på SweClockers debattforum och på Twitter. Jag har försökt svara på de flesta av twitterinläggen under helgen.

Först och främst: det är oerhört bra att få inspel och synpunkter från alla er som är inne i spelvärlden. Det var tack vare inläggen på SweClockers och Twitter som vi uppmärksammades på en felaktighet i inslaget. Vi uppgav att Battlefield 3 sålt i 40 miljoner exemplar och Call of Duty Modern Warfare 3 i 100 exemplar.(Det senare spelet släpps dessutom först på tisdag..) Därför rättade vi förstås detta i fredagens aktuelltsändning. Rätt uppgift är att det är spelserierna Battlefield och Call of Duty som sålts i 40 miljoner respektive 100 miljoner exemplar, enligt speltillverkarna själva.

Jag var själv inte inblandad i torsdagens upplägg kring Gamex-rapporteringen, men vet att redaktionen valde vinkeln våldsspelen för att de har ett stort utrymme på mässan (även om det självfallet finns många,många andra titlar också), och för att diskussionen kring våldsspel, åldersrekommendationerna, föräldrars ansvar och kompistryck är en viktig diskussion i många familjer. En stor och viktig tittargrupp för Aktuellt är småbarns- och skolbarnsföräldrarna där data- och tvspel är en stor del av vardagen.

Jag spelar själv dataspel hyfsat ofta (främst av typen Oblivion, Fallout, Half-Life, Far Cry, Mass Effect). Fantastiska spel, om ni frågar mig, men definitivt inga spel jag skulle låta min 10-åring spela. Däremot vet jag att flera av hans jämnåriga kompisar tillåts spela spel med 16 och 18-årsrekommendationer, kanske för att föräldrarna inte har koll, kanske för att de inte bryr sig. Så ämnet är motiverat att ta upp.

Ändå förstår jag naturligtvis att det känns tröttsamt för er seriösa spelare att höra våldsspelsdiskussionen gång på gång. Men aktuelltsatsningen måste också ses i sin helhet. Där fanns också SVT:s spelexpert Thomas Arnroth i studion. Han gav tydligt uttryck åt att Gamexmässan också innehåll mkt mer än våldsspel. Dessutom gav han sin mening att spel med våldsinslag inte är skadliga för dem som spelar.

Spelrapporteringen i SVT Nyheter bör också ses i en helhet. Rapport sände för några dagar sedan ett inslag som handlade om de svenska spelutvecklarna bakom framgången med Battlefield 3. SVT:s nyhetswebb rapporterade från Gamex med vinkeln att piratpartiet m fl utestängts från mässan, och Kulturnyheterna berättade nyligen om den realism som präglar det kommande spelet Call of Duty Modern Warfare 3.

Men än en gång - kul att engagemanget är så stort. Alla de synpunkter vi fått är viktiga för oss - kanske särskilt de gånger vi får mothugg. Det ger oss nya insikter.

Hälsningar,
Anders Sundkvist
Planeringsredaktör SVT Nyheter/ st f ansvarig utgivare Aktuellt.