På GPU Technology Conference i juni lyfte Nvidia slutligen på skynket och tillkännagav grafikprocessorn GK110, känd som den fullfjädrade versionen av Kepler. Kretsen ska inledningsvis inte användas till Geforce utan till det kommande beräkningskortet Tesla K20, men nu ser det ut som att modellen även är på väg till konsumentmarknaden.

Till SweClockers uppger nu en av Nvidias partnertillverkare, som inte vill synas med namn, att Geforce med GK110 är under utveckling. Grafikkortet går under arbetsnamnet Geforce GTX 780, vilket antyder om att kretsen dyker upp i nästa generation grafikkort. Dessutom talas det om att en lansering kan äga rum mot slutet av året eller i början av nästa.

Grafikprocessorn GK110 innehåller skyhöga 7,1 miljarder transistorer och är därmed dubbelt upp från GK104, som används till dagens flaggskepp Geforce GTX 680. Det innebär 2 880 CUDA-kärnor uppdelat på 15 streamprocessorer (SMX) samt 384-bitars minnesbuss.

Det är dock inte säkert att ett kommande Geforce med GK110 har samma konfiguration som beräkningskortet Tesla K20. En grafikprocessor med hela 7,1 miljarder transistorer är både dyr och svår att tillverka. Nvidia kan mycket väl besluta att återanvända kretsar med mindre defekter till konsumentmodellen, vilket skulle betyda att en del av beräkningsenheterna inaktiveras för att sänka kostnaderna.