Nya processorer handlar inte längre om att bara klämma fram mesta möjliga prestanda. Bärbara datorer och mobila enheter kräver låg energiförbrukning, något som fått både Intel och AMD att lägga mest krut på detta område.

Den 11–13 september går Intel Developer Forum av stapeln och huvudnumret på årets utvecklarkonferens tros vara premiärvisningen av den nya processorarkitekturen Haswell, även känd som den fjärde generationens Core-arkitektur.

Till skillnad från dagens Ivy Bridge är Haswell en helt ny arkitektur, dock fortfarande i 22 nanometer "tri-gate". Bland nyheterna märks betydligt högre prestanda för GPU-delen, integrerad sydbrygga samt fler avancerade strömsparfunktioner.

Nu framkommer det att Intel även planerar att introducera åtminstone en lågenergivariant som går ända ned till 10 W TDP. Det kan jämföras mot dagens Ivy Bridge för Ultrabook, som specificeras till 17 W TDP.

Denna variant av Haswell är främst avsedd för kommande ultraportabla datorer enligt Ultrabook, men kan även vara en tänkbar kandidat för surfplattor med Windows 8. Dessutom är det mycket möjligt att processorn dyker upp i framtida modeller av Apples Macbook Air.