I juni lanserar Intel den fjärde generationens Core-processor och i samband med detta skärps kraven för konceptet Ultrabook. Bland de nya riktlinjerna syns längre batteritid, Wireless Display och krav på pekskärm. Nu tampas datortillverkarna med stigande priser på de nödvändiga komponenterna.

Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att bristen på pekskärmar kvarstår. Underskottet uppgår till cirka 20 procent, vilket driver upp priserna till 70–80 dollar per panel – betydligt högre än de 40–50 dollar som pekpanelerna kostade innan lanseringen av Windows 8 för snart sex månader sedan.

Dessutom stiger priserna på DDR3-minnen när tillverkarna blickar bort från PC-marknaden och istället satsar på kretsar för mobila enheter. Samtidigt sägs Intel prissätta de nya processorerna högre än tidigare, vilket ger kännbara konsekvenser för produktionsledet.

Istället för att höja priserna på kommande Haswell-baserade datorer väntas tillverkarna svälja prispåslaget. Enligt rapporten tvingas tillverkarna hålla priserna nere för att överhuvudtaget kunna sälja datorer under det rådande marknadsklimatet med låg efterfrågan på persondatorer.

Intel utlovar subventioner på upp till 20 procent för marknadsföring av Ultrabook-datorer och kommer även att säkra tillgången av pekpaneler för huvudpartners. Källorna noterar dock att det inte är tillräckligt för att tillverkarnas vinstmarginaler ska nå upp till hälsosamma nivåer.

Den nya generationen Ultrabook med Intel Haswell väntas göra entré på elektronikmässan Computex Taipei, som går av stapeln i början av juni.