Det blev ingen övergång till 20 nanometer när Nvidia lanserade de första grafikkorten med arkitekturen Maxwell, vilket troligtvis förklarar varför Geforce GTX 750 och 750 Ti placerades i den befintliga 700-serien. Till hösten blir det däremot ändring på den biten när Maxwell hittar till de högsta prestandaklasserna.

Källor hos partnertillverkare uppger nu till SweClockers att Nvidia nyligen informerat om att lanseringen av Geforce GTX 880 och GTX 870 äger rum i årets fjärde kvartal, troligtvis i oktober eller november. De kommande grafikkorten markerar därmed starten på 800-serien för stationära datorer.

Trots den nya modellserien är det fortfarande 28 nanometersteknik som gäller. Halvledartillverkaren TSMC är visserligen igång med produktion i 20 nanometer, men det ser inte ut att gälla den typ av högpresterande kretsar som används för grafikprocessorer. Istället dröjer det tillverkningstekniska språnget till någon gång nästa år.

Även om nätet är överfylld av spekulationer är inga mer ingående detaljer kända. Geforce GTX 880 och GTX 870 tros baseras på den nya grafikprocessorn GM204, efterträdaren till dagens GK104. Kretsen sägs utgöra den "andra generationens" Maxwell och antyds således innehålla fler nyheter än högre prestanda.