Det har varit många tuffa kvartal för PC-marknaden som varit på nedgång, till stor del för att konsumenter valt att lägga pengar på mobila enheter. Nu talar mycket för att den nedåtgående trenden är på väg att vända till det bättre, någonting som stärks av Intels senaste kvartalsrapport.

Intels intäkter för andra kvartalet 2014 uppgår till 13,8 miljarder dollar, en ökning med 8 procent eller 1 miljard från årets första kvartal och samma kvartal föregående år (2013). Det här gör att bolaget kan redovisa en nettovinst på hela 2,8 miljarder dollar med en bruttomarginal på 64,5 procent, upp från 1,9 miljarder och 59,6 procent under första kvartalet.

Siffrorna tillskrivs en uppgång från nästintill varje division från Intel och till stor del av bolagets PC Client Group, som står för 8,7 miljarder av intäkterna. Det är en uppgång med 9 procent från förra kvartalet och 6 procent på årsbasis. Samtidigt gick Data Center Group upp med hela 19 procent på årsbasis, upp till 3,5 miljarder.

En division som fortsätter halta hos Intel är mobildivisionen, som ansvarar för processorer särskilt framtagna för surfplattor och mobiltelefoner. Här handlar det om jämförelsevis låga intäkter på 53 miljoner, vilket är en skarp nedgång med 67 procent från förra kvartalet och 83 procent på årsbasis.

Då Intel får allt fler designvinster i mobila produkter hör de lägre siffrorna sannolikt inte ihop med dålig försäljning, utan att bolaget subventionerar kretsar och bistår med ekonomiska medel till partnertillverkare för att ta marknadsandelar.

Samtidigt ger Intel en prognos för årets tredje kvartal, där intäkterna beräknas ligga på 14,4 miljarder (plus-minus 500 miljoner) och bruttomarginalen beräknas stiga ytterligare från 64,5 procent till 66 procent.

Intel Broadwell till julhandeln

Intels vd, Brian Krzanich, upprepar åter att Broadwell kommer finnas tillgänglig till julhandeln. Mer specifikt är det bolagets Core M-serie (f.d. Y-serien) som kommer introduceras i hybridenheter. Bredare tillgänglighet från OEM-tillverkare kommer dock dröja till första halvan av 2015.