Taiwanesiska Gigabytes tradition är att bjuda in ett dussintal extrema överklockare till ett avskiljt mötesrum på mässan CES i Las Vegas. Så är även fallet i år, där det hela kretsar kring ett specifikt och nylanserat moderkort som är utformat för att nå just högsta möjliga klockfrekvenser.

Det nya moderkortet heter Gigabyte X99-SOC Champion och precis som namnet handlar det om Intel X99 och sockel LGA 2011-3 för Core i7-5000-serien "Haswell-E". En snabb titt på kretskortet avslöjar plats för fyra DDR4-minnen i fyra kanaler samt lika många PCI Express i fullängd för upp till fyra grafikkort i Crossfire eller SLI. Det ger tillgång till PCI Epress 16x/8x/8x/8x, vilket kan jämföras mot många andra X99-modellers något begränsade x8/x8/x8/x8.

På lagringsfronten syns hela tio SATA 6,0 Gbps, en SATA Express samt Turbo M.2, vilket i praktiken är en M.2 ansluten till fyra banor PCI Express 2.0 för en total bandbredd på 20 Gbps. Därtill syns externa anslutningar i form av sex USB 3.0-portar, Intel Gigabit Ethernet samt PS/2-portar för både mus och tangentbord.

Paradnumret är en rad finesser för överklockare och här handlar mycket om processorsockeln, som bestyckats med fler pinnar än vanligt. Likt konkurrenten Asus med OC Socket kommer Gigabyte upp i 2 083 pinnar, vilket är 72 fler än normalt. Det ska ge större kontroll över spänningen och högre kvalitet på strömförsörjningen än en i en konventionell LGA 2011-3-sockel.

Därtill har minnesplatsernas placering optimerats för att minska signalavståndet till processorn, vilket i kombination med att dessa har ytmonterats ska göra det möjligt att uppnå högre minnesfrekvenser än någonsin – något som företaget redan nu skyltar med i form av ett världsrekord från det egna labbet.

Gigabyte X99-SOC Champion ska finnas tillgänglig i handeln under årets första kvartal och beräknas kosta 300 dollar, motsvarande cirka 3 000 kronor inklusive moms.